Ads by INTERNET PROTV

Zeci de morti, in prima zi de armistitiu in Siria. Rusii propun o solutie care l-ar salva pe Assad si ar crea un stat kurd

ruine in Homs, Siria

Acordul de incetare a focului in Siria nu a oprit varsarea de sange in aceasta tara, unde deja sute de mii de oameni au pierit in 5 ani de razboi civil.

Cel putin 180 de oameni au fost ucisi in Siria in prima zi a armistitiului (sambata 27 februarie), mai mult de jumatate intr-un atac al jihadistilor ISIS in nordul tarii, potrivit cifrelor furnizate de Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului. Armistitiul nu include Statul Islamic si nici Frontul al-Nosra (al-Qaida din Siria).

Opozitia anti-Assad sustine insa ca fortele guvernamentale au incalcat armistitiul de 15 ori in prima zi. De altfel, potrivit Guardian, SUA si Rusia au interpetari diferite ale acordului, iar opozitia, sustinuta de Arabia Saudita, afirma ca fortele Kremlinului au incalcat deja acordul de incetare a focului, anulandu-l practic (foto jos). La randul lor, diplomatii rusi sustin ca Turcia pregateste atacuri impotriva kurzilor din Siria.

bombardament rusesc asupra pozitiilor al-Nosra

De altfel, numarul 2 din Ministerul de Externe rus, Serghei Riabkov, a sugerat, potrivit Reuters, ca Siria sa devina un stat federal, “daca aceasta solutie se va dovedi functionala”. Riabkov nu a mai dat mai multe detalii, dar federalizarea este varianta preferata de kurzi.

Cu o saptamana in urma, Ilhan Ehmded, reprezentanta kurzilor in Consiliul Democratic Sirian, forul opozitie anti-Assad, a vorbit despre o asemenea propunere, spunand ca “e dorita de poporul sirian si de cei care cauta o solutie politica in Siria, iar America si Rusia sunt de aceeasi parere”. Ehmed a precizat ca ar fi vorba despre o federatie formata din 3 regiuni – Siria de Nord, de Sud si Centrala, fiecare cu propriul sau parlament.

blindate si luptatori islamisti in SIria

Intr-o asemenea varianta, insa, regiunea nordica ar fi controlata de kurzi iar cea centrala, cel mai probabil, de actualul regimul de la Damasc, oferind o solutie pentru salvarea lui Bashar al-Assad, una dintre conditiile puse de rusi pentru instaurarea pacii. De asemenea, o astfel de varianta ar dezavantaja Turcia, creand practic un stat kurd la frontierele sale, si opozitia sustinuta de SUA si de sauditi.

 

Sursa: Pro TV, Data publicarii: 29 Februarie 2016
Ultimele stiri
 
 
 
 
© 2017 Stirileprotv.ro. Toate drepturile rezervate. Termeni si conditii | Despre cookie-uri | Feed