(P) Ghidul începătorului în utilizarea sistemelor fotovoltaice

casa verde

Panourile solare au început să existe pe piață de ceva timp încoace. Mai ales în țările vestice preocupate de nivelul de poluare, popularitatea lor a crescut mult în ultimele decenii. 

În schimb, în afară de faptul că transformă energia solară în curent electric, majoritatea noastră nu cunoaștem foarte multe amănunte despre ele.

O căutare online ne-ar putea descoperi o mulțime de informații elaborate despre modul cum funcționează și la cât se ridică investiția în astfel de sisteme. Dar să spunem că ai de luat o decizie în doar câteva minute. Unde găsești informații atât de bine structurate încât să te ajute să-ți formezi o imagine clară dacă ai sau nu nevoie de panouri solare?

Există și situații în care trebuie să acționezi rapid dacă vrei să câștigi. Cum ar fi de exemplu participarea la programul Casa Verde 2019 – Sisteme fotovoltaice.

Prin acest program cu o investiție de doar 2.250 de lei poți deveni posesorului unui sistem fotovoltaic și în același timp independent din punct de vedere energetic. Dar ca să înțelegi dacă merită sau nu chiar și această minimă investiție într-un sistem fotovoltaic și să iei o decizie în cunoștință de cauză, ți-am pregătit acest ghid de buzunar cu ajutorul căruia obții toate informațiile necesare despre panourile solare în mai puțin de 3 minute.

Citește și
Imagini surprinse cu drona arată un sat ucrainean în ruine în timp ce localnicii fug din calea rușilor VIDEO

3 Lucruri pe care trebuie să le cunoști despre sistemele fotovoltaice înainte de a investi într-unele

#1 Principalele componente ale sistemelor fotovoltaice

Sistemele fotovoltaice sunt compuse în primul rând din panouri fotovoltaice. Acestea sunt de două feluri: monocristaline și policristaline. Datorită purității siliciului din care sunt formate celulele solare ale panourilor solare monocristaline, acestea sunt cu până la 15% mai eficiente decât cele policristaline. Daca spatiul pe acoperis este limitat, monocristaline sunt recomandate pentru un maxim de putere instalata. In rest nu trebuie să stai prea mult pe gânduri deoarece, în țara noastră, unde soarele strălucește suficient pe cer chiar și iarna, te poți descurca cu ambele. Aici, mai important decât tipul panourilor este garanția producătorului.

Următorul element al sistemelor fotovoltaice este invertorul. Fără acest dispozitiv energia solară captată de panourile solare ar rămâne la stadiul de curent continuu și nu ar putea fi folosită de multe din electrocasnicele dintr-o gospodărie. Invertorul este necesar pentru a transforma curentul continuu în curent alternativ.

Ultimul element al sistemelor fotovoltaice este sistemul de prindere. Acesta asigură stabilitatea panourilor solare pe acoperișul sau în curtea casei tale.

#2 Evaluarea consumului energetic pentru calculul amortizării investiției

Înainte de a investi într-un sistem fotovoltaic foarte important este să verifici în cât timp îți vei recupera investiția. Primul pas este să citești cu atenție factura electrică și la partea de consum, nu doar cost. Apoi să faci un calcul estimativ și să împarți costul sistemului fotovoltaic la prețul facturii dintr-o lună. Și astfel, vei putea calcula foarte simplu în câte luni se amortizează investiția.

În cazul sistemelor fotovoltaice Tehnomir împărțirea este și mai simplă. Prin programul Casa Verde 2019 – Sisteme fotovoltaice, beneficiind de o subvenție de 20.000 de lei pentru instalarea unui sistem fotovoltaic, îți rămâne de plătit o sumă de doar 2.250 de lei plus costul racordarii in valoare medie de cateva sute de lei. Cu alte cuvinte, dacă faci calculul, în mai puțin de doi ani îți recuperezi investiția și tot ce consumi de atunci încolo îl poți considera un câștig.

#3 De câte panouri solare ai nevoie pentru a deveni independent energetic?

În comparație cu tarifele de acum câțiva ani, mai ales datorită subvențiilor acordate de stat pentru sistemele fotovoltaice, prețul instalării panourilor solare a scăzut semnificativ. Pe de altă parte, facturile la energia electrică au devenit din ce în ce mai consistente, un motiv în plus ca să devii independent energetic.

Panourile solare funcționează tot timpul anului, chiar și iarna. Dar cantitatea de lumină pe care o primesc le influențează considerabil eficiența și nu produc la fel de mult curent electric pe vreme înnorată ca atunci când afară este senin. De aceea trebuie să te gândești și la acest aspect când îți instalezi panouri fotovoltaice pentru casa ta.

Costul instalării panourilor fotovoltaice poate fi mai convenabil dacă instalezi numărul necesar de panouri încă de la început. Iar dacă spațiul îți permite, consultă-te cu experții Tehnomir, prezintă-le consumul tău de energie electrică și caută împreună cu ei cea mai bună variantă.

Pentru o gospodărie de dimensiuni medii, un sistem fotovoltaic subvenționat, pentru care plătești doar 2.250 ar trebui să fie mai mult decât suficient. Dar ia-ți și această grijă de pe cap și informează-te de la început.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi
NEWS ALERT Farul - Sepsi, întrerupt din cauza scandărilor xenofobe! Cum a reacționat Hagi

Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.

Citește și...
(P) Ediția a doua a Festivalului Suflet de România a adus tot ce ne face bine pe Domeniul Regal Săvârșin
(P) Ediția a doua a Festivalului Suflet de România a adus tot ce ne face bine pe Domeniul Regal Săvârșin

În weekend, festivalul Suflet de România a oferit participanților ocazia să călătorească într-un sat atemporal, în vremea șezătorilor de altădată.

(P) Premieră SGR la East European Comic Con: prima colectare automată în cadrul unui eveniment de amploare
(P) Premieră SGR la East European Comic Con: prima colectare automată în cadrul unui eveniment de amploare

RetuRO, alături de organizatorul evenimentului, de TOMRA și Jerry’s Pizza, a organizat prima colectare automată a ambalajelor SGR în cadrul unui eveniment de mari dimensiuni, la East European Comic Con, desfășurat între 19 - 21 aprilie la Romexpo.

 

Cărămidă cu cărămidă, proiectul Grivița 53 prinde contur existențial. Dar mai e nevoie de ctitori...
Cărămidă cu cărămidă, proiectul Grivița 53 prinde contur existențial. Dar mai e nevoie de ctitori...

După opt ani, Grivița 53 – primul teatru construit de la zero de comunitate - începe să se vadă. Parterul teatrului, sala mare și etajul 1 sunt gata (la roșu), urmând ca până la sfârșitul lunii mai să fie finalizată integral structura.

Recomandări
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții oamenii vor primi Sfânta Lumină ca simbol al Învierii Mântuitorului
Ultima zi a Săptămânii Patimilor. La miezul nopții oamenii vor primi Sfânta Lumină ca simbol al Învierii Mântuitorului

Pentru creștinii ortodocși și greco-catolici, este ultima zi a Săptămânii Patimilor. Potrivit Noului Testament în Sâmbăta Mare trupul Fiului lui Dumnezeu răstignit pe cruce a fost coborât în mormânt.

ProTV transmite în direct Slujba de Înviere de la Mănăstirea Antim din Capitală de la ora 23:45
ProTV transmite în direct Slujba de Înviere de la Mănăstirea Antim din Capitală de la ora 23:45

Învierea Domnului este cea mai mare sărbătoare a creştinătăţii iar ProTv vă transmite Slujba de la Mănăstirea Antim, din Capitală.

A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival
A plouat cu dosare pentru droguri, pe litoral. Unde își ascundea marfa un traficant la festival

Pe litoral a plouat cu dosare penale. Poliţiştii au prins cu droguri mai mulţi turişti, în special străini, veniţi în România la festivalurile și petrecerile organizate la mare.