"100 de ani în 100 de zile". 1995: Se lansează Pro TV, iar România începe demersurile pentru aderarea la UE
În 1995, un Airbus se prăbuşeşte la Baloteşti fără să existe supravieţuitori. Alte patru MIG-urii cad în acelaşi an. Tot în acea perioadă mai multe fabrici şi uzine sunt vândute la fier vechi.
Criza economică se adânceşte în vreme ce taxele suferă o majorare uriaşă.
Anul se încheie cu vestea tristă a morţii lui Corneliu Coposu.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
În primăvara lui 1995 se întâmplă cel mai grav accident din istoria aviaţiei române. Airbus-ul A 310 care zbura de la Bucureşti la Bruxelles se prăbuşeşte la doar 3 minute de la decolare, în apropierea localităţii Baloteşti. Nu există supavietuitori. 61 de oameni au murit.
Aviaţia militară se confruntă cu o serie neagră a accidentelor în care sunt implicate avioanele MIG-21: lângă Timişoara, Turda, Furculeşti (Teleorman) și Caracal.
1995 începe cu o majorare uriaşă a taxelor către stat. La 1 ianuarie, acestea fuseseră majorate de 20 de ori. Scumpirea face victime. O contribuabila moare în Circa Financiară, când vede cât are de plătit la stat.
În ţară, criză economică se agravează. Un dolar ajunge la 2.500 de lei. O creştere de aproape şapte de ori faţă de 1992.
Multe fabrici şi uzine, care de bine de rău mai funcţionau, ajung ruine şi sunt vândute la fier vechi.
Pe 11 noiembrie, scena politică şi toată ţara este zguduită de vestea că ţărănistul Corneliu Coposu a murit. Peste 100.000 de oameni din Bucureşti şi toată ţara au participat la funeralii.
Pe 1 decembrie 1995, cu îndemnul "Te uiţi şi câştigi!" se lansează Pro TV. Românii aveau nevoie de divertisment. Pentru perioada post-revoluționară, ProTV însemna cea mai mare investiţie de capital străin într-o companie privată în România. Cu mii de filme, divertisment şi ştiri din toată lumea, televiziunea din Pache Protopescu a devenit imediat un adevărat fenomen.
La finalul anului este prezentată Dacia Nova - concepţie şi realizare integral românească. România depune oficial, la 22 iunie, cererea de aderare la UE
Şi-n vreme ce românii încă îşi plăteau totul cu bani lichizi, americanii salutau apariţia primei platforme de licitaţie online: Ebay. Tot în 1995 se lansează DVD-ul.
Mai multe imagini impresionante găsiţi AICI
SURSA FOTO: Arhivele Naţionale ale României
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!