Cu butoni cu Iisus la camasa si lant de aur la gat, Patriarhul ne explica: "Nu invatati dumneavoastra Biserica ce rol are ea"

Ultimul update: Vineri 06 Noiembrie 2015 07:00
Data publicarii: Marti 03 Noiembrie 2015 14:18
Categorie: Actualitate

"Noi ne rugam in biserica, asta e randuiala bisericii" - iata raspunsul dat marti de Patriarhul Daniel celor care au intrebat de ce, de cand a avut loc tragedia din clubul Colectiv, biserica nu a fost aproape de oameni.

Abia marti, Inalt Prea Fericitul a iesit in public si a participat la doua inmormantari: cea a angajatei din club, in urma careia au ramas 5 orfani, si cea a salvatorului Claudiu Petre. Si numai pentru ca acolo au fost invitati, a spus Patriarhul. Pe retelele de socializare, oamenii considera insa, ca nu trebuie nimeni invitat la omenie.

Asa cum n-au fost invitati foarte multi salvatori. Din proprie initiativa, Papa Francisc i-a trimis presedintelui Romaniei un mesaj prin care isi exprima profunda durere pentru tragicul incident petrecut la Bucuresti.

"Nu invatati dumneavoastra Biserica ce rol are ea. Invatati mai bine ce-i credinta ortodoxa. (...) Sa vina lumea la biserica, nu la club. Asta este randuiala Bisericii. Nu mai judecam pe nimeni. Sa ne rugam pentru ei", le-a spus patriarhul ziaristilor la iesirea de la slujba de inmormantare a femeii de serviciu de la club Colectiv.

El a subliniat ca preotii ortodocsi isi fac datoria "dupa traditie si randuiala" si nu doresc "sa faca spectacol".

Si masinile Patriarhiei trec pe rosu, cu antemergator, prin traficul aglomerat al Capitalei. "Avem un protocol cu MAI"

"Noi ne facem datoria dupa traditia si randuiala noastra. Nu invata Biserica sa rupa linistea si tacerea celor care trebuiau sa se reculeaga. Astazi au fost preoti acolo si au facut slujba. Nu vrem sa se considere ca facem spectacol", a spus patriarhul.

El a precizat ca marti au fost preoti la club Colectiv si a mentionat ca Biserica a sprijinit familia femeii de serviciu cu o suma acordata fiecarui copil.

Dumnezeu doreste sa vada din partea noastra fratietate, ajutorare atunci cand trecem prin incercari, a afirmat marti patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Daniel, in cuvantul de invatatura rostit la slujba de pomenire a celor decedati in urma incendiului de la clubul Colectiv.

"Avem datoria morala, spirituala, sa-i pomenim in rugaciune pe cei trecuti la Domnul si mai ales sa aratam semne de iubire duhovniceasca fata de cei care au ramas indoliati, pentru ca Biserica trebuie, deodata cu rugaciunile pentru cei trecuti la Domnul, sa consoleze, sa mangaie sufleteste pe cei care au ramas cu un mare gol in suflet, o durere mare. De aceea, pe langa rugaciunile pentru adormiti, trebuie sa aratam iubire frateasca, intr-ajutorare spirituala si materiala pentru familiile indoliate. In cazul de fata, trebuie sa aratam, cu multa rugaciune, si multa grija frateasca si parinteasca pentru cei care se afla inca in spitale, care sunt raniti, care sufera suferinte cumplite in urma incendiului. O multime dintre acesti oameni care sufera au nevoie de rugaciunile noastre, de incurajarea noastra. De aceea, Dumnezeu, cand noi trecem prin incercari, doreste sa vada din partea noastra fratietate, ajutorare, pretuirea memoriei celor care au trecut la Domnul si multa grija pentru cei care sufera, familiile indoliate, dar si pentru cei aflati in spitale, in suferinta si familiile indurerate ale acestora", a spus patriarhul.

Intaistatatorul BOR i-a indemnat pe credinciosi sa arate ca "rugaciunea este iubirea mai tare decat moartea".

"Ceea ce trebuie sa facem noi ca ortodocsi este sa aratam ca rugaciunea este iubirea mai tare decat moartea. Prin rugaciune, noi pastram legatura cu sufletele celor care au trecut la Domnul si in acelasi timp cerem ca ei sa se odihneasca sau sufletul lor sa gaseasca pace si odihna, in lumina si iubirea Preasfintei Treimi. Avem, deci, in rugaciunea Bisericii cea mai corecta, luminoasa si folositoare cale, aceea de a arata iubirea fata de cei trecuti la Domnul prin rugaciune si prin milostenie. Foarte important este ca sufletele celor care au plecat din lumea aceasta sa simta ca cei care au ramas dupa ei ii iubesc, nu ii judeca, nu ii evalueaza dupa propria gandire omeneasca limitata si adesea egoista, ci ca fiecare dintre noi doreste mantuirea si viata vesnica pentru cei trecuti la Domnul. De aceea, atat Sfanta Scriptura cat si Sfintii Parinti ai Bisericii ne indeamna sa facem dese pomeniri de rugaciune mai ales in primele 40 de zile. In aceste 40 de zile omul are nevoie de sustinerea rugaciunii ca el sa se prezinte in fata lui Dumnezeu si sa se bucure de primirea in lumina, iubirea si pacea Preasfintei Treimi", a spus el.

Patriarhul Daniel a mentionat ca, in aceste zile, preotii de caritate din spitale au facut multe rugaciuni, au savarsit Sfantul Maslu aproape in toate capelele din spitalele in care se afla oameni raniti si au incurajat familiile lor, el afirmand ca va merge personal la cateva inmormantari pentru rugaciune de dezlegare si pentru un cuvant de consolare

Tragedia din Colectiv. Raspunsul BOR la strigatul disperat si revoltat al romanilor aflati in doliu:

Tragedia din Colectiv. Raspunsul BOR la strigatul disperat si revoltat al romanilor aflati in doliu: "Unde sunt preotii?"

metrou

Metrorex explică de ce nu poate micşora viteza de intrare la peron a trenurilor

Pompier german, condamnat fiindcă incendia case pentru a lua bani ca să le stingă

Coloană de BMW X5 negre, cu numere austriece, la graniţă. Care este explicaţia

Slujbă de pomenire a Regelui Mihai la Catedrala Încoronării din Alba Iulia

Tragedia aeriană în care au murit 11 elevi, produsă din cauza unui șurub

Forțele aeriene regale canadiene s-au antrenat cu piloții români, la baza Kogălniceanu

pod rupt

Șase femei, la spital după ce podul pe care îl traversau s-a rupt

Fostul ministru Gabriel Berca a fost condamnat definitiv la închisoare cu executare

Profesorul criminal din Mioveni, trimis în judecată, deși e bolnav psihic

Scandal la liceul cu 0% promovabilitate la BAC: un elev ar fi fost bătut de director

Preşedintele Iohannis, despre modificarea Codurilor Penale: "E prea în viteză"

Gestul pe care l-ar fi făcut Magdalena Șerban înainte de a comite crima de la metrou