"100 de ani în 100 de zile". 1996: Emil Constantinescu devine președintele României

Dată publicare: 09-11-2018 09:05
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


1996 este marcat de schimbarea culorii politice. Convenţia Democrată preia puterea de la PDSR, iar Emil Constantinescu devine preşedinte.

România reintra în graţiile americanilor care ne reacordă clauza naţiunii celei mai favorizate. Acesta e şi anul în care Michael Jackson se reîntoarce în România după concertul din 1992.

Emil Constantinescu şi CDR sunt desemnaţi câştigătorii alegerilor legislative şi prezidenţiale în faţa lui Ion Iliescu şi PDSR, fiind pentru prima oară, după 1989, când dreapta politică ajunge democratic la putere, unde va rămâne timp de patru ani, perioadă în care s-au succedat trei guverne (Victor Ciorbea, Radu Vasile, Mugur Isărescu)

Victor Ciorbea e numit premier după ce, în acelaşi an, câştigă alegerile locale şi devine primarul capitalei.

Luna august 1996 avea să le aducă românilor o veste bună. Demult pierduta Clauză a Naţiunii celei mai Favorizate ne era acordată din nou de americani. Bill Clinton era preşedinte al Statelor Unite.

1996 este şi anul în care este lansată prima bere românească la doză, dar şi anul prăbuşirii a două bănci mari - Dacia Felix şi Credit Bank.

Michael Jackson concertează pentru a doua oară în România în data de 13 septembrie, în cadrul History World Tour.

Americanii aveau să revoluţioneze din nou lumea medicală anunţând că oaia Dolly este primul mamifer clonat. În acelaşi an Supercalculatorul Deep Blue, fabricat de IBM, l-a înfrânt la șah pe campionul mondial Garry Kasparov, iar NASA anunţa că un meteorit de pe Marte conţine forme de viaţă primitivă.

Anul 1996 avea să fie marcat şi de divorţul prinţului Charles de Diana.

Mai multe imagini impresionante găsiţi AICI

SURSA FOTO: Arhivele Naţionale ale României

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO