Autoritatile kirgize: Detinatorul pasaportului vehiculat in presa nu mai este suspect in atacul din clubul din Istanbul

×
Codul embed a fost copiat

Oficiali kirgizi au anuntat marti ca barbatul al carui nume si pasaport au circulat in presa turca si italiana ca fiind presupusul autor al masacrului de Anul Nou din clubul de noapte Reina din Istanbul nu mai este suspect in acest caz.

Cetateanul kargaz, care potrivit mass-media din Turcia ar fi fost implicat in atacul asupra clubului de noapte de la Istanbul, a declarat ca nu are nicio legatura cu atentatul, informeaza marti agentiile de presa AKIpress si RIA Novosti.

Anterior mass-media turce anuntau ca posibilul autor al atentatului este cetateanul kargaz in varsta de 28 de ani Yahya Masrapov. Pe retelele de socializare a aparut de asemenea fotografia din pasaportul lui.

Potrivit AKIpress, Mashrapov a ajuns cu avionul, la 3 ianuarie, din Istanbul la Biskek, fiind deja interogat de Comitetul de Stat pentru Securitate Nationala al Kargazstanului. Mashrapov a declarat ca a fost pe 1 ianuarie la Istanbul pentru treburi legate de comert, dar la intoarcere reprezentanti ai serviciilor de securitate turce l-au dat jos din avion.

'Ei m-au interogat timp de o ora. Din aceasta cauza, avionul pentru Biskek a fost retinut. Ei mi-au explicat ca m-au interogat in legatura cu atacul comis in noaptea de Anul Nou, au spus ca seman putin cu atacatorul din fotografie, apoi si-au cerut scuze si m-au urcat inapoi in avion', a relatat Mashrapov.

Citește și
istanbul
Teroristul din Istanbul a venit cu un taxi la club si a tras 180 de gloante. Imaginile surprinse de camere in fata localului
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

El a subliniat ca la 31 decembrie se afla inca in Biskek si prin urmare nu poate fi implicat in atac. De asemenea, el a declarat ca nu stie in ce fel fotografia din pasaportul sau a aparut pe internet.

Politia turca: autorul atacului e Lakhe Mashrapov, de 28 de ani, din Kargazstan

Presa din turcia relateaza, citand autoritatile, ca autorul atacului din clubul Reina este Lakhe Mashrapov, de 28 de ani, din Kargazstan. Potrivit Hurriyet, sotia sa a fost arestata si ar fi declarat ca nu stia ca sotul ei e simpatizant ISIS. Autoritatile au dat publicitatii o fotografie cu pasaportul suspectului.


Cotidianul Hürriyet noteaza ca, potrivit informatiilor culese de anchetatori, atacatorul a intrat in Turcia venind din Siria, unde a luptat in numele Statului Islamic, motiv pentru care pare sa detina o “foarte buna manuire a armelor de foc”.

Conform publicatiei Habertürk, atentatorul ar fi venit in noiembrie 2016 la Konya, in sudul Turciei, impreuna cu sotia si cei doi copii ai lor, “pentru a nu atrage atentia”. Sotia sa s-ar afla printre cele 12 persoane retinute in cadrul anchetei.

Informatia este publicata si de Cumhuriyet, preluat de EFE, cotidianul dand asigurari ca a discutat cu sotia agresorului si ca sotul ei este originar din Kargazstan.

Un jurnalist apropiat puterii de la Ankara, Abdulkadir Selvi, scrie in paginile Hürriyet ca atacatorul, antrenat pentru lupta urbana, a fost “special selectat” pentru a comite atentatul din clubul de noapte Reina.

Presa turca mai dezvaluie detalii ale atacului ce arata ca atacatorul a fost antrenat in manuirea armelor. Potrivit Hürriyet si Habertürk, atentatorul a folosit incarcatoare duble pentru a optimiza timpii de reincarcare si a tintit spre partea de sus a corpurilor victimelor.

Jurnalistul Abdulkadir Selvi mai scrie ca autorul atacului a fost identificat de autoritati, care nu i-au facut deocamdata public numele si nici nu i-au confirmat eventuala legatura cu Statul Islamic.

In cadrul anchetei, autoritatile au difuzat mai multe imagini cu atacatorul, surprinse cu diferite ocazii. Una dintre ele il arata la un birou de schimb valutar din cartierul Laleli din Istanbul, cel mai probabil cu cateva zile inainte de atentat, adauga AFP.

Atacatorul si-a facut selfie-uri

Autoritatile turce au dat publicitatii imagini realizate cu telefonul teroristului. Acesta s-ar fi filmat in aproapiere de Piata Taksim, nu se stie insa exact cand a fost realizata filmarea. Imaginile au fost obtinute dupa ce 12 persoane au fost retinute luni pentru complicitate. Potrivit anchetatorilor, suspectul principal ar fi orginar din Kirgizstan.

“Informatii despre amprente si infatisarea teroristului au fost gasite (…). Eforturile pentru identificarea sa sunt facute rapid”, a spus vicepremierul Numan Kurtulmus, intr-o conferinta de presa, luni seara. Intre timp toate cele 39 de victime au fost identificate.

Vanatoarea teroristului se intensifica

Potrivit agentiei de presa DPA, politia a impus blocaje rutiere in timpul operatiunii, la care au luat parte si elicoptere. Nu au fost furnizate informatii despre eventuale arestari. Intre timp, autoritatile au difuzat noi imagini in care fata suspectului apare foarte clar, precum si imagini inregistrate cu camerele de supraveghere. Agentia de presa Anadolu a relatat anterior ca opt suspecti au fost retinuti in legatura cu atacul din clubul de noapte Reina de pe malul Bosforului. Printre acestia nu se afla si atacatorul, care a reusit sa fuga dupa ce a ucis zeci de persoane.

Organizatia jihadista Statul Islamic a revendicat luni, intr-un comunicat, responsabilitatea pentru atentat, sustinand ca acesta a fost intreprins la ordinul liderului Abu Bakr al-Baghdadi. Conform publicatiei Hürriyet, atacatorul ar putea avea legaturi cu celula care a comis triplul atentat sinucigas din iunie de pe aeroportul din Istanbul, soldat cu 47 de morti si atribuit ISIS.

Atacul a durat 7 minute iar teroristul a tras este 180 de gloante

Primele sale victime au fost un politist si un civil, agent de turism, in fata clubului de noapte, aproximativ la ora 1.15 minute, cand petrecerea de Anul nou era in toi. Teroristul a intrat inauntru, continuand sa traga la intamplare. Se pare ca a apucat sa-si schimbe hainele, inainte sa dispara de la locul masacrului.

Cei mai multi dintre cei ucisi erau cetateni straini. Printre ei - o tanara israelianca de 18 ani, trei libanezi, o femeie cu dubla cetatenie franco-tunisiana si sotul ei tunisian, trei iordanieni ( printre care si un milionar, om de afaceri), un belgian, un kuweitian si o canadianca.

Multi tineri care voiau doar sa se distreze si sa intampine cu bucurie si speranta Anul Nou au fost macelariti in clubul de pe malul Bosforului. Unii dintre ei au fost deja inmormantati.

Au aparut si alte detalii in privinta atacului care a durat exact 7 minute. Teroristul a venit cu un taxi si, cum a coborat in fata clubului Reina, a inceput sa traga cu arma automata. A descarcat cateva incarcatoare, peste 180 de gloante in total.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Unul dintre supravietuitorii atacului armat din Istanbul a fost salvat de telefonul mobil. Declaratia facuta de medici
Unul dintre supravietuitorii atacului armat din Istanbul a fost salvat de telefonul mobil. Declaratia facuta de medici

Jacob Raak, in varsta de 35 de ani, se afla in clubul Reina, cand a avut loc atacul armat din noaptea de Revelion. Americanul a fost slavat de telefonul mobil.

Teroristul din Istanbul a venit cu un taxi la club si a tras 180 de gloante. Imaginile surprinse de camere in fata localului
Teroristul din Istanbul a venit cu un taxi la club si a tras 180 de gloante. Imaginile surprinse de camere in fata localului

Gruparea Stat Islamic a revendicat masacrul de la Istanbul. Politia turca a difuzat imagini de la camerele de supraveghere cu suspectul, care este in continuare in libertate.

Premierul turc sustine ca nu exista informatii clare despre cei care se fac vinovati de atacul armat din clubul Reina
Premierul turc sustine ca nu exista informatii clare despre cei care se fac vinovati de atacul armat din clubul Reina

Premierul Turciei, Binali Yildirim, a declarat duminica dupa-amiaza ca autoritatile turce nu au informatii clare pentru a putea stabili cine este vinovat de atacul armat sangeros de la clubul Reina din Istanbul.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu: ”Eu nu cred că fermierii români vopsesc puii. Să fie foarte clar”

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale Florin Barbu afimă că nu crede că „fermierii români vopsesc puii”.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.