Ludovic Orban l-a invins clar pe Cristian Busoi si a fost ales noul presedinte al PNL

×
Codul embed a fost copiat

In plina criza politica, liberalii au avut si ei propriile probleme, chiar daca la scara mai mica: duelul Ludovic Orban - Cristian Busoi.

Ludovic Orban a castigat alegerile la un scor de 3 ori mai mare fata de contra candidatului sau, Cristian Busoi: 3.518 contra 952.

Orban a promis in fata a 5 mii de liberali, adunati la congresul din Capitala, ca va castiga urmatoarele alegeri prezidentiale, parlamentare si locale.

Desfasurarea evenimentelor, livetext:

UPDATE 19:10 Orban: Victoria de azi nu e victoria mea, e victoria PNL. Obiectivul fundamental e castigarea alegerilor parlamentare

Citește și
Viorel Catarama
Candidatura lui Viorel Catarama la sefia PNL a fost invalidata. In cursa raman Ludovic Orban si Cristian Busoi
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Presedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat sambata, in primul discurs de la alegerea in aceasta functie, ca obiectivul sau principal in fruntea partidului este castigarea alegerilor parlamentare din 2020 si aducerea PNL la guvernare. De asemenea, Orban a spus ca, sub mandatul sau, PNL va fi un partid liberal conservator, garant al indeplinirii tuturor angajamentelor Romaniei fata de partenerii externi, presedintele liberal reafirmandu-si si sprijinul fata de Klaus Iohannis pe care il va sustine pentru obtinerea unui nou mandat de sef al statului in 2019.

”PNL va fi incepand de azi un partener loial, corect, transparent pentru presedintele Klaus Iohannis si pentru punerea in practica a tuturor obligatiilor pe care ni le-am asumat impreuna in momentul in care am castigat alegerile din 2014. Ma voi bate cu toata forta mea, cu toata energia mea pentru a reusi in 2019 sa castigam alegerile prezidentiale, sa obtinem un nou mandat pentru Klaus Iohannis, iar dupa aceasta victorie sa reusim sa castigam alegerile locale si, nu in ultimul rand, obiectivul meu fundamental este castigarea alegerilor parlamentare sa avem o guvernare care sa arate cu adevarat ce trebuie sa faca liberalii pentru aceasta tara”, a declarat presedintele PNL, Ludovic Orban.

El a afirmat si faptul ca PNL va fi un garant al indeplinirii tuturor angajamentelor Romaniei fata de partenerii externi.

”PNL sub conducerea mea va fi un partid de dreapta liberal conservator, membru al dreptei europene si se va bate cu toate fortele pentru a implementa politici de dreapta in Romania, pentru a asigura dezvoltarea, cresterea economica. PNL va fi un garant al indeplinirii tuturor angajamentelor pe care le are Romania fata de partenerii nostri, parteneriatul strategic cu SUA, pozitia de membru al NATO si calitatea de membru al UE. Ramanem si vom fi cel mai puternic sustinator al acestor angajamente si vom ramane un stalp si o oaza de stabilitate in aceasta zona framantata a Europei”, a mai spus presedintele PNL.

Nu in ultimul rand, Ludovic Orban le-a multumit liberalilor pentru alegerea in functia de presedinte al partidului.

"Dragi prieteni liberali, va multumesc pentru increderea acordata, este o incredere care ma onoreaza si ma obliga. De astazi, pentru mine, viata este mult mai grea, mai dificila, port pe umeri o raspundere uriasa, de a transforma PNL in forta politica de care are nevoie Romania. Victoria de azi nu este victoria mea, este victoria PNL si contine germenii viitoarei victorii a PNL pentru Romania”, a mai declarat Orban la finalul congresului PNL.

UPDATE 18:30 Busoi, dupa ce a pierdut cursa pentru sefia PNL: Partidul trebuie sa mearga inainte si sa ramana unit; respect rezultatul

Liberalul Cristian Busoi a declarat sambata, la finalul Congresului PNL in care a pierdut sefia partidului in fata contracandidatului sau Ludovic Orban, ca respecta acest rezultat, iar formatiunea trebuie sa ramana unita si sa mearga inainte cu toata forta, increderea si ideile pe care le are.

„Il felicit din suflet pe Ludovic Orban, respect acest rezultat, port acelasi respect tuturor colegilor din PNL. Va multumesc ca am avut ocazia sa discut cu dumneavoastra, sa vorbesc cu toti cei care vor un viitor mai bun pentru PNL”, a afirmat Busoi.

El a sustinut ca drumul pe care liberalii trebuie sa-l arate romanilor este cel spre prosperitate.

„Am inteles ca sunt foarte multe lucruri care trebuie schimbate in felul in care actioneaza si comunica PNL. PNL trebuie sa ramana o echipa unita, PNL trebuie sa mearga inainte cu toata forta, cu toata increderea, pentru ca ideile si principiile pe care noi le aparam sunt ideile si principiile drepte, iar drumul pe care noi vrem sa-l aratam romanilor este drumul spre prosperitate si spre mai bine pentru Romania si romani. Felicitari Ludovic, felicitari dumneavoastra, va multumesc din suflet”, a conchis Cristian Busoi.

UPDATE 17:00 Ludovic Orban a castigat detasat in fata lui Cristian Busoi, mai precis 3.518 contra 952.

UPDATE 16:30 Ludovic Orban este noul presedinte al PNL, el castigand alegerile din partid in fata lui Cristian Busoi, au declarat surse liberale pentru News.ro, rezultatul votului nefiind inca anuntat in congres.

UPDATE 15:00 Orban: stiu cine face blat cu PSD; va cer sa incetati orice negociere de culise pentru avantaje personale

Ludovic Orban, candidat la sefia PNL, i-a avertizat pe liberali sambata, in cadrul Congresului, ca stie foarte bine cine face blat cu PSD, motiv pentru care le cere sa inceteze orice negociere de culise si sa nu mai vanda interesele PNL pentru functii si avantaje personale primite de la social-democrati.

„Niciun blat cu PSD. Sa fie clar, cunosc bine acest partid, stiu foarte bine cine face blat cu PSD. Le spun de acum sa inceteze orice negociere de culise, sa inceteze orice joc pe sub masa, sa nu mai incerce sa vanda interesele PNL pentru functii sau pentru avantaje personale, sau pentru afaceri facute cu PSD. Cine vrea sa lupte alaturi de noi il asteptam, cine nu vrea sa lupte o sa ramana mai in spate”, a subliniat Ludovic Orban.

UPDATE 14:00 Busoi: Ludovic, te-ai inconjurat de oameni pe care i-ai criticat; nu cred ca o sa reusesti ce iti propui

Cristian Busoi, candidat la sefia PNL, a declarat sambata, in congres, ca Ludovic Orban s-a inconjurat de oameni pe care i-a criticat si in care nu are incredere, motiv pentru care el nu crede ca va reusi sa realizeze ceea ce isi propune in partid.

„Pot sa dau tonul mai tare si sa fiu mai ferm, dar oare Ludovic Orban va putea da inapoi critica fata de colegii din vechea conducere care il sustin? Eu nu cred ca va da inapoi, nu pentru ca nu poate, ci pentru ca atunci cand spunea aceste lucruri le credea si avea dreptate sa spuna aceste lucruri. Da, Ludovic. Ai avut dreptate cand spuneai ca unde nu este cap, vai de picioare si pestele de la cap se impute, pentru ca am fost amandoi victimele unor decizii neinspirate de la nivel national. Eu, primul candidat retras din cursa, tu, al doilea, Catalin Predoiu, al patrulea candidat”, a afirmat presedintele PNL Bucuresti.

Liberalul i-a transmis contracandidatului sau la sefia partidului ca s-a inconjurat de oameni pe care i-a criticat si in care nu are incredere, motiv pentru care nu va reusi sa realizeze ceea ce si-a propus.

„Mai cred, Ludovic, ca te-ai inconjurat de oameni pe care tu pe buna dreptate i-ai criticat, in care nu crezi si nu cred in tine si in felul acesta nu cred ca o sa reusesti ceea ce iti propui. Oameni care te-au sfatuit sa nu accepti o dezbatere, desi am fi putut sa aratam romanilor ca in PNL exista competitie, doua viziuni diferite, dar in final putem sa ne strangem mana asa cum o vom face astazi. (…) si acum, la final, dupa ce ne spunem discursurile, aici, in fata colegilor am putea sa facem o dezbatere”, a conchis Cristian Busoi.

UPDATE 12:00 Presedintele Klaus Iohannis a transmis sambata un mesaj, cu ocazia Congresului PNL, in care afirma ca Romania are nevoie azi, mai mult ca oricand, de partide puternice, unde nu doar liderul este puternic, ci unde democratia interna este reala si exista dezbatere. Seful statului a sustinut ca o formatiune puternica va convinge imediat ca exercita puterea nu pentru liderii sai sau pentru apropiatii lor, ci pentru cetateni.

„Imi doresc si presedintele Iohannis isi doreste acest lucru, ca aceasta energie sa se transforme in zilele, lunile si anii viitori in proiecte pentru Romania si pentru cetatenii acestei tari. Romania are nevoie azi, mai mult ca oricand, de partide puternice. Prin partid puternic nu intelegi insa un partid unde liderul sau este puternic, ci un partid unde democratia interna este reala, unde exista dezbatere, unde toate resursele partidelui sunt folosite la potentialul lor maxim”, se arata in mesajul lui Klaus Iohannis, transmis de consilierul sau Laurentiu Stefan.

In opinia sefului statului, „un partid puternic intelege preocuparile, grijile, nevoile si aspiratiile electoratului sau si raspunde articuland programe si politici publice eficiente si responsabile”.

„Un partid puternic ofera, in acelasi timp, cetatenilor o viziune pentru Romania, arata clar de ce vrea puterea si ce va face cu ea, un partid puternic va convinge imediat ca exercita puterea nu pentru liderii sai sau pentru apropiatii lor, ci pentru cetateni si comunitatile lor, pentru a intari postura Romaniei in plan regional, european si in lume”, a conchis Klaus Iohannis.

Congresul PNL va avea loc sambata la Romexpo incepand cu ora 11:00 in prezenta a peste 5.000 de delegati. Principalul punct pe ordinea de zi a reuniunii va fi alegerea noului presedinte al partidului, dupa ce ultimul sef al liberalilor ales de congres a fost Klaus Iohannis in iunie 2014.

De asemenea, congresul de sambata este prima reuniune a acestui for de la incheierea fuziunii dintre PNL si PDL.

Congresul va avea de ales intre doi vechi liberali pentru presedintia partidului: Ludovic Orban si Cristian Busoi. Fostul democrat-liberal Catalin Predoiu, primul care si-a anuntat candidatura la sefia PNL, s-a retras din cursa invocand jocuri de culise din partid inainte ca pretendentii la postul de presedinte sa anunte programele cu care candideaza. Un alt candidat, Viorel Catarama, a fost eliminat la randul sau din competitie pentru ca nu a reusit sa obtina sprijin pentru candidatura sa din partea a cel putin 10 organizatii judetene, asa cum prevede Statutul PNL.

Candidatii la sefia PNL au avut de trecut o serie de etape eliminatorii preliminare intrarii in cursa pentru functia suprema in partid. Mai intai, pentru a putea depune motiunea de candidatura, care contine viziunea despre partid celui care vrea sa fie presedinte, doritorii au trebuit sa stranga minimum 35 de semnaturi din partea membrilor de partid. Apoi, dupa depunere, pentru a putea fi prezentata in congres, fiecare motiune a trebuit validata de cel putin zece organizatii judetene ale partidului.

In urma votului din filiale, Ludovic Orban a capitalizat cea mai mare sustinere, atat ca numar de voturi, cat si ca greutate in partid a celor care fac parte din echipa sa.

Motiunea depusa de Ludovic Orban, in baza careia a intrat in competitia interna pentru presedintia PNL, este intitulata ”Partidul National Liberal, Forta Dreptei” si are ca obiective castigarea alegerilor prezidentiale, a alegerilor locale si parlamentare, precum si formarea Guvernului de catre PNL.

Documentul prevede si ca unul dintre obiectivele principale ale viitoarei conduceri va fi desavarsirea fuziunii intre PDL si vechiul PNL, care, pentru a deveni realitate, trebuie sa faca ”sa dispara etichetarea si discriminarea” intre membrii partidului.

Ludovic Orban isi propune instituirea ”unei reale democratii” in partid prin ”radierea” delictului de opinie, respectarea ”cu strictete” a institutiei votului secret si eliminarea ”interimatelor prelungi” numite de catre conducerea centrala.

La randul sau, motiunea cu care Cristian Busoi candideaza la presedintia PNL, intitulata ”PNL - Partidul viitorului. Pentru o Romanie dreapta, echilibrata si puternica”, propune membrilor partidului sa-si asume liberalismul civic ca ideologie si sa contruiasca o Romania care sa fie cel mai pro-european stat de la granita de est a Uniunii Europene.

El isi propune sa atraga catre PNL oamenii de afaceri, angajatii din mediul privat, persoanele implicate in mediul ONG-urilor, tinerii conectati la retelele sociale, acestia fiind cei care au stopat proiectul Rosia Montana, au blocat alegerea lui Victor Ponta ca presedinte al Romaniei in 2014 si au blocat OUG 13 in 2017.

In domeniul economic, Cristian Busoi sustine reducerea rolului statului in economie, pastrarea cotei unice si taxare zero pentru infiintarea de firme si contributii sociale zero pentru locurile de munca nou create. In plan politic, presedintele PNL Bucuresti estimeaza ca bazinul electoral al PNL este de circa 45%, insa acesta s-a indepartat de partid in ultimii ani.

La congresul de sambata, pe langa liderul partidului, vor fi alesi si presedintele Curtii de Arbitraj si cel al Comisiei Nationale de Revizie si Cenzori.

Congresul va fi urmat duminica de sedinta Consiliului National care va alege echipa centrala a conducerii PNL, Biroul Executiv. Acesta cuprinde patru prim-vicepresedinti, 16 vicepresedinti si 16 membri, care urmeaza sa fie alesi duminica, 18 iunie, in cadrul Consiliului National.

Nu mai putin de 108 membri ai PNL si-au depus candidaturile pentru aceste functii, 8 candidand pentru cele 4 functii de prim-vicepresedinte, 51 pentru cele 16 functii de vicepresedinte si 49 pentru celelalte 16 functii de membru simplu.

Pentru functia de trezorier s-a inscris un singur candidat, Antonel Tanase, considerat un apropiat al lui Ludovic Orban.

In ceea ce priveste secretarul general, acesta urmeaza sa fie ales tot pe 18 iunie in cadrul Consiliului National, dar el va fi propus de noul presedinte PNL care va fi ales sambata de congres.

Printre cei 8 candidati la functiile de prim-vicepresedinte se numara Ilie Bolojan, care candideaza impotriva lui Viorel Catarama pentru functia de prim-vicepresedinte pe strategii politice; Raluca Turcan, care candideaza impotriva lui Alin Tise pentru functia de prim-vicepresedinte pe comunicare; Iulian Dumitrescu si Nicolae Robu candideaza pentru functia de prim-vicepresedinte pentru mediul de afaceri si societate civila, iar Mircea Hava si Mugur Cozmanciuc candideaza pentru functia de prim-vicepresedinte pentru relatii internationale.

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Alina Gorghiu, despre demiterea lui Grindeanu:
Alina Gorghiu, despre demiterea lui Grindeanu: "Hai cu motiunea de cenzura! Cei de la PSD sunt in noaptea mintii!"

Fostul lider al PNL, senatorul Alina Gorghiu, afirma ca discutiile din PSD legate de inlaturarea guvernului Grindeanu arata o fractura logica, deoarece nu poti sustine ca guvernarea PSD este una buna si, in acelasi timp, sa propui schimbarea Executivului.

Candidatura lui Viorel Catarama la sefia PNL a fost invalidata. In cursa raman Ludovic Orban si Cristian Busoi
Candidatura lui Viorel Catarama la sefia PNL a fost invalidata. In cursa raman Ludovic Orban si Cristian Busoi

Comisia de organizare a congresului PNL a invalidat luni candidatura lui Viorel Catarama la sefia partidului deoarece motiunea acestuia nu a primit sprijinul a cel putin zece organizatii, asa cum prevede statutul formatiunii.

Ludovic Orban: Familia normala este cea dintre un barbat si o femeie, dar nu impun membrilor PNL pozitia mea
Ludovic Orban: Familia normala este cea dintre un barbat si o femeie, dar nu impun membrilor PNL pozitia mea

Ludovic Orban, candidat pentru functia de presedinte al PNL, considera ca familia normala este cea definita si de Codul Civil, fiind formata dintr-un barbat si o femeie.

Fostul ministru al Sanatatii Eugen Nicolaescu a fost votat pentru postul de viceguvernator al BNR, cedat PNL de catre PSD
Fostul ministru al Sanatatii Eugen Nicolaescu a fost votat pentru postul de viceguvernator al BNR, cedat PNL de catre PSD

Deputatii si senatorii reuniti miercuri, in sedinta plenului comun, l-au validat, cu 275 de voturi „pentru” si 39 „impotriva”, pe deputatul PNL Eugen Nicolaescu in functia de membru al Consiliului de Administratie si viceguvernator al BNR.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.