(P) RYDE – trotinete și scutere electrice care pot fi înmatriculate și conduse legal

ryde2

Scuterele electrice au fost mereu una dintre jucăriile preferate ale copiilor, dar în ultima perioadă sunt foarte populare și în rândul adulților, mai ales a celor care caută noi modalități de a se deplasa mai rapid și mai ieftin în orașele aglomerate.

Totuși scuterele electrice sunt destul de controversate deoarece în România scuterele sau mopedele electrice nu sunt încă foarte bine reglementate din punct de vedere legislativ. Sunt acestea interzise pe drumurile publice? Ai nevoie de permis pentru a le conduce? Cum sunt clasificate în lege?

Care sunt diferențele între moped și scuter electric?

Dacă în alte țări există o diferență clară între moped și scuter, mopedul având obligatoriu și pedale pe lângă motor, în România în legislație vom găsi doar denumirea de moped, cu toate că in dicționarul explicativ avem următoarele definiții:

Moped - vehicul hibrid, între bicicletă și motocicletă, putându-se deplasa fie cu ajutorul pedalelor, fie cu ajutorul unui mic motor (de regulă, sub 50 cc).

Scuter - tip de motocicletă ușoară, cu roți mici, cu motorul așezat, de obicei, sub șaua conducătorului, permițând acestuia să stea într-o poziție comodă (ca pe scaun), și care poate transporta una sau două persoane.

Citește și
VIDEO. Primele clipe ale dezastrului din Spania. Șoferii așteptau liniștiți la semafor

În legislație găsim următoarele informații:

Moped – vehicul, cu două sau trei roți, a cărui viteză maximă prin construcție este mai mare de 25 km / h, dar nu depășește 45 km / h și care este echipat cu un motor cu ardere internă, cu aprindere prin scânteie, cu o capacitate cilindrică ce nu depășește 50 cm3 sau cu un alt motor cu ardere internă ori, după caz, electric, a cărui putere nominală continuă maximă nu depășește 4 kW, iar masa proprie a vehiculului nu depășește 350 kg, neincluzând masa bateriilor în cazul vehiculului electric. Este asimilat mopedului cvadriciclul ușor, astfel cum este definit la pct. 6 partea A din anexa nr. 1 la secțiunea 4 din Reglementările privind omologarea de tip și eliberarea cărții de identitate a vehiculelor rutiere, precum și omologarea de tip a produselor utilizate la acestea – RNTR 2, aprobate prin Ordinul ministrului lucrărilor publice, transporturilor și locuinței nr. 211/2003, cu modificările ulterioare.”

Totuși pentru a fi în legalitate, un moped trebuie înmatriculat, iar pentru a face acest lucru este obligatoriu să înregistrați mopedul la RAR (Registrul Auto Român). Pentru această omologare este obligatoriu să aveți serie de șasiu (la fel ca la mașini). Din păcate foarte multe companii și branduri care vând trotinete, mopede sau scutere electrice nu oferă acest lucru din cauză că doresc să mențină costurile cât mai jos. Produsele comercializate sub brandul RYDE vin cu serie de șasiu astfel încât le veți putea omologa și înmatricula pentru a circula cu ele pe drumurile publice legal.

Ce acte sunt necesare pentru înregistrarea mopedelor?

Actele necesare înregistrării mopedelor sunt următoarele:
1. fișa (cererea) de înregistrare, tipizat; descarcă formular
2. actul de identitate al solicitantului persoană fizică sau certificatul de înregistrare al persoanei juridice, delegație și cartea de identitate a delegatului, original și copie;
3. actul de proprietate asupra vehiculului (factură sau contract de vânzare-cumpărare), original și copie;
4. cartea de identitate a vehiculului, având aplicată folia R.A.R, original și copie;
5. dovada efectuării inspecției tehnice, pentru vehiculele mai vechi de doi ani, original și copie;
6. dovada plații contravalorii taxei de înregistrare; dovada plății contravalorii certificatului de înregistrare în circulație;
7. dovada plății contravalorii plăcuței cu numărul de înregistrare;
8. asigurarea obligatorie a vehiculului, original și copie:
9. dovada radierii din circulație, în cazul unei înregistrări anterioare;
10. decizie de impunere pentru stabilirea impozitului asupra mijloacelor de transport pentru persoane fizice/juridice.

Scutere electrice ce pot fi înmatriculate

Pentru cei care își doresc să achiziționeze un scuter electric și vor să îl conducă în legalitate, producătorul RYDE oferă două modele ce vin și cu serie de șasiu.

Scuter Electric - Moped - 2.0 60V20AH-1200W, viteza maxima 45km/h, autonomie 60 km
Acest scuter electric îți oferă puterea unui motor electric de 1200 W, o viteză maximă de 40-45 km/h și o autonomie de aproximativ 55-60 km/h.

Modelul are scaun dublu, acest lucru însemnând că mai puteți lua o persoană cu voi.

Motorul de 1200W este puternic și incredibil de silențios, are o baterie litiu-ion de înaltă capacitate, detașabilă, pe care o puteți lua în casă sau la birou pentru a o încărca.

Scuter Electric - Moped - 3.0 60V20AH-1500W, viteza maxima 45km/h, autonomie 60 km
Acest scuter electric îți oferă puterea unui motor electric de 1500 W, o viteză maximă de 40-45 km/h și o autonomie de aproximativ 55-60 km/h.

Modelul are scaun dublu, acest lucru însemnând că mai puteți lua o persoană cu voi.

Motorul de 1500W este puternic și incredibil de silențios, are o baterie litiu-ion detașabilă, pe care o puteți lua oricând doriți în casă sau la birou pentru a o încărca, astfel puteți utiliza un scuter electric și dacă locuiți la bloc.

Cum calculăm autonomia unui scuter electric?

Dacă tot am amintit de viteza maximă a unui moped sau scuter electric ar trebui să discutăm și despre autonomie. Din păcate majoritatea producătorilor nu oferă întotdeauna informațiile corecte legate de autonomie, de exemplu veți găsi în multe locuri că un scuter sau o trotinetă electrică cu 48V / 13Ah nu va putea ajunge niciodată la o autonomie de 50 de km, în niciun fel de condiții.

RYDE vrea să vă învețe cum să calculați singuri și în mod corect autonomia unui scuter electric.

Formulă de calcul autonomie

Așadar să încercăm un exercițiu prin care să calculăm autonomia pentru o trotineta electrica de putere medie ce are următoarele specificații:

Baterie: 36 V / 10.5 Ah

Motor: 250 W

Prima formulă folosită este următoarea:

DISTANȚA (Km) = VITEZA (Km/h) x TIMP (h)

Aceasta spune că dacă știm viteza de deplasare (să presupunem că este constantă) și durata în timp pe care trotineta o poate susține până când bateria se termină, putem calcula distanța pe care o poate parcurge. Viteza o vom folosi pe cea dată de producătorul trotinetei, adică 25 km/h.

Valoarea TIMP o putem afla din capacitatea bateriei și puterea motorului. Pentru a face acest lucru trebuie să aflăm capacitatea bateriei măsurată în Wați-oră (Wh) și energia (în Wați) care poate fi livrată într-o oră.

Wați-oră (Wh) = Amperi-oră (Ah) x Voltaj (V)

Așadar capacitatea bateriei este 10.5Ah x 36V = 378 Wh

Acum, cunoscând cantitatea de energie din baterie și cunoscând puterea (deci și consumul) motorului, putem calcula cât timp va trece până motorul nostru va termina această energie:

TIMP (h) = Capacitate baterie / Consum putere = 378Wh / 250W = 1.512 h

Acum că avem VITEZA și TIMP le putem pune în prima formulă:

DISTANȚA (Km) = VITEZA (Km/h) x TIMP (h) = 25 km/h x 1.512 h = 37.8 km

Astfel, măcar în teorie, vehiculul electric luat ca exemplu ar trebui să aibă o autonomie maximă de 37.8 km.

Autonomia în realitate

Dacă pe hârtie obținem o autonomie maximă pentru exemplul nostru de 37.8 km, în realitate această valoare nu va fi obținută niciodată, deoarece intervin mulți alți factori cum ar fi:

- greutatea utilizatorului – valorile ideale se obțin cu o trotinetă sau un scuter electric gol, fără utilizator, cu cât cel care le conduce este mai greu cu atât autonomia va scădea.

- înclinația drumului – dacă drumul nu este perfect drept și are o mică înclinație, autonomia va fi mai mică.

- stilul de condus – dacă frânezi des și accelerezi brutal cu siguranță autonomia maximă va scădea.

- condițiile meteo – atunci când sunt temperaturi extreme, adică foarte cald sau foarte frig, bateria nu va mai performa la întreaga sa capacitate, așadar și autonomia o să fie mai mică.

Pentru a vă fi mai ușor să vedeți autonomia maximă pe care o poate oferi bateria unui scuter electric în condiții ideale, am construit următorul tabel:

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Imagini horror: drogat și băut, fotbalistul de națională a pierdut controlul BMW-ului și a ucis o fetiță de nouă ani
VIDEO Imagini horror: drogat și băut, fotbalistul de națională a pierdut controlul BMW-ului și a ucis o fetiță de nouă ani

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) ME TIME într-un 1SHOT! Dacă vrei să mergi mai departe, începi cu o pauză!
(P) ME TIME într-un 1SHOT! Dacă vrei să mergi mai departe, începi cu o pauză!

Trăim într-o lume agitată, care ne ține mereu în mișcare.

(P) Profi, cel mai mare angajator privat de la noi, recunoscut ca Top Employer în România. Iată ce îl diferențiază
(P) Profi, cel mai mare angajator privat de la noi, recunoscut ca Top Employer în România. Iată ce îl diferențiază

Profi este cel mai mare angajator privat de la noi, cu peste 28.000 de angajați în aproximativ 1.750 de magazine proprii și Partener prezente în aproape 870 de localități urbane și rurale.

(P) Campania #cuMamaLaMamo: Cum poți dona mamei tale mamografia de pe abonament
(P) Campania #cuMamaLaMamo: Cum poți dona mamei tale mamografia de pe abonament

Pe întreaga durată a lunii octombrie, abonatele (dar și abonații) Regina Maria pot dona mamelor lor mamografia inclusă integral din abonament.

Recomandări
Cine erau românii care au murit în inundațiile din Spania. Dana, Gabi și fiica lor au fost prinși de viitură în garaj
Cine erau românii care au murit în inundațiile din Spania. Dana, Gabi și fiica lor au fost prinși de viitură în garaj

Forța viiturii care a măturat cartierele de la marginea Valenciei și a luat zeci de vieți se vede în imaginile filmate de localnici care trăiau în același bloc cu o familie de români.

Corespondență Știrile PRO TV | Tensiune în creștere la Washington, americanii se pregătesc pentru violențe după alegeri
Corespondență Știrile PRO TV | Tensiune în creștere la Washington, americanii se pregătesc pentru violențe după alegeri

Ne apropiem de punctul culminant al campaniei prezidențiale din Statele Unite, cu doar patru zile înainte de ziua decisivă pentru aflarea următorului președinte al SUA.

Doi soți din Brașov au părăsit Anglia și au pariat pe turismul din România. „Asta este cea mai mare bucurie a noastră”
Doi soți din Brașov au părăsit Anglia și au pariat pe turismul din România. „Asta este cea mai mare bucurie a noastră”

10% dintre românii plecați în străinătate lucrează în restaurante sau hoteluri. Au învățat acolo ce înseamnă industria ospitalității, iar azi cu banii câștigați ori accesând fonduri europene dezvoltă în țară afaceri în turism.