Atac armat in Istanbul, soldat cu 39 de morti: agresorul e cautat de politie. Mesajul afisat in oras in urma cu cateva zile

×
Codul embed a fost copiat

Revelion insangerat, la Istanbul, dupa un masacru descris de guvernator drept un "atac terorist". Sunt cel putin 39 de morti, inclusiv straini din diferite tari, dar si 69 de raniti.

SINTEZA EVENIMENTELOR:

Atacul armat a avut loc intr-un club de noapte, unde era in toi petrecerea de Anul Nou. Un individ a reusit sa intre cu o arma automata si a tras la intamplare. A actionat singur si a reusit sa fuga, sustin autoritatile, iar acum este cautat de forte masive de politie. Prima data atacatorul a tras in politistii din fata clubului. A tras si intr-un barbat si o femeie, care erau afara. Spitalele s-au umplut de raniti, unii dintre ei aflati in stare grava. La morga au fost aduse zeci de sicrie.

In urma cu cateva zile, in Istanbul a fost afisat un banner cu urmatorul mesaj: "Noi suntem musulmani. Interzicem petrecerile de Anul Nou si Craciun." Unii martori pretind ca l-ar fi auzit pe terorist vorbind in araba, dar nu exista nicio confirmare oficiala. Presedintele turc Recep Tayyip Erdogan - care a folosit, insa, pluralul - i-a acuzat pe "atacatorii care au incercat sa faca haos - si a jurat ca Turcia "va lupta cu terorismul pana la capat".

Citește și
atac armat
Atac armat in centrul orasului Frankfurt. Atacatorul a reusit sa fuga, dupa ce a ranit 4 persoane. FOTO
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Cei 17.000 de politisti, aflati in alerta maxima la Istanbul - dupa seria parca nesfarsita de atentate comise fie de adepti ai statului islamic, fie de militanti ai separatitsilor kurzi - nu au reusit sa impiedice masacrul care a insangerat noaptea de Anul Nou. Numerosi politisti sunt sub acoperire. Unii, a anuntat agentia Anadolu, erau deghizati in Mos Craciun. Ministerul Afacerilor Externe a precizat ca nu exista persoane de cetatenie romana printre victimele identificate.

SUMARUL EVENIMENTELOR:
♦ Ultimul bilant:39 de morti si 69 de raniti
Atacatorul se afla inca in libertate

Martorii au marturisit ca au fost nevoiti sa impinga cadavre ca sa-si faca loc spre iesire
Premierul turc respinge informatiile ca autorul atacului de la Istanbul era imbracat in costum de Mos Craciun
Erdogan: Turcia va lupta pana la capat impotriva atacurilor teroriste
♦ Proprietarul clubului spune ca atacatorul a folosit un Kalasnikov
In club se aflau sute de persoane in momentul atacului

CRONOLOGIA EVENIMENTELOR:

UPDATE 19:00 O turista ucraineana, care a scapat neatinsa de gloante, a surprins atmosfera de la Reina, un club cunoscut situat pe malul Bosforului, chiar inainte de atac. Petrecareti cu artificii in maini dansau entuziasmati de intrarea in nou an. Apoi au inceput sa rasune focuri de arma si oamenii au cazut secerati. Camerele de supraveghere l-au filmat pe individul care a facut acest macel; si au surprins schimburi de focuri, cu politia, in exteriorul clubului.

Sotul unei femei a fost impuscat de mai multe ori. “Parca era ceata inauntru si am lesinat. Au tras pana ne-au scos afara cei de la fortele speciale. Au tras la intamplare, oamenii zaceau intinsi pe jos.”

Unii martori sunt convinsi ca au fost mai multi tragatori. Dar cei mai multi spun ca a fost un "up singuratic".  O alta femeie a marturisit ca a fost nevoita sa impinga cadavre ca sa-si faca loc spre iesire. In fata clubului, un martor a filmat un cadavru, zacand in strada, cand soseau primele ambulante. Din interiorul localului inca se auzeau focuri de arma.

UPDATE 17:30 Managerul clubului de noapte din Istanbul unde a avut loc atacul nu considera ca masurile de precautie privind securitatea in noaptea de Anul Nou au fost insuficiente, transmite DPA. Cu doua saptamani inainte de atac, politia turca si-a sporit prezenta in Ortakoy, zona din Istanbul unde se afla clubul de noapte Reina, a precizat managerul clubului, Mehmet Kocarslan, intr-un comunicat postat pe site-ul localului.

Si Garda de Coasta de pe Bosfor luase deja masurile de precautie necesare, a adaugat managerul. "In pofida tuturor masurilor fortelor noastre de securitate, tot s-a produs acest incident regretabil", a subliniat Kocarslan, care a condamnat atentatul, spunand ca a fost vorba de "un atac terorist impotriva umanitatii, natiunii si pacii noastre".

UPDATE 17:00 Autoritatile turce incep sa descopere tot mai multe dovezi in legatura cu atacul armat, insa nu exista inca informatii clare privind vinovatii, a declarat premierul turc Binali Yildirim, transmite Reuters.

"Au inceput sa apara detalii, insa autoritatile nu au ajuns inca la o concluzie concreta", a spus Yildirim presei, raspunzand unei intrebari despre cine ar fi in spatele atacului. "Politia si oficialii dintre cadrul securitatii vor oferi informatii pe masura ce acestea vor fi disponibile pe parcursul anchetei", a declarat el.

UPDATE 16:00 Premierul turc a declarat in aceasta dupa amiaza ca atacatorul a lasat arma in urma si nu era imbracat in Mos Craciun, relateaza BBC

UPDATE 15:05 Autorul atentatului este in continuare cautat de politie, relateaza AFP. “Cautarile pentru gasirea teroristului sunt in curs. Sper ca va fi capturat curand”, a indicat duminica dimineata ministrul turc de interne Süleyman Soylu, vorbind de un "atac terorist".  Potrivit lui, primele elemente ale anchetei au indicat ca atacatorul a ascuns sub haina arma pe care a utilizat-o pentru a comite carnagiul si ar fi parasit locul atacului purtand haine diferite.

UPDATE 15:00 Autoritatile turce au explicat ca pana la 39 de persoane si-au pierdut viata in atac, iar printre persoanele decedate se numara inclusiv 16 cetateni straini. Alti 69 de oameni au avut nevoie de ingrijiri medicale dupa atacul sangeros din clubul Reina. Ministrul Familiei de la Ankara, Fatma Betmul Sayan Kaya, a anuntat duminica dupa-amiaza ca printre persoanele decedate in atacul armat din clubul Reina se numara inclusiv cetateni arabi din Maroc, Libia, Liban si Maroc. De asemenea, o tanara israeliana si-a pierdut viata. Belgia a anuntat ca cel putin un cetatean belgian ar fi fost ucis in atac si Parisul a anuntat de asemenea ca trei francezi au fost raniti in atac.

Presa israeliana a scris ca o tanara de 19 ani a decedat intr-un spital turc in urma ranilor suferite in atacul armat din clubul Reina. Leann Zaher Nasser (19 ani) este originara din localitatea palestiniana Tira situata in Israel. De asemenea, aceasta petrecea trecerea dintre ani in clubul de noapte alaturi de alte trei prietene israeliene, dintre care una a fost impuscata, iar o a doua a suferit un atac de panica.
 

UPDATE 14:00 In urma cu cateva zile, in Istanbul a fost afisat un banner cu urmatorul mesaj: "Noi suntem musulmani. Interzicem petrecerile de Anul Nou si Craciun."

UPDATE 13:00 Ministerul israelian de externe a confirmat ca o israelianca a murit in atac. Este vorba de Leanne Nasser, 19 ani, din orasul Tira. Tanara sarbatorea Revelionul in  Reina impreuna cu patru prietene. Una din ele, Ruaa Mansour, 18 ani, a fost ranita usor, in timp ce celelalte doua fete sunt nevatamate.

UPDATE 12:00 O femeie din Israel a fost ranita si o alta este data disparuta dupa atentatul comis intr-un club de noapte din Istanbul in noaptea de Anul Nou care s-a soldat cu cel putin 39 de morti si 69 de raniti, a anuntat duminica purtatorul de cuvant al Ministerului israelian de Externe, relateaza AFP. "O israeliana a fost ranita si este spitalizata, nefiind in pericol, in timp ce nu se stie situatia unei a doua femei tot, cetatean israelian, care se afla in club in momentul atentatului", a afirmat purtatorul de cuvant.

Zeci de mii de turisti israelieni se deplaseaza in fiecare an in Turcia, o tara care constituie una dintre destinatiile lor favorite. Atacul comis in clubul de noapte din Istanbul, in timpul celebrarii trecerii in noul an, a facut 39 de morti, dintre care 16 straini, iar autorul sau este cautat inca, a indicat, duminica dimineata, ministrul turc de interne, Süleyman Soylu, citat de AFP.

UPDATE 11:30 Presedintele rus Vladimir Putin a condamnat cu tarie atacul din Istanbul: "Este greu de imaginat o crima mai cinica decat uciderea unor civili nevinovati, in mijlocul vacantei de Anul Nou. Dar teroristii sunt absolut straini de conceptul de moralitate umana. Datoria noastra comuna este aceea de a raspunde decisiv agresiunii teroriste".

UPDATE 11:00 Turcia va lupta pana la capat impotriva tuturor formelor de atac ale gruparilor teroriste si a sustinatorilor lor, a declarat duminica presedintele turc Tayyip Erdogan, dupa atacul comis in noaptea de Anul Nou de un atacator care a ucis 39 de persoane intr-un club de noapte, relateaza Reuters. 'Ca natiune, vom lupta pana la capat nu numai impotriva atacurilor armate ale grupurilor teroriste si a fortelor din spatele acestora, ci impotriva atacurilor economice, politice si sociale', a declarat presedintele turc, potrivit unui comunicat.

'Ei incearca sa creeze haos, sa ne demoralizeze oamenii si sa destabilizeze tara cu atacuri abominabile care vizeaza civili ... Ne vom pastra calmul ca natiune, ramanand uniti si nu vom permite niciodata astfel de jocuri murdare', a afirmat presedintele turc.

UPDATE 10:30 Mehmet Koçarslan, proprietarul clubului Reina, a declarat pentru Hurriyet ca in ultimele 10 zile a sporit masurile de securitate, dupa ce serviciile secrete americane au sugerat ca este posibil un atac. Acesta a mai spus ca atacatorul a folosit un Kalasnikov. Alti martori spun ca suspectul a utilizat mai multe arme.

UPDATE 9:30 Consulatul General al Romaniei la Istanbul are in atentie incidentul produs in dimineata zilei de duminica intr-un club din oras, soldat cu numerosi morti si raniti, si verifica daca printre victime sunt si cetateni romani.

Detaliile le gasiti AICI. 

UPDATE 9:15 Potrivit canalului NTV, citat de AFP, mai multe persoane s-au aruncat in Bosfor pentru a scapa de gloantele trase de un agresor deghizat in Mos Craciun. AFP noteaza ca atacul asupra emblematicului club de noapte Reina, din partea europeana a Istanbului, a survenit pe fondul mai multor atentate care au zguduit Turcia. Clubul vizat este situat la cateva sute de metri de locul unde avea loc sarbatorirea oficiala a Anului Nou, pe malul Bosforului.

Martorii au povestit ca au auzit atacatorii strigand ceva in araba, potrivit agentiei de presa Dogan, care precizeaza ca intre 700 si 800 de persoane erau in clubul de noapte la momentul atacului. Acesta s-a produs cu toate ca, dupa un an 2016 sangeros, autoritatile turce erau in alerta pentru noaptea de revelion, circa 17.000 de politisti fiind desfasurati in oras.

UPDATE 9:00 Atacul comis in clubul de noapte din Istanbul, in timpul celebrarii trecerii in noul an, a facut 39 de morti, dintre care 16 straini, iar autorul sau este cautat inca, a indicat, duminica dimineata, ministrul turc de interne, Süleyman Soylu, citat de AFP.

El a aratat ca 21 dintre persoanele ucise au fost deja identificate, printre acestea figurand 16 straini si cinci turci. Atacul a provocat de asemenea ranirea a 69 de persoane, dintre care patru sunt in stare grava, conform aceleiasi surse.

 "Cautarile pentru gasirea teroristului sunt inca in curs. Sper ca acesta va fi capturat rapid", a adaugat oficialul turc. Potrivit primelor declaratii ale guvernatorului orasului, Vasip Sahin, citat de agentiile internationale de presa, atacatorul a impuscat un ofiter de politie si un civil inainte de a intra in clubul Reina, din cartierul Ortakoy din Istanbul, la ora 1,15 duminica (22,15 GMT sambata), si a deschide focul la intamplare asupra clientilor din incinta.

"Intr-o maniera salbatica si nemiloasa, el a mitraliat persoanele venite pur si simplu sa sarbatoreasca Noul An", a declarat Sahin.

 

Presa turca a publicat o imagine cu atacatorul, surprinsa de o camera de supraveghere.

ORA 2:45 Cel putin 35 de persoane au fost ucise si 40 au fost ranite dupa ce un atacator a deschis focul, in noaptea de sambata spre duminica, intr-un club celebru de noapte din Istanbul, Reina, a declarat, guvernatorul orasului, Vasip Sahin. 

Atacatorul a impuscat un ofiter de politie si un civil inainte de a intra in clubul din cartierul Ortakoy din Istanbul si a deschide focul in cladire, a spus Sahin, referindu-se la atacul armat ca fiind unul terorist, relateaza Reuters.

Potrivit canalului NTV, citat de AFP, mai multe persoane s-au aruncat in Bosfor pentru a scapa de gloantele trase de un agresor deghizat in Mos Craciun.

AFP noteaza ca atacul asupra emblematicului club de noapte Reina, din partea europeana a Istanbului, a survenit pe fondul mai multor atentate care au zguduit Turcia.

Clubul vizat este situat la cateva sute de metri de locul unde avea loc sarbatorirea oficiala a Anului Nou, pe malul Bosforului. Informatiile furnizate de presa turca sunt confuze si anunta intre 1 si 3 atacatori implicati in tragedie.

Martorii au povestit ca au auzit atacatorii strigand ceva in araba, potrivit agentiei de presa Dogan, care precizeaza ca intre 700 si 800 de persoane erau in clubul de noapte la momentul atacului.

CNN Turk a relatat initial ce doi atacatori au intrat in clubul de noapte imbracati in costume de Mos Craciun, iar mai multe persoane aflate la petrecere au sarit in apa pentru a se salva.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Atac armat in Franta. Barbatul care a ucis o angajata a unui azil si a luat ostatici 70 de calugari a fost prins
Atac armat in Franta. Barbatul care a ucis o angajata a unui azil si a luat ostatici 70 de calugari a fost prins

Franta a fost tulburata de un nou atac violent. De aceasta data, tinta a fost un azil pentru batrani fosti misionari de langa orasul, Montpellier. O femeie a fost ucisa de un individ inarmat. Barbatul a fost prins de politie vineri seara

Atac armat in centrul orasului Frankfurt. Atacatorul a reusit sa fuga, dupa ce a ranit 4 persoane. FOTO
Atac armat in centrul orasului Frankfurt. Atacatorul a reusit sa fuga, dupa ce a ranit 4 persoane. FOTO

Patru persoane au fost ranite, in aceasta seara, in centrul orasului Frankfurt, Germania. Anuntul a fost facut de politia locala, care incearca sa dea de urma agresorului.

Recomandări
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”
Ședință decisivă a coaliției luni, după explicațiile lui Cîrstoiu. „Eram un om respectat, acum am devenit omul negru”

După ce liderii PSD și PNL i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate, medicul Cătălin Cîrstoiu, candidatul comun al celor două partide la primăria Capitalei, a anunțat ieri că mandatul său este pe masa coaliției.

Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit
Cutremur cu magnitudinea 5, raportat vineri noapte. Unde a fost resimțit

Un cutremur semnificativ cu magnitudinea de 5 a fost raportat vineri noapte, la ora 23:59:32, ora locală a României.

 

Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington
Țara care îi dă afară pe soldații americani pentru a face loc armatei ruse. Ordinul acceptat de Washington

Statele Unite şi-au dat vineri acordul de a-şi retrage din Niger cei 1.000 de soldaţi angajaţi acolo în lupta antijihadistă, au anunţat mai mulţi responsabili americani sub protecţia anonimatului, scrie AFP.