Viceprimarul Capitalei a prezentat aparatul ruso-israelian care prezice cutremurele cu 4 ORE inainte. Reactia seismologilor

Ultimul update: Joi 09 Martie 2017 07:07
Data publicarii: Luni 06 Martie 2017 18:45
Categorie: Actualitate

 ViceprimarulCapitalei, ironizat de specialistii in seismologie, a prezentat luni metoda care ar avertiza producerea unui cutremur cu 4 ore inainte. Dar metoda este desfiintata de specialistii de la Institutul de Fizica a Pamantului.

"Nu prezinta nici o incredere si pana acum nu a dat nici un rezultat", spune directorul stiintific al Institutului. Mircea Radulian ii recomanda viceprimarului sa nu dea bani pe asa ceva, iar pe viitor sa-i cheme pe specialistii romani cand are o astfel de initiativa.

Iata aparatul care, potrivit viceprimarului capitalei este facut de specialisti rusi si israelieni, ne-ar avertiza cu 4 ore inainte ca se poate produce un cutremur. Viceprimarul Aurelian Badulescu sustine ca ionosfera, partea superioara a atmosferei, ar suferi schimbari inainte de un cutremur, astfel ca romanii ar sti din timp de seism.

Aurelian Badulescu, viceprimarul capitalei: "Unii dintre cei mai buni specialisti in avertizare respectiv cei din Israel si cei din Rusia, s-au deplasat, ne-au pus la dispozitie un produs care, spre surprinderea noastra, ne avertizeaza cu 4 ore inainte. Nu am spus ca noi am inventat apa rece, dansii au venit cu ea. Daca acel sistem este fezabil, va fi sistemul care ne va permite sa pregatim populatia pentru astfel de situatii. Vad ca este un tanar acolo care rade. Daca dumneavoastra radeti, radeti in alta parte.”

Tinerii specialisti in seismologie continua insa cu ironiile.

Niciun furnizor de apa, gaz sau curent nu are aplicatia de alerta in cazul unui cutremur cu magnitudinea de peste 4,5 grade

Matei Sumbasacu, asociatia pentru reducerea riscului seismic: "Daca ai avea patru ore inainte, ai avea timp sa-ti faci asigurare la cutremur. Poate ca exista intr-un colt de lume un om de stiinta nebun care inventeaza sisteme care prezic cutremurele, dar consensul la nivelul comunitatii stiintifice normale este ca din pacate nu putem cutremurele"

Ca sa lamurim problema am trimis prezentarea sistemului directorului stiintific al Institutului National de Fizica a Pamantului, Mircea Radulian. Iata concluzia acestuia: "As recomanda sa nu cumpere. Era normal la o astfel de intalnire sa participe si institutul nostru. Metoda nu este de incredere. Ar trebui testata pentru ca nu functioneaza cum vrem noi."

Specialistii romani studiaza asa numitii precursori ai cutremurelor, inclusiv pe cei din ionosfera. Insa, potrivit directorului INFP, in intreaga lume nu a fost gasit pana acum un sistem infailibil. Cu alte cuvinte, cutremurele nu pot fi prevazute. Reprezentantii Institutului solicita ca la viitoarele intalniri cu specialistii israelieni, rusi sau de orice nationalitate sa fie chemati si ei, iar Capitala sa nu dea bani pe acest sistem.

Viceprimarul Capitalei vrea un aparat care sa anunte cu 4 ORE inainte un cutremur. Reactia expertilor:

Viceprimarul Capitalei vrea un aparat care sa anunte cu 4 ORE inainte un cutremur. Reactia expertilor: "Mituri pentru copii"

Singator

Clădirile fără autorizație ISU, obligate să aibă la intrare un panou de informare

"Sunteţi conştientă că nu putem să vă protejăm." Drama unei femei terorizate de fostul soţ

Adolescent suspectat că a îngropat bunurile furate, în spatele unei case din Dâmbovița

Maşina lovită în plin de un tren: o femeie a murit, iar soţul ei e în stare gravă

Doi constănțeni, la un pas de moarte, după ce mașina lor a fost lovită de un tren

Avocata lui Adrian Severin: "A ţinut cursuri de analfabetizare cu deţinuţii"

Spital

Șofer căutat de polițiști, după ce a lovit un tată și un copil pe trecerea de pietoni

Maşină a Jandarmeriei, filmată când mergea pe contrasens. Ce va păţi şoferul

Dorina Chiriac: Cer statului să nu mă oblige să aleg între mâncarea copilului şi asigurarea lui medicală

Ambasada SUA: Nu există fonduri pentru desfăşurarea activităţii; serviciile consulare şi de viză continuă

"Eram în casă, serveam cafeaua". Proprietarul unei case din Galaţi, la un pas de dezastru din cauza unui şofer

Prima reacție a jandarmului care i-a bătut pe protestatari. ”Nu sunt lovituri cu ură”