Grecia nu si-a platit datoria catre FMI. Cele mai negre scenarii pentru tarile din Uniunea Europeana

×
Codul embed a fost copiat

Grecia a intrat marti in incapacitate de plata fata de Fondul Monetar International dupa ce nu a onorat rambursarea unei scadente de peste 1,5 miliarde de euro, a anuntat institutia de la Washington, citata de AFP.

Grecia devine astfel prima tara dezvoltata care a acumulat restante de plata fata de FMI si nu mai are acces la resursele financiare ale institutiei care, la randul sau, se confrunta cu cel mai mare faliment din istoria sa.

Insa specialistii nu cad de acord daca in urma acestei decizii indraznete Grecia este in faliment - sau nu. Cele mai negre scenarii presupun iesirea tarii din zona euro, reintoarcerea la drahma si taierera liniilor de finantare externa.

Marti noapte la ora 1 a expirat termenul pana la care grecii trebuiau sa-si plateasca rata la FMI. Raspunsul guvernului elen a fost facut public inca de luni seara, la CNN, la o ora de maxima audienta.

Ministrul Economiei elen: "Cel mai probabil nu vom face plata in aceste circumstante."

Citește și
Grecia - AGERPRES
Ratingul deja dezastruos al Greciei a fost si mai rau coborat. Patru mari banci au fost plasate in "default partial"
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Ionut Dumitru, analist economic: "Ministrul de Finante a anuntat ca nu vor plati transa catre FMI, deci e clar ca sunt in faliment in acest moment."

La BNR, dar si in unele cancelarii europene, lucrurile sunt ceva mai nuantate.

Adrian Vasilescu, consilier al guvernatorului BNR: "Eu cred ca nu se considera in incapacitate de plata, din moment ce Grecia nu intentioneaza sa se declare in incapacitate de plata. Spune doar ca nu-si plateste datoria, iar FMI nu vad de acolo vreo intentie de a declara ca Grecia a intrat in incapacitate de plata."

Daca isi reteaza de tot legaturile cu institutiile internationale, Grecia nu va putea plati salarii ori pensii, iar ministerele nu-si vor mai putea achita furnizorii.

Luian Anghel, analist economic: "Iesirea din zona euro a Greciei pentru greci ar fi echivalentul unui TSUNAMI. Practic, grecii vor asista la o inflatie galopanta, ceea ce inseamna o taiere consistenta a veniturilor disponibile."

La peste 1000 de kilometri distanta de Atena, dupa 6 ani de criza continua, gasim pe doi greci, care au decis sa dea Marea Egee pe Marea Neagra. Stelios s-a mutat in urma cu un an jumate si si-a deschis o afacere in Constanta. Petros are 52 de ani si este muzician la o terasa de pe litoral. Castiga mai multi bani in Romania decat la ei acasa.

Stelios Andreu: "Politicienii consider ca au adus saracia. Grecia este una dintre tarile cele mai bogate, are turism, are plaje, are mare. Consider ca vor sa o vanda bucatica cu bucatica."

In ultimii 200 de ani, grecii au intrat in incapacitate de plata de 30 de ori. Acum sunt chemati sa aleaga intre austeritate si iesirea din zona euro.

Ionut Dumitru, analist economic: "Va fi o ajustare brutala care se va produce. Va produce o suferinta sociala mult mai puternica decat ajustarea care ar suferio stand in zona euro. Deci pentru ei iesirea din zona euro este cel mai prost scenariu posibil."

Scenariul cel mai negru l-am vazut deja in 2003, in Argentina, cand tara a dat faliment. 12 ani mai tarziu, oamenii inca nu si-au regasit nivelul de trai de dinainte, iar Argentina ramane o paria pe pietele de capital. In cazul Greciei, cele mai pesimiste scenarii prevad renuntarea la euro si revenirea la drahma.

Ioanni Alfieris, secretar general Camera de Comert Romano-elena: "Nu consider ca exista de niciun fel ipoteza ca Grecia sa intre in faliment."

Este vocea oamenilor de afaceri greci prezenti la noi in tara. Sunt peste 5.000 de astfel firme , iar potrivit Camerei de Comert Romano-elene, au la noi afaceri de peste 7 miliarde de euro.

Ioanni Alfieris, secretar general Camera de Comert Romano-elena: "Nu se pune nicio ipoteza legat de drahma. Grecia a participat a platit, a construit din puterile ei aceasta zona euro si pentru noi nu concepem aceasta directie decat zona euro."

Daca Grecia va fi lasata sa iasa din zona euro, vor aparea efecte negative si in Balcani, inclusiv in Romania. In plus, vor aparea riscuri in tari ca Italia, Spania sau Portugalia, puternic indatorate, dar cu economii considerate prea mari pentru a putea fi salvate. Iar la nivel geopolitic, unii specialisti sa tem ca Atena s-ar putea apropia de Rusia si China.

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Grecia ameninta ca va actiona UE in justitie daca va fi data afara din Euro. Liderii europeni, acuzati de
Grecia ameninta ca va actiona UE in justitie daca va fi data afara din Euro. Liderii europeni, acuzati de "intimidare"

Ministrul elen de finante, Yanis Varoufakis, a afirmat ca Grecia ar putea sa se adreseze justitiei pentru a evita sa fie data afara din zona euro, daca nu se va ajunge la niciun compromis.

Ratingul deja dezastruos al Greciei a fost si mai rau coborat. Patru mari banci au fost plasate in
Ratingul deja dezastruos al Greciei a fost si mai rau coborat. Patru mari banci au fost plasate in "default partial"

Pietele financiare internationale au intrat in turbulenta crizei grecesti. Agentia de evaluare finaciara Standard & Poor's a mai coborat putin ratingul oricum dezastruos al Greciei, pana la "minus triplu C."

Criza in Grecia. Alexis Tsipras ar putea demisiona daca poporul voteaza DA la referendum.
Criza in Grecia. Alexis Tsipras ar putea demisiona daca poporul voteaza DA la referendum. "Va cer sa il RESPINGETI"

Bancile din Grecia vor ramane inchise pana pe 6 iulie, a doua zi dupa referendum, iar populatia va putea retrage de la bancomate sume limitate de bani.

Recomandări
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen
Comisia Europeană a făcut anunțul momentului. Ce trebuie să se întâmple pentru ca România să adere complet la Schengen

Comisia Europeană a publicat, marţi, un raport cu privire la starea Spaţiului Schengen în anul care a trecut. Cu această ocazie, au fost anunțate priorităţile pentru anul următor.

 

Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu
Klaus Iohannis a transmis ministrului Justiției cererile de urmărire penală față de Petre Roman și Gelu-Voican Voiculescu

Administrația Prezidențială a anunțat, marți, că a transmis ministrului Justiției, Alina Gorghiu, conform procedurii, cererile de urmărire penală față de fostul premier Petre Roman și fostul vicepremier Gelu-Voican Voiculescu.

Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei
Răsturnare de situație în dosarul în care este judecat Vlad Pascu. Inspecţia Judiciară a cerut suspendarea judecătoarei

Răsturnare de situație în dosarul în care Vlad Pascu, tânărul care a provocat, vara trecută, accidentul de pe litoral, este judecat pentru omor din culpă.