Peste 15.000 de oameni la protestul de marti seara, din fata Guvernului. Tudor Chirila: "Ne-am dus inapoi cu 10 ani"

×
Codul embed a fost copiat

Zeci de mii de oameni au iesit marti noapte in strada in Bucuresti si in marile orase ale tarii, dupa ce Guvernul a adoptat seara tarziu - prin ordonanta de urgenta - modificarile la Codul Penal.

Modificarile vizeaza dezincriminarea mascata a abuzului in serviciu si a conflictului de interese, dar si proiectul de lege privind gratierea. Decizia a fost luata in sedinta care viza adoptarea bugetului de stat pe 2017.

Dupa miezul noptii, ordonanta privind modificarea Codului Penal a si fost publicata in Monitorul Oficial. Revoltati, peste 15.000 de oameni si-au strigat nemultumirea in fata Guvernului si au cerut schimbare si demisii.

Protestatari: "Hotii, hotii, hotii!"

Protestatari: "La inchisoare, nu la guvernare."

Citește și
ctp
CTP, pentru Stirile Pro TV: "Daca gestul Guvernului e inghitit de populatie, dupa el nu mai urmeaza decat dictatura"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Peste 15.000 de oameni au blocat marti seara Piata Victoriei. Multimea s-a intins pana spre Muzeul Antipa, a ajuns la Bulevardul Aviatorilor, dar si pana la Piata Romana. La un moment dat, cateva persoane au incercat sa intre in curtea Palatului Victoria, iar jandarmii au folosit gaze lacrimogene.

Jandarmaii au reusit sa mai stranga oameni de pe strazile laterale si i-au comasat pe toti aici, in Piata Victoriei. Oamenii au strigat la Guvern pentru ca au aflat ca in urma cu cateva minute ordonantele au fost publicate in Monitorul Oficial. De marti noapte ele sunt in vigoare, asadar.

Cand au aflat vestea, oamenii au iesit revoltati in strada. De la cateva zeci initial, s-au strans mii!

Femeie: "Umilita, furata in casa mea. Mi-am platit taxele si imi pare rau si nu mai fac asta. Ori pleaca ei, ori plec eu. Nu imi era mai comod sa stau la caldurica? Ca hotii noaptea, nu se poate."

Protestatar: "Fura, vor sa doarma lnistiti, sa stea acasa. Se bazeaza ca romanul nu o sa isi mute fundul din casa, dau legi noaptea, nu se poate. Ne-a ajuns."

Protestatar: "Eu personal daca trece legea asta inchid firma si ma mut cu angajatii in alta tara. E singura forma de a protesta legal."

La nici o ora dupa inceputul protestelor spontane, dupa ce oamenii si-au strigat nemultumirea, la Guvern s-a luat o masura fara precedent, cel putin in ultimii 20 de ani: s-au tras gratiile, asadar cativa jurnalisti si ministri sunt blocati dupa gratii."

Protestatatrii au scandat ore bune.

Barbat: "Degeaba au iesit sa voteze atatia oameni, atata timp cat niste indivizi voteaza ceva ce nu este pe ordinea de zi ceva ce e impotriva vointei a atator oameni."

Barbat: "Este nedrept, necinstit! Este un semnal, ar trebui sa se tina cont si de parerile celor care sunt contra, de la CSM, la DNA, pana la Parchetul General."

Barbat: "La modul la care au luat decizii noaptea si hotia care a stapanit aceasta tara, asta m-a scos in strada."

Femeie: "Au luat o decizie pe ascuns si nedeclarata si si-au permis asta dupa ce am iesit atatia in strada."

Barbat: "E o insulta asupra romanilor, e un atentat mafiot si-au batut joc de viitorul nsotru."

Reporter, marti seara: "Este ora doua si jumate si inca sunt omanei in fata Guvernului cu pancarte in mana si cer in continuare demisiua executivului. Ce-i drept mai putini si din cauza frigului, dar spun ca vor continua protestele si in urmatoarele zile."

Printre manifestanti s-a aflat si Tudor Chirila: "In momentul asta ne-am dus inapoi cu zece ani, este incredibil ce au facut intr-o seara ca hotii pe usa din spate cu o ordonanta pe care o trimisesera la Monitorul Oficial inainte de a se intruni in sedinta de guvern. Nu poti sa nu tii cont de niste oameni care isi platesc taxele si care vor sa traiasca intr-o tara in care nu se guverneza prin ordonate de urgenta care legalizeaza coruptia. Este foarte clar ca nu a existat o pozitie reala pentru aceasta ordonanta decat pozitia oamenilor care au iesit in strada. Asta e adevarul trist pe care il traim astazi. Asta se urmareste, sa se curete si sa se albeasca, e evident."

Pe toata durata protestului, zeci de jandarmi au fost mobilizati in zona.

Georgian Enache, PC Jandarmeria Bucuresti: "Pe timpul manifestatiei au fost multe persoane care au incercat sa forteze portile de intrare in curtea Guvernului."

Articol recomandat de sport.ro
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
BREAKING NEWS El va fi antrenorul Barcelonei în sezonul următor!
Citește și...
Reuters:
Reuters: "Romania este unul dintre cele mai corupte state din Europa". Ordonanta de urgenta in presa internationala

Agentiile de presa internationale relateaza despre modificarile legislative adoptate marti prin ordonanta de urgenta de guvernul Romaniei si despre manifestatiile de strada care au urmat.

CTP, pentru Stirile Pro TV:
CTP, pentru Stirile Pro TV: "Daca gestul Guvernului e inghitit de populatie, dupa el nu mai urmeaza decat dictatura"

Jurnalistul Cristian Tudor Popescu a comentat dur adoptarea ordonantelor de gratiere si modificare a Codului Penal.

Noi proteste fata de legile amnistiei si gratierii:
Noi proteste fata de legile amnistiei si gratierii: "Nu vrem demisia Guvernului, vrem sa isi respecte promisiunile"

Un nou protest fata de legile amnistiei si gratierii a fost anuntat pe Facebook, duminica, 5 februarie 2017, de la ora 17:00, in Bucuresti.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.