(P) Dr.Diana Plăcintescu: La menopauză, pielea pierde abrupt 30% din colagen. Ce înseamnă îngrijirea corectă
Înainte, dar și în timpul menopauzei, pielea are nevoie de îngrijirea potrivită. O aflăm de la dr. Diana Plăcintescu, medic primar dermatolog.
Andreea Groza: Ce este, de fapt, menopauza?
Dr. Diana Plăcintescu: Contrar opiniei generale, este un singur moment. Îl aflăm retrospectiv, la un an după ultima menstruație. Anul de tranziție este anul principal din peri-menopauză. Dar înainte avem o perioadă - diferă de la o femeie la alta - când începe declinul hormonal. Afectează toate organele. Dar singura, care ne dă un avertisment, este pielea. Pielea își pierde densitatea colagenului. Și se lasă.
Andreea Groza: Ce înseamnă colagen, ca să vedem noi și ce se întâmplă în interior?
Dr. Diana Plăcintescu: Colagenul e o structură de susținere a tuturor organelor. E o structură fibrilară, cu mii de fibre împletite. Între aceste fibre, găsim un mediu, care conține acid hialuronic, aminoacizii. Un mediu lichid, care face schimburi de substanțe cu sângele.
Andreea Groza: În aceste perioade de schimbări biologice, putem să aducem ceva din exterior, care începe să lipsească?
Dr. Diana Plăcintescu: Da. În peri-menopauză apare un fenomen de atrofiere, adică de subțiere. Se pierde substanță pentru că nu mai producem suficient colagen, suficient acid hialuronic. Produsele cosmetice au ca scop să stimuleze producția de colagen. Cum? Cu substanțe, care susțin mediul necesar colagenului, substanțe de hrănire, adică zaharuri.
Acid hialuronic. Antioxidanți - cum sunt vitamina E sau C.
Dacă vorbim de menopauză și de îngrjirea potrivită, în această perioadă apare uscăciunea de suprafață. Și atunci produsele de îngrijire sunt onctuoase. Au acizi grași Omega3, Omega 6, Omega 9, care reduc uscăciunea, dar care crează de asemenea efect anti-oxidant și anti-inflamator.
La noi în cabinet, vin paciente, care folosesc aceleași produse cosmetice de 20 de ani. Și spun că... nu mai sunt bune. De fapt, pielea s-a schimbat și are nevoie de altă îngrjire. Pielea începe să nu mai tolereze produsele mai acide, începe să fie mai sensibilă la mediu.
Andreea Groza: Când începe menopauza, e necesară o vizită la dermatolog?
Dr. Diana Plăcintescu: Da, dacă până la acel moment vizita la dermatolog nu este o rutină - adică o dată pe an. Pielea pierde abrupt 30% din cantitatea de colagen și dermatologul vă poate ajuta să aveți o rutină cosmetică corectă, să vă păstrați rezerva de colagen mult timp.
De asemenea, la menopauză se cumulează scăderea hormonală și cantitatea de ultraviolete primită de-a lungul vieții. Fenomenele de îmbătrânire sunt 50% cauzate de ultraviolete și restul de declinul hormonal. Ne trebuie fotoprotecție împotriva UVA și UVB, potrivită pentru caracteristicile pielii, care e la menopauză.
Andreea Groza: Cum apare îmbătrânirea cauzata de ultraviolete?
Dr. Diana Plăcintescu: Ultravioletele rup colagenul. Gândiți-vă la o perdea, pe care o pui în soare. După 2 ani, o dai jos și vezi ca s-a rărit țesătură și se deșiră ușor. Acesta e colagenul, în raport cu soarele. E ciuruit de soare și se degradează până la distrugere. Fotoprotecția e necesară tot timpul, din copilărie.
Sursa:
Etichete:
Dată publicare:
24-07-2024 11:16
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.