Ion Iliescu, Petre Roman si Miron Cozma au fost trimisi in judecata in Dosarul Mineriadei. Ce acuzatii li se aduc

×
Codul embed a fost copiat

De 27 de ani au avut nevoie procurorii militari ca sa cerceteze evenimentele sangeroase din 13-15 iunie 1990 si sa ii trimita in judecata pe responsabili.

Fostul presedinte Ion Iliescu, fostul premier Petre Roman si fostul lider al minerilor din Valea Jiului, Miron Cozma, au fost trimisi in judecata pentru infractiuni contra umanitatii, marti, de procurorii Parchetului instantei supreme in dosarul mineriadei din 1990, potrivit unor surse judiciare.

De asemenea, in acest dosar au fost trimise in judecata si alte persoane audiate si puse sub inculpare, de-a lungul timpului.

Dosarul va fi judecat de Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Pana la aceasta ora, Parchetul instantei supreme nu a facut niciun anunt oficial in acest caz, precizand ca urmeaza sa fie sustinuta o declaratie de presa la sediul Parchetului.

Citește și
Virgil Magureanu
Virgil Magureanu, dupa ce a fost audiat in dosarul Mineriadei: "Tremur". Ion Iliescu si Petre Roman, chemati si ei la Parchet
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

In 15 mai, fostul presedinte Ion Iliescu si fostul premier Petre Roman au fost audiati la Parchetul instantei supreme in dosarul mineriadei din 1990, ambii avand calitatea de inculpat si fiind citati in legatura cu extinderea urmaririi penale, declarau atunci surse judiciare.

Incepand din 11 ianuarie in afara de Roman si Iliescu, au fost la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru a lua la cunostinta ca sunt inculpati in dosarul Mineriadei, pentru infractiuni contra umanitatii, Gelu Voican Voiculescu, Adrian Sarbu, Virgil Magureanu, Emil "Cico" Dumitrescu si Miron Cozma.

Si Andrei Plesu, fost ministru al Culturii in iunie 1990, a fost audiat in calitate de martor in acest dosar. Tot ca martor a fost audiat si Dumitru Mazilu, fost prim-vicepresedinte al Consiliului Frontului Salvarii Nationale, pentru a da declaratii despre evenimentele din 13-15 iunie 1990.

In dosarul Mineriadei, procurorii militari din Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie au dispus, in 23 decembrie 2016, punerea in miscare a actiunii penale, pentru infractiuni contra umanitatii, fata de Ion Iliescu, la data faptelor presedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala si presedinte al Romaniei, Petre Roman, fost premier, Gelu Voican Voiculescu, fost viceprim-ministru, Virgil Magureanu, fost director al Serviciului Roman de Informatii, Nicolae Dumitru, fost prim-vicepresedinte al Frontului Salvarii Nationale si Mugurel Cristian Florescu, general in rezerva, fost adjunct al procurorului general al Romaniei si sef al Directiei Procuraturilor Militare. In acelasi dosar a fost pusa in miscarea actiunea penala, pentru infractiuni contra umanitatii, si fata de amiralul in rezerva Emil "Cico" Dumitrescu, la data savarsirii faptelor membru al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala si sef al Directiei Generale de Cultura, Presa si Sport din cadrul Ministerului de Interne, Cazimir Ionescu, fost vicepresedinte al Consiliului Provizoriu de Uniune Nationala, Adrian Sarbu, fost sef de cabinet si consilier al primului ministru in iunie 1990, Miron Cozma, fost presedinte al Biroului Executiv al Ligii Sindicatelor Miniere Libere "Valea Jiului”.

De asemenea, au fost pusi sub acuzare Matei Drella, la data savarsirii faptelor lider de sindicat la Exploatarea Miniera Barbateni, Cornel Burlec Plaies, fost ministru adjunct la Ministerul Minelor, generalul in rezerva Vasile Dobrinoiu, fost comandant al Scolii Militare Superioare de Ofiteri a Ministerului de Interne, generalul (r.) Petre Petre, fost comandant al Unitatii Militare 0575 Magurele, apartinand Ministerului de Interne.

Din probatoriul administrat in cauza a rezultat ca, in perioada 11 - 15 iunie 1990, inculpatii au decis, organizat si coordonat un atac generalizat si sistematic, lansat impotriva unei populatii civile, respectiv impotriva manifestantilor din Piata Universitatii din Bucuresti, precum si a populatiei municipiului Bucuresti, atac in care au implicat participarea fortelor armate ale Ministerului de Interne, Ministerului Apararii Nationale, Serviciului Roman de Informatii, precum si a unui numar de peste zece mii de mineri si alti muncitori din mai multe zone ale tarii. In urma atacului au fost ucise prin impuscare patru persoane si au fost ranite prin impuscare alte trei. De asemenea, 1.269 de persoane au suferit vatamari ale integritatii fizice sau psihice, iar 1.242 au fost private de dreptul fundamental la libertate, pe motive de ordin politic.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Dosarul mineriadei din 1990. Emil
Dosarul mineriadei din 1990. Emil "Cico" Dumitrescu si Mugurel Florescu, audiati la Parchetul instantei supreme: "Mare necaz"

Dupa aproape 27 de ani de la mineriada din 1990, procurorii militarii extind acuzatiile impotriva celor care au organizat acele evenimente sangeroase.

Virgil Magureanu, dupa ce a fost audiat in dosarul Mineriadei:
Virgil Magureanu, dupa ce a fost audiat in dosarul Mineriadei: "Tremur". Ion Iliescu si Petre Roman, chemati si ei la Parchet

Fostul presedinte Ion Iliescu s-a prezentat luni, la Parchetul General, pentru a fi audiat de procurorii militari în dosarul ''Mineriada''. Si fostul premier Petre Roman a fost luni dimineata la sediul Parchetului.

Procurorii cauta, dupa un sfert de secol, 100 de victime neidentificate ale Mineriadei. Oamenii au fost luati de pe strada
Procurorii cauta, dupa un sfert de secol, 100 de victime neidentificate ale Mineriadei. Oamenii au fost luati de pe strada

La 27 de ani de la Mineriada, procurorii militari au decis sa faca publice fotografii cu victimele violentelor de strada care au avut loc in iunie '90.

Miron Cozma, audiat la Parchetul instantei supreme in dosarul Mineriadei.
Miron Cozma, audiat la Parchetul instantei supreme in dosarul Mineriadei. "Sunt victima la CEDO si inculpat in Romania"

 Miron Cozma s-a prezentat vineri dimineata la Parchetul instantei supreme pentru a fi audiat in dosarul Mineriadei, in care este urmarit penal pentru infractiuni contra umanitatii.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.