RCA-ul si noua "taxa pe tinerete". Explicatia pentru care tinerii sub 30 de ani au ajuns sa plateasca si cu 60% mai mult

Ultimul update: Sambata 30 August 2014 07:14
Data publicarii: Miercuri 27 August 2014 19:41
Categorie: Financiar

Politele RCA pentru soferii tineri s-au scumpit si cu 60 la suta din primavara pana acum. Unii asiguratori, considerati pana nu demult cei mai ieftini de pe piata, au majorat brusc tarifele si au ajuns la preturi foarte mari pentru cei pana in 30 de ani.

Scumpirea vine dupa ce regulile de pe piata s-au inasprit pentru a evita blocajele la decontarea daunelor. Tarifele pentru asigurarile RCA s-au majorat, in cazul tinerilor, la sase dintre cele 9 companii care emit astfel de polite.

Pentru un sofer in varsta de 28 de ani care locuieste in Bucuresti si conduce o masina de 1.500 de centimetri cubi, asigurarea s-a scumpit din luna februarie pana in august cu pana la 60%. Sunt insa companii care au ieftinit cu 40% aceeasi polita obligatorie de raspundere civila auto.

Pe langa grupa de varsta 18-30 de ani pe care asiguratorii o considera cea mai riscanta, in calculul primei atarna greu si vechimea masinii. Istoricul curat la capitolul accidente provocate, nu a ajutat-o deloc pe aceasta domnisoara, a carei polita s-a dublat.

"Foarte scump. La 26 de ani, masina din 2001, 12 milioane am dat, fata de 6 cat era" si "E prima data cand imi pare rau ca nu am 30 de ani. Da, e mai scump intr-adevar!", spun doua tinere.

Scumpirea RCA-ului afecteaza peste 500 de mii de soferi. "Avand in vedere ca am pana in 30 de ani, cam cu 30%. Ma ghidez si eu dupa cel mai ieftin pret, cam 650 de lei pe 6 luni si pe un an de zile e 1100 de lei. nu am nicio dauna, nimic, si permisul de 8 ani de zile si tot nu ma incadrez. da, e trist!", spune un tanar.

"Acum asistam la situatii in care companiile cu preturi mici de obicei au chiar preturi mai mari ca ale companiilor care aveau preturi mari de obicei, pentru anumite segmente. Un semn clar spre normalizarea pietei", explica Bogdan Andriescu, presedintele UNSICAR

Brokerii remarca anul acesta, pentru prima data in ultimii 7 ani, o scadere la vanzarea politelor foarte ieftine. Pe de alta parte companii care pana acum nu isi doreau asigurari RCA in portofoliu si practicau preturi foarte mari, incep sa scada tarifele.

"Au inceput sa-si calculeze daunele mai mult prin metode actuariale si mai putin pe criterii comerciale", mai spune Bogdan Andriescu.

Cu alte cuvinte, pana acum preturile erau mici pentru a atrage clientii, dar nu se sustineau si la decontarea daunelor. Daca politele , pana acum ieftine, se scumpesc, brokerii sustin ca acele societati ar putea disparea de pe piata. Cand preturile sunt la fel de mari, clientii ar alege o companie serioasa in dauna uneia cu multe reclamatii.
 

Noua inventie de pe piata asigurarilor auto. Ce este polita CASCO partiala si cum functioneaza

Noua inventie de pe piata asigurarilor auto. Ce este polita CASCO partiala si cum functioneaza

terasa

Plata cu cardul reduce tot mai mult bacșișurile ospătarilor români

Primăria Capitalei reduce drastic banii pentru pasaje și străzi. Unde se vor duce 400 mil. de lei

Schimbare la split TVA: obligatoriu doar pentru companiile de stat și firmele aflate în relații contractuale cu statul

Scumpiri de peste 5% la gaze şi energie electrică, de la 1 octombrie

Proiect de peste 2,3 milioane de euro pentru celebra Deltă a Moldovei

Ţara care a făcut 4 miliarde de dolari vânzându-şi cetăţenia

Analiza, economie, deficit

Deficit tot mai mare, accentuat mai ales de salariile bugetarilor

Split TVA: zeci de mii de firme critică dur măsura și spun că va bloca economia

Autoritățile NU vor să mai permită debranșarea de la sistemul centralizat de încălzire. Reacția RADET

Grecia se pregătește să iasă oficial din marea criză financiară în care se află de 8 ani

Firmele Primăriei Capitalei vor avea peste 8.400 de angajaţi. Ce sume vor gestiona

Facturi RADET cu aproape 50% mai mari pentru firmele din Bucureşti