(P) Ești răcit? Află rapid, la tine acasă, dacă ai nevoie de antibiotice
Doar după simptome este greu de spus dacă în spatele problemelor respiratorii sau stării de rău se ascunde o cauză virală sau bacteriană.
Vestea bună este că, în sfârșit, este disponibil și în România un test pe care îl poți face acasă și care îți spune dacă ai sau nu nevoie de antibiotic. Îl găsești în farmacii și îl poți cumpăra chiar și online.
Kitul de autotestare “Sunt antibioticele de ajutor?” de la Veroval este ușor de folosit: ai nevoie doar de o picătură de sânge din vârful degetului. Rezultatul vine după 5 minute, iar acuratețea este de peste 95%.
Testul determină concentrația de proteină C reactivă (CRP) din sânge. Formarea CRP reprezintă răspunsul sistemului imunitar la inflamația bacteriană inițială.
Antibioticele sunt medicamente foarte eficiente, însă au efect doar împotriva bacteriilor, nu și a virusurilor. Cu toate acestea, lipsa de educație din România în privința administrării de antibiotice, face ca acestea să fie folosite pe o scară largă, inclusiv pentru simple răceli. La sfârșitul anului trecut românii ocupau locul patru în Europa în privința consumului de antibiotice.
În plus, la noi, nivelul rezistenței la bacteriile care produc septicemii este mai mare decât în majoritatea țărilor membre UE. Administrarea antibioticelor în mod nejustificat, în lipsa recomandării medicului, poate avea efecte adverse deosebit de grave, punând în pericol chiar viața pacientului.
Manifestările pot include greață, vărsături, disconfort abdominal și diaree, ajungându-se inclusiv la reacții alergice severe precum anafilaxia (șocul anafilactic), sindromul Stevens-Johnson, la exacerbarea afecțiunilor cardiace sau modificări în compoziția sângelui, la candidoze, la afecțiuni ale aparatului respirator sau chiar a rinichilor.
Un studiu sociologic realizat la începutul anului a relevat faptul că unul din șase români a consumat antibiotice fără ca acestea să fi fost prescrise de medic. Cele mai multe persoane care comit astfel de imprudențe au vârste cuprinse între 35 și 49 de ani și sunt în special femei.
O atitudine profund greșită față de antibiotice poate avea ca și consecință, pe viitor, imposibilitatea tratării unor infecții banale tocmai din cauza rezistenței pe care organismul o dezvoltă față de acest tip de medicamente, ceea ce reprezintă, în viziunea Organizației Mondiale a Sănătății, o reală amenințare.
Tocmai de aceea, un test pe care să îl poți face acasă și care să îți spună dacă este sau nu cazul să iei antibiotice este mai mult decât binevenit.
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.