Trei zile de canicula si primul COD PORTOCALIU din aceasta vara. ANM: Ar putea fi emis un COD ROSU pentru vestul tarii

×
Codul embed a fost copiat

Ne asteapta zile de foc. Un val de caldura sahariana a intrat luni la noi in tara, prin vest si nord-vest. Sase judete sunt sub cod galben de canicula si disconfort termic. De marti, patru judete din vestul tarii vor fi sub atentionare de cod portocaliu.

Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35-37 de grade, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati in majoritatea regiunilor, exceptand Bucovina, zona litoralului si cea montana.

COD PORTOCALIU in dupa-amiaza zilei de marti, 7 iulie, in judetele Timis, Arad, Bihor si Satu Mare, unde vor fi temperaturi maxime de 38-39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Ar putea fi emis COD ROSU de canicula pentru vestul tarii

Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a anuntat ca judetele Timis, Arad, Bihor si Satu Mare se vor afla, marti si miercuri, sub cod portocaliu si ca nu este exclusa posibilitatea ca, in aceste judete, pe parcursul zilei de miercuri, sa fie emis cod rosu de canicula.

Citește și
canicula
COD GALBEN de canicula in sase judete din Romania, incepand de luni. Temperaturile vor atinge si 38 de grade Celsius
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

El a precizat, luni, la Palatul Victoria, in cadrul unei videoconferinte cu prefectii, ca in noaptea de miercuri vor fi emise "cu siguranta" avertizari de descarcari electrice si furtuni violente pentru zonele mentionate.

"Pe parcursul zilei de joi, in partea de sud si est se va extinde codul galben de canicula si joi noaptea vom avea instabilitate si eventual furtuni in aceasta parte de sud si est", a mai spus Ion Sandu.

Acesta a aratat, insa, ca temperaturile extreme se vor intinde pe o perioada scurta. Pe de alta parte, Sandu a avertizat ca, pana la sfarsitul lunii iulie, vor fi temperaturi de peste 30 de grade, fapt ce va genera, in anumite zone ale tarii, "seceta extrema", chiar daca nu se vor atinge 35-40 de grade.

Miercuri, 8 iulie

Miercuri, 8 iulie, vremea va fi caniculara. Temperaturile maxime vor atinge frecvent 35...38 de grade, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati in toata tara.

COD PORTOCALIU in dupa-amiaza zilei de miercuri, 8 iulie, in Banat, Crisana, Maramures, vestul si nordul Transilvaniei, precum si in cea mai mare parte a Moldovei, unde temperaturile maxime se vor situa in jurul valorii de 39 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.

Nota: Valul de caldura va persista si pe parcursul zilei de joi, 9 iulie, in regiunile sudice si estice, iar instabilitatea atmosferica se va accentua treptat incepand din vestul tarii.

Prognoza pentru luni, 6 iulie 2015

Luni, 6 iulie, vremea va fi calduroasa, caniculara dupa-amiaza in special in vestul si in nord-vestul tarii. In sud-estul tarii si la munte, izolat vor fi ploi de scurta durata. Vantul va sufla cel mult moderat, iar maximele termice vor fi cuprinse intre 26 si 37 de grade Celsius. In Dobrogea si in Baragan va predomina vremea frumoasa. Mai ales in zona litoralului e posibil sa vina cateva averse slabe, iar vantul va sufla cel mult moderat. Temperaturile vor fi in crestere.

Mai sus, in Moldova sudica si in nordul Munteniei pot sa apara ploi scurte de vara insotite de fenomene electrice si vant mai intens. Maximele termice cresc si vom avea o zi calduroasa izolat chiar caniculara. In jumatatea nordica a Moldovei vom avea mult soare, iar temperaturile vor creste fata de ieri. Doar pe la munte e posibil sa vina 2-3 stropi de ploaie, in rest cerul va fi mai mult senin.

In nordul Transilvaniei si prin Maramures asteptam canicula si disconfort termic la orele amiezii cand se vor atinge temperaturi de 35-36 de grade Celsius. Si in vestul tarii se anunta atmosfera incinsa la orele pranzului cind se vor inregistra temperaturi de pana la 37 de grade celsius, iar disconfortul termic va fi ridicat.

In tinuturile centrale maximele termice mai cresc, iar vremea va fi calduroasa. In zona de munte sunt posibile cateva ploi scurte si rapide de vara.

Foarte cald va fi astazi si in sud-vestul tarii. Soarele va straluci
nestingherit pe cer si va urca mercurul din termometre pana
la valoarea de 35 de grade Celsius. In regiunile sudice se anunta vreme calduroasa cu mult soare si temperaturi de pana la 34 de grade Celsius in Lunca Dunarii.

In Bucuresti va continua sa se incalzeasca, iar la orele amiezii vremea va deveni calduroasa. Cerul va fi mai mult senin, iar vantul va sufla slab.

Temperatura maxima va fi de 33-34 de grade, iar presiunea atmosferica va fi stationara.

La munte se anunta vreme placuta cu mult soare. Cerul va fi variabil, mai mult senin dimineata si noaptea si doar izolat vor fi ploi de scurta durata care pot fi insotite de descarcari electrice.
Vantul va sufla cel mult moderat, iar temperaturile din statiuni vor
continua sa creasca.

Pe litoral va predomina vremea frumoasa si se va incalzi. Cerul va fi variabil, mai mult senin noaptea. Vor fi conditii de averse si descarcari electrice, iar vantul va sufla intre slab si moderat.

Pe plaja vor fi temperaturi cuprinse intre 26 si 28 de grade, iar apa marii va avea 22-23 de grade Celsius.

Cum va arata vremea in urmatoarele zile in Bucuresti, la munte si la mare

Joi, vremea va deveni in general instabila, iar valorile termice vor marca o scadere fata de ziua precedenta in cea mai mare parte a zonei montane. Cerul va avea innorari temporar accentuate si local vor cadea averse, insotite de descarcari electrice si de intensificari de scurta durata ale vantului, care izolat vor lua aspect de vijelie. Pe arii restranse vor fi caderi de grindina si cantitati de apa insemnate.

Pe litoral maine vremea va fi calduroasa. Cerul va fi mai mult senin. Vantul va sufla slab si moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 29 si 32 de grade. Temperatura apei marii va fi cuprinsa intre 22 si 24 de grade.

Miercuri si joi vremea va fi calduroasa. Vantul va sufla slab si moderat. Temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 29 si 32 de grade, iar apa marii va fi cuprinsa intre 23 si 25 de grade. Joi pe timpul noptii, trecator vor fi averse si descarcari electrice.

Articol recomandat de sport.ro
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Primul lucru făcut de Dani Alves, după eliberarea condiționată
Citește și...
Vremea urata a tinut turistii departe de litoral, iar plajele au fost pustii. Cand se intoarce soarele la mare
Vremea urata a tinut turistii departe de litoral, iar plajele au fost pustii. Cand se intoarce soarele la mare

Oricum numai canicula nu a fost pe litoralul romanesc. Sfarsitul de saptamana a fost unul mohorat, drept urmare turistii au stat pe la terase ori au facut scurte plimbari pe faleza.

COD GALBEN de canicula in sase judete din Romania, incepand de luni. Temperaturile vor atinge si 38 de grade Celsius
COD GALBEN de canicula in sase judete din Romania, incepand de luni. Temperaturile vor atinge si 38 de grade Celsius

Administratia Nationala de Meteorologie a emis, duminica, o atentionare Cod galben de canicula pentru regiunile vestice si nord-vestice, valabila in cursul zilei de luni.

Vine canicula. Care vor fi zonele afectate de temperaturi ridicate si disconfort termic
Vine canicula. Care vor fi zonele afectate de temperaturi ridicate si disconfort termic

Duminica, cerul va fi variabil, dar se vor semnala averse in sud-est, spre seara si la munte, iar sporadic si in Transilvania si Oltenia. E posibil sa apara grindina si se vor stringe cantitati de apa mai importante.

Recomandări
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO
Avertisment lansat de Zelenski: Fără ajutorul imediat al SUA, Putin va împinge rapid războiul pe teritoriul NATO

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski spune că armata ucraineană a reuşit să ţină piept ofensivei ruse din lunile de iarnă, dar avertizează că fără un ajutor urgent în armament din partea Statelor Unite, Ucraina riscă să nu mai poate face faţă.

România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București
România a devenit noua obsesie a Rusiei. Declarațiile care spun totul despre tensiunile dintre Moscova și București

După o perioadă în care și-a concentrat atenția asupra Ucrainei și a Occidentului, mai ales în contextul masacrului din Moscova, dar și al războiului aflat în desfășurare, Rusia a luat în vizor, la nivel declarativ, România.

Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”
Boloș apără „taxa pe boală”: „În concediu medical primeşte mai mulţi bani decât la serviciu”. „Nu e taxă, e contribuție”

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, despre problema concediilor medicale, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale.