Urzicile, leurda si spanacul, ingredientele-vedeta ale bucatariei de primavara. Retete simple recomandate de bucatarii romani

Ultimul update: Vineri 01 Aprilie 2016 08:53
Data publicarii: Luni 28 Martie 2016 07:53
Categorie: Sanatate

Urzicile, stevia, leurda, spanacul - sunt doar cateva dintre minunatiile care, in aceasta perioada, ne asigura o adevarata portie de sanatate, in farfurie!

Iar bucatarii din restaurante nu au uitat de retetele bunicilor, pe care le combina cu ingrediente noi, si isi incanta oaspetii cu adevarate delicii culinare, bogate in vitamine.

Astfel de meniuri sunt tot mai apreciate, mai ales acum in perioada postului.

"Ia uitati, doamna, ce frumoasa este! Poftiti!"

Asa isi incep dimineatile, in aceasta perioada, bucatarii restaurantelor din Brasov. La prima ora, fac aprovizionarea cu verdeata - iau legatura de leurda cu 50 de bani, iar kilogramul de urzici cu un leu.

"Dati-mi patru bucati, va rog."

Pregatirile pentru ziua nationala sunt in plina desfasurare in Alba Iulia. 30 de bucatari se ocupa de masa populara

Se intorc apoi in bucatarii si se intrec in preparate cu ingrediente de sezon.

"Urzicile se oparesc, se scot, se pun la tigaie si se trag in ulei de masline, cu usturoi."

Banala urzica devine astfel un deliciu. Iar pretul nu e... usturator. Aceasta farfurie, de pilda, costa 15 lei. Iar mancarurile mai sofisticate pot ajunge pana la 30 de lei.

"Pesto de leurda cu germeni de ridichi si praz, dar si cu paine din migdale. Este o mancare usor de digerat, foarte sanatoasa si gustoasa."

Lucica Partac, ospatar: "Acum e sezonul urzicilor, al leurdei, facem preparate bazate pe aceste produse."

Si desertul are insa aroma... primaverii! Unii cofetari orneaza prajiturile cu flori comestibile, cum ar fi viorelele sau florile de corcodus.

Oana Coanta, patron bistro: "Ne dau un shot de vitamine acum pentru primavara. Putem sa facem bruschete cu pesto-uri. Ciorbe nu mai povestim, facem ciorbe si borsuri pe baza de verdeturi si permanent ciorba se termina in 3-4 ore. Iar la felul doi variatiunile sunt nenumarate."

Astfel de meniuri verzi inseamna o portie de sanatate, spun medicii.

Iulia Gotia: "Contracareaza starea de astenie de primavara, anemiile, sunt foarte bune pentru circulatia sangelui si contin foarte multe vitamine minerale. E foarte important ca verdeturile sa fie consumate primavara, cand apar, cat sunt proaspete."

De exemplu, urzicile sunt bogate in magneziu, spanacul contine, printre altele, fier si calciu, iar leurda fluidizeaza circulatia sangelui si ajuta in tratarea insomniei.
 

5 trucuri pentru ca alimentele sa reziste mai mult in frigider. De ce e gresit sa tinem laptele pe interiorul usii

5 trucuri pentru ca alimentele sa reziste mai mult in frigider. De ce e gresit sa tinem laptele pe interiorul usii

telefon mobil

Specialiștii avertizează: Telefoanele mobile nu trebuie ţinute lângă corp sau pat

Epidemie de rujeolă: numărul cazurilor a trecut de 10.000

Bodog încă nu a rezolvat grava criză de imunoglobulină. Bolnavii plătesc sume mari ca să trăiască

Miracol medical: o fetiță a supraviețuit, deși s-a născut cu inima în afara pieptului

Transplant dificil în Vrancea: o mamă i-a donat fiicei sale un rinichi

Scandal internaţional din cauza laptelui praf pentru bebeluşi infectat cu Salmonella. Ce măsuri ia România

imunoglobulina

Criza imunoglobulinei. Ministerul Sănătăţii ar fi putut să asigure medicamentele necesare bolnavilor

Peste 100 de noi cazuri de rujeolă în ultima săptămână. Peste 95%, persoane nevaccinate

Criza imunoglobulinei continuă. Pacienți trimiși în străinătate pentru a fi tratați

Situație critică la Sf.Pantelimon: ”Pacienții se ridică de pe targă când află ca vor ajunge acolo”

Părinţi obligaţi de instanţă să-şi trateze copilul, în Iaşi. De ce refuză să meargă la spital

Primul spital pentru copiii bolnavi de cancer construit în România, după 30 de ani