Urzicile, leurda si spanacul, ingredientele-vedeta ale bucatariei de primavara. Retete simple recomandate de bucatarii romani
Urzicile, stevia, leurda, spanacul - sunt doar cateva dintre minunatiile care, in aceasta perioada, ne asigura o adevarata portie de sanatate, in farfurie!
Iar bucatarii din restaurante nu au uitat de retetele bunicilor, pe care le combina cu ingrediente noi, si isi incanta oaspetii cu adevarate delicii culinare, bogate in vitamine.
Astfel de meniuri sunt tot mai apreciate, mai ales acum in perioada postului.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
"Ia uitati, doamna, ce frumoasa este! Poftiti!"
Asa isi incep dimineatile, in aceasta perioada, bucatarii restaurantelor din Brasov. La prima ora, fac aprovizionarea cu verdeata - iau legatura de leurda cu 50 de bani, iar kilogramul de urzici cu un leu.
"Dati-mi patru bucati, va rog."
Se intorc apoi in bucatarii si se intrec in preparate cu ingrediente de sezon.
"Urzicile se oparesc, se scot, se pun la tigaie si se trag in ulei de masline, cu usturoi."
Banala urzica devine astfel un deliciu. Iar pretul nu e... usturator. Aceasta farfurie, de pilda, costa 15 lei. Iar mancarurile mai sofisticate pot ajunge pana la 30 de lei.
"Pesto de leurda cu germeni de ridichi si praz, dar si cu paine din migdale. Este o mancare usor de digerat, foarte sanatoasa si gustoasa."
Lucica Partac, ospatar: "Acum e sezonul urzicilor, al leurdei, facem preparate bazate pe aceste produse."
Si desertul are insa aroma... primaverii! Unii cofetari orneaza prajiturile cu flori comestibile, cum ar fi viorelele sau florile de corcodus.
Oana Coanta, patron bistro: "Ne dau un shot de vitamine acum pentru primavara. Putem sa facem bruschete cu pesto-uri. Ciorbe nu mai povestim, facem ciorbe si borsuri pe baza de verdeturi si permanent ciorba se termina in 3-4 ore. Iar la felul doi variatiunile sunt nenumarate."
Astfel de meniuri verzi inseamna o portie de sanatate, spun medicii.
Iulia Gotia: "Contracareaza starea de astenie de primavara, anemiile, sunt foarte bune pentru circulatia sangelui si contin foarte multe vitamine minerale. E foarte important ca verdeturile sa fie consumate primavara, cand apar, cat sunt proaspete."
De exemplu, urzicile sunt bogate in magneziu, spanacul contine, printre altele, fier si calciu, iar leurda fluidizeaza circulatia sangelui si ajuta in tratarea insomniei.