"Panica. Tipete. Eram plini de sange". Marturiile pasagerilor din autocarul rasturnat duminica in Bulgaria

×
Codul embed a fost copiat

"Eram plini de sange", isi amintesc romanii aflati in autocarul care s-a rasturnat in Bulgaria, langa Veliko Tarnovo. Din pacate, o tanara de 27 de ani a murit in acest accident.

LUNI, 22 SEPTEMBRIE 2014

ORA 19:00 Dupa o zi de audieri, politistii bulgari i-au permis soferului sa se intoarca in tara. Sapte raniti sunt in grija medicilor de la doua spitale din Bucuresti.

"Dormeam si cand am simtit ca autocarul a incerput sa vibreze, m-am sculat instantaneu. A cazut pe o parte si s-a deplasat spre parapet, pe care l-a rupt. Parapetul ne-a salvat viata", isi aminteste Milcu Andrei, pasager in autocar.

Este marturia unuia dintre pasagerii autocarului care s-a rasturnat, duminica, in Bulgaria, langa localitatea Veliko Tarnovo. Omul isi aduce aminte cu groaza de tipetele celorlalti calatori plini de sange: "Panica, va dati seama. Tipete in autocar. Majoritatea avea dureri, sange...".

Citește și
cover
FILMUL accidentului din Bulgaria. Ipotezele politiei locale dupa ce un autocar cu 25 de romani a cazut intr-o râpă
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Dintre cei 25 de pasageri care se aflau in autocar, unul si-a pierdut viata, iar alti sase au fost raniti grav. Cei care au scapat intregi au iesit singuri din masina distrusa. Ceilalti au fost ajutati de pompierii bulgari, care au ajuns la fata locului dupa aproximativ o ora. Locul in care s-a produs accidentul, in munti, a intarziat operatiunea de salvare.

Accidentul din Bulgaria de la Veliko Tarnovo pare copiat la indigo dupa accidentul care s-a petrecut in Muntenegru, langa Podgorita. A fost acelasi scenariu: soferul de autobuz a intrat in curba cu viteza prea mare, pe un drum alunecos pe care plouase, sus in munti, iar aceasta viteza l-a facut sa piarda controlul volanului. Ce s-a intamplat? Ca si in Muntenegru, autocarul a acrosat parapetul de protectie, apoi, spre deosebire de acel accident, s-a rasturnat pe de o parte, ceea ce i-a franat din viteza.

In timp ce in Bulgaria accidentul este anchetat de politisti, la Bucuresti pasagerii raniti au primit ingrijiri medicale inca de aseara.

Cele sase persoane ranite in urma accidentului din Bulgaria sunt in continuare internate la Spitalul Floreasca. Doar o singura persoana a avut nevoie de interventii chirurgicale. Este vorba de o femeie de 31 de ani, care duminica seara a fost operata pentru o fractura la picior.

La un alt spital din Capitala au fost adusi ceilalti pasageri, pentru investigatii. Viata lor nu este in pericol, au anuntat medicii.

ORA 13:00 Turistii care se intorceau din Turcia cu masina care s-a rasturnat pe soseaua umeda in Bulgaria, langa Veloko Tarnovo, incearca acum sa-si revina din soc.

Cei sase raniti internati la Spitalul Floreasca din Capitala sunt acum in stare stabila. Cei doi barbati si 4 femei cu varste cuprinse intre 31 si 68 de ani aveau traumatisme si fracturi si au fost adusi cu elicoptere.

Una dintre femeile ranite in accident a fost operata pentru o fractura la picior. Luni, medicii vor face din nou investigatii si vor decide daca sunt necesare si alte interventii chirurgicale si pentru ceilalti sau daca vor avea nevoie de tratamente de recuperare.

Starea celor sase raniti internati la Spitalul Floreasca dupa accidentul din Bulgaria este stabila, unul dintre acestia fiind operat, iar trei dintre cele 16 persoane care au ajuns la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti au fost internate, doua dintre acestea urmand sa fie externate luni.

Purtatorul de cuvant al Spitalului Universitar de Urgenta Bucuresti, dr. Leonard Grecescu, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, ca dintre cele 16 persoane ranite usor in accidentul rutier din Bulgaria care au ajuns la unitatea sanitara pentru investigatii, trei au fost internate, dintre care doua au ramas doar 24 de ore, pentru supraveghere si vor fi externate luni.

Leonard Grecescu a precizat ca si celelalte 13 persoane aveau rani usoare, cum ar fi zgarieturi, vanatai, insa in cazul acestora nu a fost necesara spitalizarea, fiind lasate sa plece acasa.

Medicul a precizat ca unele dintre aceste persoane nu au dorit sa ramana sub supraveghere medicala 24 de ore. Alti sase raniti in accidentul din Bulgaria - doi barbati si patru femei - sunt internati la Spitalul Floreasca din Capitala. Acestia au fost adusi din Bulgaria cu elicoptere, intrucat aveau traumatisme si fracturi, fiind transportati la Bucuresti dupa ce au fost stabilizati la un spital din Veliko Tarnovo.

Purtatorul de cuvant al Spitalului Floreasca, dr. Bogdan Oprita, a declarat luni, pentru MEDIAFAX, ca una dintre femeile ranite in accidentul din Bulgaria a fost operata duminica seara, pentru o fractura la un picior, in cazul celorlalti cinci nefiind decise deocamdata interventii chirurgicale.

Oprita a spus ca starea celor sase pacienti internati la Spitalul Floreasca dupa accidentul din Bulgaria este stabila, toti fiind constienti. Acestia vor fi din nou investigati luni, iar medicii vor decide daca sunt necesare alte interventii chirurgicale sau daca acestia vor urma doar tratamente de recuperare.

MOBILIZARE IMPRESIONANTA A MEDICILOR ROMANI

Duminica a avut loc o mobilizare impresionanta a autoritatilor de la noi pentru a-i aduce pe romanii implicati in accident inapoi in tara.

Trei elicoptere au preluat pacientii de la Veliko Tarnovo. Ceilalti pasageri, multi raniti usor, au fost adusi in Capitala cu un alt autocar.

Duminica seara, medicii au hotarat ca pe 8 dintre ei sa ii tina sub supraveghere. Pe banda rulanta, romanii raniti in accident au ajuns la spitalul din Veliko Tarnovo.

Intre timp, autoritatile de la Bucuresti au trimis de urgenta spre Bulgaria trei elicoptere, care au adus turistii aflati in stare critica.

La ora 12:53 a aterizat pe stadionul Dinamo din Bucuresti primul elicopter SMURD operat de MAI. Dupa 36 de minute a venit si al doilea elicopter. Fiecare transporta cate un ranit, un barbat si o femeie, amandoi in varsta de aproximativ 65 de ani.

In stare foarte grava, primii doi raniti au ajuns la Spitalul Floreasca la aproximativ sapte ore dupa tragedie.

O alta echipa de medici l-a preluat si pe barbat.

Luisa Corina Simion, medic primar: "Nu putem sa spunem ca e in afara oricarui pericol deocamdata."

In scurt timp a aterizat si cel de-al treilea elicopter - al Ministerului de Interne - care a adus in tara 4 raniti, 3 femei si un barbat.

Ceilalti turisti au fost adusi la Bucuresti cu un alt autocar.

La 15 ore dupa teribilul accident, un autocar trimis de aceeasi agentie de turism care le-a vandut romanilor si biletele, a ajuns la Spitalul Universitar din Bucuresti. Inauntru se afla pasageri care au trecut deja printr-o evaluare medicala sumara la spitalul orasenesc din Veliko Tarnovo si s-a considerat ca au numai rani minore.

Medicii au decis sa ii tina pe 8 dintre ei sub supraveghere. Ceilalti, care se simteau in regula, s-au intors acasa, la familiile lor.

Reactia prompta a autoritatilor romane i-a impresionat pe doctorii bulgari.

Doctor Sibila Marinova, sefa Sectiei ATI a Spitalului Stefan Cerkezo: "Prima impresie generala a fost ca asa ceva este un dezastru. Structura sectiei noastre de urgenta nu este ca a voastra. Am vazut cum functioneaza serviciile voastre de urgenta, am vazut un film aici in Bulgaria, a fost un film cu SMURD."

Dupa accidentul din Muntenegru, petrecut in iunie 2013, cand 18 romani au murit, iar alti 29 au fost raniti dupa ce s-au rasturnat cu autocarul intr-o prapastie - acesta a fost un nou tur de forta pentru autoritatile romane, care s-au mobilizat sa aduca ranitii in tara, pe calea aerului.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Cosmarul prin care au trecut turistii romani implicati in accidentul din Bulgaria. Situatia ACTUALIZATA a ranitilor
Cosmarul prin care au trecut turistii romani implicati in accidentul din Bulgaria. Situatia ACTUALIZATA a ranitilor

Pe langa cei sase raniti adusi la Spitalul Floreasca, din Bulgaria, cu elicoptere, restul persoanelor care se aflau in autocarul implicat in accidentul de duminica au fost aduse in tara cu un alt autocar.

FILMUL accidentului din Bulgaria. Ipotezele politiei locale dupa ce un autocar cu 25 de romani a cazut intr-o râpă
FILMUL accidentului din Bulgaria. Ipotezele politiei locale dupa ce un autocar cu 25 de romani a cazut intr-o râpă

25 de turisti romani au avut parte de un sfarsit de concediu cumplit. Autocarul cu care se intorceau din Turcia a derapat in duminica dimineata in Bulgaria, intr-o zona muntoasa din apropierea localitatii Veliko Tarnovo.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.