(P) Vitamina D, vitamina soarelui
Vitamina D este indispensabilă oaselor și sistemului imunitar. Vitamina D este singura vitamină pe care corpul nostru o poate produce, formându-se în piele la lumina soarelui.
Aceasta influențează multe funcții vitale: reglează metabolismul calciului și fosforului, ajută la mineralizarea oaselor și crește imunitatea. Vitamina D este, de fapt, o grupă de vitamine solubile în grăsimi, două dintre aceste forme fiind importante pentru sănătatea organismului: vitamina D2 și vitamina D3, cea care poate fi produsă în piele după expunerea la lumina ultravioletă și prin consumul a câtorva alimente.
Anotimpurile (în lunile de vară obținem mai multă vitamina D), momentele zilei (15 minute între orele 10:00 -15:00 sunt necesare pentru un nivel normal al vitaminei D), poluarea și poziția geografică sunt factori ce modifică cantitatea de vitamina D produsă în organism.
Cea mai mare parte a vieții noastre ne-o petrecem în interior – muncind, făcând cumpărături, sport etc. În același timp, 80-90% din vitamina D este produsă la nivelul pielii prin expunere la soare. Uneori se întâmplă ca atunci când ieșim afară, vitamina D să nu mai poată fi produsă din diferite cauze: vreme rece, nori, corpul ne este prea acoperit de haine sau creme de protecție solară etc.
Beneficiile vitaminei D:
• Funcționarea normală a sistemului imunitar la copii și adulți.
• Menținerea sănătății oaselor și a dinților și, de asemenea, funcționarea normală a mușchilor.
• Absorbția normală a fosforului și a calciului și menținerea concentrațiilor normale de calciu în sânge.
• Protejează împotriva infecțiilor respiratorii.
Deficit de vitamina D în Romănia?
Confom Ghidului pentru evaluarea statusului vitaminei D la adulți (elaborat de Ministerul Sănătății), în România, există un deficit de vitamina D la 40% - 75% dintre copii și adulții cu osteoporoză, la persoanele vârstnice cu factori de risc sau care asociază alte comorbidități.
Cauze carență vitamina D
Carența de vitamina D este o problemă globală. Peste 1 miliard de oameni au deficit mediu și/sau sever de vitamina D. Timpul redus de expunere la soare, regimul alimentar neadecvat și malabsorbția (determinată de afecțiuni sau terapii) cresc riscul de a suferi de deficiență de vitamina D. Populația care trăiește la latitudinea noastră nu primește în lunile de iarnă suficientă lumină UV pentru a produce doza necesară de vitamină D. Această carență poate fi amplificată de către diferite boli cronice, cum ar fi cele hepatice, renale și obezitate. De asemenea, în România, nu există program național de fortifiere cu vitamina D care să promoveze imbogatirea artificială cu vitamina D a unor anumite alimente strategice.
Un alt element important în metabolizarea vitaminei D este vârsta înaintată. Un adult de peste 70 de ani are nevoie de un timp de expunere la soare de 3 ori mare decât un copil pentru a produce aceeași cantitate de vitamina D.
Surse de vitamina D?
Expunere la soare – vitamina D sintetizată la nivelul pielii. Corpul are nevoie de o cantitate suficientă de raze UV pentru a produce vitamina D. Pentru a obține doza zilnică recomandată (1000 UI, de exemplu) este nevoie să ne expunem zilnic 15 minute la soare, între orele 10:00 și 15:00.
Alimente bogate în vitamina D: pește gras (somon, sardine, macrou), ulei de ficat de cod, gălbenuș de ou, ciuperci. Putem produce până la maxim 20% din vitamina D necesară prin dieta cu aceste alimente.
Suplimente alimentare cu vitamina D. Deficitul de vitamina D poate fi compensat prin suplimente sau medicamente care conțin vitamina D ().
Simptome ale deficitului de vitamină D
Cele mai întâlnite simptome sunt comune și sunt deseori trecute cu vederea, rar fiind atribuite deficitului de vitamina D:
• Reducerea masei osoase și creșterea riscului de fracturi. O fragilitate a oaselor și apariția frecventă de fracturi sunt deseori semnele unui deficit de vitamina D.
• Probleme dentare. Afecțiunile dentare și pierderea dinților pot fi cauzate de nivelurile scăzute de vitamina D.
• Susceptibilitate crescută la infecții. Frecvența crescută sau timpul îndelungat al Infecțiile sezoniere (respiratorii) sau al altor tipuri de infecții pot fi un alt simptom al deficitului de vitamina D.
• Dureri și crampe musculare. Deficitul de vitamina D poate fi semnalat și prin slăbiciune musculară sau crampe musculare frecvente.
• Oboseală și extenuare. Un simptom foarte des întâlnit al deficitului de vitamina D este senzația prelungită de oboseală fizică și extenuare.
• Tulburări de somn. Carența de vitamina D poate afecta calitatea somnului.
Suplimentarea cu Vitamina D
Vitamina D3 Krka ajută la funcționarea normală a sistemului imunitar la copii și adulți și la menținerea sănătății oaselor și funcția normală a mușchilor.
- Gust plăcut.
- Soluție practică, la îndemână pentru adulți și copii.
- Stabilitatea vitaminei D este garantată pe toată durata de valabilitate datorită formulării și ambalării Krka (blistere de aluminium)
- Fără conservanți, coloranți și arome.
La persoanele adulte, asimptomatice, care nu se încadrează în grupele de risc, se recomandă suplimentarea cu 600-1000 UI vitamină D în sezonul rece, fără a fi necesară măsurarea nivelelor serice, conform ghidului pentru evaluarea statusului vitaminei D la adulți al Ministerului Sănătății.
Suplimentele alimentare nu trebuie să înlocuiască o dietă variată și echilibrată și un stil de viață sănătos.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: beneficii, suplimente alimentare, surse,
Dată publicare:
22-10-2020 15:08
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.