Resursa "mai importanta decat petrolul" a Romaniei. Doi antreprenori din Silicon Valley fac PORTRETUL programatorului roman

Wessle Kooyman

Bucurestiul, dar si alte mari orase precum Cluj-Napoca, Timisoara sau Iasi au ajuns puncte de referinta pe harta industriei IT&C din Europa.

Romania are sanse sa ajunga un centru important in domeniul tehnologiei, daca stim sa ne jucam bine cartile, spun doi antreprenori din Silicon Valley care si-au deschis in Bucuresti companii de IT. Abunda in superlative cand vorbesc despre talentul si dorinta de a munci a programatorilor romani, in timp ce critica birocratia, coruptia si intelegerile politice facute pe intuneric.

Michael Koch si Wessel Kooyman si-au construit companii la Bucuresti si au remarcat ritmul exploziv de dezvoltare a industriei IT&C. Avantajul pe care il avem, spun ei, este numarul mare de programatori, in conditiile in care Occidentul si SUA se confrunta cu un deficit de specialisti. Romania e pe primul locul in Europa si pe al saselea in lume dupa numarul de angajati in IT pe cap de locuitor.

Kooyman spune ca “software-ul va fi tot mai important, si mai important”, si va ajunge o resursa mai valoroasa decat petrolul.

“Aici se afla cel mai buni programatori din lume”

Citește și
muncitor UE
Meseria cu care te poti angaja aproape oriunde in lume. Nu e nici doctor, nici programator
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Americanul Michael Koch nu se mai opreste din laude atunci cand vorbeste despre angajatii lui de la Bucuresti. Are afaceri peste tot, inclusiv in Silicon Valley si New York, dar spune ca, pana acum, cele mai bune rezultate au venit de la filiala din Bucuresti. “Nu construiesc o companie in Romania pentru ca aici ar fi programatorii cei mai buni din Europa. Ci pentru ca aici se afla cei mai buni programatori din lume”, spune el.

Michael Koch

Firma lui, Kalon, creeaza proiecte IT pentru companii mari de pe glob. Koch a avut de-a lungul timpului clienti precum P&G, Visa, Pepsi Co, Nike, AT&T, Microsoft sau McDonald’s. “Fara pic de echivoc, cei mai buni oameni tehnici locuiesc in Romania. Nu ma pot gandi la o alta tara in care sa gasesti fuziunea asta intre arta, tehnologie si dorinta de a invata. Iubesc oamenii sclipitori si talentari, iar Romania are din abundenta”, spune el.

Antreprenorul sustine chiar ca specialistii nostri au standarde mai inalte decat cei americani si asteptari foarte ridicate de la colegii lor, iar acestea sunt doua dintre premisele reusitei. “Programatorii romani aproape ca au adoptat metalitatea lui Steve Jobs, care spune ca munca e fie exceptionala, fie de rahat”.

American get-beget, pe care te astepti sa-l vezi punandu-si mana pe inima atunci cand se canta imnul, Koch a remarcat ca la noi, in ultimii ani, a crescut mandria nationala, un lucru care, crede el, va aduce un plus si in industria IT&C, pentru ca specialistii vor vrea sa isi puna semnatura doar pe linii de cod bine scrise.

Scutirea de impozite care li se aplica programatorilor si lefurile totusi mici de la noi comparativ cu Occidentul incurajeaza companiile din tehnologie sa faca afaceri in Romania. Michael Koch crede ca politicienii ar putea relaxa, totusi, legea pentru a incuraja sectorul IT. “In lumea digitala, genialitatea si aptitudinile nu se traduc intotdeauna printr-o diploma. Steve Jobs nu s-ar fi calificat pentru o scutire de taxe pentru ca nu terminase facultatea. Si nici Bill Gates”.

Pentru firma lui de la Bucuresti, Koch spune ca aplica o cu totul alta filozofie fata de cea intalnita in mod normal in estul Europei.

Le pune la dispozitie angajatilor tot ce au nevoie ca sa fie sanatosi si fericiti, ca sa munceasca fara griji si sa-si doreasca sa invete. La angajare, primesc inclusiv bani ca sa isi decoreze biroul, pe langa asigurare medicala pentru toata familia si abonament la sala de gimnastica. La sediul din Bucuresti al Kalon exista chiar si-un barman angajat cu norma intreaga, care le serveste angajatilor sucuri naturale. Este un alt mod de a face business, diferit de vechile mentalitati.

"Zilele camerelor intunecate, a stransului de maini cu politicienii si a zicalei “o mana spala pe alta” se vor termina. Autoritatile romane trebuie sa inteleaga ca noi construim urmatorul Silicon Valley aici in Bucuresti si sa faca sa ne fie mai usor sa crestem, sa investim si sa imbunatatim viata angajatilor din IT”, spune Michael Koch. “Mi-e clar ca Bucurestiul va fi un loc de referinta pentru inovatia digitala din lume”.

Romania a facut “pasi gigantici” pentru sprijinirea startupurilor

Wessel Kooyman este un alt antreprenor care a dat Silicon Valley pe Bucuresti. A lucrat timp de 8 ani in San Francisco si spune ca Romania are cateva avantaje pe care nu le gasesti in SUA sau in vestul Europei.

Wessle Kooyman

Totul se reduce la costuri. Atunci cand am inceput, diferenta de salarii intre programatorii din Occident si cei din Romania era dramatica. Celalalt motiv este disponibilitatea. In SUA, penuria de programatori este foarte grava. Li se ofera salarii extrem de mari si tot ce fac este sa se planga. Tot nu vor sa lucreze pentru noi. Vor sa lucreze doar pentru Facebook si Google”, spune Kooyman.

Lipsa acuta de specialisti nu se mai simte doar in New York sau San Francisco. Ea incepe sa se intinda si dincolo de Ocean, in vestul Europei. “In Franta sau in Londra ai avea nevoie de doua luni ca sa angajezi pe cineva. Daca vrei sa incepi astazi, trebuie fie sa apelezi la freelanceri, fie sa gasesti o companie care are o echipa”, spune Kooyman.

Firma lui de la Bucuresti, Cole Street, exact asta face, ii ajuta pe strainii care nu gasesc programatori in tarile lor sa-si faca proiectele cu romani. Oamenii din echipa lui Kooyman fac site-uri si aplicatii mobile pentru americani, francezi sau englezi.

Kooyman crede ca estul Europei este, acum, unul dintre cele mai bune locuri pentru afaceri in IT. Insa cand a ajuns in Romania, nu stia mare lucru despre tara. Locuia atunci in America si a fost invitat de un prieten sa-si faca Revelionul la Predeal. Se intampla in 2001. A cunoscut o romanca si a locuit 6 luni in Bucuresti. Cand s-a intors in America, le-a spus partenerilor ca Romania are programatori foarte buni, care lucreaza pe salarii mult mai mici. Asa a luat startul compania lui de IT de la Bucuresti.

Din 2001 si pana acum, lucrurile s-au schimbat mult. “Romania a facut pasi gigantici. Isi construieste foarte-foarte rapid un ecosistem care ii ajuta pe antreprenori sa aiba succes”. Chiar el e parte din echipa Startup Weekend si incearca sa ii ajute pe tineri sa-si construiasca o afacere in IT. “In Bucuresti si in toate orasele mari in Romania, Startup Weekend organizeaza evenimente de un weekend la care ai ocazia sa vezi ce inseamna sa fii antreprenor intr-un mediu controlat. Acum 5 ani asa ceva nu ar fi existat. Apoi, pentru startupuri, ai nevoie de investitori. Nici asta n-ar fi existat acum 5 sau 2 ani”, spune el

Pe tineri incearca sa ii inspire. “Le spun sa si riste putin, sa nu ramana cu jobul lor clasic pentru ca mamele le-au spus asta. E bine sa incerci ceva, in special daca ai 20-30 de ani si nu ai o familie inca. Al doilea lucru pe care il spun este ca atunci cand iti asumi un risc, nu face ceva prostesc. Ia totul foarte in serios pentru ca ai la dispozitie foarte putin timp pana cand ramai fara bani si investitorii nu te vor mai ajuta. Asa ca atunci cand risti, munceste foarte mult, asigura-te ca esti concentrat, asigura-te ca asculti piata, clientii, oamenii care sunt draguti si iti ofera mentorat

Pe Kooyman il enerveaza poate cel mai tare birocratia in tara noastra. Spune ca i s-a intamplat sa ia avionul spre Bucuresti special pentru a ridica un card bancar pentru companie. “Ar trebui ca Romania sa faca mai mult si in lupta impotriva coruptiei, pentru ca solutii exista, trebuie doar cativa politicieni buni”.

La marketing si vanzari “suntem departe de ceea ce se practica in SUA”

Companiile din IT au gasit in Romania un loc bun in care sa-si creasca afacerea, insa proiectele construite efectiv de romani sunt putine. Unul dintre principalele produse software de export este antivirusul Bitdefender, clasat ani la rand pe primele pozitii in lume in testarile efectuate de laboratoarele independente.

Bogdan Dumitru - Bitdefender

Seful echipei de dezvoltare de la Bitdefender, Bogdan Dumitru, spune si el ca Romania are un mare potential in domeniul tehnologiei, “in principal datorita specialistilor foarte bine pregatiti”. Pe ansamblu, mai avem mult de muncit pana sa ne gandim la nivelul Silicon Valley, pentru ca la vanzari si marketing “suntem departe de ceea ce se invata si se practica in SUA”.

Dumitru simte ca lipsa de programatori incepe sa apara si pe piata din Romania. Nu mai e atat de simplu sa gasesti un om bun fata de acum cativa ani. “Avantajul pe care il avem noi, Bitdefender, in a atrage specialisti consta in complexitatea proiectelor pe care le dezvoltam si expunerea internationala pe care o oferim. Nivelul unui programator bun din Silicon Valley este aproximativ acelasi ca al unuia din Romania, sunt interesati de acelasi lucruri, au aceleasi visuri si lucreaza in mod similar

Ca sef al echipei de dezvoltare, lui Bogdan Dumitru ii pare rau cand vede informaticieni buni care pleaca din tara pentru ca aici n-ar avea parte de sustinere la proiectele personale. Au nevoie de mentori si de investitii pe care nu le gasesc in tara. “Aici se pot dezvolta idei si se pot incepe startupuri foarte complexe cu costuri mult mai mici decat in Silicon Valley. Mentalitatea in Romania este insa mult diferita”, spune el.

Lucrurile sunt inca la inceput, dar merg in directia potrivita pentru a ne putea pozitiona la un moment dat in ca un frate mai mic al Silicon Valley”, spune Dumitru.

Ne lipsesc specialistii in business

Antreprenorul Andrei Pitis crede ca nu e cazul sa ne imbatam cu apa rece. Exista companii care prospera in Romania insa, in ciuda eforturilor, tara noastra are putini antreprenori. Mai potrivita decat o comparatie cu Silicon Valley ar fi una cu India, tara recunoscuta pentru programatorii care muncesc pe salarii mici.

Andrei Pitis

Autoritatile ar trebui sa isi indrepte privirea nu doar spre programatori, pentru care s-au facut multe in ultimul timp, ci si spre antreprenori, care ar trebui invatati cum sa faca afaceri. “Ar fi multe de facut: programe de educatie antreprenoriala, fonduri de investitii de risc, incurajarea crearii de produse inovative care sa fie vandute direct global. Antreprenorii romani isi deschid firme in afara tarii ca sa poata primi finantare”, spune Pitis.

Crede ca tineri romani ar trebui incurajati sa-si faca propria afacere, chiar si atunci cand se lovesc de un esec. Spune ca ar trebui sa luam exemplul americanilor, care “incurajeaza riscul si fac ca esecul sa fie acceptabil”. Pitis il citeaza pe academicianul Solomon Marcus, care spunea ca “Esecul este pretul pe care inevitabil il platim ca sa invatam sa gandim cu creierul nostru”.

Din perspectiva de profesor asociat la Universitatea Politehnica Bucuresti, dar si de cea de presedinte a Asociatie Patronale a Industriei de Software si Servicii din Romania, antreprenorul crede ca programatorii de la noi ar face fata oriunde in lume. “Facultatile au o curicula stufoasa, cu foarte multe materii, mult mai multe decat in facultati similare din SUA sau Marea Britanie. Cei buni stiu de toate si ii impresioneaza pe recruterii din SUA, care nu se asteapta ca cineva dupa facultate sa stie atatea”.

Spune insa ca e pacat ca tineri “sunt pregatiti exclusiv tehnic si deloc in business, marketing, product management, user experience”. Vrea sa umple exact acest gol, prin programul Innovation Labs pe care l-a creat alaturi de prof. Razvan Rughinis, si sa-i invete pe tineri sa aiba si-un vocabular de business. Altfel, crede ca multi vor ramane programatori buni si-atat, fara sa li se dea sansa sa schimbe cu adevarat lumea tehnologiei, pentru ca “daca se duc la Google si Facebook si vorbesc doar despre algoritmi si programare, nu vor ajunge niciodata sa influenteze produse sau sa conduca echipe”.

Taiwan. O industrie construita de la zero in 50 de ani
Industria IT&C ne ofera motive de mandrie, insa exista tari care s-au descurcat mult mai bine decat noi. Taiwan si-a construit de la zero, in 50 de ani, sectorul tehnologiei si a ajuns acum pe unul dintre primele locuri in lume la hardware. Insula, care are o suprafata cam cat 5 judete romanesti, a investit masiv in fabrici de gadgeturi si in cercetare pe zona de hardware.

Irena Chang

Aproape 90% din laptopurile din lume sunt facute in Taiwan, 65% din monitoare si 48% din tablete, un volum impresionant daca ne gandim ca in 1960 sectorul electronicelor era inexistent in aceasta tara. ASUS, Acer, HTC si D-Link sunt doar cateva dintre companiile renumite de aici.

Ce a facut Taiwanul? “Guvernul a implementat masuri pentru atragerea investitorilor straini si pentru a promova comertul extern. S-a investit masiv in cercetare si dezvoltare si in inovatia industriala, si s-a incurajat cooperarea intre industrie, guvern, universitati si institutii de cercetare”, spune Irena Chang, directorul Taiwan Trade Center Bucuresti.

Dar autoritatile de la Taipei nu s-au limitat la a investi in IT, ci au avut grija sa se si promoveze, iar in 1970 au creat TAITRA, o organizatie non-profit menita sa prezinte peste tot prin lume realizarile Taiwanului si sa gaseasca noi parteneri de afaceri. “TAITRA se ocupa de promovare, aduna informatii comerciale, organizeaza expozitii si face cercetare de piata”, spune Irena Chang. Tot aceasta organizatie se ocupa si de Computex Taipei, al doilea cel mai mare targ de electronice din lume.

Chang lauda programatorii romani despre care sustine ca sunt “foarte competitivi”, dar spune ca ar fi nevoie de un plan pe termen lung daca vrem ca industria romaneasca de IT&C sa se dezvolte. “Ca sa spun sincer, Taiwan este o tara cu o mentalitate deschisa si este un bun exemplu despre cum poti face afaceri la nivel mondial”, spune Irena Chang. Nu uita ca a venit la Bucuresti ca sa isi promoveze tara si ca sa gaseasca noi parteneri de afraceri: “Daca vreti sa imbunatatiti sectorul IT din Romania, puteti incerca sa atrageti companii hardware din Taiwan”.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Femeia-programator, in lupta cu
Femeia-programator, in lupta cu "sindromul impostorului" pentru 2000 de euro/luna: "Am renuntat sa mai cred in obstacole"

2.000 de euro salariul mediu, acesta este nivelul la care a ajuns domeniul IT in Romania. Un domeniu perceput de multi drept "al baietilor". Acestea sunt povestile fetelor care au castigat "razboiul" cu prejudecatile.

Meseria cu care te poti angaja aproape oriunde in lume. Nu e nici doctor, nici programator
Meseria cu care te poti angaja aproape oriunde in lume. Nu e nici doctor, nici programator

Auzim tot timpul ca viitorul e al inginerilor si IT-istilor. Statisticile spun insa ca cel mai cautat job din lume e cu totul altul – o meserie care necesita mult mai putine studii si e ceruta in orice colt al lumii

Andrei Urucu, primul programator din lume care a facut un joc special pentru Google Glass
Andrei Urucu, primul programator din lume care a facut un joc special pentru Google Glass

Programatorul a scris codul pentru joc intr-un moment in care informatiile despre Google Glass erau extrem de putine. 

Recomandări
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1990

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.