"100 de ani în 100 de zile". 1993: "Revolta" de la Hădăreni, în care romii au fost ucişi şi închişi în grajduri

Dată publicare: 06-11-2018 08:49
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


Campania Știrilor Pro TV "100 de ani în 100 de zile" a ajuns în anul 1993, când românii ies în stradă din cauza sărăciei. Inflația era uriașă, iar prețurile creșteau de la o lună la alta.

Tot atunci, în România ajunge internetul. Iar finalul de an ne găsește membri în Consiliul Europei și țara noastră face primii pași pentru aderarea la structurile euro-atlantice.

Un loc aparte în istoria anului 1993 îl ocupa revoltele din mai multe zone din ţară unde comunitatea majoritară s-a ridicat improtriva rromilor. La Hădăreni, judeţul Mureş, patru rromi au fost ucişi, iar casele a zeci de familii au fost făcute una cu pământul. Oamenii au fost mutaţi într-un grajd, iar jurnaliştii străini găseau aici imagini asemănătoare cu cele din Somalia.

La Tiraspol, Ilie Ilaşcu este condamnat la moarte prin împuşcare pentru instigare la acte de terorism.

Bucureştenii ies din nou în stradă din cauza sărăciei.

Inflația era mare, salariul minim pe economie fiind de 45.000 de lei, în vreme ce un dolar costa 760 de lei, un apartament în Bucureşti 7500 de dolari.

Academia Romana face şi ea o revoluţie hotărând revenirea la scrierea cu î din a şi a formei sunt în loc de sunt. Tot atunci se înregistrează şi primul domeniu .ro în ţara noastră.

FMI ne împrumută cu 70 de milioane de dolari. Finalul de an ne găseşte în Consiliul Europei, unde România este admisă ca membru cu drepturi depline.

În America, doi cercetători anunţa clonarea embrionului uman.

Mai multe imagini impresionante găsiţi AICI 

SURSA FOTO: Arhivele Naţionale ale României 

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO