Ce secrete are o bucatarie de unde ies meniuri de 200 de euro/persoana. Confesiunile unui bucatar francez stabilit in Romania

Ultimul update: Duminica 06 Iulie 2014 07:11
Data publicarii: Joi 03 Iulie 2014 16:49
Categorie: Stirileprotv iti recomanda
Chef Sam - 5

Se trage dintr-o familie de pescari din Normandia, de la malul Atlanticului. La 22 de ani, s-a trezit intr-o bucatarie cu 3 stele Michelin, frecventata de vedete de la Hollywood si milionari din jurul lumii. De 7 ani a lasat Parisul pentru "Micul Paris".

Cu o priveliste de neuitat asupra catedralei Notre-Dame si a vapoarelor care plutesc pe Sena, restaurantul "La Tour d’Argent" este o destinatie turistica in sine. Este cel mai vechi restaurant din Paris si unul din cele mai faimoase din lume. Frumusetea locului i-a inspirat pe cei de la Pixar atunci cand au creat Ratatouille, si l-a cucerit pe Marcel Proust, care a mentionat restaurantul in romanul sau celebru "In cautarea timpului pierdut". Cel mai ieftin desert la "La Tour d'Argent" costa 30 de euro, iar un pranz poate ajunge si la 200 de euro de persoana.

Aici si-a facut ucenicia Samuel Le Toriellec, dupa 5 ani de scoala in domeniu, unde a invatat de toate, de la cum sa serveasca la mese, la tehnicile de baza ale bucatariei si patiseriei.


Primul sau loc de munca a fost unul la care altii doar viseaza: parte din echipa de bucatari a restaurantului cu 3 stele Michelin "Le tour d’Argent". Erau 40 la numar si trebuiau sa multumeasca cele mai pretentioase gusturi, fara greseli.

Proiectul bucatarilor romani pentru a atrage turistii cu gusturi fine. Cand vom avea restaurante cu stele Michelin in tara

"Cele mai mari staruri veneau aici. In urma cu 20 de ani, "La tour D’argent” era cel mai mare si mai faimos restaurant din Paris. Privelistea este foarte frumoasa, restaurantul este situat la ultimul etaj al cladirii. Noaptea este minunat pentru ca poti sa vezi vapoarele de pe Sena”, isi aminteste el.

Cum ajungi sa lucrezi intr-un astfel de loc? "Daca esti de unul singur, e mai dificil. De regula, ajungi sa lucrezi intr-un restaurant cu stele Michelin alaturi de un chef, caruia i s-a oferit o pozitie. El isi face echipa si merg toti. Asa functioneaza, pentru ca atunci cand vine cu echipa lui, trebuie doar sa se familiarizeze cu locul si totul functioneaza bine de la inceput”, explica Chef Samuel.

Asta a fost si sansa lui. "Am venit aici cu un chef din Normandia. El m-a intrebat daca vreau sa lucrez in Paris. Bineinteles, i-am zis ca da, asa ca primul meu restaurant din Paris la care am lucrat a fost La Tour D’argint, un restaurant cu 3 stele Michelin.”

Sacrificii in numele perfectiunii

Nu i-a fost usor, intrucat presiunea de a lucra intr-un astfel de restaurant este imensa. Lucra intre 14 si 16 ore pe zi, timp in care tot ce-i iesea din maini trebuia sa fie absolut perfect.

"Totul era bine organizat, iar presiunea ca totul sa iasa perfect era foarte mare. Chefii sunt foarte stricti. In restaurantele cu stele Michelin, competitia e foarte mare, vrei intotdeauna sa faci mai bine, este mult stres, multa oboseala. Insa din punctul meu de vedere asa inveti meserie”, spune el.

A facut si greseli, dar acestea nu au facut altceva decat sa-l perfectioneze. "Odata eram foarte obosit si am ars opt litri de lapte. Cheful m-a trimis direct sa spal vasele. Timp de 2 zile doar asta am facut”, isi aminteste el.

Astfel, cea mai importanta lectie pe care a invatat-o aici a fost sa fie serios si riguros. De altfel, exigenta este cea care face diferenta dintre un restaurant normal si unul cu stele Michelin.

"Intr-un restaurant normal, faci o treaba foarte buna, dar intr-un restaurant cu stele Michelin, cuvantul cheie este perfectiune”.

A schimbat apoi mai multe restaurante, iar in urma cu 7 ani, convins de un prieten roman, i-a dat o sansa Romaniei: "Lucram alaturi de un roman care a stat 15 ani in Franta. Niste prieteni de-ai lui voiau sa-si deschida restaurant aici si m-au chemat. Am zis sa incerc si am ramas aici."


 
Spre deosebire de bucataria frantuzeasca, pe care o considera tehnica, gourmet si foarte estetica, apreciaza bucataria romaneasca pentru ca este simpla si, atunci cand este bine preparata, foarte gustoasa.

In prezent, Chef Samuel semneaza meniul de la restaurantul Loft din Bucuresti, un loc frecventat de milionarii Romaniei, de vedete si de oameni de afaceri straini.

Text: Cristina Sauciuc / editor www.foodstory.ro

Lipsa autostrazilor ne lasa gauri si in farfurie. Cei mai buni Chefi din Romania explica lungul drum pana la o stea Michelin

Lipsa autostrazilor ne lasa gauri si in farfurie. Cei mai buni Chefi din Romania explica lungul drum pana la o stea Michelin

FULLSCREEN
Ce secrete are o bucatarie de unde ies meniuri de 200 de euro/persoana. Confesiunile unui bucatar francez stabilit in Romania
  • /

Sursa: Pro TV

Gaius Iulius Caesar.

„Zarurile au fost aruncate”, cuvintele care au schimbat cursul istoriei

Dostoievski, romancierul rus care și-a transformat traumele personale în capodopere literare

Marea Neagră, recif al mizeriei. Imaginile surprinse de un scafandru în adâncuri

Margaret Thatcher, liderul controversat al unei lumi care se reabilita după război

Analiză CTP: ”S-a încheiat epoca Liviu Dragnea dacă toate cererile de remaniere sunt acceptate”

Momentul de cumpănă din viața lui Stalin: moartea soției care-l „umilea în public”

lupta contra ISIS, Hawija

NYT: Luptători ISIS s-au predat în masă în Irak deși au jurat să lupte până la moarte

The Independent: Incidentele cu arme de foc au omorât mai mulți americani decât toate războaiele SUA

Cine e liderul catalan care vrea separarea de Spania. „Prima Doamnă” de la Barcelona e româncă

Masacrul din Las Vegas. Cele mai impresionante imagini. GALERIE FOTO

Interviu exclusiv. Ministrul Comunicațiilor, despre revocările de la vârful Poștei Române și planul de reformare

Poveste adevărată. O tânără care era captivă de 4 ani a scăpat datorită unui joc