Un roman de 56 de ani, gasit mort in masina in care si-a petrecut noaptea dupa cutremurul din Italia

×
Codul embed a fost copiat

Mii de italieni si-au petrecut noaptea in corturi, in masini sau in adaposturi temporare, dupa ce peninsula a fost lovita duminica de un seism de magnitudine 6,6.

UPDATE Un roman de 56 de ani, care locuia in Accumoli, a fost gasit mort in masina in care si-a petrecut noaptea, dupa cutremur. Barbatul lucra la o ferma.

Momentan, nu se cunoaste cauza mortii, insa medicii banuiesc ca a facut stop cardiac. Potrivit Corriere.it, acesta si-a petrecut noaptea in masina alaturi de fratele sau.

Primarul localitatii a facut un apel la populatie sa isi petreaca noaptea numai in cladirile si autobuzele puse la dispozitie de catre autoritati.

Marturiile romanilor din Italia, dupa cutremur

Citește și
cutremur in Italia, 30 octombrie, munte crapat
Italia, lovita de cel mai puternic cutremur din ultimii 36 de ani. O crapatura uriasa a aparut in munte, langa Ussita
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

Italia se confrunta cu un sir de replici seismice dupa miscarea telurica din august, care a luat sute de vieti. Iar specialistii avertizeaza ca aceleasi regiuni ar putea fi lovite de alte replici in sistem domino. Imaginile surprinse din aer arata amploarea dezastrului in mica localitate Villa Sant'Antonio, situata la doar cativa kilometri de epicentrul seismului care a lovit ieri dimineata. Românii care locuiesc in zona sunt traumatizati.

"A fost mai puternic decat cel de data trecuta. Acum nu puteai sa stai in picioare. Fugeam, sa ies, pentru ca eram in saivan atunci si te trantea jos, nu puteai sa stai in picioare", a povestit Marian Chirilus, roman stabilit in Italia.

"Ne-am speriat, suntem ingroziti. Ce-am facut imediat, am iesit afara, sa fugim. Cel mic este foarte speriat, ingrozit", a spus Diana Ardelean, romanca din Italia.

Un post de televiziune din Italia a difuzat imagini dramatice cu o crapatura care a aparut intr-un munte.

In plus, seismul a provocat alunecari de teren care au rupt de lume localitatea Castelluccio di Norcia si au umflat periculos apele unui rau.

Cutremurul a sporit distrugerile in zonele lovite crunt de seismul din august. Toti localnicii fusesera insa evacuati din cladirile subrezite. Asa ca, spre deosebire de situatia dramatica de atunci, cand si-au pierdut viata trei sute de oameni, acum s-au inregistrat doar raniti.

"Seful Protectiei Civile a anuntat lumea sa fie pregatita, ca va fi un cutremur mai mare. N-a fost niciun mort, din fericire, pentru ca lumea a fost avertizata. Nu a fost cum s-a intamplat la noi in Amatrice. Fiecare a iesit, a dormit in masini. Nu au mai fost prinsi in case", a mai spus Diana Ardelean.

In timpul noptii au continuat operatiunile de evacuare.

Fabrizio Curcio, seful Protectiei Civile: "Subliniem inca o data nevoia ca toti localnicii sa paraseasca zona. Asta nu inseamna ca nu se vor putea intoarce, insa trebuie sa definim o strategie generala pentru urmatoarele zile."

Echipele de interventie au folosit echipament greu pentru a pune la pamant constructiile care stateau sa cada si pentru a elibera soselele blocate de daramaturi.

Cutremurul a fost resimtit si la Roma, unde au aparut crapaturi in cladirile vechi, iar metroul a fost inchis pentru verificari.

Pamantul se cutremura in continuare in centrul Italiei

Mai multe cutremure cu magnitudine de pana la 4,2 grade pe Richter s-au inregistrat in cursul noptii in centrul Italiei . Un seism de mica intensitate s-a produs in Perugia la ora locala 03:27 (02:27 GMT), potrivit Institutului Italian de Seismologie si Vulcanologie, care a inregistrat numeroase replici mai mici. Rieti, Macerata si Ascoli Piceno au fost zonele unde s-au produs cele mai multe replici de mica intensitate, in conditiile in care numerosi localnici din Umbria si Marche au fost instalati in adaposturi.

Zeci de mii de sinistrati dupa cutremur

Potrivit autoritatilor italiene, sunt 28.000 de sinistrati, insa presa scrie ca 100.000 de oameni au ramas fara locuinta in urma cutremurului, arata The Telegraph.

In total peste 70 de localitati au fost afectate de seism. In zona au fost instalate corturi de prim-ajutor, iar populatia afectata a fost cazata in corturile armatei, ale Protectiei Civile si ale Crucii Rosii. Acestia ofera mancare si asistenta medicala unde este cazul.

"Tot orasul s-a prabusit, nu a mai ramas nimic. Este un dezastru, am vazut iadul", a povestit Marco Rinaldi, primarul din Ussita.

Scolile din Roma, inchise luni

Virginia Raggi, primarul Romei, a luat decizia de a inchide luni scolile pentru a verifica eventualele pagube suferite ca urmare a puternicului cutremur, inregistrat duminica in centrul Italiei, si care s-a resimtit cu putere si in capitala, scrie EFE.

Raggi a declarat ca a primit numeroase apeluri de la serviciile de politie si pompieri care continua sa verifice pagubele avertizate de locuitorii orasului dupa seismul cu magnitudinea de 6,5 grade pe Richter produs duminica dimineata.

Doamna primar a reamintit ca liniile A si B ale metroului au fost inchise dupa inregistrarea seismului, dar au fost apoi redeschise complet. "Este vorba de o masura luata din precautie pentru a verifica si a evalua daca seismul a provocat orice fel de daune", a subliniat Virginia Raggi.

"Situatia se afla in orice caz sub control, monitorizata", a explicat edila Romei, unde miscarea telurica s-a simtit cu putere si a determinat inchiderea Bazilicii San Pietro ca urmare a aparitiei unor fisuri si a unor desprinderi.

In cursul zilei de duminica un alt monument important al capitalei Biserica Sant'Ivo alla Sapienza, a carei cupola a fost realizata de arhitectul baroc baroc Francesco Borromini intre 1642 si 1660, a fost inchisa in urma aparitiei unor fisuri.

Seismolog: Cutremurele din ultimele luni ar putea continua intr-un efect de domino devastator

Cutremurele care au zgaltait Italia centrala in ultimele doua luni ar putea continua intr-un efect de domino devastator, cu un seism mare provocand altul de-a lungul sistemului de falii de sub lantul muntos italian Apenini, a avertizat duminica un seismolog italian.

Gianluca Valensise, seismolog la Institutul national de geofizica si vulcanologie din Italia, a declaratpentru Reuters a exista o "legatura geodinamica" intre cutremurul ucigas din august si toate celelalte care au urmat.

"Un cutremur cu magnitudinea 6 sau mai mare creeaza tensiuni care sunt distribuite de-a lungul tuturor faliilor adiacente si pot provoca rupturi ale acestora, iar acest lucru este, probabil, ceea ce s-a intamplat din august pana acum". "Acest proces poate continua la infinit, cu un cutremur mare slabind o falie vecina intr-un proces de domino, care poate acoperi sute de kilometri, in principiu", a explicat el.

Valensise a amintit ca Italia s-a mai confruntat cu un fenomen asemanator, o serie de cutremure ce au avut loc in Calabria, in sudul Italiei, in 1783, atunci cand au existat cinci seisme majore de 6,5 grade sau mai mari in mai putin de doua luni. Mai recent, au existat trei cutremure in zona orasului Assisi din centrul Italiei in 1997, primul cu magnitudine de 6,4, care a provocat moartea 11 persoane, altul in ziua urmatoare si inca unul circa 20 zile mai tarziu, cu multe altele mai mici intre ele.

Privind in perspectiva, seismologul a spus ca in mod sigur vor mai fi replici dupa cutremurul de duminica timp de "cel putin cateva saptamani'', dar nu este posibil sa spuna daca vor exista cutremure mai mari.

Explicatii stiintifice similare a oferit si un expert francez, seismologul Pascal Bernard, de la Institutul de fizica globului de la Paris, intervievat duminica de AFP


 

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Italienii au fost avertizati cu 24 de ore inainte ca urmeaza un cutremur mare:
Italienii au fost avertizati cu 24 de ore inainte ca urmeaza un cutremur mare: "Pregatiti-va valiza!" Marturiile romanilor

Italia se afla in zodia sumbra a cutremurelor. Un nou seism, de 6,6 pe Richter, a zguduit centrul tarii, in zona orasului Norcia.
Cutremurul, cel mai puternic din ultimii 35 de ani, s-a resimtit si la Roma, dar si in Croatia si Bosnia Hertegovina.

Italia, lovita de cel mai puternic cutremur din ultimii 36 de ani. O crapatura uriasa a aparut in munte, langa Ussita
Italia, lovita de cel mai puternic cutremur din ultimii 36 de ani. O crapatura uriasa a aparut in munte, langa Ussita

Un nou cutremur major a zguduit duminica dimineata centrul Italiei. Seismul a provocat daramarea unor cladiri. Nu exista decese, dar mai multe persoane au fost ranite.

Doua cutremure puternice in Italia, in decurs de 24 de ore. Zeci de persoane au fost ranite
Doua cutremure puternice in Italia, in decurs de 24 de ore. Zeci de persoane au fost ranite

Zeci de persoane au fost ranite aseara, in Italia, in urma a doua cutremure puternice, produse in centrul tarii. Nu se stie daca printre ei se numara si roman

Recomandări
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi E

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Surse: PSD a propus să îl susțină pe candidatul Piedone la Primăria Capitalei. PNL a refuzat
Surse: PSD a propus să îl susțină pe candidatul Piedone la Primăria Capitalei. PNL a refuzat

Surse din interiorul coaliției de guvernare PSD-PNL afirmă că, în discuția de luni, PSD l-a propus pe Cristian Popescu Piedone candidat comun la Primăria Generală, dar liberalii au refuzat să susțină această variantă.