(P) 5 pași simpli pentru un somn odihnitor
Somnul, chiar dacă este un proces vital pentru organism, tinde să fie extrem de neglijat în favoarea jobului, ieșirilor cu prietenii sau vizionării serialului preferat.
Deoarece dormitul incorect și insuficient cauzează o mulțime de probleme de sănătate, uite câteva sfaturi despre cum să-ți îmbunătățești calitatea somnului.
1. Evită consumul de alimente și băuturi care dau energie
Dacă obișnuiești să bei cafea sau ceai verde seara sau să mănânci ciocolată, încearcă să renunți la aceste obiceiuri care alungă somnul. Specialiștii recomandă să fie o distanță de 4 sau 6 ore între consumul acestor energizante și ora de dormit.
•alimentele grele sau cele consumate în cantități mari, care necesită un efort din partea organismului pentru a fi digerate pot crea un somn agitat. De aceea este bine să le consumi cu cel puțin 4 ore înainte de somn. În cazul în care ți se face totuși foame, optează pentru alimente ușoare, precum lactatele.
2. Fă-ți un program de somn
Chiar dacă în primele zile este mai greu, pune ceasul să sune dimineața devreme. Pe timpul zilei evită somnul de prânz și pune-te la somn seara până în ora 23. Astfel, încearcă pe cât posibil ca în fiecare dimineață să te trezești la aceeași ora și în fiecare seară să fii în pat la ore similare. Astfel, după câteva săptămâni corpul va reține programul de somn și îți va fi mult mai ușor să adormi seara la o ora potrivită. Ba mai mult, șansele să te trezești fără ceas și complet odihnit cresc considerabil.
•somnul până la ora 23 aduce numai beneficii. Hormonul reînnoirii celulelor se secretă în cantități foarte mari între orele 22 și 24. Potrivit studiilor, persoanele care adorm înainte de ora 23 au scos rezultate mult mai bune
3. Evită somnul din timpul zilei
Dacă întâmpini probleme în somnul de noapte, adormi greu sau te trezești pe timpul nopții, sfatul este să renunți la somnul de prânz. În cazul în care dormi mai mult la prânz, șansele să adormi mai greu seara cresc considerabil. Cu toate acestea, studiile au arătat că dacă un somn de câteva ore după-amiaza poate provoca insomnii noaptea, un powernap de 30 de minute pe timpul zilei nu afectează somnul de noapte, ba chiar îmbunătățește funcționalitatea creierului.
•Un al obicei de evitat este să faci exerciții ce implică mult efort fizic seara. Exercițiile stimulează organismul să secrete cortizolul hormonului stresului. Acest lucru este în regulă, dacă termini exercițiile cu cel puțin trei ore înainte de culcare.
4. Calitate înainte de toate
Ai observat cât de bine dormi atunci când așternuturile sunt proaspăt spălate și miros a balsam? Acest aspect te ajută să ai un somn profund și să te odihnești corespunzător. Optează mereu pentru așternuturi din material de bună calitate și în culori calde. Totodată, medicii sunt de părere că ai nevoie de saltele de calitate pentru un somn odihnitor. Mai mult decât atât, o saltea de calitate te va ajuta să te trezești fără dureri de spate, de gât și fără să experimentezi amorțeli ale membrelor în timpul somnului. Pentru a avea certitudinea că achiziționezi un produs de calitate, este indicat să cumperi saltelele de la magazine verificate, precum maxinovafurniture.ro să ai în calcul că durata de viață a unei saltele este de 10 ani iar cea a unei perne este de doi ani.
5. Dormi într-un mediu favorabil
Un mediu liniștit, cu lumina difuză și răcoros poate ajuta la promovarea unui somn odihnitor. Încearcă să blochezi lumina de afară cu ajutorul draperiilor, să nu ai ceasuri cu lumină puternică în cameră, să aerisești bine camera și să păstrezi o temperatură scăzută. Totodată, sunt total contraindicate în camera de somn televizoarele și calculatoarele.
Creierul uman lucrează foarte bine în timpul somnului iar întregul organism se reface după ziua anterioară și se pregătește pentru cea viitoare. Ca urmare, oferă-i corpului tău un somn odihnitor, în condiții benefice iar acest lucru se va reflecta asupra calității vieții. Vei arăta mai bine, te vei simți mai bine, vei fi mai energic și mai performant.
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.