Medicii nu au o solutie pentru siamezele de la Marie Curie. Specialistii internationali vorbesc de un caz unic in lume

Ultimul update: Luni 11 Ianuarie 2016 02:57
Data publicarii: Vineri 08 Ianuarie 2016 18:26
Categorie: Sanatate

Stefania si Cristina, cele doua surioare siameze, internate la spitalul Marie Curie, sunt un caz unic, in lume.

Medicii spun ca malformatia cardiaca de care sufera este foarte grava, iar pana acum nu au gasit solutii terapeutice nici macar chirugi renumiti din Italia sau Africa de Sud.

Dureros este si faptul ca nimeni din familie nu s-a interesat de ele. Pentru ca s-au nascut cu 3 zile inainte de Craciun, medicii de la Marie Curie le-au numit pe cele doua siameze Stefania si Cristina. Parintilor nu le-a pasat de ele asa ca, pentru aceste copile fragile, doctorii si asistentele tin loc de familie.

Acestia au considerat ca doua fiinte gingase nu meritau sa ramana numarul 188 si 189 asa cum apareau in registre dupa nastere.

Copilele sunt inca la terapie internsiva si sunt ajutate sa respire printr-un aparat special, numit multi jet. Deocamdata este tot ce pot sa faca pentru ele medicii. Evaluarile si investigatiile de la spitalul Marie Curie au fost trimise in Italia si Africa de Sud iar medicii de acolo s-au inspaimantat.

"Este un caz la care din nefericire nu stim ce sa facem prea mult pentru ca altii nu au facut pana acum nimic, insa tratamentul nostru merge in continuare. Nu stim cat timp aceasta inima complexa, rezultata din uniunea acestor doua inimi va functiona pentru cele doua. Practic sangele se amesteca de la una la cealalta, este o singura bataie”, a explicat Catalin Carstoveanu.

Investigatiile complexe vizeaza cordul, pe care fetele il impart, dar si ficatul si sternul. Din primele tomografii apare ca inima lor are 3 ventricule si 4 atrii unite. Extrem de fragile sunt si vasele mari ale inimii.

"Colegi care au experienta in acest domeniu cum ar fi cei din Africa de Sud ne-au spus ca nu au mai intalnit un caz similar din punct de vedere al malformatiei cardiace si ca incearca sa gaseasca o solutie. Malformatia cardiaca pe care ele o au NU a mai existat pana in present”, a explicat Sebastian Ionescu.

Stefania si Cristina au impreuna 3 kg si jumatate. Medicii ne dau si o veste buna, de o saptamana fetitele au inceput sa manance, ce-i drept, un lapte special pentru copii.

Pentru o eventuala separare va fi nevoie de acordul parintilor. Daca familia nu va fi nici atunci interesata de soarta fetelor, o comisie medicala va lua aceasta decizie.
 

Cazul siamezelor care impart aceeasi inima. Medicii romani vor sa ii ceara ajutorul unui posibil candidat la presedintia SUA

Cazul siamezelor care impart aceeasi inima. Medicii romani vor sa ii ceara ajutorul unui posibil candidat la presedintia SUA

antibiotice

Cât de ușor e să iei antibiotic fără rețetă și efectele grave ale acestui obicei

Spitalul Floreasca și cel de Arși, mutate într-o clădire nouă, de 250 mil. euro

Institutul de Urologie din Cluj, ruinat de afacerile ilegale ale unui medic. Nu sunt bani nici de salarii

Au vrut să scape de monturi și și-au distrus articulațiile cu orteze de pe net. Avertismentul medicilor

Încă 2 oameni au murit, iar alte câteva zeci au fost depistați cu virusul West Nile

Promisiunile Ministerului Sănătăţii, tardive pentru românii care au urgent nevoie de transplant pulmonar

donatori sange

Campanie pentru donarea de sânge, la spitalul din Alba

Zeci de nume implicate în dosarul fraudei cu asigurări de sănătate. Scandalul s-ar putea extinde

Donatorii de sânge, testaţi pentru virusul West Nile. Boala a ucis deja 6 români

O pacientă plimbată dintr-o secţie în alta a murit în Pitești. De ce ar fi refuzat un medic să o trateze

Medici: Nu vă tratați pe internet. Informațiile false pot ucide

Amenzi în cazul medicilor care nu i-au convins pe părinți să-și vaccineze copiii