De ziua maghiarilor, Romania a anuntat ca vrea atestat pe Kurtos Kalacs. Povestea celebrului cozonac secuiesc

Ultimul update: Vineri 18 Martie 2016 07:03
Data publicarii: Marti 15 Martie 2016 18:54
Categorie: Actualitate

Marti, de ziua maghiarilor, ministrul Agriculturii a anuntat ca isi doreste ca, in cel mai scurt timp, Kurtos Kalacs sa fie inregistrat in Uniunea Europeana ca produs romanesc.

Asta pentru ca celebrul cozonac secuiesc a fost atestat prima data de secuii din Transilvania. Intre timp, un alt produs apropiat zonei, telemeaua de Ibanesti, a castigat denumirea de origine protejata. Este al treilea produs, dupa magiunul de Topoloveni si salamul de Sibiu.

Satul Santionlunca, din judetul Covasna, este deja celebru, pentru ca aici, in fata fiecarei case, femeile pregatesc si vand Kurtos Kolacs.

Markos Ilona: "A fost aici o preoteasa si o femeie s-a gandit ca ar putea sa faca bani astfel pentru biserica. Si cand lumea a vazut ca merge, a inceput sa faca."

Reteta dupa care se pregateste cozonacul secuiesc este una foarte veche. Ingredientele sunt aceleasi ca la orice cozonac: faina, oua, lapte, sare si zahar. Diferenta sta insa in modul de preparare la gratar, la foc mic.

Artizanat traditional romanesc produs in China. Ce au gasit inspectorii OPC la un control la bazarul de langa Castelul Bran

"Aluatul trebuie dospit foarte bine. Punem pe lemne, dam cu putin ulei si zahar, sa fie gustos, caramelizat", explica procedeul un producator.

Daca te afli in preajma unui bucatar priceput, cu greu rezisti tentatiei de a-ti cumpara un Kurtos Kalacs. Fie ca este simplu, cu nuca sau zahar, acest produs atrage in primul rand prin miros, pentru ca este facut pe pat de jar, asa cum il faceau in trecut si secuii din Transilvania.

Kurtos Kalacs provine din zona secuiasca, din Transilvania, in special din Covasna. In maghiara, kurto inseamna cos de fum, iar kalacs, cozonac impletit.

"Kurtos Kalacs este produs atestat din 1784 si mi-am dorit foarte mult sa avem acest produs - care este produs in toata regiounea si in Cehia, Ungaria si Slovacia. Si avand in vedere ca atestarea este pe Transilvania, nu am niciun dubiu ca el va trebui recunoscut pentru Romania", spune ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Pana atunci, un alt produs, "Telemeaua de Ibanesti", a fost inregistrat la nivel european ca produs cu Indicatie Geografica Protejata. Va putea fi produs in trei sate din judetul Mures: Ibanesti, Hodac si Gurghiu.

Recunoasterea ca produs traditional da dreptul fabricantilor din Romania sa primeasca 2 milioane de euro de la UE pentru promovarea produselor in afara granitelor tarii.

Vechiul tractor romanesc ajunge din nou la export. Cat costa in Egipt modelul care merge si

Vechiul tractor romanesc ajunge din nou la export. Cat costa in Egipt modelul care merge si "legat cu sarma"

Regele Mihai alături de Regina Ana

Scrisoarea principesei Margareta către Regele Mihai: „Există o parte în acest om care nu ne aparţine nouă”

Eroii Revoluţiei de la Timişoara, comemorați de suporterii unei echipe de fotbal

Sondaj: Cetățenii Republicii Moldova, mai apropiați de Rusia decât de România

Cât de mult au semănat funeraliile Regelui Mihai cu cele ale Reginei Maria, din 1938

Funeraliile Regelui Mihai, în presa internațională: „A fost o figură importantă în perioadele zbuciumate din istoria României

Curtea de Argeș, locul unde își dorm somnul veșnic Regii României. Motivul din spatele tradiției

Funeralii

AP: „Funeraliile Regelui Mihai scot la lumină disputele din sânul Familiei Regale”

Fragmente din mesajele Regelui, transmise din exil poporului român. „Stați uniți într-un gând și într-o simțire”

Christian Science Monitor: „Regele Mihai, un simbol al demnității, într-o lume politică zgomotoasă și derutantă”

Slujba pentru Regele Mihai, unică în ultimii 79 de ani. Veteran: ”A suferit mai mult decât mine”

Scene impresionante. Sicriul cu trupul neînsuflețit al Regelui Mihai, urcat în Trenul Regal

Flashmob în tăcere, la sediul PSD din Sibiu, în memoria Regelui Mihai