3 tehnici unice de prelucrare a cafelei, din întreaga lume
Notele aromatice din ceașca de cafea nu se datorează doar sortimentului de cafea savurat, ci și modului în care aceasta a fost prelucrată, de la culegerea bobului de cafea și până la prăjirea și măcinarea acestuia.
Monsooning
O tehnică spectaculoasă de prelucrare se întâlnește în India: “monsooning” este tehnica post-recoltă de expunere a boabelor verzi de cafea la vânturile musonice, între luna iunie și septembrie, în depozite cu suprafețe mari și lateralele deschise, pentru a favoriza circulația liberă a aerului.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Boabele sunt așezate pe toată suprafața depozitului, pentru a absorbi umiditatea din atmosferă, iar periodic sunt rotite, pentru a se evita orice defect al bobului de cafea.
Rezultatul este un profil aromatic complex, cu note lemnoase și condimentate, pe care îl puteți savura într-o ceașcă de Master Origin India, de la Nespresso.
Wet hulLing
Decojirea bobului de cafea în stare umedă este o altă tehnică de prelucrare, cu un rezultat aromatic deosebit. Datorită climatului indonesian, cu umiditate crescută, maeștii din domeniul cafelei au elaborat tehnica „wet hulling”, care presupune decojirea boabelor de cafea cât timp acestea sunt încă umede, adică la un nivel de umiditate de aproximativ 40%, spre deosebire de prelucrarea obișnuită, în care boabele sunt decojite atunci când nivelul de umiditate este aproximativ 12%.
Scopul este acela de a permite razelor soarelui să pătrundă direct în bobul verde de cafea.
Rezultatul? Note aromatice de lemn tropical și note de tutun, îmbogățite de o textură mătăsoasă a cafelei. Puteți degusta această cafea de specialitate alegând sortimentul Master Origin Indonesia, de la Nespersso.
Black Honey
Această tehnică presupune ca fermierii să decorticheze cireșele de cafea de primul strat, apoi să le așeze la uscat acoperite încă de pulpa cireșei. Astfel, se produce o infuzie naturală prin care bobul de cafea absoarbe dulceața din pulpa cireșelor și rezultă o cafea echilibrată, cu note de cereale dulci și cu o textură foarte fină.
Sortimentul Master Origin Nicaragua este obținut prin această tehnică unică de prelucrare a cafelei.
Acest articol este un material publicitar al cărui conținut a fost realizat în mod independent de o terță parte, fără răspunderea editorială şi sub supravegherea PRO TV S.R.L.