(P) Mai poti invata ca adult sa mergi pe bicicleta?
Probabil ca am auzit cu totii, la un moment dat, expresia "este ca mersul pe bicicleta", insemnand ca, odata ce ai deprins un talent, nu il vei uita prea usor.
Cu toate acestea, multe persoane nu au invatat sa pedaleze la o varsta frageda, ignorand mitul conform caruia, daca nu au avut parte de aceasta experienta, le va fi mult mai greu ca adulti.
Din fericire, acest concept este gresit, iar ca adult vei invata sa te bucuri de biciclete in doi timpi si trei miscari.
Un alt avantaj este ca, la aceasta varsta, poti face apel si la un instructor specializat, care te va ghida cu iscusinta si rabdare, astfel incat sa nu trebuiasca sa iti montezi roti ajutatoare.
In orice caz, daca te-ai decis sa iei aceasta sarcina asupra ta si sa inveti singur sa pedalezi, poti urma cateva dintre sfaturile de mai jos, care te vor pune in sa cat ai zice biciclete! Tot ce iti trebuie pentru inceput este, bineinteles, o bicicleta, dar si un spatiu deschis, precum o parcare goala sau un parc. Iata care sunt primii pasi pentru a te bucura si tu de avantajele acestei activitati placute:
Pregateste bicicleta
Va trebui sa iti reglezi bicicleta astfel incat sa poti incaleca pe cadru fara probleme. In cazul in care te jeneaza cand ai ambele picioare pe pamant, iti recomandam o bicicleta de dimensiuni mai reduse (Daca detii o bicicleta de oras, cu un cadru cu rama deschisa, nu va trebui sa iti faci griji in aceasta privinta). Urmatorul pas este reglarea seii, pana cand vei putea atinge pamantul cu ambele picioare. In aceasta pozitie, apuca ghidonul cu ambele maini, atingand franele si schimbatoarele, pentru a te asigura ca distanta este cea potrivita, dar si ca pozitia adoptata este confortabila.
Exerseaza atat incalecarea, cat si descalecarea
Odata ce ai reglat bicicleta, este indicat sa exersezi de cateva ori acest pas important, care iti va da increderea sa avansezi mai departe. Pentru acest lucru, inclina bicicleta inspre tine, in timp ce actionezi franele, pentru a nu pierde controlul. Nu uita sa te folosesti de frane si atunci cand descaleci!
Obisnuieste-te sa franezi
Pentru ca tot suntem la acest capitol, nu putem sublinia indeajuns importanta franelor, chiar inainte de a invata sa te bucuri de biciclete! Astfel, poti exersa plimbandu-te alaturi de bicicleta si franand din cand in cand. De asemenea, este bine sa te asiguri ca aplici presiune pe ambele frane in acelasi timp.
Cum sa deprinzi echilibrul necesar pe doua roti
OK, esti gata acum sa parcurgi primii metri. Cu toate acestea, inainte de a incepe sa pedalezi, iti recomandam o metoda mai simpla, folosita si de cei mici: metoda balansului. Acest lucru inseamna sa iti iei avant cu ambele picioare, cat timp esti in saua bicicletei, incercand sa stai cat mai mult cu picioarele in aer. Dupa ce ai practicat acest mic exercitiu si iti poti pastra echilibrul mai mult de trei secunde, fara a pune picioarele jos, esti gata sa pedalezi.
Incepe sa pedalezi!
Dupa ce ai exersat toate trucurile de mai sus, esti gata de pedalat. Pentru inceput, tine unul dintre picioare pe pamant, iar celalalt, asezat pe pedala, pe care ai pregatit-o in prealabil intr-un unghi ce iti va permite sa capeti randamentul necesar. Astfel, dupa ce ai pedalat cu unul din picioare, aseaza-l repede si pe celalalt pe pedala, odata ce incepi sa te deplasezi. Pe masura ce capeti viteza (nu exagera, insa!), echilibrul tau va fi mai bun. Dupa ce ai capatat increderea necesara, este indicat sa incepi sa urci putin cate putin saua, pana cand piciorul tau atinge pedala in punctul cel mai de jos, in timp ce este putin indoit de la genunchi.
Invata sa iti orientezi privirea
Celor care au mai incercat pana acum vehicule cu doua roti le va fi mult mai usor cand incep sa pedaleze pe biciclete. Un exercitiu bun este sa iti atintesti privirea in locul in care doresti sa ajungi, nu doar la obstacolele din imediata apropiere. Cu alte cuvinte, nu lasa peisajul sa te fure, ci orienteaza-te urmand directia in care privesti. Acest lucru te va ajuta foarte mult sa iti mentii echilibrul.
Felicitari, acum esti gata sa te bucuri de avantajele unei biciclete! Vei observa rapid ca, indiferent de varsta, aceasta activitate poate fi invatata si practicata cu succes. De asemenea, vei putea acum sa beneficiezi si de alte avantaje ale unei biciclete, cum ar fi mentinerea organismului in forma sau faptul ca te vei putea sa te strecori prin traficul aglomerat. Iti uram mult succes in practicarea noului tau hobby!
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.