(P) Ar trebui să scoatem din priză frigiderul dacă plecăm în vacanță?
Cu toții ne-am întrebat asta înainte de a pleca pentru mai mult timp de-acasă. Dar care este adevărul? Folosește la ceva să scoatem din priză frigiderul sau combina frigorifică atunci când plecăm mai mult timp de acasă?
La prima vedere, informațiile sunt contradictorii. Este bine să opriți frigiderul și / sau congelatorul în timpul vacanțelor? Anumite surse recomandă oprirea frigiderului în timpul absențelor lungi pentru a economisi energie electrică. În altele, pe de altă parte, se asigură că energia consumată la pornirea din nou va fi mai mare decât cea economisită în perioada cât a fost oprit.
În ceea ce privește aparatul, am găsit și informații contradictorii dacă este bine sau rău ca frigiderul să se „odihnească” câteva zile. În cele din urmă, și în ceea ce privește igiena, am întâlnit și recomandări contradictorii cu privire la faptul dacă oprirea aparatului încurajează apariția bacteriilor.
Frigiderul este regele cheltuielilor acasă, nu pentru că consumă multă energie, ci pentru că este mereu pornit, 24 de ore din 24, 7 zile din 7. Potrivit unui studiu din 2015 realizat de Institutul pentru diversificarea și economisirea energiei (IDAE) , procentul de consum al frigiderului și congelatorului reprezintă în medie aproape 19% din costul energiei electrice într-o casă.
Prin urmare, este normal să avem dubii dacă nu ar fi mai bine să îl oprim în timp ce suntem plecați câteva zile, săptămâni sau chiar o lună. La sfârșitul zilei, cel mai probabil va fi singurul aparat care va rămâne aprins și, prin urmare, singurul care consumă.
Producătorii de frigidere nu sfătuiesc să opriți și să porniți aparatul deoarece „freonul este destabilizat și atunci când este aprins din nou nu are aceeași eficiență. Și când ne mutăm? Aparent, dacă nu avem de ales, merge, dar nu ne mutăm la fiecare șase luni și întrebarea se referea la oportunitatea de a scoate din priză frigiderul de fiecare dată când plecăm de acasă câteva zile.
Dacă plecăm de acasă mai mult de trei săptămâni, devine însă mai economic să oprim congelatorul, dar nu pentru mai puțin de trei săptămâni, deoarece după ce ați pornit de la temperatura camerei și ați ajuns la -18 ° C, aparatul consumă enorm de mult, mai ales vara.
Așadar, putem spune că experții nu recomandă oprirea frigiderului, deoarece afectează negativ durata de viață a dispozitivului. Totodată, aceștia adaugă că, de asemenea, în timpul vacanțelor, congelatorul, dacă este pe jumătate gol, cheltuie mai puțin pentru că nimeni nu îl va deschide, acțiune prin care se pierde mai multă energie.
Sfaturi dacă deconectăm totuși frigiderul
Dacă în orice caz suntem hotărâți să deconectăm combina frigorifică sau frigiderul, trebuie să ne fie clar că nu putem face această deconectare în ultimul moment. Înainte va trebui să golim complet atât frigiderul, cât și congelatorul de orice produse, dacă nu vrem să le găsim stricate la întoarcere. Așadar, trebuie efectuată această operațiune cel puțin cu o zi înainte de plecarea în vacanță.
Ulterior, după dezghețare, vom profita de ocazie pentru a curăța bine sertarele. Durează mai puțin de cincisprezece minute și o cârpă curată și o sticlă de oțet sunt suficiente.
Vom stropi cu oțet sau cu o soluție din oțet cu bicarbonat de sodiu în interiorul compartimentelor și vom întinde lichidul cu cârpa, în timp ce îl uscăm. La fel vom face și cu garniturile de cauciuc și cu orice colț sau margine pe care le vedem murdare. Apoi, după deconectare, vom lăsa ușile deschise, astfel încât umezeala să nu se acumuleze la interior.
Dacă nu facem toate aceste operații, s-ar putea să fi economisit energie la întoarcere, dar casa va mirosi îngrozitor, iar mirosul de la frigidere este uneori foarte neplăcut și foarte greu de eliminat complet. Odată curățat un frigider, îl vom găsi în stare perfectă și pregătit să-și reia buna funcționare în casa noastră.
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.