Viceprimarul Capitalei a prezentat aparatul ruso-israelian care prezice cutremurele cu 4 ORE inainte. Reactia seismologilor

Ultimul update: Joi 09 Martie 2017 07:07
Data publicarii: Luni 06 Martie 2017 18:45
Categorie: Actualitate

 ViceprimarulCapitalei, ironizat de specialistii in seismologie, a prezentat luni metoda care ar avertiza producerea unui cutremur cu 4 ore inainte. Dar metoda este desfiintata de specialistii de la Institutul de Fizica a Pamantului.

"Nu prezinta nici o incredere si pana acum nu a dat nici un rezultat", spune directorul stiintific al Institutului. Mircea Radulian ii recomanda viceprimarului sa nu dea bani pe asa ceva, iar pe viitor sa-i cheme pe specialistii romani cand are o astfel de initiativa.

Iata aparatul care, potrivit viceprimarului capitalei este facut de specialisti rusi si israelieni, ne-ar avertiza cu 4 ore inainte ca se poate produce un cutremur. Viceprimarul Aurelian Badulescu sustine ca ionosfera, partea superioara a atmosferei, ar suferi schimbari inainte de un cutremur, astfel ca romanii ar sti din timp de seism.

Aurelian Badulescu, viceprimarul capitalei: "Unii dintre cei mai buni specialisti in avertizare respectiv cei din Israel si cei din Rusia, s-au deplasat, ne-au pus la dispozitie un produs care, spre surprinderea noastra, ne avertizeaza cu 4 ore inainte. Nu am spus ca noi am inventat apa rece, dansii au venit cu ea. Daca acel sistem este fezabil, va fi sistemul care ne va permite sa pregatim populatia pentru astfel de situatii. Vad ca este un tanar acolo care rade. Daca dumneavoastra radeti, radeti in alta parte.”

Tinerii specialisti in seismologie continua insa cu ironiile.

Niciun furnizor de apa, gaz sau curent nu are aplicatia de alerta in cazul unui cutremur cu magnitudinea de peste 4,5 grade

Matei Sumbasacu, asociatia pentru reducerea riscului seismic: "Daca ai avea patru ore inainte, ai avea timp sa-ti faci asigurare la cutremur. Poate ca exista intr-un colt de lume un om de stiinta nebun care inventeaza sisteme care prezic cutremurele, dar consensul la nivelul comunitatii stiintifice normale este ca din pacate nu putem cutremurele"

Ca sa lamurim problema am trimis prezentarea sistemului directorului stiintific al Institutului National de Fizica a Pamantului, Mircea Radulian. Iata concluzia acestuia: "As recomanda sa nu cumpere. Era normal la o astfel de intalnire sa participe si institutul nostru. Metoda nu este de incredere. Ar trebui testata pentru ca nu functioneaza cum vrem noi."

Specialistii romani studiaza asa numitii precursori ai cutremurelor, inclusiv pe cei din ionosfera. Insa, potrivit directorului INFP, in intreaga lume nu a fost gasit pana acum un sistem infailibil. Cu alte cuvinte, cutremurele nu pot fi prevazute. Reprezentantii Institutului solicita ca la viitoarele intalniri cu specialistii israelieni, rusi sau de orice nationalitate sa fie chemati si ei, iar Capitala sa nu dea bani pe acest sistem.

Viceprimarul Capitalei vrea un aparat care sa anunte cu 4 ORE inainte un cutremur. Reactia expertilor:

Viceprimarul Capitalei vrea un aparat care sa anunte cu 4 ORE inainte un cutremur. Reactia expertilor: "Mituri pentru copii"

accident stalpi bucuresti

O şoferiţă a dat jos doi stâlpi, blocând un bulevard din Capitală

O gospodărie din Buda s-a făcut scrum, din cauza unei oale uitate pe foc

200 de militari au transformat mai multe zone din Mureș în „teatru de război”

Un hoţ de buzunare a primit interdicţie de a folosi transportul în comun din Bucureşti timp de 3 ani

Pârjol în Dâmbovița, unde aproape un hectar de pădure a ars

O căruță a fost spulberată de o mașină. Șoferul a fugit de la locul accidentului

Răsturnat în Dej

Un șofer băut s-a răsturnat cu mașina pe un spațiu verde din Dej

Procesiune cu relicvele Sfântului Papă Ioan Paul al II-lea, în Bucureşti

Hans Klemm, în vizită la Parcul Natural Văcărești: E un refugiu în mijlocul naturii

Copil, filmat în timp ce călătorea pe tamponul unui tramvai din Capitală

Cozi uriașe de mașini, sâmbătă, pe Valea Prahovei

Olga Tudorache, înmormântată la Cimitirul Bellu. ”A plecat fizic, dar va rămâne în istorie”