"100 de ani în 100 de zile". 1994, anul în care românii şi-l doreau pe Hagi preşedinte

Dată publicare: 07-11-2018 08:39
Dată actualizare: 28-11-2018 10:13


1994 este anul fotbalului. România atinge o performanţă neegalată până acum: se califica în sferturile de finală ale Cupei Mondiale la Fotbal. Tot atunci are loc prăbuşirea jocului piramidal Caritas, care a lăsat mii de familii fără bani.

În 1994, România a urcat cel mai sus în ierarhia fotbalului. La Mondialele din Statele Unite am ajuns în sferturile de finală. La întoarcerea în ţară, mulţimea cerea ca Gheorghe Hagi să fie ales preşedinte.

Este anul în care România adera la diverse organisme internaţionale. Suntem vizitaţi de şefi de stat, iar mai mării de la Bucureşti sunt primiţi peste tot în lume. România participa la primul exerciţiu NATO în Polonia.

În Iugoslavia războiul continuă. Embargoul impus de comunitatea internaţională Serbiei este mană cerească pentru românii aventurieri, care trec Dunărea în fiecare noapte, cu bărcile încărcate cu benzină.

Prăbuşirea jocului piramidal Caritas consemnează sfârşitul iluziilor multor români care au rămas fără case şi economii. Ioan Stoica, fondatorul sistemului financiar, este arestat pentru înşelăciune, fals în acte şi uz de fals. Sute de mii de oameni rămân cu buză umflată. În momentul arestării, Stoica mai avea în cont 3 lei.

Inflaţia era în ca uriaşă, iar salariile se dublau de la un an la altul.

În celalat colţ de lume, în Africa de Sud, Nelson Mandela devine primul preşedinte de culoare, iar fanii trupei Nirvana afla că liderul formaţiei, Kurt Cobain îşi pune capăt zilelor.

Mai multe imagini impresionante găsiţi AICI

SURSA FOTO: Arhivele Naţionale ale României


VIDEO PROTVPLUS.RO