Locurile de muncă la stat, mult mai atractive decât cele la privat. Un paznic de primărie ia şi 3.000 lei

×
Codul embed a fost copiat

În multe cazuri, salariile din sistemul public le depăşesc pe cele din mediul privat pentru specializări ori calificări identice. Şi de multe ori, la privat se munceşte mult mai mult, chiar dacă salariul e mai mic.

După aplicarea noii legi a salarizării, unor bugetari li s-au mărit salariile brusc, în timp ce la privat creşterea se face doar în funcţie de performanţă. Oameni de afaceri spun că angajaţii lor sunt tentaţi să treacă la stat, pentru că stresul e mai mic, iar programul de lucru mai scurt. Cu toate acestea, cei din privat produc în majoritate covârşitoare banii României.

Salariile din privat sunt stabilite în general de legea cererii şi a ofertei de pe piaţă. Chiar dacă antreprenorii ar vrea să dea mai mult, uneori nu au de unde. La stat, salariile sunt majorate de politicieni, dar sunt plătite tot de mediul privat, se plâng patronii, pentru că, atenţie, mediul privat produce 80 % din produsul intern brut al româniei.

Florin Pogonaru, Președinte al Asociației Oamenilor de Afaceri din România: „Oamenii din sectorul privat pleacă în sistemul de stat. Un inginer constructor de birou în privat era plătit cu 6.000 de ron, iar în public i-au oferit 9 mii de lei şi s-a mutat, e foarte interesant cât vor costa construcţiile în domeniul public cu astfel de salarii şi cât vor costa în raport cu cele făcute în sectorul privat care încearcă să lupte cu astfel de salarii''

Dar luăm şi un alt exemplu: un contabil din Târgu Jiu angajat într-o instituţie de stat are un salariu de bază de 5.339 de lei net , unul din privat: între 3 mii şi cel mult 5 mii de lei net.

Citește și
Turnul de control al Aeroportului International Henri Coanda
Jaf la Aeroportul Otopeni. Salarii de 1.000 € pentru funcţionari care munceau o oră pe zi
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

Arhitectul şef din Focşani, de exemplu, câştiga peste 12 mii de lei brut la stat. Arhitecţi cu pregătire şi experienţa similară, angajaţi însă în privat, nu astiga nici pe departe atâţia bani în fiecare lună. Ba chiar unii dintre ei se mulţumesc şi cu 3.000 de lei brut.

Iar în Mureş un consilier juridic ce lucrează pentru stat primeşte lunar un salariu de 2884 net de lei. La privat, pentru aceasi funcţie, salariul este similar dar stressul acuzat e mult mai mare. Chiar dacă cele mai mari salarii din România sunt luate de cei cu funcţii de conducere din sistemul privat, statul conduce acum în ceea ce priveşte media salariaţilor. Cu 50 de lei.

Oamenii sunt de aceeaşi părere:

''Eu lucrez la stat, am fost la privat. La stat am 1600 de lei, am plecat de la privat ca aici sunt mai mulţi bani”; „Soţul meu lucrează la stat, eu zic că e mai bine. Privatul, îţi dă, nu îţi dă”. „Bugetarii trăiesc mai bine, chiar am o vecină femeie de serviciu la spital, are 30 de milioane salariu. Vă spun serios, iau bani mai frumoşi că noi. Eu am muncit 40 de ani şi am ieşit cu 1 million pensie şi acum am abia 6 millioane.''

Conform datelor oficiale publicate pe site ul primăriei la Cluj Napoca un paznic primeşte un salariu de bază cuprins între 2400 şi 3000 de lei în funcţie de vechime. La această sumă se adăugă şi alte sporuri şi alte indemnizaţii. Şi site-ul agenţiei judeţene de ocupare a forţei de muncă este plin de anunţuri ale firmelor care caută agenţi de pază, însă la privat salariul oferit este puţin peste minimul pe economie.

Anul trecut, după intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, au crescut, de pildă, brusc, lefurile angajaţilor din primarii şi consilii locale.


Sorina Donisa, CEO firma HR: „Anul trecut, în momentul în care au fost deciziile şi s-au vehiculat informaţii că vor creşte salariile la stat, am întâlnit pe piaţă situaţii ..deşi persoanele pe care le am recrutat au ajuns până în faza de ofertare şi s-au răzgândit în ultimul moment pentru că au găsit o variantă la stat. Sunt cei care caută siguranţă pe termen lung, job-ul e sigur pe termen lung şi în primul rând e timpul liber şi presiunea la muncă. e ştiut că în mediul privat se pune accent pe performanta: se dau bonuri de performanţă dar pentru asta trebuie să dai ca să primesti''

În prezent în România sunt aproape 6 milioane de angajaţi, iar dintre aceştia peste 1,2 milioane lucrează la stat, iar restul - peste 3,5 milioane -la privat. Asta înseamnă că 1 din 5 angajaţi lucrează la stat. Chiar dacă în ultimii ani nu a crescut numărul angajaţilor, s au majorat în schimb cheltuielile de personal ale statului, adică au crescut bugetele de salarii: de la 58 miliarde de lei în 2016, la 81 miliarde de lei anul acesta, după majorările de la 1 ianuarie.

România este constant pe ultimul loc în Europa în topul eficienţei serviciilor publice, asta potrivit unui studiu comandat chiar de Liviu Dragnea pe vremea când conducea Ministerul Dezvoltării. Însă în tot acest timp nu a vaut loc nicio reformă pe acest segment şi în continuare administraţiile locale aşteaptă ordine de la ''centru.''

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Cât vor creşte salariile bugetarilor până în 2022. Nimeni nu ştie de unde vin banii
Cât vor creşte salariile bugetarilor până în 2022. Nimeni nu ştie de unde vin banii

În timp ce, în aceste zile, bugetarii își așteaptă salariile cu teamă că vor primi mai puțini bani, ministrul Muncii îi asigură că lefurile au crescut și că vor mai crește, până în 2022. 

Jaf la Aeroportul Otopeni. Salarii de 1.000 € pentru funcţionari care munceau o oră pe zi
Jaf la Aeroportul Otopeni. Salarii de 1.000 € pentru funcţionari care munceau o oră pe zi

Cel mai mare aeroport din România a devenit o vacă de muls pentru cei care îl conduc, dar şi pentru funcţionari din ministerul Transporturilor. Este concluzia unui raport al Corpului de Control al premierului.

Bugetari cu salariile scăzute, după noul Cod Fiscal. Parlamentarii vor câştiga însă mai mult
Bugetari cu salariile scăzute, după noul Cod Fiscal. Parlamentarii vor câştiga însă mai mult

Președintele PSD Liviu Dragnea face precizări despre salariile din România, după ce funcționarii publici s-au plâns de faptul că vor avea salarii scăzute din cauza transferului contribuțiilor de la angajator la angajat.

Ministrul Muncii: ”Vor fi scăderi salariale între 10 şi 40%”. Salariul președintelui țării, cel mai afectat
Ministrul Muncii: ”Vor fi scăderi salariale între 10 şi 40%”. Salariul președintelui țării, cel mai afectat

Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, admite că în cazul unor bugetari salariile vor scădea cu procente între 10 şi 40%, cea mai mare scădere fiind în cazul preşedintelui României.

Recomandări
Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie
Tot ce trebuie să știi despre zborurile către și dinspre țările Schengen. Ce se schimbă din 31 martie

Doar trei zile mai sunt până când vom intra în spațiul Schengen cu frontierele maritime și aeriene.