(P) RITUAL DE ÎNMORMÂNTARE ÎN ITALIA: Diferențe majore între înmormântarea românească și cea italienească
Ai putea crede că peste tot oamenii sunt înmormântați în aceeași manieră, însă fiecare țară în parte are tradiții specifice, diferite de celelalte popoare.
Din acest motiv, trebuie să afli mai multe informații despre diferențele majore găsite între ritualul de înmormântare al românilor și cel al italienilor.
Chiar dacă între Italia și România se găsesc numeroase asemănări și puncte comune, atunci când o famile înmormântează un membru, lucrurile stau complet diferit. Spre exemplu, dacă la înmormântarea din România participă doar rudele apropiate și prietenii care vor să-și ia rămas bun de la decedat, în Italia se pun afișe în tot orașul, pentru a informa cetățenii cu privire la data și ora înmormântării.
Care sunt cele mai mari diferențe între înmormântarea din România și cea din Italia:
Mâncarea
În Italia, vecinii aduc mâncare celor aflați în suferință, pe când în România, familia răposatului trebuie să pregătească bucate alese, pentru a da de pomană. Dacă în Italia se aduc fructe, prăjituri și vin, pe meleagurile de aici familia prepară sarmale, ciorbă și colivă.
Doliul
Niciodată un italian nu va plânge la înmormântarea cuiva drag, deoarece demnitatea și respectul sunt foarte importante pentru acest popor. În schimb, în România, fiecare persoană care dorește să plângă pierderea suferită, o poate face în voie la mormântul răposatului, deoarece nimeni nu critică acest gest. Cu toate acestea, și în Italia există o perioadă de doliu, la fel ca și în cazul românilor.
Înmormântarea
Înmormântarea se realizează în cazul ambelor popoare cu ajutorul unor servicii funerare, însă ceea ce este diferit constă în faptul că, în Italia, decedații nu se îngroapă în pământ, din cauza lipsei de spațiu. La italieni, sicriele sunt stivuite și amplasate în mausolee din beton.
Slujba de înmormântare
În Italia, este o tradiție ca fiecare participant care dorește să spună câteva cuvinte de rămas bun pentru răposat, să o facă în fața tuturor. Acesta este singurul moment în care rudele și cei apropiați își spun regretul în cadrul slujbei de înmormântare. La români, nu se practică discursurile emoționante, însă participanții plâng și jelesc decedatul pe tot parcursul slujbei.
Ținuta
Chiar dacă italienii poartă tot îmbrăcăminte neagră la înmormântări, rudele decedatului renunță rapid la acestea. Dacă în România rudele trebuie să poarte veșminte negre timp de 40 de zile, italienii nu poartă astfel de haine pentru o perioadă lungă de timp, ci doar pentru câteva zile.
Flori
În cadrul unei înmormântări în Italia, se împodobește Biserica cu flori aduse de persoanele care regretă moartea decedatului. În România, nu se împodobesc Bisericile, însă se așază buchete cu flori pe mormântul răposatului.
Prin urmare, chiar dacă limba italiană și cea românească au aceeași mamă și ambele fac parte din Uniunea Europeană, acest lucru nu înseamnă că tradițiile din aceste două țări sunt identice. Astfel, după cum tocmai ai aflat, ritualurile de înmormântare sunt total diferite, lucru care atestă că fiecare țară în parte este unică și frumoasă în felul ei.
Sursa foto: Unsplash.com, Pixabay.com
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.