DNA cere aviz pentru retinerea si arestarea deputatului Sebastian Ghita. Acuzatiile: de la dare de mita la sofat fara permis

×
Codul embed a fost copiat

DNA investigheaza in Prahova o ampla retea, cu ramificatii la nivelul conducerii Consiliului Judetean, care incerca sa impiedice anchetele justitiei asupra unor contracte din bani publici.

UPDATE 15:40 Potrivit news.ro, Directia Nationala Anticoruptie cere aviz de la camera Deputatilor pentru retinerea si arestarea preventiva a lui Sebastian Ghita, acuzat de dare de mita, cumparare de influenta, santaj, folosirea de informatii nepublice si conducere a unei masini fara permis.

Deputatul Sebastian Ghita a declarat miercuri, la iesirea din sediul DNA Ploiesti, ca are calitatea de suspect in dosarul in care a fost citat, el refuzand insa sa dea detalii despre speta in cauza.

Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, Ghita este acuzat de mai multe infractiuni, intre care folosirea de informatii confidentiale si santaj. De asemenea, deputatul ar mai fi suspectat si de cumparare de informatii si conducere fara permis. Se pare, spun anchetatorii, ca ar fi fost prins la volanul masinii sale desi ar fi avut permisul suspendat pentru viteza.

Sebastian Ghita ar fi ajuns la DNA in dosarul pe care procurorul Lucian Papici (foto jos) l-a clasat si pentru care Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus, la sfarsitul lunii februarie, redeschiderea urmaririi penale. Papici a fost seful sectiei I din DNA pana in octombrie 2013, cand mandatul sau nu a mai fost reinnoit, premierul Victor Ponta sustinand ca magistratul facea „dosare politice”.

Citește și
Lucian Papici
Procurorul care a instrumentat dosarul lui Dragnea, revocat la o saptamana dupa ce a fost confirmat
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

La sediul DNA Ploiesti a mai fost, miercuri dimineata, si procurorul Aurelian Mihaila, fost adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti. Conform surselor mentionate, Mihaila a fost citat tot in calitate de suspect. Potrivit surselor, in ordonanta de clasare se arata ca Mihaila ar fi intreprins demersuri pentru favorizarea lui Razvan Alexe, apropiat al familiei lui Mircea Cosma, presedintele CJ Prahova. Procurorul ar fi incercat sa impiedice demersurile colegilor sai, sprijinindu-l astfel pe Razvan Alexe.

Dupa confirmarea redeschiderii urmaririi penale in acest dosar, la sediul DNA Ploiesti au mai fost audiate in calitate de martori mai multe persoane, intre care mai multi politisti dar si seful politiei municipiului Ploiesti, Gelu Manea, precum si adjunctul PCA Ploiesti, Liviu Tudose.

Instanta Suprema a confirmat, pe 26 februarie, redeschiderea urmaririi penale intr-un dosar in care au calitatea de intimat 13 persoane cu functii importante din judetul Prahova - procurori, politisti, un deputat si sefi ai unor institutii publice, printre care seful Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma. Potrivit unor surse judiciare, dosarul in cauza a fost clasat de procurorul Lucian Papici in aprilie 2014.

Sursele citate au precizat ca cercetarile in acest caz ar fi pornit de la ancheta efectuata in dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro in care ulterior au fost trimisi in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti mai multi inculpati, printre care fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Pavaleanu, Razvan Alexe, cunoscut drept apropiat al familiei Cosma, dar si oameni de afaceri ale caror firme au avut, de-a lungul timpului, contracte cu autoritatile publice din Prahova. Astfel, procurorii anticoruptie suspectau ca Razvan Alexe ar fi apelat la mai multe persoane cu functii importante - procurori, politisti, angajati ai autoritatilor de control fiscal si ai administratiei - pentru a obtine date referitoare la demersurile intreprinse de anchetatori in dosare care il vizau si pentru a tergiversa anchetele, au precizat sursele judiciare.

Printre cei care i-ar fi furnizat informatii lui Alexe ar fi si seful de la acea vreme al Inspectoratului Judetean de Politie Prahova, Viorel Dosaru, actual subsecretar de stat in Ministerul de Interne, care ar fi fost recompensat cu sume importante de bani. De asemenea, Razvan Alexe ar fi apelat si la alte persoane cu influenta, cum ar fi Mircea Cosma, presedinte al Consiliului Judetean Prahova, si deputatul Vlad Cosma, pentru stoparea sau tergiversarea cercetarilor in dosarul respectiv.

Totodata, apropiatii lui Alexe ar fi desfasurat operatiuni de filaj in zona PCA Ploiesti pentru a identifica martorii din dosar cu scopul de a-i intimida, au mai spus sursele citate. Conform acestora, procurorul Lucian Papici a dispus, in aprilie 2014, clasarea cauzei fata de cei 13, motivand ca nu se impune inceperea urmaririi penale in rem in cauza, pentru ca faptele nu exista in materialitatea lor.

Ulterior insa, procurorii DNA Ploiesti au inceput urmarirea penala fata de Mircea si Vlad Cosma, fata de Daniel Petre, de Constantin Ispas si Emanuel Saghel in diferite dosare privind fapte de coruptie.

Articol recomandat de sport.ro
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
VIDEO Moment șocant în baschet! I-a dat un pumn unui fan chiar în timpul meciului cu Lakers
Citește și...
Seful Serviciului Investigatii Criminale al IPJ Prahova, audiat la DNA Ploiesti
Seful Serviciului Investigatii Criminale al IPJ Prahova, audiat la DNA Ploiesti

 Seful Serviciului Investigatii Criminale al Inspectoratului Judetean de Politie Prahova, Nicolae Zecheru, s-a prezentat miercuri la sediul DNA Ploiesti, surse judiciare precizand ca a fost citat in calitate de martor.

Procurorul care a instrumentat dosarul lui Dragnea, revocat la o saptamana dupa ce a fost confirmat
Procurorul care a instrumentat dosarul lui Dragnea, revocat la o saptamana dupa ce a fost confirmat

Seful Sectiei I din DNA, Lucian Papici, a carui delegare pe functie a fost reinnoita acum o saptamana, a fost demis, miercuri, de procurorul general Tiberiu Nitu, relateaza Mediafax.

Recomandări
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite
Emmanuel Macron: Europa ar putea muri. Trebuie să arate că nu este niciodată vasală Statelor Unite

Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat joi pentru o apărare europeană mai puternică şi mai integrată.

Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1
Clotilde Armand a fost trimisă în judecată exact în ziua în care şi-a depus candidatura pentru un nou mandat la Sectorul 1

Potrivit News.ro, procurorii au decis, joi, trimiterea în judecată a primarului Sectorului 1, Clotilde Armand, care este acuză de folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane.

Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde
Șeful Finanțelor anunță dublarea încasărilor la Fisc în primul trimestru, de la 55,7 miliarde de lei la 97,1 miliarde

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a avut încasări de 97,1 miliarde lei în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 41,8 miliarde de lei faţă de perioada similară a anului trecut, a anunţat ministrul Finanţelor, Marcel Boloş.