(P) Managementul piciorului diabetic la pacienții cu boală arterială periferică
Piciorul diabetic este o complicație gravă dezvoltată de persoanele cu diabet zaharat, ce are un impact major asupra calității vieții.
La nivel mondial, milioane de oameni suferă de ulcerații suprainfectate, iar aproximativ 50% din persoanele cu diabet zaharat și ulcerații ale piciorului sunt diagnosticate și cu boală arterială periferică.
Asocierea celor doua patologii duce frecvent la amputări la nivelul membrelor, la fiecare 20 de secunde undeva în lume având loc o astfel de intervenție. Pentru a reduce riscul de amputații în cazul acestor pacienți, specialiștii au o serie de recomandări:
• Persoanele diagnosticați cu diabet trebuie să efectueze anual un consult medical, pentru a verifica dacă au dezvoltat și boala arterială periferică, chiar dacă nu prezintă ulcerații la nivelul piciorului. Consultul ar trebui să includă o anamneză relevantă și palparea pulsului la nivelul piciorului.
• Revascularizarea la un pacient cu picior diabetic și ulcer trofic este indicată pentru restabilirea directă a fluxului sanguin către cel puțin una dintre arterele piciorului, de preferință artera care perfuzează regiunea ulcerului.
• Alegerea între intervenții endovasculare, chirurgicale sau hibrid (endovasculară și chirurgicală, la mai multe niveluri) se face în funcție de factorii individuali, cum ar fi distribuția morfologică a bolii arteriale periferice, disponibilitatea venei autogene, prezența de comorbidități și experiența medicilor operatori.
• Pacienții cu semne sau simptome ale bolii arteriale periferice și cu infecție a piciorului diabetic trebuie evaluați și tratați urgent, deoarece prezintă un risc deosebit de mare de amputare majoră a membrelor.
În cadrul Spitalului Clinic Sanador, pacienții diagnosticați cu diabet zaharat și cu boală arterială periferică pot beneficia de un plan terapeutic integrat și personalizat stabilit de o echipă medicală multidisciplinară cu o vastă experiență în gestionarea patologiei piciorului diabetic.
În plus, datorită dotărilor tehnologice de ultimă generație (angiograful Philips Azurion 7, echipament unic în România), echipele medicale mixte de chirurgie vasculară și cardiologie intervențională pot efectua intervenții hibride, prin intermedicul cărora se pot efectua revascularizări ce salvează de la amputație membre cu boală arterială periferică în stadiu avansat.
Vezi în acest articol semnat de Dr. Ionuț Munteanu, medic primar Chirurgie vasculară și medic specialist Chirurgie cardiacă și a vaselor mari la Spitalul Clinic Sanador, care sunt strategiile de management al piciorului diabetic la pacienții cu boală arterială periferică.
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.