(P) Ghidul începătorului în utilizarea sistemelor fotovoltaice
Panourile solare au început să existe pe piață de ceva timp încoace. Mai ales în țările vestice preocupate de nivelul de poluare, popularitatea lor a crescut mult în ultimele decenii.
În schimb, în afară de faptul că transformă energia solară în curent electric, majoritatea noastră nu cunoaștem foarte multe amănunte despre ele.
O căutare online ne-ar putea descoperi o mulțime de informații elaborate despre modul cum funcționează și la cât se ridică investiția în astfel de sisteme. Dar să spunem că ai de luat o decizie în doar câteva minute. Unde găsești informații atât de bine structurate încât să te ajute să-ți formezi o imagine clară dacă ai sau nu nevoie de panouri solare?
Există și situații în care trebuie să acționezi rapid dacă vrei să câștigi. Cum ar fi de exemplu participarea la programul Casa Verde 2019 – Sisteme fotovoltaice.
Prin acest program cu o investiție de doar 2.250 de lei poți deveni posesorului unui sistem fotovoltaic și în același timp independent din punct de vedere energetic. Dar ca să înțelegi dacă merită sau nu chiar și această minimă investiție într-un sistem fotovoltaic și să iei o decizie în cunoștință de cauză, ți-am pregătit acest ghid de buzunar cu ajutorul căruia obții toate informațiile necesare despre panourile solare în mai puțin de 3 minute.
3 Lucruri pe care trebuie să le cunoști despre sistemele fotovoltaice înainte de a investi într-unele
#1 Principalele componente ale sistemelor fotovoltaice
Sistemele fotovoltaice sunt compuse în primul rând din panouri fotovoltaice. Acestea sunt de două feluri: monocristaline și policristaline. Datorită purității siliciului din care sunt formate celulele solare ale panourilor solare monocristaline, acestea sunt cu până la 15% mai eficiente decât cele policristaline. Daca spatiul pe acoperis este limitat, monocristaline sunt recomandate pentru un maxim de putere instalata. In rest nu trebuie să stai prea mult pe gânduri deoarece, în țara noastră, unde soarele strălucește suficient pe cer chiar și iarna, te poți descurca cu ambele. Aici, mai important decât tipul panourilor este garanția producătorului.
Următorul element al sistemelor fotovoltaice este invertorul. Fără acest dispozitiv energia solară captată de panourile solare ar rămâne la stadiul de curent continuu și nu ar putea fi folosită de multe din electrocasnicele dintr-o gospodărie. Invertorul este necesar pentru a transforma curentul continuu în curent alternativ.
Ultimul element al sistemelor fotovoltaice este sistemul de prindere. Acesta asigură stabilitatea panourilor solare pe acoperișul sau în curtea casei tale.
#2 Evaluarea consumului energetic pentru calculul amortizării investiției
Înainte de a investi într-un sistem fotovoltaic foarte important este să verifici în cât timp îți vei recupera investiția. Primul pas este să citești cu atenție factura electrică și la partea de consum, nu doar cost. Apoi să faci un calcul estimativ și să împarți costul sistemului fotovoltaic la prețul facturii dintr-o lună. Și astfel, vei putea calcula foarte simplu în câte luni se amortizează investiția.
În cazul sistemelor fotovoltaice Tehnomir împărțirea este și mai simplă. Prin programul Casa Verde 2019 – Sisteme fotovoltaice, beneficiind de o subvenție de 20.000 de lei pentru instalarea unui sistem fotovoltaic, îți rămâne de plătit o sumă de doar 2.250 de lei plus costul racordarii in valoare medie de cateva sute de lei. Cu alte cuvinte, dacă faci calculul, în mai puțin de doi ani îți recuperezi investiția și tot ce consumi de atunci încolo îl poți considera un câștig.
#3 De câte panouri solare ai nevoie pentru a deveni independent energetic?
În comparație cu tarifele de acum câțiva ani, mai ales datorită subvențiilor acordate de stat pentru sistemele fotovoltaice, prețul instalării panourilor solare a scăzut semnificativ. Pe de altă parte, facturile la energia electrică au devenit din ce în ce mai consistente, un motiv în plus ca să devii independent energetic.
Panourile solare funcționează tot timpul anului, chiar și iarna. Dar cantitatea de lumină pe care o primesc le influențează considerabil eficiența și nu produc la fel de mult curent electric pe vreme înnorată ca atunci când afară este senin. De aceea trebuie să te gândești și la acest aspect când îți instalezi panouri fotovoltaice pentru casa ta.
Costul instalării panourilor fotovoltaice poate fi mai convenabil dacă instalezi numărul necesar de panouri încă de la început. Iar dacă spațiul îți permite, consultă-te cu experții Tehnomir, prezintă-le consumul tău de energie electrică și caută împreună cu ei cea mai bună variantă.
Pentru o gospodărie de dimensiuni medii, un sistem fotovoltaic subvenționat, pentru care plătești doar 2.250 ar trebui să fie mai mult decât suficient. Dar ia-ți și această grijă de pe cap și informează-te de la început.
Sursa: Pro TV
Etichete: panouri solare, panouri fotovoltaice, casa verde,
Dată publicare:
21-05-2019 16:24
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.