Cu butoni cu Iisus la camasa si lant de aur la gat, Patriarhul ne explica: "Nu invatati dumneavoastra Biserica ce rol are ea"

×
Codul embed a fost copiat

"Noi ne rugam in biserica, asta e randuiala bisericii" - iata raspunsul dat marti de Patriarhul Daniel celor care au intrebat de ce, de cand a avut loc tragedia din clubul Colectiv, biserica nu a fost aproape de oameni.

Abia marti, Inalt Prea Fericitul a iesit in public si a participat la doua inmormantari: cea a angajatei din club, in urma careia au ramas 5 orfani, si cea a salvatorului Claudiu Petre. Si numai pentru ca acolo au fost invitati, a spus Patriarhul. Pe retelele de socializare, oamenii considera insa, ca nu trebuie nimeni invitat la omenie.

Asa cum n-au fost invitati foarte multi salvatori. Din proprie initiativa, Papa Francisc i-a trimis presedintelui Romaniei un mesaj prin care isi exprima profunda durere pentru tragicul incident petrecut la Bucuresti.

"Nu invatati dumneavoastra Biserica ce rol are ea. Invatati mai bine ce-i credinta ortodoxa. (...) Sa vina lumea la biserica, nu la club. Asta este randuiala Bisericii. Nu mai judecam pe nimeni. Sa ne rugam pentru ei", le-a spus patriarhul ziaristilor la iesirea de la slujba de inmormantare a femeii de serviciu de la club Colectiv.

El a subliniat ca preotii ortodocsi isi fac datoria "dupa traditie si randuiala" si nu doresc "sa faca spectacol".

Citește și
Patriarh, coloana oficiala
Si masinile Patriarhiei trec pe rosu, cu antemergator, prin traficul aglomerat al Capitalei. "Avem un protocol cu MAI"
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

"Noi ne facem datoria dupa traditia si randuiala noastra. Nu invata Biserica sa rupa linistea si tacerea celor care trebuiau sa se reculeaga. Astazi au fost preoti acolo si au facut slujba. Nu vrem sa se considere ca facem spectacol", a spus patriarhul.

El a precizat ca marti au fost preoti la club Colectiv si a mentionat ca Biserica a sprijinit familia femeii de serviciu cu o suma acordata fiecarui copil.

Dumnezeu doreste sa vada din partea noastra fratietate, ajutorare atunci cand trecem prin incercari, a afirmat marti patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, in cuvantul de invatatura rostit la slujba de pomenire a celor decedati in urma incendiului de la clubul Colectiv.

"Avem datoria morala, spirituala, sa-i pomenim in rugaciune pe cei trecuti la Domnul si mai ales sa aratam semne de iubire duhovniceasca fata de cei care au ramas indoliati, pentru ca Biserica trebuie, deodata cu rugaciunile pentru cei trecuti la Domnul, sa consoleze, sa mangaie sufleteste pe cei care au ramas cu un mare gol in suflet, o durere mare. De aceea, pe langa rugaciunile pentru adormiti, trebuie sa aratam iubire frateasca, intr-ajutorare spirituala si materiala pentru familiile indoliate. In cazul de fata, trebuie sa aratam, cu multa rugaciune, si multa grija frateasca si parinteasca pentru cei care se afla inca in spitale, care sunt raniti, care sufera suferinte cumplite in urma incendiului. O multime dintre acesti oameni care sufera au nevoie de rugaciunile noastre, de incurajarea noastra. De aceea, Dumnezeu, cand noi trecem prin incercari, doreste sa vada din partea noastra fratietate, ajutorare, pretuirea memoriei celor care au trecut la Domnul si multa grija pentru cei care sufera, familiile indoliate, dar si pentru cei aflati in spitale, in suferinta si familiile indurerate ale acestora", a spus patriarhul.

Intaistatatorul BOR i-a indemnat pe credinciosi sa arate ca "rugaciunea este iubirea mai tare decat moartea".

"Ceea ce trebuie sa facem noi ca ortodocsi este sa aratam ca rugaciunea este iubirea mai tare decat moartea. Prin rugaciune, noi pastram legatura cu sufletele celor care au trecut la Domnul si in acelasi timp cerem ca ei sa se odihneasca sau sufletul lor sa gaseasca pace si odihna, in lumina si iubirea Preasfintei Treimi. Avem, deci, in rugaciunea Bisericii cea mai corecta, luminoasa si folositoare cale, aceea de a arata iubirea fata de cei trecuti la Domnul prin rugaciune si prin milostenie. Foarte important este ca sufletele celor care au plecat din lumea aceasta sa simta ca cei care au ramas dupa ei ii iubesc, nu ii judeca, nu ii evalueaza dupa propria gandire omeneasca limitata si adesea egoista, ci ca fiecare dintre noi doreste mantuirea si viata vesnica pentru cei trecuti la Domnul. De aceea, atat Sfanta Scriptura cat si Sfintii Parinti ai Bisericii ne indeamna sa facem dese pomeniri de rugaciune mai ales in primele 40 de zile. In aceste 40 de zile omul are nevoie de sustinerea rugaciunii ca el sa se prezinte in fata lui Dumnezeu si sa se bucure de primirea in lumina, iubirea si pacea Preasfintei Treimi", a spus el.

Patriarhul Daniel a mentionat ca, in aceste zile, preotii de caritate din spitale au facut multe rugaciuni, au savarsit Sfantul Maslu aproape in toate capelele din spitalele in care se afla oameni raniti si au incurajat familiile lor, el afirmand ca va merge personal la cateva inmormantari pentru rugaciune de dezlegare si pentru un cuvant de consolare

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Tragedia din Colectiv. Raspunsul BOR la strigatul disperat si revoltat al romanilor aflati in doliu:
Tragedia din Colectiv. Raspunsul BOR la strigatul disperat si revoltat al romanilor aflati in doliu: "Unde sunt preotii?"

Indurerati de soarta tragica a celor morti in incendiul de la clubul "Colectiv", sute de oameni se intreaba unde au fost preotii in acele clipe grele?

Si masinile Patriarhiei trec pe rosu, cu antemergator, prin traficul aglomerat al Capitalei.
Si masinile Patriarhiei trec pe rosu, cu antemergator, prin traficul aglomerat al Capitalei. "Avem un protocol cu MAI"

Si conducatorul Bisericii Ortodoxe Romane, foloseste antemergator, de la Brigada Rutiera de Politie. Inalt preasfintia sa, patriarhul Daniel, are drum deschis prin capitala aglomerata.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.