Urzicile, leurda si spanacul, ingredientele-vedeta ale bucatariei de primavara. Retete simple recomandate de bucatarii romani

×
Codul embed a fost copiat

Urzicile, stevia, leurda, spanacul - sunt doar cateva dintre minunatiile care, in aceasta perioada, ne asigura o adevarata portie de sanatate, in farfurie!

Iar bucatarii din restaurante nu au uitat de retetele bunicilor, pe care le combina cu ingrediente noi, si isi incanta oaspetii cu adevarate delicii culinare, bogate in vitamine.

Astfel de meniuri sunt tot mai apreciate, mai ales acum in perioada postului.

"Ia uitati, doamna, ce frumoasa este! Poftiti!"

Asa isi incep dimineatile, in aceasta perioada, bucatarii restaurantelor din Brasov. La prima ora, fac aprovizionarea cu verdeata - iau legatura de leurda cu 50 de bani, iar kilogramul de urzici cu un leu.

Citește și
mancare
Pregatirile pentru ziua nationala sunt in plina desfasurare in Alba Iulia. 30 de bucatari se ocupa de masa populara
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

"Dati-mi patru bucati, va rog."

Se intorc apoi in bucatarii si se intrec in preparate cu ingrediente de sezon.

"Urzicile se oparesc, se scot, se pun la tigaie si se trag in ulei de masline, cu usturoi."

Banala urzica devine astfel un deliciu. Iar pretul nu e... usturator. Aceasta farfurie, de pilda, costa 15 lei. Iar mancarurile mai sofisticate pot ajunge pana la 30 de lei.

"Pesto de leurda cu germeni de ridichi si praz, dar si cu paine din migdale. Este o mancare usor de digerat, foarte sanatoasa si gustoasa."

Lucica Partac, ospatar: "Acum e sezonul urzicilor, al leurdei, facem preparate bazate pe aceste produse."

Si desertul are insa aroma... primaverii! Unii cofetari orneaza prajiturile cu flori comestibile, cum ar fi viorelele sau florile de corcodus.

Oana Coanta, patron bistro: "Ne dau un shot de vitamine acum pentru primavara. Putem sa facem bruschete cu pesto-uri. Ciorbe nu mai povestim, facem ciorbe si borsuri pe baza de verdeturi si permanent ciorba se termina in 3-4 ore. Iar la felul doi variatiunile sunt nenumarate."

Astfel de meniuri verzi inseamna o portie de sanatate, spun medicii.

Iulia Gotia: "Contracareaza starea de astenie de primavara, anemiile, sunt foarte bune pentru circulatia sangelui si contin foarte multe vitamine minerale. E foarte important ca verdeturile sa fie consumate primavara, cand apar, cat sunt proaspete."

De exemplu, urzicile sunt bogate in magneziu, spanacul contine, printre altele, fier si calciu, iar leurda fluidizeaza circulatia sangelui si ajuta in tratarea insomniei.
 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
5 trucuri pentru ca alimentele sa reziste mai mult in frigider. De ce e gresit sa tinem laptele pe interiorul usii
5 trucuri pentru ca alimentele sa reziste mai mult in frigider. De ce e gresit sa tinem laptele pe interiorul usii

De multe ori frunctele sau legumele se strica chiar si dupa o zi pastrate in frigider. Business Insider a trecut in revista cateva dintre "secretele" folosite de bucatari pentru a mari viata alimentelor tinute in frigider.

Pregatirile pentru ziua nationala sunt in plina desfasurare in Alba Iulia. 30 de bucatari se ocupa de masa populara
Pregatirile pentru ziua nationala sunt in plina desfasurare in Alba Iulia. 30 de bucatari se ocupa de masa populara

Este forfota mare la aceasta ora in bucatariile care apartin primariei si unde se pregatesc de zor mii de portii de friptura. Bunatatile sunt destinate celor care vor petrece 1 decembrie in orasul Marii Uniri.

Scoala de Bucatari by Chef Adi Hadean, va fi lansata oficial la Cluj
Scoala de Bucatari by Chef Adi Hadean, va fi lansata oficial la Cluj

10 tineri cu posibilitati financiare reduse au sansa sa urmeze cursurile gratuite ale Scolii de Bucatari derulate de Asociatia „Adi Hadean” in parteneriat cu USAMV Cluj, prin Facultatea de Stiinta si Tehnologia Alimentelor.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.