(P) Preluarea de terenuri in baza punctelor ANRP, departe de realitate. Despagubiri in numerar sau amanari ale licitatiilor
Licitatiile pentru preluarea de terenuri si imobile ale statului in contul despagubirilor acordate celor deposedati abuziv de regimul comunist au toate sansele sa nu fie organizate niciodata.
A trecut mai mult de un an de cand ele trebuiau sa demareze, dar nici macar etapele preliminare organizarii lor nu sunt finalizate si, in aceste conditii, ele devin iluzorii.
Nu exista o situatie clara a activelor imobiliare ale statului care ar putea fi cedate la astfel de licitatii, iar identificarea lor este dificila in lipsa unui cadastru national.
Mai bine fara...
Legea 165 din 2013, pentru finalizarea reparatiilor catre fostii proprietari a introdus sistemul de despagubire prin puncte, iar acestea ar trebui folosite fie in cadrul unor licitatii saptamanale in care sa fie scoase la vanzare terenuri si imobile ale statului, fie pentru a solicita plati in numerar din partea statului dupa 1 ianuarie 2017, in transe de pana la 20% anual.
Statul deja a inceput sa emita titluri de plata in baza punctelor, insa pentru licitatii procedurile sunt mult intarziate si sunt greu de pus in practica. Utilitatea lor este pusa acum la indoiala inclusiv la nivel oficial. George Baesu, presedintele Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor a afirmat public ca, din punctul sau de vedere s-ar putea chiar renunta la licitatii deoarece nivelul total al despagubirilor in baza Legii 165/2013 va fi mult sub prognozele initiale: 4-5 miliarde de euro fata de o estimare preliminara peste 8 miliarde de euro. Decizia de a renunta la licitatii apartine insa Guvernului.
Esecul licitatiilor este prevazut si de jucatorii importanti din piata secundara a punctelor ANRP.
”Multe termene au fost depasite.Statul nici macar nu a finalizat restituirea in natura a imobilelelor, acolo unde este posibil, pentru a avea o situatie clara a activelor disponibile. Ar fi si mai bine sa fie inchisa aceasta varianta iar detinatorii sa se indrepte catre alte modalitati de valorificare,” declara Ovidiu Fer, reprezentantul fondului de investitii Alpha Quest, fond care are in desfasurare pana la 30 aprilie o oferta publica de preluare a 400 de milioane de puncte ANRP, la pretul de 0,5 lei/ punct.
Doar termene amanate
Termenul la care licitatiile trebuiau demarate a fost stabilit prin Legea 165/2013 pentru ianuarie 2016, dar, prin ordonanta de urgenta, a fost amanat cu un an, dar nici pana acum nu a fost organizata vreo sesiune si nici nu sunt sase sa se intample.
Conditia pentru demararea licitatiilor saptamanale era ca Fondul National al terenurilor agricole si al imobilelor sa devina functional. Dar fara cadastru si intabulare valabila la nivel national este imposibil de tinut o evidenta clara a activelor. In plus la nivelul administratiilor locale nu a fost finalizat procesul de restituire in natura astfel incat sa se transfere catre Agentia Domeniilor Statului terenurile si imobilele ramase, pentru a fi incluse in Fondul National prin care sa fie puse la dispozitie active pentru licitatii. Inventarierea imobilelor si terenurilor pentru restituirea in natura trebuia si ea sa se incheie pana la 1 ianuarie 2016. A fost amanata de doua ori, iar noul termen este ianuarie 2018.
Intr-un asemenea scenariu despagubirea in baza punctelor ANRP se va face exclusiv de la buget, ceea ce poate atrage dupa sine greutati dat fiind ca sarcina financiara asupra bugetului va fi mare. Mai sunt circa 55 de mii de dosare care asteapta solutionare, ceea ce inseamna ca finalizarea procesului de despagubire va mai dura cativa ani. In consecinta si investitorii institutionali care au ales plasamentele in puncte de despagubire si-au luat un angajament pe termen lung.
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.