"100 de ani în 100 de zile". 1995: Se lansează Pro TV, iar România începe demersurile pentru aderarea la UE

×
Codul embed a fost copiat

În 1995, un Airbus se prăbuşeşte la Baloteşti fără să existe supravieţuitori. Alte patru MIG-urii cad în acelaşi an. Tot în acea perioadă mai multe fabrici şi uzine sunt vândute la fier vechi.

Criza economică se adânceşte în vreme ce taxele suferă o majorare uriaşă.

Anul se încheie cu vestea tristă a morţii lui Corneliu Coposu.

În primăvara lui 1995 se întâmplă cel mai grav accident din istoria aviaţiei române. Airbus-ul A 310 care zbura de la Bucureşti la Bruxelles se prăbuşeşte la doar 3 minute de la decolare, în apropierea localităţii Baloteşti. Nu există supavietuitori. 61 de oameni au murit.

Aviaţia militară se confruntă cu o serie neagră a accidentelor în care sunt implicate avioanele MIG-21: lângă Timişoara, Turda, Furculeşti (Teleorman) și Caracal.

Citește și
centenar 1993
"100 de ani în 100 de zile". 1993: "Revolta" de la Hădăreni, în care romii au fost ucişi şi închişi în grajduri

1995 începe cu o majorare uriaşă a taxelor către stat. La 1 ianuarie, acestea fuseseră majorate de 20 de ori. Scumpirea face victime. O contribuabila moare în Circa Financiară, când vede cât are de plătit la stat.

În ţară, criză economică se agravează. Un dolar ajunge la 2.500 de lei. O creştere de aproape şapte de ori faţă de 1992.

Multe fabrici şi uzine, care de bine de rău mai funcţionau, ajung ruine şi sunt vândute la fier vechi.

Pe 11 noiembrie, scena politică şi toată ţara este zguduită de vestea că ţărănistul Corneliu Coposu a murit. Peste 100.000 de oameni din Bucureşti şi toată ţara au participat la funeralii.

Pe 1 decembrie 1995, cu îndemnul "Te uiţi şi câştigi!" se lansează Pro TV. Românii aveau nevoie de divertisment. Pentru perioada post-revoluționară, ProTV însemna cea mai mare investiţie de capital străin într-o companie privată în România. Cu mii de filme, divertisment şi ştiri din toată lumea, televiziunea din Pache Protopescu a devenit imediat un adevărat fenomen.

La finalul anului este prezentată Dacia Nova - concepţie şi realizare integral românească. România depune oficial, la 22 iunie, cererea de aderare la UE

Şi-n vreme ce românii încă îşi plăteau totul cu bani lichizi, americanii salutau apariţia primei platforme de licitaţie online: Ebay. Tot în 1995 se lansează DVD-ul.

Mai multe imagini impresionante găsiţi AICI

SURSA FOTO: Arhivele Naţionale ale României

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citește și...
"100 de ani în 100 de zile". 1994, anul în care românii şi-l doreau pe Hagi preşedinte

1994 este anul fotbalului. România atinge o performanţă neegalată până acum: se califica în sferturile de finală ale Cupei Mondiale la Fotbal. Tot atunci are loc prăbuşirea jocului piramidal Caritas, care a lăsat mii de familii fără bani.

"100 de ani în 100 de zile". 1993: "Revolta" de la Hădăreni, în care romii au fost ucişi şi închişi în grajduri

Campania Știrilor Pro TV "100 de ani în 100 de zile" a ajuns în anul 1993, când românii ies în stradă din cauza sărăciei. Inflația era uriașă, iar prețurile creșteau de la o lună la alta.

Recomandări
Scurgerile din gazoductul Nord Stream 2 au încetat. „Presiunea apei a închis mai mult sau mai puţin conducta”
Scurgerile din gazoductul Nord Stream 2 au încetat. „Presiunea apei a închis mai mult sau mai puţin conducta”

Scurgerile din gazoductul Nord Stream 2, care leagă Rusia de Germania, în Marea Baltică, au încetat, a declarat, sâmbătă, un purtător de cuvânt pentru AFP, scrie News.ro

2022, cel mai secetos an din istorie. Cât de pregătită este România pentru fenomenele extreme care ne lovesc
2022, cel mai secetos an din istorie. Cât de pregătită este România pentru fenomenele extreme care ne lovesc

2022 va intra în istorie drept cel mai secetos an trăit de omenire până acum. Ar trebui să plouă mărunt luni la rând pentru că pământul să-și revină și să rodească, așa cum se întâmpla în anii trecuți.

Comisia Europeană cere României să reducă consumul de energie electrică. Măsura îi vizează pe consumatorii industriali
Comisia Europeană cere României să reducă consumul de energie electrică. Măsura îi vizează pe consumatorii industriali

Deşi s-a împotrivit măsurilor privind reducerea consumului şi România va trebui să ia măsuri. Este decizia Comisiei Europene care obligă statele membre să reducă în această iarnă cu cinci procente consumul la electricitate.