Epopeea porcului de Craciun. Romanul il cumpara si din portbagaj ca sa-l aiba pe masa de Sarbatori
Vine Craciunul, asa ca cei mai multi dintre romani si-au facut deja planul privind materia prima pentru piftie, toba, lebar si fripturi.Unii isi cumpara carnea direct din crescatorii, din macelarii sau din portbagajele unor vanzatori gasiti pe net.
Daca majoritatea prefera grasunul matur, cu slanina cat palma, sunt cativa care apreciaza purcelusul de lapte. Acesta este insa cu 30% mai scump, pe kilogram.
Sercaia, judetul Brasov. 40.000 de godaci se agita frenetic, fara sa stie ca au in fata un viitor incert. Au parte doar de o luna de lapte si miere, la 28 de zile sunt intarcati. Apoi trec alte 10 pana cand ajung pe lista de Craciun a cuiva.
Dar daca preferi la Craciun sa ai materie prima pentru mai multe retete, lasi bietul godac sa devina matur si alegi o ruda mai vanjoasa.
Transat, costa in macelarii intre 10 si 20 de lei kilogramul. Afacerea merge ca pe roate, uneori chiar din "portbagajul" masinilor.
In comuna Calugareni din judetul Giurgiu porcii pleaca catre clienti la preturi cuprinse intre 10 si 12 lei pe kilogram.
Ca sa aveti sarbatori cu adevarat tihnite, nu uitati ca imediat dupa sacrificare este obligatoriu sa aduceti la testare o bucata de carne de 50 de grame.
Analiza pentru Trichinela Spiralis dureaza 15 minute si costa 8 lei. Veti primi certitudinea ca animalul nu a fost purtator de larve care provoaca la om boala cu potential letal.