Ziua in care ciobanii au navalit in Palatul Parlamentului si i-au luat la rost pe alesi. Cum va fi modificata Legea Vanatorii

×
Codul embed a fost copiat

Zi incendiara la Bucuresti, unde ciobanii, oameni hotarati de la munte, nu au stat prea mult pe ganduri si au navalit in Palatul Parlamentului. Dar nu inainte de a se imbranci cu jandarmii, care, in nebunia generala, au folosit gaze lacrimogene.

S-a ajuns in aceasta situatie dupa ce mii de oieri, nemultumiti de noua lege a vanatorii, au venit special in Capitala ca sa ii intrebe pe parlamentari de ce i-au nedreptatit.

Fermierii sustin ca li se incalca dreptul la proprietate si, spun ei, este aberant sa isi apere oile fara caini. Cativa dintre ei au fost primiti la negocieri si au primit asigurari ca legea va fi modificata.

Protestul trebuia sa aiba loc in Parcul Izvor, dar ciobanii au dat jos gardurile, au plecat spre Piata Constitutiei si au vrut sa intre in cladirea Parlamentului. Ciobanii erau atat de furiosi, incat au navalit pur si simplu in curtea Palatului Parlamentului ca sa isi ceara drepturile.

In ambuscada, cativa jandarmi au fost loviti. In disperare de cauza, fortele de ordine au intervina cu gaze lacrimogene ca sa mai tempereze spiritele.

Citește și
turma ciobani
Parlamentul a stabilit la cati caini au dreptul ciobanii. Legea "3, 2, 1 dulai", criticata de ministrul Agriculturii
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Toata aceasta nemultumire in masa a pornit de la noua Lege a vanatorii, care le interzice ciobanilor sa isi scoata oile la pascut, inclusiv pe propria pasune, din 6 decembrie pana in 25 aprilie. O alta reglementare ii obliga sa aiba un singur caine de paza la ses, doi la deal si 3 la munte.

"Cati parlamentari au vazut vreodata o stana", au intrebat ciobanii si "cati au incercat sa mute o turma de o mie de oi cu doi caini?".

Pe de alta parte, protestatarii ii acuza pa vanatori ca intra pe proprietatile lor sa omoare capre salbatice, pasari si chiar cainii ciobanesti. Pentru ca nu voiau sub niciun chip sa plece, cativa reprezentanti ai fermierilor au fost primiti la discutii in parlament.

Nini Sapunaru, presedintele Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor: "Au luat legatura secretarii de stat, cu dl. ministru Achim Irimescu si a spus ca este de acord sa formeze acest grup de lucru si incepand de azi sa lucreze. Pana vineri ar putea emite ordonanta de urgenta."

Ulterior, purtatorul de cuvant al Guvernului a precizat ca nu se poate emite o ordonanta de urgenta pentru acesta lege, dar ca se va cauta o alta solutie tehnica.

Dupa mai bine de 7 ore de protest, ciobanii s-au retras, dar sustin ca se vor intoarce daca alesii nu se tin de promisiuni si nu modifica reglementarile care vizeaza cainii de stana si pasunile.

Desfasurarea evenimentelor de marti, livetext:

UPDATE 20:35 Legea vanatorii nu poate fi modificata printr-o ordonanta de urgenta pentru ca este o lege organica, dar se poate redacta o ordonanta de urgenta prin care sa se suspende aplicarea unor articole pentru o perioada de timp, a declarat, marti, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

"Legea nu se poate modifica pentru ca este o lege organica, dar putem face o ordonanta de urgenta prin care sa se suspende aplicarea unor articole pentru o perioada de timp. Sigur, ea poate fi contestata la Curtea Constitutionala, dar pana cand contesta trece timpul. In noaptea asta colegii stau sa termine si dimineata o avem pe masa. Nu stiu daca se va discuta maine (miercuri n.r.) in Guvern, pentru ca trebuie sa o vada si celelalte ministere. In orice caz, cred ca saptamana viitoare este termenul cel mai realist", a precizat Irimescu.

UPDATE 17:56 Oierii au incheiat marti seara protestul din fata Palatului Parlamentului, dupa semnarea unui protocol intre Comisia de Agricultura din Camera Deputatilor, Ministerele Agriculturii si Mediului si Federatia Agrostar, protocol care parafeaza modificarea unor articole din Legea Vanatorii.

Protocolul are doua puncte, primul face referire la modificarea prin Ordonanta de Urgenta a celor doua articole controversate din Legea Vanatorii, respectiv cele referitoare la pasunat si la numarul de caini pe care crescatorii de animale il pot folosi pentru protejarea stanii, iar punctul doi prevede constituirea unui grup de lucru, in perioada urmatoare, format din cele patru parti semnatare, care va modifica toate prevederile legale in vigoare cu incidenta asupra bunei desfasurari in sectorul agricol.

Presedintele Comisiei de Agricultura din Camera Deputatilor, Nini Sapunaru, a declarat marti ca ordonanta de urgenta pentru modificarea articolelor controversate din Legea vanatorii ar putea fi emisa pana vineri si luni.

Potrivit sursei citate, rolul unei ordonante de urgenta este "sa clarifice anumite chestiuni de urgenta". "Daca sunt doua-trei articole care deranjeaza acum, in aceasta perioada, le rezolvam acum, repede, restul de articole pe care le acuza avem timp sa le discutam in comisii", a spus Sapunaru.

"Se vor modifica prin ordonanta de urgenta articolul cu interzicerea pasunatului si cel cu numarul de caini pe care crescatorii de animale il pot folosi pentru protejarea stanii. Celelalte puncte care sunt in revendicari si care nu cuprind numai legea vanatorii se vor discuta in urmatoarea perioada. Vom face un grup de lucru tot cu aceeasi semnatari: reprezentanti ai Ministerului Mediului, ai Ministerului Agriculturii, plus membrii din Parlament si vom modifica legea. Eu nu cred ca ramane nemodificata legea vanatorii si celelalte legi conexe", a spus Nini Sapunaru.

La randul sau, presedintele Sindicatului National al Crescatorilor de Ovine si Caprine din Romania, Marcel Andrei, a subliniat ca oierii nu pot fi de acord cu aceasta lege deoarece incalca flagrant dreptul de proprietate, iar animalele au nevoie de miscare.

"Nu putem fi de acord cu aceasta lege pentru ca ne incalca flagrant dreptul de proprietate. Se stie ca animalele au nevoie de miscare. La ora actuala venim dupa un an de seceta, cu o baza furajera precara, pentru ca nu am reusit sa asiguram necesarul de furaje pentru a scoate animalele din iarna, trebuie sa le si plimbam. Multi crescatori sunt si producatori agricoli. Daca are infiintata o cultura de porumb nu mai investeste sa o recolteze, prefera sa o consume direct animalele. Sa nu fie lasati sa dispuna, atata timp cat platesc taxe si impozite pe acel teren, sa dispuna dupa cum cred ce cuviinta de terenul lor este ceva anormal. Referitor la caini, sa stiti ca fiecare crescator de animale tine caini in functie de necesitati. La un atac de haita de 4-5 lupi nu stiu ce poti sa faci la zona de deal cu doi caini, sau la un atac al ursului. Noi vrem ca aceasta lege sa fie suspendata", a subliniat presedintele sindicatului oierilor.

UPDATE 16:20 Guvernul cauta o solutie tehnica si legala pentru modificarea legilor, solicitata de crescatorii de animale, dar acest lucru nu se poate face prin ordonanta de urgenta, a anuntat, marti, purtatorul de cuvant al Executivului, Dan Suciu.

"Presedintele Senatului, domnul Tariceanu, l-a sunat pe premierul Ciolos, informandu-l in legatura cu discutiile care au avut loc si cu solicitarile oierilor. E vorba de modificari la legea care reglementeaza activitatea dansilor. Domnul Tariceanu a cerut modificari prin ordonanta de urgenta. Premierul a comunicat ca o modificare simpla, printr-o ordonanta de urgenta, nu poate avea loc deoarece este vorba de o lege pe care a initiat-o Parlamentul si, in consecinta, Guvernul nu poate face modificari de urgenta pe aceste legi care au intrat in vigoare pe aceasta cale", a explicat Suciu, intr-o declaratie de presa la Palatul Victoria.

El a adaugat ca in prezent se cauta solutii prin negocieri intre reprezentantii oierilor si secretarii de stat din ministerele Agriculturii si Mediului.

"La aceasta ora sau in minutele urmatoare vor avea loc la nivelul ministerelor Agriculturii si Mediului intalniri intre delegatiile protestatarilor, ciobanilor si secretarilor de stat din ministerele respective - ministrii sunt la Bruxelles in intalniri cu omologii lor europeni, dar premierul a solicitat ca aceste intalniri sa aiba loc la nivelul ministerelor cu secretarii de stat pentru a analiza care pot fi solutiile (...). Cunoaste, sigur ca da, aceasta problema a oierilor fiind evident dintr-un domeniu apropiat domniei sale, dar trebuie gasita acea solutie tehnica si legala care sa poata multumi pe toata lumea. In cel mai scurt timp, Guvernul va veni cu o solutie tehnica si legala care sa raspunda solicitarilor", a mai spus Dan Suciu.

UPDATE 15:30 Liderul PSD, Liviu Dragnea, ii cere presedintelui Klaus Iohannis sa trimita Parlamentului spre reexaminare atat legea care reglementeaza, intre altele, numarul cainilor de la stana, cat si pe cea privind interzicerea publicitatii pentru farmacii si medicamente in audiovizual.

UPDATE 14:30 Presedintele Senatului, Calin Popescu-Tariceanu, a afirmat, marti, dupa discutiile purtate cu reprezentantii crescatorilor de animale, ca nemultumirile acestora legate de Legea 149/2015 care modifica Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic 407/2006 vor fi transmise premierului Dacian Ciolos astfel incat acestea sa fie rezolvate printr-o ordonanta de urgenta. Tariceanu a explicat ca aceasta ordonanta de urgenta trebuie sa fie promovata de catre Ministerul Mediului, impreuna cu Ministerul Agriculturii. 

Oierii au venit din toate partile tarii, mai ales din Ardeal si Moldova, si multi dintre ei poarta vesminte traditionale, cusme si sube. Ar fi trebuit sa fie un protest pasnic, insa putin dupa ora 12:00 ciobanii au iesit din "tarcul" amplasat de jandarmi in parcul Izvor. Au ajuns in Piata Constitutiei si au intrat in curtea Parlamentului, care este pazita de fortele de ordine.

"Chemati-i pe cainii care au votat legea", i-au strigat protestatarii senatorului Cristiana Anghel, care a iesit pentru a ii linisti. Aceasta l-a intrebat, la randul ei, pe unul dintre oieri daca "e prost", dupa ce barbatul a rupt hartiile pe care incerca sa i le arate. Ulterior, senatorul a spus, potrivit HotNews.ro, ca respectivul "era un agitator, nu era cioban. Agitatorul a luat foile si le-a rupt si i-am zis aluia ca e prost. Era un agitator prost. Era spalat, era orasean, nu mirosea a oaie, mirosea a parfum, ca mine. Ciobanii nu miros a parfum".

Oamenii protesteaza impotriva Legii 149/2015, care modifica Legea vanatorii si a protectiei fondului cinegetic din 2006 si, spun ciobanii, „prejudiciaza in mod abuziv crescatorii de rumegatoare din Romania, dreptul la asociere al vanatorilor si ingradeste dreptul la proprietat”.

Modificarea Legii vanatorii si a protectiei fondului cinegetic facuta in iunie spune clar ca se interzice "permiterea insotirii turmelor si cirezilor de catre caini insotitori al caror numar este mai mare de 3 in zona de munte, de 2 in zona de deal si de 1 la campie."
Amenzile sunt intre 500 si 1500 de lei, iar cei care ar trebui sa le aplice dupa ce numara cainii la stana sunt angajatii fondurilor de vanatoare.

Legea impotriva careia protesteaza acum oierii nu e nici pe placul noului ministru al Agriculturii, Achim Irimescu. „E greu de inteles de ce a fost facuta o astfel de lege, ciobanul foloseste cainii pentru protectia oilor impotriva animalelor salbatice”, a declarat acesta.

Pe pancardele protestarilor se poate citi, potrivit Agrointel: ”Vanatorii protejati, pastorii eliminati”, ”Parlamentul a votat/Presedintele a semnat/Oile au arestat/Cainii au eliminat” sau ”Pe pamantul meu, sunt stapan doar eu” si ”Cainele e suparat ca a fost concediat”.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Lactatele s-ar putea scumpi. Ciobanii din toata tara, suparati pentru ca nu mai au voie sa-si lase oile pe pasune
Lactatele s-ar putea scumpi. Ciobanii din toata tara, suparati pentru ca nu mai au voie sa-si lase oile pe pasune

Ciobanii din toata tara sunt suparati nevoie mare si spun ca lactatele s-ar putea scumpi. Si asta pentru ca modificarea adusa unei legi din 2006 ii obliga sa nu mai lase oile pe pasune incepand cu data de 6 decembrie.

Parlamentul a stabilit la cati caini au dreptul ciobanii. Legea
Parlamentul a stabilit la cati caini au dreptul ciobanii. Legea "3, 2, 1 dulai", criticata de ministrul Agriculturii

O lege adoptata de parlamentari schimba regulile de la stana. In functie de regiune, ciobanii au voie sa tina la turma unul, doi sau trei caini. Daca au mai multi, amenzile ajung pana la 1500 de lei.

Ziua cand ciobanii
Ziua cand ciobanii "ravasesc oile". Ce inseamna acest obicei, practicat de sute de ani in satele de munte de la noi

Au fost doua zile de sarbatoare, la poalele Bucegilor, in localitatea Runcu din Dambovita.

Recomandări
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.