De ziua maghiarilor, Romania a anuntat ca vrea atestat pe Kurtos Kalacs. Povestea celebrului cozonac secuiesc

Ultimul update: Vineri 18 Martie 2016 07:03
Data publicarii: Marti 15 Martie 2016 18:54
Categorie: Actualitate

Marti, de ziua maghiarilor, ministrul Agriculturii a anuntat ca isi doreste ca, in cel mai scurt timp, Kurtos Kalacs sa fie inregistrat in Uniunea Europeana ca produs romanesc.

Asta pentru ca celebrul cozonac secuiesc a fost atestat prima data de secuii din Transilvania. Intre timp, un alt produs apropiat zonei, telemeaua de Ibanesti, a castigat denumirea de origine protejata. Este al treilea produs, dupa magiunul de Topoloveni si salamul de Sibiu.

Satul Santionlunca, din judetul Covasna, este deja celebru, pentru ca aici, in fata fiecarei case, femeile pregatesc si vand Kurtos Kolacs.

Markos Ilona: "A fost aici o preoteasa si o femeie s-a gandit ca ar putea sa faca bani astfel pentru biserica. Si cand lumea a vazut ca merge, a inceput sa faca."

Reteta dupa care se pregateste cozonacul secuiesc este una foarte veche. Ingredientele sunt aceleasi ca la orice cozonac: faina, oua, lapte, sare si zahar. Diferenta sta insa in modul de preparare la gratar, la foc mic.

"Aluatul trebuie dospit foarte bine. Punem pe lemne, dam cu putin ulei si zahar, sa fie gustos, caramelizat", explica procedeul un producator.

Daca te afli in preajma unui bucatar priceput, cu greu rezisti tentatiei de a-ti cumpara un Kurtos Kalacs. Fie ca este simplu, cu nuca sau zahar, acest produs atrage in primul rand prin miros, pentru ca este facut pe pat de jar, asa cum il faceau in trecut si secuii din Transilvania.

Kurtos Kalacs provine din zona secuiasca, din Transilvania, in special din Covasna. In maghiara, kurto inseamna cos de fum, iar kalacs, cozonac impletit.

"Kurtos Kalacs este produs atestat din 1784 si mi-am dorit foarte mult sa avem acest produs - care este produs in toata regiounea si in Cehia, Ungaria si Slovacia. Si avand in vedere ca atestarea este pe Transilvania, nu am niciun dubiu ca el va trebui recunoscut pentru Romania", spune ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.

Pana atunci, un alt produs, "Telemeaua de Ibanesti", a fost inregistrat la nivel european ca produs cu Indicatie Geografica Protejata. Va putea fi produs in trei sate din judetul Mures: Ibanesti, Hodac si Gurghiu.

Recunoasterea ca produs traditional da dreptul fabricantilor din Romania sa primeasca 2 milioane de euro de la UE pentru promovarea produselor in afara granitelor tarii.

Vechiul tractor romanesc ajunge din nou la export. Cat costa in Egipt modelul care merge si

Vechiul tractor romanesc ajunge din nou la export. Cat costa in Egipt modelul care merge si "legat cu sarma"

a2

Blocaj pe A2, după ce un șofer băut a intrat în două autovehicule

Tânăra de 23 de ani, la spital după ce s-a rănit în timp ce se dădea pe tiroliana

Reglementările care i-ar putea lăsa fără bunuri pe cei care se îmbogăţesc prin fraude

incident

Femeia rănită joi de o bucată de tencuiala a fost externată

Suspiciuni de fraudă la Casa de ajutor reciproc din Abrud. Acuzaţiile clienţilor

Hoţul care şi-a luxat glezna în timp ce încerca să scape, arestat pentru furt