Urzicile, leurda si spanacul, ingredientele-vedeta ale bucatariei de primavara. Retete simple recomandate de bucatarii romani

×
Codul embed a fost copiat

Urzicile, stevia, leurda, spanacul - sunt doar cateva dintre minunatiile care, in aceasta perioada, ne asigura o adevarata portie de sanatate, in farfurie!

Iar bucatarii din restaurante nu au uitat de retetele bunicilor, pe care le combina cu ingrediente noi, si isi incanta oaspetii cu adevarate delicii culinare, bogate in vitamine.

Astfel de meniuri sunt tot mai apreciate, mai ales acum in perioada postului.

"Ia uitati, doamna, ce frumoasa este! Poftiti!"

Asa isi incep dimineatile, in aceasta perioada, bucatarii restaurantelor din Brasov. La prima ora, fac aprovizionarea cu verdeata - iau legatura de leurda cu 50 de bani, iar kilogramul de urzici cu un leu.

Citește și
mancare
Pregatirile pentru ziua nationala sunt in plina desfasurare in Alba Iulia. 30 de bucatari se ocupa de masa populara
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

"Dati-mi patru bucati, va rog."

Se intorc apoi in bucatarii si se intrec in preparate cu ingrediente de sezon.

"Urzicile se oparesc, se scot, se pun la tigaie si se trag in ulei de masline, cu usturoi."

Banala urzica devine astfel un deliciu. Iar pretul nu e... usturator. Aceasta farfurie, de pilda, costa 15 lei. Iar mancarurile mai sofisticate pot ajunge pana la 30 de lei.

"Pesto de leurda cu germeni de ridichi si praz, dar si cu paine din migdale. Este o mancare usor de digerat, foarte sanatoasa si gustoasa."

Lucica Partac, ospatar: "Acum e sezonul urzicilor, al leurdei, facem preparate bazate pe aceste produse."

Si desertul are insa aroma... primaverii! Unii cofetari orneaza prajiturile cu flori comestibile, cum ar fi viorelele sau florile de corcodus.

Oana Coanta, patron bistro: "Ne dau un shot de vitamine acum pentru primavara. Putem sa facem bruschete cu pesto-uri. Ciorbe nu mai povestim, facem ciorbe si borsuri pe baza de verdeturi si permanent ciorba se termina in 3-4 ore. Iar la felul doi variatiunile sunt nenumarate."

Astfel de meniuri verzi inseamna o portie de sanatate, spun medicii.

Iulia Gotia: "Contracareaza starea de astenie de primavara, anemiile, sunt foarte bune pentru circulatia sangelui si contin foarte multe vitamine minerale. E foarte important ca verdeturile sa fie consumate primavara, cand apar, cat sunt proaspete."

De exemplu, urzicile sunt bogate in magneziu, spanacul contine, printre altele, fier si calciu, iar leurda fluidizeaza circulatia sangelui si ajuta in tratarea insomniei.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
5 trucuri pentru ca alimentele sa reziste mai mult in frigider. De ce e gresit sa tinem laptele pe interiorul usii
5 trucuri pentru ca alimentele sa reziste mai mult in frigider. De ce e gresit sa tinem laptele pe interiorul usii

De multe ori frunctele sau legumele se strica chiar si dupa o zi pastrate in frigider. Business Insider a trecut in revista cateva dintre "secretele" folosite de bucatari pentru a mari viata alimentelor tinute in frigider.

Pregatirile pentru ziua nationala sunt in plina desfasurare in Alba Iulia. 30 de bucatari se ocupa de masa populara
Pregatirile pentru ziua nationala sunt in plina desfasurare in Alba Iulia. 30 de bucatari se ocupa de masa populara

Este forfota mare la aceasta ora in bucatariile care apartin primariei si unde se pregatesc de zor mii de portii de friptura. Bunatatile sunt destinate celor care vor petrece 1 decembrie in orasul Marii Uniri.

Scoala de Bucatari by Chef Adi Hadean, va fi lansata oficial la Cluj
Scoala de Bucatari by Chef Adi Hadean, va fi lansata oficial la Cluj

10 tineri cu posibilitati financiare reduse au sansa sa urmeze cursurile gratuite ale Scolii de Bucatari derulate de Asociatia „Adi Hadean” in parteneriat cu USAMV Cluj, prin Facultatea de Stiinta si Tehnologia Alimentelor.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.