(P) Inteligența artificială față în față cu praful din casa ta

advertorial

Este în stare tehnologia de ultimă generație să rezolve problema persistentă a prafului? Poate un simplu electrocasnic să te scutească de timp pierdut, dureri de spate și să îți ofere un aer mai curat în fiecare cameră?

Răspunsul este „da”, alfel nu am fi scris acest articol.

Însă un răspuns simplu nu arată evoluția de care ne-am bucurat cu toții în ultimii ani. În ceea ce privește praful, cea mai la îndemână soluție a fost aspiratorul. În cazul în care nu știați, aspiratoarele au pornit la drum ca aparate extrem de mari, cărate cu trăsuri în zonele urbane. Acestea ofereau servicii de curățenie prin intermediul unui furtun care era introdus pe geamul doritorilor. Din fericire, dimensiunile au scăzut de la decadă la decadă, iar astăzi ne putem bucura de o varietate de modele și specificații.

Unde intră inteligența artificială în această ecuație? Chiar într-unul dintre cele mai mici versiuni ale aspiratorului modern: aspiratorul robot. Forma sa nu este nouă. Ideea unui puc de mari dimensiuni, care se învârte în fiecare cameră a prins la începutul noului mileniu. Cu fiecare versiune lansată, aceste dispozitive au devenit inteligente și capabile să învețe cum să aspire mai eficient.

Un exemplu concret este evoluția aspiratorului robot Xiaomi și a aplicației sale pentru mobil. Unul dintre cele mai populare modele, Roborock S5, pornea sesiunea de curățenie și împărțea suprafața totală a camerei tale în câteva zone, indiferent dacă acestea acopereau părți din mai multe camere. Practic, aspiratorul considera că este mai eficient să curețe suprafețe cu o arie maximă de aproximativ 4 metri pătrați.

Citește și
Elena Lasconi, întrebată dacă va numi un premier de la PSD dacă ajunge președinte: "Există doar o singură soluție"

Pe măsură ce aspiratorul robot a completat mai multe sesiuni de aspirare, software-ul și-a dat seama că împărțirea pe camere este mai logică. Așa că, după un an de folosire, Xiaomi a actualizat aplicația și a permis utilizatorilor să definească zonele din casă drept camere. Acesta este unul dintre exemplele de inteligență artificială (mai specific machine learning) folosită în produsele de zi cu zi.

Ce ne poate aduce viitorul în cazul aspiratoarelor inteligente? Se pare că spălarea suprafețelor se află pe lista marilor producători. În acest moment, un aspirator robot poate fi dotat cu un recipient și cu un material textil care să șteargă suprafețele. Însă acest lucru este benefic doar în cazul în care vrei să te asiguri că nu rămâne nici un pic de praf în urma acestuia. Când vine vorba de curățarea petelor sau a murdăriei, aspiratoarele robot din prezent nu pot face față.

E drept că există deja dispozitive de dimensiuni asemănătoare, care sunt create strict pentru spălarea suprafețelor. Dezavantajul lor este că trebuie să le folosești imediat după terminarea sesiunii de aspirare. Cumpărătorii vor fi atrași întotdeauna de conveniență, așa că un dispozitiv care să le facă pe amândouă, chiar dacă este mai mare va fi următorul must-have pentru o casă inteligentă. Dacă s-ar ocupa și de covoare, stocurile s-ar goli imediat.

Robotul aspirator va ajunge să facă parte dintr-un arsenal de asistenți inteligenți ai casei viitorului. Dispozitive care comunică între ele, care se sincronizează și se adaptează vieții tale, fără ca tu să depui efort. Deși pare de domeniul SF-ului, ne aflăm mai aproape de acest viitor decât am crede. Iar asta nu este neapărat un lucru rău. Cea mai mare provocare pentru o casă inteligentă care activează singură aspiratoare, mașini de spălat și becuri este să asigure un spațiu virtual sigur pentru utilizatori.

De aceea, cred că producătorii de electrocasnice au datoria de a adera la cele mai sigure standarde de criptare disponibile în momentul de față. Sisteme precum Apple HomeKit, Google Home și Amazon Alexa sunt toate variante de luat în calcul când, peste probabil 5 ani, veți căuta să cumpărați aspiratoare cu conexiune WiFi.

Închei acest articol cu o ultimă idee: imaginați-vă un viitor în care weekend-ul va fi foarte diferit față de ceea ce avem în prezent. Ziua de curățenie începe cu activarea automată a aspiratorului și a mașinii de spălat. La două minute după pornirea ciclului de spălare, primești o notificare pe telefon că detergentul lichid este pe terminate și cu propunerea de a cumpăra o sticlă nouă. Cu o simplă apăsare de buton, mașina de spălat comunică unui hub central din casa ta să dea o comandă de pe un magazin online. A doua sau a treia zi ai din nou detergent pentru rufele tale.

Acest scenariu ar trebui să ne bucure. Dincolo de timpul economisit, și produsele smart încep să devină din ce în ce mai accesibile. Xiaomi contestă supremația iRobot, iar piața de aspiratoare inteligente este mai vibrantă ca oricând. Becurile inteligente sunt disponibile cât vezi cu ochii, iar soluțiile de controlare a temperaturii din casa ta sunt compatibile cu toate platformele importante.

Chiar dacă pare complex și, pe alocuri, terifiant, viitorul în care toate electrocasnicele sunt interconectate este ceva către care trebuie să tindem. Sau măcar către unul în care scăpăm definitiv de praful din casă.

Articol recomandat de sport.ro
OFICIAL Românul cu două selecții la națională a semnat cu Real Madrid!
OFICIAL Românul cu două selecții la națională a semnat cu Real Madrid!

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) L’OR ofera o experienta VIP pe circuitul de la Imola in 2025, campanie inspirată de parteneriatul cu Ferrari Hypercar
(P) L’OR ofera o experienta VIP pe circuitul de la Imola in 2025, campanie inspirată de parteneriatul cu Ferrari Hypercar

L’OR Espresso, brand premium din portofoliul JDE Peet’s, desfăşoară (27 Octombrie - 22 Decembrie 2024) o campanie de prin care se poate câştiga o experienţă VIP în cadrul competiţiei de la Imola din 2025 alături de alte premii precum kituri LOR X Ferrari.

(P) Toyota România, partener al excelenței olimpice, premiază sportivii medaliați la Paris 2024
(P) Toyota România, partener al excelenței olimpice, premiază sportivii medaliați la Paris 2024

Într-un moment special din cadrul Galei „110 ani de Olimpism în România”, Toyota România a celebrat excelența sportivilor medaliați la Jocurile Olimpice Paris 2024, oferindu-le câte un automobil Toyota Hybrid, ca recunoaștere a performanțelor lor.

(P) Fabrica EGGER de la Rădăuți, o abordare circulară și sustenabilă în industrie
(P) Fabrica EGGER de la Rădăuți, o abordare circulară și sustenabilă în industrie

Fabrica EGGER din Rădăuți, parte a grupului internațional EGGER, reprezintă un model de referință în România pentru integrarea conceptelor de economie circulară și sustenabilitate în industria prelucrării lemnului.

Recomandări
De ce ezită PSD să-și anunțe sprijinul pentru Elena Lasconi sau Călin Georgescu. Traian Băsescu: ”Sunt găinari”. VIDEO
De ce ezită PSD să-și anunțe sprijinul pentru Elena Lasconi sau Călin Georgescu. Traian Băsescu: ”Sunt găinari”. VIDEO

Fostul președinte al României, Traian Băsescu, este de părere că PSD își va anunța, până la urmă, sprijinul pentru candidatul USR la alegerile prezidențiale, Elena Lasconi.

Președintele Klaus Iohannis a convocat CSAT pentru „analiza unor posibile riscuri la adresa securității naționale”
Președintele Klaus Iohannis a convocat CSAT pentru „analiza unor posibile riscuri la adresa securității naționale”

Președintele Iohannis a convocat Consiliul Superior de Apărare a Țării pentru a analiza posibile riscuri la adresa securității naționale ”generate de acțiunile unor actori cibernetici statali și non-statali asupra unor infrastructuri IT&C”.

Românii pot călători în SUA fără vize, din 2025. Care sunt condițiile în programul Visa Waiver
Românii pot călători în SUA fără vize, din 2025. Care sunt condițiile în programul Visa Waiver

SUA anunţă oficial că România se califică pentru programul Visa Waiver. Rata de refuz a vizelor a fost de 2,61%.