DNA cere aviz pentru retinerea si arestarea deputatului Sebastian Ghita. Acuzatiile: de la dare de mita la sofat fara permis
DNA investigheaza in Prahova o ampla retea, cu ramificatii la nivelul conducerii Consiliului Judetean, care incerca sa impiedice anchetele justitiei asupra unor contracte din bani publici.
UPDATE 15:40 Potrivit news.ro, Directia Nationala Anticoruptie cere aviz de la camera Deputatilor pentru retinerea si arestarea preventiva a lui Sebastian Ghita, acuzat de dare de mita, cumparare de influenta, santaj, folosirea de informatii nepublice si conducere a unei masini fara permis.
Deputatul Sebastian Ghita a declarat miercuri, la iesirea din sediul DNA Ploiesti, ca are calitatea de suspect in dosarul in care a fost citat, el refuzand insa sa dea detalii despre speta in cauza.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Potrivit unor surse judiciare citate de Agerpres, Ghita este acuzat de mai multe infractiuni, intre care folosirea de informatii confidentiale si santaj. De asemenea, deputatul ar mai fi suspectat si de cumparare de informatii si conducere fara permis. Se pare, spun anchetatorii, ca ar fi fost prins la volanul masinii sale desi ar fi avut permisul suspendat pentru viteza.
Sebastian Ghita ar fi ajuns la DNA in dosarul pe care procurorul Lucian Papici (foto jos) l-a clasat si pentru care Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus, la sfarsitul lunii februarie, redeschiderea urmaririi penale. Papici a fost seful sectiei I din DNA pana in octombrie 2013, cand mandatul sau nu a mai fost reinnoit, premierul Victor Ponta sustinand ca magistratul facea „dosare politice”.
La sediul DNA Ploiesti a mai fost, miercuri dimineata, si procurorul Aurelian Mihaila, fost adjunct al Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti. Conform surselor mentionate, Mihaila a fost citat tot in calitate de suspect. Potrivit surselor, in ordonanta de clasare se arata ca Mihaila ar fi intreprins demersuri pentru favorizarea lui Razvan Alexe, apropiat al familiei lui Mircea Cosma, presedintele CJ Prahova. Procurorul ar fi incercat sa impiedice demersurile colegilor sai, sprijinindu-l astfel pe Razvan Alexe.
Dupa confirmarea redeschiderii urmaririi penale in acest dosar, la sediul DNA Ploiesti au mai fost audiate in calitate de martori mai multe persoane, intre care mai multi politisti dar si seful politiei municipiului Ploiesti, Gelu Manea, precum si adjunctul PCA Ploiesti, Liviu Tudose.
Instanta Suprema a confirmat, pe 26 februarie, redeschiderea urmaririi penale intr-un dosar in care au calitatea de intimat 13 persoane cu functii importante din judetul Prahova - procurori, politisti, un deputat si sefi ai unor institutii publice, printre care seful Consiliului Judetean Prahova, Mircea Cosma. Potrivit unor surse judiciare, dosarul in cauza a fost clasat de procurorul Lucian Papici in aprilie 2014.
Sursele citate au precizat ca cercetarile in acest caz ar fi pornit de la ancheta efectuata in dosarul evaziunii de 35 de milioane de euro in care ulterior au fost trimisi in judecata de procurorii Parchetului de pe langa Curtea de Apel Ploiesti mai multi inculpati, printre care fostul angajat al Secretariatului General al Guvernului Marcel Pavaleanu, Razvan Alexe, cunoscut drept apropiat al familiei Cosma, dar si oameni de afaceri ale caror firme au avut, de-a lungul timpului, contracte cu autoritatile publice din Prahova. Astfel, procurorii anticoruptie suspectau ca Razvan Alexe ar fi apelat la mai multe persoane cu functii importante - procurori, politisti, angajati ai autoritatilor de control fiscal si ai administratiei - pentru a obtine date referitoare la demersurile intreprinse de anchetatori in dosare care il vizau si pentru a tergiversa anchetele, au precizat sursele judiciare.
Printre cei care i-ar fi furnizat informatii lui Alexe ar fi si seful de la acea vreme al Inspectoratului Judetean de Politie Prahova, Viorel Dosaru, actual subsecretar de stat in Ministerul de Interne, care ar fi fost recompensat cu sume importante de bani. De asemenea, Razvan Alexe ar fi apelat si la alte persoane cu influenta, cum ar fi Mircea Cosma, presedinte al Consiliului Judetean Prahova, si deputatul Vlad Cosma, pentru stoparea sau tergiversarea cercetarilor in dosarul respectiv.
Totodata, apropiatii lui Alexe ar fi desfasurat operatiuni de filaj in zona PCA Ploiesti pentru a identifica martorii din dosar cu scopul de a-i intimida, au mai spus sursele citate. Conform acestora, procurorul Lucian Papici a dispus, in aprilie 2014, clasarea cauzei fata de cei 13, motivand ca nu se impune inceperea urmaririi penale in rem in cauza, pentru ca faptele nu exista in materialitatea lor.
Ulterior insa, procurorii DNA Ploiesti au inceput urmarirea penala fata de Mircea si Vlad Cosma, fata de Daniel Petre, de Constantin Ispas si Emanuel Saghel in diferite dosare privind fapte de coruptie.
Sursa: Agerpres
Etichete: dna, prahova, coruptie, lucian papici, mircea cosma, sebastian ghita, razvan alexe,
Dată publicare:
23-03-2016 10:51