(P) Pentru bolnavii de leucemie, timpul se masoara in ore

Vasile Sultan

In Romania s-au inregistrat 78.760 de noi cazuri de cancer in 2012, indica un studiu al Agentiei Internationale pentru Cercetarea Cancerului al Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Vasile este unul dintre acesti 78.760. Are 65 de ani si a fost diagnosticat cu leucemie acuta. Cum se intampla in majoritatea cazurilor, primele semne ale bolii nu prevesteau gravitatea ei. “Am vazut ca ma ingalbenesc, ca obosesc, ca transpir, ca dupa 20 de metri trebuie sa ma opresc si sa stau sa imi revin, dar nu banuiam ce e. Initial m-am internat la Tulcea unde m-au tratat de hepatita si pancreatita. Abia mai tarziu, cand am venit la Bucuresti, la Institutul Fundeni mi s-a pus diagnosticul de leucemie acuta”, marturiseste el.

Intrebat care ar fi cele trei dorinte pentru “pestisorul de aur”, Vasile a raspuns foarte senin: “Inainte de boala, i-as fi cerut lucruri materiale, dar acum i-as cere sanatate si atat, iar celelalte doua dorinte le-as da la altii, care poate au mai mare nevoie”.

Internarea la Fundeni o vede ca pe ultima sansa, mai ales ca mai multe rude din familia lui au murit de cancer. “Aici sunt internat de patru luni si am inceput tratamentul cu citostatice, care ma face sa ma simt din ce in ce mai bine. Cel mai greu este ca nu am voie deloc afara, ca sa nu racesc. Aceasta ar fi cea mai mare catastrofa pentru mine, in stadiul actual”, povesteste barbatul.

Familia a fost cea care i-a oferit sprijinul in toata aceasta perioda: “Sotia mea a fost si ea internata o luna de zile cu mine, asta pentru ca zece zile nu am putut sa mananc si sa beau nimic”.

Citește și
Un român s-a însurat cu o prințesă din Africa și a devenit Sultan. Soția lui a venit în România pentru a-l susține în cariera politică

Pentru Vasile, cel mai dificil a fost momentul in care a citit pe fisa diagnosticul: “Timp de 30 de minute nu am mai putut sa vorbesc. Apoi, o saptamana nu am putut sa dorm din cauza grijilor, dar incet, incet, am invatat sa accept situatia”

Vasile are 65 de ani si ratiunea de a trai a devenit cu totul alta decat era inainte de diagnostic. “Sunt fericit ca mai am cativa ani de trait, un an in plus e ceva, si o ora e ceva. Cu aceasta boala am ajuns sa pretuiesc timpul. Am constatat ca omul e cel mai fericit cand are sanatate”, marturiseste barbatul. 

Vasile Sultan

Desi nu invinovateste pe nimeni pentu situatia actuala, decat pe el insusi ca a muncit mult prea greu timp de 23 de ani in otelarie, incearca totusi sa gaseasca in trecutul lui momente care ar fi putut schimba lucrurile: “In toata viata mea am facut 28 de donatii de sange. Prin 2005, cand am iesit la pensie, m-am dus sa donez din nou, dar doctorita de acolo mi-a spus ca am o infectie in sange. Am ramas cu gandul ca poate s-a vazut ceva de atunci si daca mi-ar fi spus poate s-ar fi putut face mai multe ca boala sa nu avanseze”, a declarat barbatul.

Pentru Vasile, si pentru  toate persoanele care trec prin asa ceva, este foarte important ca diagnosticarea stadiului bolii sa fie una foarte precisa. De aceea, o dotare cat mai buna a Spitalului Fundeni, locul unde este tratat acum, cu aparatura moderna si perfomanta de geotipare va putea face o diferenta semnificativa in cazul persoanelor atinse de aceasta maladie.

 Programul ,,Energie pentru o sansa la viata’’, derulat de GDF SUEZ Energy Romania in parteneriat cu Asociatia Daruieste Viata vizeaza crearea unui centru regional de diagnosticare in profunzime a cancerului de sange la copii si adulti in cadrul Institutului Clinic Fundeni. Programul are durata de un an si implica o contributie financiara de 375.000 de euro din partea GDF SUEZ Energy Romania.

,,Energie pentru o sansa la viata’’ are drept obiectiv imbunatatirea indicatorilor de supravietuire in bolile hemato-oncologice la copii si adulti, respectiv cresterea ratei de supravietuire de la 50% la 80%. Programul urmareste dezvoltarea infrastructurii de diagnostic prin achizitionarea a doua echipamente performante care vor ajuta la o mai buna diagnosticare si monitorizare a cancerelor de sange.

Astfel, laboratoarele de Citogenetica si de Imunofenotipare ale Institutului Clinic Fundeni vor fi dotate cu doua echipamente moderne: un sistem de cariotipare automata si un analizor automat de citometrie in flux. 

Energie pentru fapte bune este platforma de responsabilitate sociala a GDF SUEZ.  Energy Romania si reuneste toate proiectele de implicare in viata comunitatii derulate de catre companie.

Articol recomandat de sport.ro
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"
Cea mai frumoasă jurnalistă din Kosovo a rămas impresionată de un tricolor: "Este magic"

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
HALF IS FREE PINK EDITION te așteaptă în acest weekend, la Cluj!
HALF IS FREE PINK EDITION te așteaptă în acest weekend, la Cluj!

ADVERTORIAL | Half Is Free, cel mai așteptat eveniment de shopping al sezonului, vine la Cluj pe 24 noiembrie 2024!

(P) Strategiile sustenabile ale EGGER - de la reciclarea lemnului uzat la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră
(P) Strategiile sustenabile ale EGGER - de la reciclarea lemnului uzat la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră

EGGER, unul dintre angajatorii de top din Moldova, este cel mai mare colector și reciclator de lemn uzat din România.

(P) MedLife schimbă modul în care românii percep spitalele
(P) MedLife schimbă modul în care românii percep spitalele

MedLife, cea mai mare reţea de servicii medicale private din România, devine pionier al transformării spitalului dintr-un spațiu al vindecării într-unul care îmbină medicina, educația și arta.

Recomandări
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est
Acoperișuri smulse de vânt, oameni răniți și accidente în vestul și centrul țării. Vremea severă se mută în sud și est

Vântul a măturat cu o forță incredibilă vestul și centrul țării. 8 acoperișuri au fost luate pe sus în Caraș-Severin. Un tânăr din Timișoara a fost lovit de un panou publicitar desprins de o rafală.

Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”
Orașele în care se află cele mai accesibile cartiere din România. ”Condițiile de locuire sunt mai bine satisfăcute”

Sibiu și Craiova sunt orașele care ar avea cele mai accesibile cartiere, arată un clasamant bazat pe votul locuitorilor. La polul opus, se află cartiere din Capitală, dar și din Cluj, unde oamenilor li se pare că viața lor este mai scumpă.

LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Oamenii pot vota până la 23:59 în toate cele trei zile

A început votul în diaspora pentru alegerile prezidențiale. Românii din străinătate au la dispoziție trei zile pentru a-și alege președintele.