Liviu Dragnea vrea un nou Guvern. Surse: Premierul Sorin Grindeanu a refuzat sa plece, dar ministrii sai au demisiile scrise

×
Codul embed a fost copiat

Liviu Dragnea vrea un nou guvern PSD-ALDE, eventual si UDMR, si i-a cerut demisia premierului Sorin Grindeanu.

Potrivit unor surse politice, liderii PSD l-au chemat luni seara pe Grindeanu, la sediul din Baneasa al partidului, si i-au spus ca daca nu pleaca de buna voie de la Palatul Victoria ii va fi retras sprijinul politic.

Deocamdata, premierul nu ar vrea sa demisioneze.

In schimb, toti ministrii si-au scris deja demisiile si ar putea sa le depuna in sedinta Comitetului Executiv al PSD, care va avea loc miercuri.

La putin timp dupa ce s-a intors din vizita in Croatia, Sorin Grindeanu a fost convocat la o sedinta restransa a liderilor PSD. Potrivit unor surse politice, Liviu Dragnea i-ar fi reprosat prim-ministrului ca a intarziat nepermis de mult aplicarea programului de guvernare.

Citește și
liviu dragnea
Evaluarea Guvernului a ajuns la final, azi vor fi discutate primele concluzii. Dragnea evita sa spuna daca schimba premierul
Rezolvarea subiectelor la BAC Română 2024. O profesoară de română îți arată ce trebuia să scrii

In acest context, liderul PSD i-ar fi cerut premierului sa isi depuna mandatul. Pentru moment, s-a lovit de refuzul lui Grindeanu.

Scandalul din PSD dintre lider si premier va fi transat la sedinta Comitetului Executiv de miercuri. Marti, Dragnea si Grindeanu si-au anulat toate evenimentele publice pentru a evita sa raspunda intrebarilor pe aceaste tema. A comentat, insa, fostul premier, Victor Ponta: "Ne facem de ras, ca sa mai dicutam?! Guvernul este al Romaniei, Guvernul este pus de Parlament si... atat!"

In acest moment, Sorin Grindeanu are o sustinere palida in interiorul partidului. Nici un ministru nu i-a luat apararea, ba mai mult, toti ar putea demisiona in bloc pentru a provoca, in cele din urma, debarcarea premierului.

Oricum, fiecare ministru a fost evaluat personal de Liviu Dragnea, iar cine nu a trecut testul programului de guvernare, trebuie sa plece.

Potrivit acelorasi surse, premiantii guvernului, adica singurii care ar fi trecut evaluarea, sunt: Lia Olguta Vasilescu, ministru al Muncii, seful de la Agricultura, Petre Daea, si Carmen Dan de la Interne.

Lia Olguta Vasilescu, ministrul Muncii: "Stiu ca am trecut evaluarea, de fapt, n-am avut niciun fel de emotii".

Gabriela Firea, vicepresedintele PSD: "Totdeauna este si loc de mai bine, totdeauna exista parghii inteligente prin care oamenii si institutiile pot sa colaboreze"

In contextul discutiilor despre remanierea intregului Cabinet Grindeanu, deputatul PMP Eugen Tomac a sustinut ca Liviu Dragnea vrea sa aduca UDMR la Guvernare si chiar sa le ofere maghiarilor functia de prim ministru. Raspunsul nu s-a lasat asteptat.

Kelemen Hunor, presedintele UDMR: "Pana cand exista premier, nu avem ce discuta. L-ati intrebat pe Tomac ce a fumat?"

Soarta Cabinetului Grindeanu va fi decisa, miercuri, la sedinta liderilor PSD din intreaga tara.

Daca premierul va renunta la functie, PSD va merge la presedintele Iohannis cu o noua propunere.

Cronologia evenimentelor, marti, 13 iunie:

ora 15.25 Fostul ministru PSD al Justitiei Robert Cazanciuc, a declarat ca increderea a fost acordata de populatie unui program de guvernare, nu Cabinetului Grindeanu, iar din acest punct de vedere pot fi facute modificari.

"Aici nu este vorba despre premierul Grindeanu sau despre alte persoane, ci e vorba despre modul in care un program de guvernare este implementat sau nu. increderea nu se acorda Guvernului Grindeanu, increderea s-a acordat unui program de guvernare. E firesc sa fie o evaluare dupa 6 luni de zile a implementarii programului de guvernare", a spus Cazanciuc.

Fostul ministru PSD al Justitiei a afirmat ca "ar fi pacat" sa treaca mult timp si sa se realizeze ca puteau fi facute lucruri, dar nu s-au realizat din diverse motive, precum comunicarea si "intelegerea gresita a unor lucruri".

"Nu merge programul de guvernare asa cum ne-am angajat in fata populatiei", a punctat el.

ora 13.20 Purtatorul de cuvant al presedintelui Klaus Iohannis, Madalina Dobrovolschi, a declarat ca seful statului asteapta o decizie oficiala cu privire la remanierea guvernamentala.

"Sunt doar speculatii, doar informatii pe surse. Nu am vazut o comunicare oficiala, nu sunt deocamdata decizii oficiale comunicate. In acest moment, noi, la nivel de Administratie Prezidentiala, domnul presedinte, asteptam sa vedem ce se intampla din punct de vedere oficial, dupa aceea vom avea o reactie", a comentat Dobrovolschi, intrebata despre actuala situatie din coalitia de guvernare.

Ea a spus ca "este responsabilitatea partidului de guvernamant" de a face o evaluare a ministrilor si, "daca sunt observate probleme", responsabilii pot lua decizii.

Intrebata daca a avut loc o discutie intre Iohannis si premierul Sorin Grindeanu in aceasta perioada, Dobrovolschi a afirmat ca "nu poate comunica oficial acest lucru".

ora 13.25 Primarul Capitalei, Gabriela Firea, sustine ca nu ar accepta functia de premier in locul lui Sorin Grindeanu daca presedintele PSD, Liviu Dragnea, i-ar propune acest lucru.

Ea a mai spus ca, in cazul in care un ministru ar fi remaniat sau intregul Guvern ar pleca, asta nu se va intampla pentru ca "primarul general a semnalat niste lucruri”, ci din cauza realizarilor actualului Guvern in comparatie cu ce si-a propus PSD in programul de guvernare.

Intrebata daca a mai discutat in ultima perioada cu premierul Sorin Grindeanu, primarul Capitalei a spus ca nu a fost contactata de premier, dar ca va ramane "un om al dialogului”. Ea a mai spus ca "intoteauna este loc de mai bine” pentru colaborarea cu Guvernul Grindeanu.

Primarul general a spus ca, daca un ministru va fi remaniat sau daca Guvernul, in integralitatea sa, va pleca, nu va fi din cauza ca "primarul general a semnalat niste lucruri”, ci in functie de realizarile ministrilor comparativ cu programul de guvernare.

"Elementele mele poate au venit ca o picatura in plus, dar nu cea care a umplut paharul”, a subliniat Firea.

ora 13.15 Deputatul PSD Victor Ponta a declarat, la Parlament, ca nu se impune o schimbare a Guvernului Grindeanu dupa sase luni de la instalare, in conditiile in care Sorin Grindeanu nu a facut ceva „asa de rau”, incat sa necesite retragerea sprijinului politic.

Fostul prim-ministru a mai spus ca demisiile in alb depuse de membrii Exectivului reprezinta o ilegalitate, deoarece ar insemna ca ministrii sunt santajati.

„Nu se impune o schimbare a Guvernului. Cum sa schimbi dupa sase luni un Guvern? Ce a facut domnul Grindeanu asa rau de trebuie sa-l schimbam, sa-l schimbam noi? Vad ca nu-l mai schimba strada, nu-l mai schimba Iohannis, il schimbam noi. Haideti sa fim seriosi. Eu cred ca Guvernul trebuie sa-si continue activitatea. Daca sunt ministri care nu si-au facut treaba, sa-i schimbe pe aceia”, a afirmat Victor Ponta.

Referitor la demisiile in alb, social-democratul a sustinut ca acestea reprezinta o ilegalitate, in conditiile in care inseamna ca santajezi ministrii.

„Demisii in alb – e ilegal, eu nu am cerut in viata mea niciunui ministru nicio demisie in alb, mi-am respectat colegii, e ilegal, inseamna ca-i santajezi”, a subliniat fostul premier.

Victor Ponta a mai spus ca, in afara de PNTCD, nu cunoaste ”alt caz in care un partid sa-si dea jos propriul Guvern”.

Intrebat ce ar putea face premierul Sorin Grindeanu daca CExN ii retrage sprijinul politic, Ponta a spus: „Sa-si faca treaba. Guvernul este al Romaniei, e pus de Parlament si atat”. Deputatul PSD a sustinut ca „in exterior se vede groaznic, ne facem ras, ce sa mai discutam”.

ora 12.30 Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a comentat sarcastic declaratiile facute de presedintele executiv al PMP Eugen Tomac, privind posibilitatea unui premier din partea Uniunii, afirmand ca deputatul "a fumat ceva" sau a "tras pe nas".

"L-ati intrebat pe domnul Tomac ce a fumat astazi dimineata? si cu un aer grav a anuntat acest lucru. A tras ceva pe nas? E grav, cand un lider de partid, cu un aer atat de grav, vorbeste prostii", a spus Kelemen Hunor.

El a comentat ca Eugen Tomac "se uita la noi (UDMR - n.r.) ca la o catastrofa nationala", repetand ca liderul PMP "a fumat ceva".

ora 12.40 Ministrul Turismului, Mircea Titus Dobre, sustine ca demisia in alb a fost inregistrata "la partid", in timp ce colegul sau, ministrul pentru Consultare Publica, Gabriel Petrea, afirma ca a fost inregistrata la Secretariatul General al Guvernului.

"Demisia este depusa la momentul in care... la partid. Este o demisie. Daca este o demisie, devine activa in momentul in care se activeaza", a afirmat Dobre, intrebat unde si-a depus demisia.

Intrebat despre faptul ca Gabriel Petrea a avut o versiune diferita, spunand ca ea a fost depusa la SGG, Dobre nu a vrut sa comenteze.

ora 12.20 Ministrul de Interne, Carmen Dan, ministrul Muncii, Olguta Vasilescu, si ministrul Agriculturii, Petre Daea, sunt singurii social-democrati care ar fi trecut evaluarea pe care au facut-o liderii PSD privind activitatea ministrilor Cabinetului Grindeanu, au declarat, pentru News.ro, surse oficiale.

Potrivit surselor citate, in urma evaluarii ministrilor si a stadiului implementarii masurilor din programul de guvernare, doar ministrii Agriculturii, Muncii si Internelor au respectat termenele si si-au indeplinit sarcinile.

Sursele oficiale au mai afirmat ca ceilalti ministri si premierul Sorin Grindeanu nu ar fi reusit sa treaca cu bine peste aceasta evaluare.

ora 12.05 Ministrul pentru Consultare Publica si Dialog Social, Gabriel Petrea, a declarat la Parlament ca, daca partidul ii va cere sa isi dea demisia, el va face un asemenea gest, deoarece formatiunea i-a oferit spijinit politic si nu este o functie pe care si-a adus-o ”de acasa".

inquam
Daca partidul imi va cere sa imi dau demisia, evident, pentru ca partidul m-a pus acolo, nu este functia adusa de acasa”, a spus Gabriel Petrea.

Intrebat daca la fel ar trebui sa faca si premierul Sorin Grindeanu, ministrul a raspuns: „Nu stiu, asta este o discutie pe care ar trebui sa o aiba premierul cu presedintele partidului”.

De asemenea, chestionat cum va vota in Comietul Executiv daca se propune retragerea sprijinului politic asupra Guvernului, Petrea a evitat sa dea un raspuns precis, spunand doar ca „o sa vada maine”.

Eu, daca imi va cere partidul sa imi dau demisia, eu imi voi da demisia”, a reiterat ministul.

Gabriel Petrea a mai spus ca toti ministrii si-au dat „demisia in alb ca un gest simbolic”, documentul fiind depus la SGG.

ora 11.55 Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a declarat la Parlament ca a trecut evaluarea PSD asupra membrilor Guvernului si ca, oricum, ea nu a avut niciun fel de emotie, deoarece ministerul pe care il conduce si-a respectat toate termenele pentru implementarea masurilor.

Nu stiu ce nota am, stiu ca am trecut evaluarea, de fapt nu am avut niciun fel de emotie pentru ca noi am avut 74 de acte normative pe care le-am implementat si mai sunt 39 pana la sfarsitul acestui an, dar nu am iesit din termene”, a precizat ministrul Lia Olguta Vasilescu.

ora 11.30 Presedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a declarat la Parlament, ca a aflat de la mai multi parlamentari, inclusiv de la cei din grupul PSD, ca liderul social-democratilor, Liviu Dragnea, va propune un nou premier de la UDMR, ceea ce este o chestiune care „depaseste imaginarul in politica”.

La mai bine de jumatate de an de guvernare, dupa ce s-a prezentat in fata propriilor colegi cu un plic in alb si le-a cerut un vot de incredere fara sa stie pe cine voteaza, mi s-a parut un lucru extrem de grav si sper ca nu se confirma, insa daca domnul Dragnea va propune un prim-ministru de la UDMR e o chestiune care deja depaseste imaginarul in politica”, a afirmat Eugen Tomac.

Chestionat de unde are aceasta informatie, deputatul PMP a sustinut ca de la mai multi colegi parlamentari, inclusiv de la PSD.

Am auzit informatia discutand cu colegi din Parlament, inclusiv cu o parte din PSD. E o informatie pe care am primit-o acum putin timp, mi s-a parut extrem de ingrijoratoare. Daca domnul Dragnea nu mai are incredere in proprii colegi, nu cred ca este o solutie sa vina cu o propunere de la UDMR”, a completat Eugen Tomac.

ora 11.00 Victor Ponta a declarat, marti, la Parlament, ca el sustine Guvernul PSD si a spus ca social-democratii nu ar trebui sa se faca de ras singuri dandu-si jos propriul Cabinet. Ponta a precizat ca Guvernul este al Romaniei, nu e nici al Teleormanului, nici pe persoana fizica si ca, in opinia sa, nu sunt decat motive personale pentru schimbarea premierului.

Guvernul Grindeanu sa isi continue activitatea si sa nu ne facem de ras. Dupa ce anul trecut ne-am facut de ras - PSD vorbesc, eu nu, ca nu am votat - sustinand Guvernul Ciolos, acum nu vreau sa ne facem de ras ca ne dam jos Guvernul nostru PSD”, a declarat Ponta.

Intrebat daca, in opinia sa, exista motive pentru ca Guvernul sa plece, fostul premier a raspuns: ”Nu. Niciunul. Motive personale, dar motivele personale in politica sunt foarte gresite cand le aplici”.

In legatura cu faptul ca Guvernului i se reproseaza nerealizarea programului de guvernare, Ponta a replicat: ”Hai, dom'le, sa fim seriosi”.

Intrebat in continuare ce se poate face daca premierul refuza sa demisioneze, deputatul PSD a spus: ”Sa se obisnuiasca cu ideea ca Guvernul este al Romaniei, nu e nici al Teleormanului, nu e pe persoana fizica si ca guvernul trebuie sa faca treaba pentru Romania. Deocamdata, daca sunt probleme cu ministrii, sa-i schimbe pe ministrii care nu sunt buni”.

Victor Ponta a spus ca el sustine Guvernul.

Stiti ce era haios? Prin februarie-martie, mi se spunea ca nu sustin Guvernul. Eu sustin Guvernul, vad ca altii il ataca”, a adaugat el.

Intrebat daca un nou guvern PSD ar mai avea aceeasi credibilitate, Ponta a raspuns negativ: ”Categoric nu, si nu ar mai avea aceeasi credibilitate PSD, care isi da jos propriul Guvern. Unde ati mai auzit asa ceva? La PNTCD, nu? in 1999. Pai noi suntem PNtCD, ce e asta?”.

Chestionat in continuare daca mai este cale de intors, fostul premier a replicat: ”Da, simplu. Ministrii care nu si-au facut treaba si pe care oricum nu i-a pus Grindeanu, i-a pus domnul Dragnea pe ministrii care nu si-au facut treaba, ii schimba cu unii mai buni. Eu sunt de parere ca orice schimbare e buna daca aduci pe cineva mai bun. Daca aduci pe unul mai rau, mai bine lasa-l pe ala”.

Eu sustin guvernul PSD si sustinem sa nu facem de ras singuri”, a subliniat Ponta.

ora 10.45 Ministrul de Interne, Carmen Dan, a declarat ca nu i-a fost propusa functia de premier si ca nu au existat discutii in acest sens.

"Am aflat din presa, nu a fost o discutie in sensul acesta. Tot ce pot spune este ceea ce stie toata lumea - Guvernul a trecut printr-o evaluare. Eu am fost concentrata sa raspund bine in ceea ce priveste Ministerul de Interne si parerea mea este ca noi ne-am facut treaba si cred ca si in coalitie s-a vazut treaba asta”, a spus Carmen Dan, intrebata de jurnalisti, marti, daca a fost informata de liderul PSD, Liviu Dragnea, ca s-ar afla pe lista scurta pentru functia de prim ministru.

Intrebata, de asemenea, daca ar accepta functia de premier, in cazul in care va fi propusa, Carmen Dan a evitat sa dea un raspuns, spunand ca nu i s-a propus aceasta functie: "De ce vorbim de speculatii? Nu mi-a fost propusa functia”.

Dragnea, duminica: Nu este exclusa o schimbare a Guvernului

De altfel, presedintele PSD, Liviu Dragnea, declara, duminica seara, ca nu este exclusa o schimbare a Guvernului in ansamblul sau, in cazul in care partidul va ajunge la concluzia ca acest lucru este necesar, Dragnea precizand ca nu este o varianta pe care sa o doreasca.

Intrebat daca este posibila schimbarea Guvernului, Liviu Dragnea a raspuns: ”Inca nu stiu. Eu nu vreau sa ajungem la aceasta solutie (...) Daca o sa ajugem la concluzia ca n-avem alta varianta, o sa propunem si pe asta, dar eu nu vreau sa ajungem acolo.”

La o intrebare privind reactia partidului in cazul in care Sorin Grindeanu va refuza sa demisioneze, in pofida unei eventuale decizii a PSD, Dragnea a raspuns: ”Nici n-am vazut unde e soba, unde e drobul de sare si vorbim de drobul de sare de cateva zile (...) Nu cred ca Sorin Grindeanu va proceda ca Radu Vasile. Nu cred ca se va ajunge acolo dar, repet, nu stiu daca se va propune lucrul asta”.

Liviu Dragnea a mai spus, duminica, la Romania TV, ca a fost incheiata evaluarea ministrilor in interiorul PSD, urmand ca pachetul de propuneri pentru remedierea intarzierilor in aplicarea programului de guvernare sa fie finalizat in cursul zilei de luni.

Anterior, premierul Sorin Grindeanu afirma, intr-o postare pe Facebook, ca Romania are astazi in fata mai multe oportunitati, care o pot indrepta decisiv pe drumul progresului si prosperitatii, dar ca pentru asta este nevoie de stabilitate si predictibilitate. El amintea ca votul din decembrie 2016 a aratat ca si romanii vor acelasi lucru "un guvern cu larga sustinere parlamentara si stabil", iar increderea acordata de romani "nu poate fi inselata cu noi schimbari, noi crize politice, eventual alte alegeri - intr-un cuvant instabilitate".
 

Articol recomandat de sport.ro
Olandezii au cerut o schimbare radicală înainte de România – Olanda din ”optimile” EURO 2024: ”Nu este ridicol?”
Olandezii au cerut o schimbare radicală înainte de România – Olanda din ”optimile” EURO 2024: ”Nu este ridicol?”
Citește și...
Dragnea ia in calcul sa inlocuiasca intregul Cabinet Grindeanu. Pragul pentru abuz in serviciu, o urgenta pentru liderul PSD
Dragnea ia in calcul sa inlocuiasca intregul Cabinet Grindeanu. Pragul pentru abuz in serviciu, o urgenta pentru liderul PSD

Este scandal, in interiorul coalitiei guvernamentale, iar acest lucru ar putea genera o criza politica majora.

Evaluarea Guvernului a ajuns la final, azi vor fi discutate primele concluzii. Dragnea evita sa spuna daca schimba premierul
Evaluarea Guvernului a ajuns la final, azi vor fi discutate primele concluzii. Dragnea evita sa spuna daca schimba premierul

Presedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat ca a fost incheiata evaluarea ministrilor in interiorul PSD.

Intepaturi intre Grindeanu si Dragnea privind evaluarea ministrilor. Presedintele PSD:
Intepaturi intre Grindeanu si Dragnea privind evaluarea ministrilor. Presedintele PSD: "Raman putin surprins"

Premierul Sorin Grindeanu afirma, intr-o postare pe Facebook, ca Romania are astazi in fata mai multe oportunitati, care o pot indrepta decisiv pe drumul progresului si prosperitatii, dar ca pentru asta este nevoie de stabilitate si predictibilitate.

Reactiile lui Dragnea si Tariceanu, dupa succesul lui Iohannis de la Casa Alba:
Reactiile lui Dragnea si Tariceanu, dupa succesul lui Iohannis de la Casa Alba: "Sper sa aiba efecte si in plan economic"

Presedintele Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, saluta, intr-o postare pe Facebook, ”faptul ca parteneriatul strategic dintre Romania si Statele Unite ale Americii se intareste”.

Recomandări
LIVE UPDATE, alegeri prezidențiale. Consultări la Guvern. George Simion: ”Eu n-am venit cu nicio propunere”
LIVE UPDATE, alegeri prezidențiale. Consultări la Guvern. George Simion: ”Eu n-am venit cu nicio propunere”

Premierul Marcel Ciolacu a programat luni și marți la Palatul Victoria consultări cu partidele politice, pentru a stabili data organizării alegerilor prezidențiale și parlamentare din 2024. 

Subiectele și baremele la Limba română de la BAC 2024. Nuvela la subiectul III. Vezi rezolvarea live a subiectelor
Subiectele și baremele la Limba română de la BAC 2024. Nuvela la subiectul III. Vezi rezolvarea live a subiectelor

Absolvenții de liceu care susțin examenul de Bacalaureat 2024 dau astăzi proba la Limba și literatura română. 

Zeci de ani de închisoare pentru individul care a ucis-o pe fetița iubitei sale și apoi i-a ascuns trupul într-o canapea
Zeci de ani de închisoare pentru individul care a ucis-o pe fetița iubitei sale și apoi i-a ascuns trupul într-o canapea

Bărbatul care a ucis-o, anul trecut, pe fetița iubitei sale, iar apoi i-a ascuns trupul într-o canapea, a fost condamnat definitiv la ani grei de închisoare.