"100 de ani în 100 de zile". 1993: "Revolta" de la Hădăreni, în care romii au fost ucişi şi închişi în grajduri

×
Codul embed a fost copiat

Campania Știrilor Pro TV "100 de ani în 100 de zile" a ajuns în anul 1993, când românii ies în stradă din cauza sărăciei. Inflația era uriașă, iar prețurile creșteau de la o lună la alta.

Tot atunci, în România ajunge internetul. Iar finalul de an ne găsește membri în Consiliul Europei și țara noastră face primii pași pentru aderarea la structurile euro-atlantice.

Un loc aparte în istoria anului 1993 îl ocupa revoltele din mai multe zone din ţară unde comunitatea majoritară s-a ridicat improtriva rromilor. La Hădăreni, judeţul Mureş, patru rromi au fost ucişi, iar casele a zeci de familii au fost făcute una cu pământul. Oamenii au fost mutaţi într-un grajd, iar jurnaliştii străini găseau aici imagini asemănătoare cu cele din Somalia.

La Tiraspol, Ilie Ilaşcu este condamnat la moarte prin împuşcare pentru instigare la acte de terorism.

Bucureştenii ies din nou în stradă din cauza sărăciei.

Citește și
mineri, miron cozma
„100 de ani în 100 de zile". 1991: minerii, în frunte cu Miron Cozma, vin în Capitală

Inflația era mare, salariul minim pe economie fiind de 45.000 de lei, în vreme ce un dolar costa 760 de lei, un apartament în Bucureşti 7500 de dolari.

Academia Romana face şi ea o revoluţie hotărând revenirea la scrierea cu î din a şi a formei sunt în loc de sunt. Tot atunci se înregistrează şi primul domeniu .ro în ţara noastră.

FMI ne împrumută cu 70 de milioane de dolari. Finalul de an ne găseşte în Consiliul Europei, unde România este admisă ca membru cu drepturi depline.

În America, doi cercetători anunţa clonarea embrionului uman.

Mai multe imagini impresionante găsiţi AICI 

SURSA FOTO: Arhivele Naţionale ale României 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citește și...
"100 de ani în 100 de zile".1992: Anul în care Regele Mihai se întoarce în ţară, iar Michael Jackson are concert în Capitală

"100 de ani în 100 de zile". 1992 este anul în care Regele Mihai reuşeşte să se întoarcă în ţară şi este aclamat de un milion de romani.

„100 de ani în 100 de zile
„100 de ani în 100 de zile". 1991: minerii, în frunte cu Miron Cozma, vin în Capitală

Campania "100 de ani în 100 de zile" ajunge la 1991. Este anul în care vin iarăşi minerii în Capitală, în frunte cu Miron Cozma, și îl determină pe Petre Roman, premierul de la acea vreme, să demisioneze.

Recomandări
Lăsate fără pensii alimentare, rusoaicele își denunță foștii soți:
Lăsate fără pensii alimentare, rusoaicele își denunță foștii soți: "Luați-i pe front, așa primim bani pentru copii"

Când a decretat mobilizare militară parțială, Vladimir Putin a promis că bărbații care vor fi trimiși pe front vor fi remunerați, iar în caz de rănire sau de deces, familiile lor vor primi despăgubiri.

Reacția președinției de la Kiev după ce o organizație ucraineană a devenit co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 2022
Reacția președinției de la Kiev după ce o organizație ucraineană a devenit co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 2022

Preşedinţia de la Kiev a afirmat că populaţia Ucrainei este un ''artizan al păcii'', la puţin timp după ce organizaţia nonguvernamentală ucraineană Centrul pentru Libertăţi Civile a devenit co-laureată a Premiului Nobel pentru Pace din 2022.

Cazul medicului de la Polizu. Mărturia unui tată: „Când a dat cu piciorul în sac, copilul a început să plângă”
Cazul medicului de la Polizu. Mărturia unui tată: „Când a dat cu piciorul în sac, copilul a început să plângă”

Tatăl unui copil care a fost considerat mort la naştere şi ”aruncat într-o tavă” de către medicul de la Polizu, acuzat că ar fi lăsat un copil născut prematur să moară, a făcut mai multe declarații șocante.