(P) Sfatul specialiștilor pentru un coș de fum perfect funcțional

ad

Pentru obținerea unui tiraj optim, primul lucru căruia trebuie să-i acordăm o atenție sporită, se referă la dimensionarea corectă a unui coș de fum.

În cazul în care un semineu lemne, o sobă sau un termoșemineu întâmpină probleme, nereușind să livreze performanță în parametri normali de funcționare, de cele mai multe ori, vina o poartă coșurile de fum neconforme, fumul devenind deranjant, mai ales din cauza toxicității sale. În rândurile acestui articol, specialiștii în soluții de încălzire alternativă de la PEFOC, ne vor ajuta să înțelegem motivele celor mai frecvente disfuncționalități ale unui coș de fum, dar și soluțiile pentru pre-întâmpinarea unui tiraj deficitar.

Proiectarea greșită a structurii de evacuare a gazelor de evacuare, reprezintă în sine, una dintre cele mai frecvente situații care determină probleme la nivelul coșului de fum. Indiferent dacă vorbim despre un coș montat la exterior sau la interior, contează foarte mult ca specialistul să identifice poziția optimă de amplasare, în funcție de arhitectura spațiului în care urmează sa funcționeze șemineul, cu respectarea unor criterii clare din punct de vedere al formei, lungimii hornului sau al secțiunii transversale.

Un alt aspect important care va determina funcționarea sau nefucționarea unui coș de fum este redat de condițiile climatice și factorii externi precum, altitudinea, presiunea atmosferică, direcția vântului sau temperatura, factori care vor influența în mod direct calitatea tirajului. Spre exemplu, iarna, când este foarte frig afară, diferențele de temperatură dintre aerul cald expulzat și aerul rece de la exterior, favorizează tirajul și buna funcționare a coșului de fum, în timp ce, vremea ploioasă, cumulată cu scăderea presiunii atmosferice, va determina reale dificultăți procesului natural de evacuare al fumului.

Materialele utilizate pentru confecționare coșurilor de fum, reprezintă încă un factor decisiv ce poate influența randamentul unui coș de fum. Materialele utilizate diferă, începând de la ceramică refractară sau materialele prefabricate, până la oțel și fontă, însă, în funcție de specificațiile fiecărui proiect în parte, nu toate sunt și la fel de bune. Pentru asigurarea unei funcționări optime și în deplină siguranță, specialiștii PEFOC recomandă utilizarea unui cos de fum dublu izolat, din oțel inoxidabil, superior din punct de vedere al calității și al eficienței, pe termen lung.

Și pentru că am început cu descrierea cauzelor funcționării improprii ale coșurilor de fum, în continuare vom prezenta și caracteristicile ce trebuie respectate pentru a ne asigura preventiv că vom obține tirajul optim, și astfel, funcționarea ideală a șemineului sau a sobei pe lemne.

Izolarea termică corespunzătoare

Izolarea optimă la nivelul hornului, contribuie decisiv la evitarea răcirii aerului în timpul procesului de evacuare. Astfel este asigurat un flux continuu pentru eliminarea gazelor rezultate din ardere.

Importanța sursei de aer

Transferul masei de aer de la exterior, la interiorul focarului este iarăși esențială în procesul de ardere. Sursa de aer facilitează pătrunderea oxigenului în focar, ceea ce va asigura respectarea condiției necesare de combustie, dar și menținerea constantă a tirajului în condiții de eficiență maximă.

Dimensionarea corectă a secțiunii transversale

Orice coș de fum trebuie să prezinte secțiunea transversală, proporțională cu dimensiunile focarului. Un diametru prea mic, ar putea bloca sau încetini ridicarea fumului, împiedicându-i astfel, evacuarea completă.

Adecvarea înălțimii hornului

Este absolut necesar ca înălțimea să fie corelată cu diametrul hornului. O secțiune transversală de mici dimensiuni, va fi potrivită unor coșuri de fum mai lungi, lungimea compensând diametrul redus, însă niciodată, un coș de fum nu va avea mai puțin de 4 metri șii nici nu se va înălța deasupra acoperișului cu mai puțin de 1 metru.

Alte aspecte importante

Indiferent de materialele utilizate sau de locația în care sunt amplasate, hornurile trebuie construite cât mai drept posibil, fără devieri, curburi sau înclinații prea mari. Chiar dacă hornul nu se află pe aceeași axă cu focarul, în niciun caz nu se vor construi porțiuni orizontale. Înclinația va avea cel mult 45 de grade față de axa verticală, evitându-se astfel, turbulențele ce ar putea bloca evacuarea fumului în afară.

Așadar, dacă ești hotărât să-ți achiziționezi un șemineu calitativ, dar în același timp acorzi și o atenție semnificativă pentru construcția corectă a coșului de fum, Șeminee Alba - parteneri PEFOC, reprezintă opțiunea perfectă, atât din punct de vedere al soluțiilor de încălzire puse la dispoziția clienților pe site-ul propriu, cât și din punct de vedere al expertizei asigurate de către profesioniști cu experiență dovedită, de-a lungul a mii de proiecte livrate cu succes.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”
Simona Halep și-a negociat revenirea pe teren! Turneul la care a fost dorită insistent: „A spus că ar vrea”

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Apa Aquatique, cea mai bună apă minerală plată pentru copii și cea mai bună apă minerală plată pentru sugari
(P) Apa Aquatique, cea mai bună apă minerală plată pentru copii și cea mai bună apă minerală plată pentru sugari

Pentru alcătuirea topului celor mai de încredere produse pentru copii, revistele Forbes România și Forbes Kids împreună cu compania D&D Research, au realizat o amplă cercetare a opiniei mamelor la nivelul întregii țări.

(P) Din 2024, e-Factura obligatorie pentru firmele din România. SmartBill are rezolvarea
(P) Din 2024, e-Factura obligatorie pentru firmele din România. SmartBill are rezolvarea

Din 2024, e-Factura devine obligatorie pentru firmele din România! Orice factură emisă către o persoană juridică din România TREBUIE încărcată în portalul ANAF, e-Factura.  

(P) Energie, climă și resurse - prioritățile PENNY pentru un viitor mai bun
(P) Energie, climă și resurse - prioritățile PENNY pentru un viitor mai bun

PENNY România, unul dintre cei mai activi retaileri din țară, adoptă măsuri concrete pentru a contribui la protejarea mediului înconjurător și la îmbunătățirea vieții comunităților din care face parte.

Recomandări
Armistițiu pe muchie de cuțit. Pacea temporară din Gaza pare să strice planurile de atac ale armatei israeliene
Armistițiu pe muchie de cuțit. Pacea temporară din Gaza pare să strice planurile de atac ale armatei israeliene

Cel de-al șaselea schimb de prizonieri între Hamas și Israel a avut loc miercuri seară, dar oficialii de la Tel Aviv par că sunt interesați mai mult de continuarea războiului, fapt ce ar putea întrerupe brusc pacea temporară.

Cătălin Cherecheș a fost arestat. Primarul fugar se află încarcerat în penitenciarul din Augsburg
Cătălin Cherecheș a fost arestat. Primarul fugar se află încarcerat în penitenciarul din Augsburg

Primarul Cătălin Cherecheș a fost arestat de autoritățile germane și încarcerat în penitenciarul din Augsburg - Gablingen.

„Erau convinse că făcând sex se purifică”. Cum a reușit Gregorian Bivolaru să atragă persoane vulnerabile în secta sa
„Erau convinse că făcând sex se purifică”. Cum a reușit Gregorian Bivolaru să atragă persoane vulnerabile în secta sa

Apar detalii revoltătoare după arestarea lui Gregorian Bivolaru la Paris. Cel supranumit „Guru MISA” este acuzat că, împreună cu alte 40 de persoane, ar fi creat o sectă în care aveau loc abuzuri sexuale.