Brexit: Londra vrea sa trimita inapoi imigrantii care vor mai veni din UE. Ce ar putea primi cei care sunt deja in Anglia


Ultimul update: Miercuri 20 Iulie 2016 07:29
Data publicarii: Duminica 17 Iulie 2016 11:31
Categorie: Stiri externe
brexit

Imigrantii din statele UE care ajung in Marea Britanie in aceasta perioada ar putea fi trimisi inapoi in tarile lor de origine, declara ministrul pentru Brexit.

Ministrul britanic pentru Brexit a declarat ca nu garanteaza dreptul de a ramane in Regatul Unit migrantilor europeni sositi acum si pana la iesirea oficiala din Uniunea Europeana, intr-un interviu publicat duminica in presa, relateaza AFP. David Davis a declarat ziarului Mail on Sunday ca el ar negocia cu liderii europeni pentru "a garanta o despagubire generoasa pentru migrantii europeni prezenti acum si o despagubire generoasa pentru cetatenii britanici" aflati intr-o tara din UE, fara a oferi aceleasi compensatii noilor veniti.

El a vorbit despre "diferite posibilitati" pentru a opri o "crestere" a sosirilor in Regatul Unit provenite din UE inainte de Brexit. "Am putea decreta ca autorizatia de a ramane sine die (in Marea Britanie) sa se aplice numai inainte de o anumita data", a spus ministrul.

Regatul Unit ar trebui sa respecte regulile UE pana la iesirea efectiva din Uniune, inclusiv libertatea de circulatie, dar ar putea decide cine sa ramana in tara, inclusiv pentru cei care sosesc inainte de data iesirii. Davis a indicat ca articolul 50, care permite sa se notifice in mod oficial dorinta tarii de a parasi UE, nu va fi activat pana la inceputul anului 2017. Negocierile pentru iesire vor dura atunci cel mult doi ani: Marea Britanie va parasi UE cel tarziu la inceputul anului 2019.


Noul ministru britanic al afacerilor externe Boris Johnson se duce la Bruxelles luni pentru reuniunea lunara a celor 28 de sefi de diplomatii europene. Un dineu informal planificat duminica cu cei 28 de sefi de diplomatii europene pentru a discuta despre iesirea Regatului Unit din UE a fost cu toate acestea anulat.

Dineul de duminica seara urma sa abordeze impactul pe care il va avea iesirea Marii Britanii, al carei buget al apararii este cel mai mare din UE, asupra politicii externe a Uniunii si capacitatii sale de a pune pe picioare operatiuni militare, potrivit unui diplomat care s-a exprimat sub acoperirea anonimatului, citat de France Presse. Dar mai multe capitale s-au opus, considerand ca trebuie incepute "discutii informale" cu Londra inainte de activarea articolului 50, a precizat el.

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO