Tentativa de lovitura de stat in capitala Armeniei, un politist a fost ucis. Cine s-ar afla in spatele puciului

Ultimul update: Miercuri 20 Iulie 2016 07:29
Data publicarii: Duminica 17 Iulie 2016 11:40
Categorie: Internaţional
puci in Erevan

Un grup de persoane inarmate au ocupat sediul central al politiei din Erevan si cer demisia presedintelui Armeniei si eliberarea unui lider al opozitiei.

UPDATE 15:40 Un politist armean a fost ucis duminica in timpul unui atac cu luare de ostatici intr-o cladire a politiei din Erevan, actiune executata de o grupare armata ce revendica eliberarea unui lider al opozitiei aflat in prezent in arest si demisia presedintelui Armeniei, Serge Sarkisian, transmite AFP.

Un parlamentar afirma ca initial au fost opt ostatici, intre timp unul cu probleme de sanatate fiind eliberat. Gruparea care a executat atacul a publicat pe Facebook o inregistrare video in care cere populatiei sa iasa in strada pentru a protesta impotriva guvernului.

UPDATE 12:45 Mai multi activisti din opozitie au fost arestati in centrul Erevanului. Desi autoritatile dau asigurari ca situatia este sub control, securitatea a fost sporita la resedintele oficialilor.

Ciocniri armate intre Armenia si Azerbaidjan. Zeci de soldati au fost ucisi. Reactia lui Vladimir Putin

 Un grup de persoane inarmate au ocupat sediul central al politiei din Erevan si cer demisia presedintelui Serj Sarkissian, relateaza presa locala. Comandantul adjunct al Politiei nationale, Valeri Osipian, a intrat sa negocieze cu atacatorii si ar fi fost luat ostatic. Pe cladirile din jurul institutiei s-au instalat deja lunetistii politiei.

Persoanele inarmate ar tine prizonieri cel putin alte sase persoane aflati in cladire in momentul atacului. Martorii oculari spun ca un politist a fost ucis si mai multi sunt raniti. Atacatorii au folosit un camion pentru a rupe portile si a intra in cladire. Ulterior, atacul a fost revendicat de gruparea "Vitejii din Sason", care a anuntat ca a declansat "rebeliunea".

Autoritatile de la Erevan au admis ca o luare de ostatici este in curs, dar au dat asigurari ca toate institutiile statului functioneaza normal si ca nu este vorba de o tentativa de lovitura de stat. Intr-un comunicat, Serviciul National de Securitate a precizat ca se poarta negocieri cu atacatorii pentru a-i determina sa se predea.

Cine ar fi organizat puciul

Potrivit Radio Europa Libera, puciul ar avea legatura cu arestarea pe 20 iunie a lui Jirair Sefilyan, unul dintre liderii opozitiei, erou al razboaielor civile din Liban si Nagorno-Karabah si un sustinator al conflictului dintre Armenia si Azerbaidjan. Sefilyan a fost acuzat atunci ca ar fi pus la cale o lovitura de stat, dupa ce in 2015 a anuntat ca miscarea sa politica, "Noua Armenie", va declansa o campanie de nesupunere civila pentru a schimba regimul de la Erevan.

Dupa arestare, sustinatorii lui au anuntat ca vor incerca sa rastoarne guvernul pentru a obtine eliberarea detinutilor politici. "Vitejii din Sason" au cerut pe retelel sociale acest lucru, dar si demisia sefului statului. Politic, Sefilyan este aliat cu ex-ministrul de externe Raffi Hovannisian, principalul rival politic al presedintelui Serj Sarkissian, un fost cadru comunist in perioada URSS.

 

Azerbaidjanul a anuntat o

Azerbaidjanul a anuntat o "incetare unilaterala a focului", in Nagorno-Karabah. Reactia Armeniei: "E o capcana"

FULLSCREEN
Tentativa de lovitura de stat in capitala Armeniei, un politist a fost ucis. Cine s-ar afla in spatele puciului
  • /

Sursa: News.ro

Oskar Groening

”Contabilul de la Auschwitz”, acuzat de complicitate la uciderea a 300.000 de evrei, rămâne la închisoare

Coreea de Sud şi Coreea de Nord vor participa împreună la Jocurile Olimpice de iarnă

Deși e aproape obez, doctorii îl laudă pe Trump: ”Are niște gene incredibile”

Un parlamentar englez vrea sterilizarea persoanelor care cer ajutoare sociale

Diamant de 910 carate, găsit într-o mină din Lesotho

Un parlamentar britanic a adormit în timpul unei dezbateri legată de Brexit

exercitiu militar sua in Coreea

Oficial SUA: Armata se pregăteşte "foarte serios" de un război cu Coreea de Nord

Metrourile din Paris nu opresc în anumite stații. Care este motivul

Sute de germani au stat la coadă pentru a cumpăra pantofi sport în ediție limitată

Un meteorit s-a prăbuşit în SUA, lângă Detroit provocând un cutremur

Temperaturi de până la minus 65 de grade, în Siberia. 2 șoferi au murit

Fost agent CIA, arestat pentru că ţinea liste de spioni în casă, pe agende