De ziua maghiarilor, Romania a anuntat ca vrea atestat pe Kurtos Kalacs. Povestea celebrului cozonac secuiesc
Marti, de ziua maghiarilor, ministrul Agriculturii a anuntat ca isi doreste ca, in cel mai scurt timp, Kurtos Kalacs sa fie inregistrat in Uniunea Europeana ca produs romanesc.
Asta pentru ca celebrul cozonac secuiesc a fost atestat prima data de secuii din Transilvania. Intre timp, un alt produs apropiat zonei, telemeaua de Ibanesti, a castigat denumirea de origine protejata. Este al treilea produs, dupa magiunul de Topoloveni si salamul de Sibiu.
Satul Santionlunca, din judetul Covasna, este deja celebru, pentru ca aici, in fata fiecarei case, femeile pregatesc si vand Kurtos Kolacs.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Markos Ilona: "A fost aici o preoteasa si o femeie s-a gandit ca ar putea sa faca bani astfel pentru biserica. Si cand lumea a vazut ca merge, a inceput sa faca."
Reteta dupa care se pregateste cozonacul secuiesc este una foarte veche. Ingredientele sunt aceleasi ca la orice cozonac: faina, oua, lapte, sare si zahar. Diferenta sta insa in modul de preparare la gratar, la foc mic.
"Aluatul trebuie dospit foarte bine. Punem pe lemne, dam cu putin ulei si zahar, sa fie gustos, caramelizat", explica procedeul un producator.
Daca te afli in preajma unui bucatar priceput, cu greu rezisti tentatiei de a-ti cumpara un Kurtos Kalacs. Fie ca este simplu, cu nuca sau zahar, acest produs atrage in primul rand prin miros, pentru ca este facut pe pat de jar, asa cum il faceau in trecut si secuii din Transilvania.
Kurtos Kalacs provine din zona secuiasca, din Transilvania, in special din Covasna. In maghiara, kurto inseamna cos de fum, iar kalacs, cozonac impletit.
"Kurtos Kalacs este produs atestat din 1784 si mi-am dorit foarte mult sa avem acest produs - care este produs in toata regiounea si in Cehia, Ungaria si Slovacia. Si avand in vedere ca atestarea este pe Transilvania, nu am niciun dubiu ca el va trebui recunoscut pentru Romania", spune ministrul Agriculturii, Achim Irimescu.
Pana atunci, un alt produs, "Telemeaua de Ibanesti", a fost inregistrat la nivel european ca produs cu Indicatie Geografica Protejata. Va putea fi produs in trei sate din judetul Mures: Ibanesti, Hodac si Gurghiu.
Recunoasterea ca produs traditional da dreptul fabricantilor din Romania sa primeasca 2 milioane de euro de la UE pentru promovarea produselor in afara granitelor tarii.