COD PORTOCALIU in Capitala si 14 judete, de miercuri. "Calmul dinaintea furtunii" in zonele care au fost ingropate sub zapada

×
Codul embed a fost copiat

ANM a emis o avertizare de vant puternic, valabila pentru intervalul miercuri dimineata-joi la pranz, si cod galben pentru zona Olteniei, precum si cod portocaliu pentru judetele din sud-est care s-au mai aflat sub aceasta atentionare.

TOATE INFORMATIILE LEGATE DE STAREA DRUMURILOR, CURSELOR AERIENE SI FEROVIARE, SCOLI SI GRADINITE INCHISE:

- STAREA DRUMURILOR

- CURSELE AERIENE

- TRAFIC FEROVIAR - MERSUL TRENURILOR

Citește și
Paul Angelescu, Buzau
Paul Angelescu a transmis din mijlocul Codului Rosu. Drumul care in 10 minute a fost acoperit complet de zapada
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

- SCOLI SI GRADINITE INCHISE

INFORMATII ACTUALIZATE IN TIMP REAL

28 IANUARIE

ORA 16:50 Aproximativ 4.000 de oameni din cinci sate care apartin de comunele vrancene Sihlea si Maicanesti sunt in continuare izolati, marti dupa-amiaza, din cauza zapezii, in timp ce trei drumuri judetene raman inchise.

ORA 13:00 In judetele cele mai afectate "calmul este aparent, calmul de dinaintea furtunii. DN2 a fost deschis si la prima vedere totul pare normal care nu ridica niciun fel de probleme. Miercuri, de la ora 6 pana la 23, 14 judete si Capitala sunt sub cod portocaliu de viscol si ninsoare. Alte 11 judete sunt in cod galben. S-ar putea ca rafalele de vant sa ajunga la 70-80km. Efectul va fi catastrofal, viscol si crivat. E vantul specific pentru aceasta zona", a transmis Catalin Radu Tanase.

ORA 11:38 Busu, despre situatia din tara in urmatoarele 24 de ore. Ziua de astazi ne-aduce vreme rece si cateva ninsori slabe in Estul tarii, prin Nord-Vest si la munte. In a doua parte a noptii, vremea se inrautateste din nou in Sud si in Sud-Vest si vorbim din nou despre cantitati mai mari de precipitatii si vant puternic. Maximele termice se vor situa intre minus 8 si zero grade. In Dobrogea si in Baragan, cerul ramane acoperit de nori, dar nu mai sunt semne de precipitatii pe timpul zilei. Miercuri revin ninsorile si vantul capata aspect de viscol, iar in Sud-Estul Dobrogei sunt anuntate precipitatii mixte si conditii de polei.

Mai sus, in Moldova sudica si in Nordul Munteniei gasim ninsori slabe si temperaturi modeste. Spre sfarsitul noptii, ninsorile se intetesc, iar vantul prinde putere si se pare ca miercuri vom avea din nou vreme severa, cu viscol si cantitati de precipitatii ce pot depasi 20 l/mp: asta inseamna un strat nou, consistent, de zapada. In jumatatea nordica a Moldovei va fi foarte frig si va mai ninge slab, din cand in cand. Vantul nu va pune probleme, iar dupa lasarea noptii in zona se va instala gerul. In Nordul Transilvaniei si in Maramures innorarile persista si va mai fulgui trecator pe parcursul zilei. Dupa pranz, termometrele vor indica cel mult 1 grad cu plus.

Vestul tarii va avea o zi mohorata, fara precipitatii si cu vant destul de cuminte. Temperaturile cresc usor fata de luni si vor ajunge la 2 grade Celsius. In centrul Romaniei, norii vor fi numerosi, iar pe partea vestica e posibil sa zarim soarele. Ninsorile, slabe cantitativ, apar in regiunile montane, indeosebi spre finalul noptii, cand si vantul incepe sa se inteteasca. Si in sud-vestul tarii ninsorile isi fac aparitia in a doua parte a noptii si vor fi insotite de vant din ce in ce mai nervos. Pana atunci ziua de astazi va fi linistita, dar rece, cu maxime de pana la zero grade. Aceeasi situatie si in tinuturile sudice: ninsorile lipsesc pe timpul zilei, insa revin in forta la sfarsitul noptii si in cursul zilei de miercuri. Vom avea inca un episod de vreme severa, cu ninsori abundente si viscol.

In Bucuresti vremea se strica din a doua parte a noptii, cand incepe sa ninga, iar vantul se intensifica treptat. Miercuri se va depune un strat nou de zapada, consistent, iar vantul va depasi 50...55 km/h si va viscoli ninsoarea. Maxima prognozata pentru astazi este de minus 4 grade. Miercuri dimineata se vor inregistra in jur de minus 6 grade. Presiunea incepe sa creasca usor. La munte asteptam vreme inchisa si rece, cu ger dupa lasarea noptii. Pe timpul zilei, va ninge slab in Carpatii Orientali si in Muntii Apuseni, iar la noapte ninsorile vor veni pe suprafete extinse in Muntii Banatului, in Meridionali si local in celelalte masive, iar vantul va creste in intensitate.

ORA 10:10 Bucurestiul si 14 judete din sudul si estul tarii vor fi, miercuri, intre orele 06.00 si 23.00, sub avertizare cod portocaliu de viscol, iar pentru alte zece judete a fost emisa o avertizare cod galben. Avertizarea cod portocaliu a fost emisa pentru Bucuresti si judetele Ilfov, Giurgiu, Prahova, Teleorman, Calarasi, Ialomita, Constanta, Tulcea, Braila, Buzau, Vrancea, Galati si jumatatea de sud a judetelor Arges si Dambovita. Potrivit avertizarii cod portocaliu, viscolul va fi puternic in cea mai mare parte a Munteniei, sudul Moldovei si in Dobrogea, unde ninsorile vor fi abundente si viteza vantului la rafala va depasi temporar 60 - 70 de kilometri pe ora. In judetele Buzau, Braila, Ialomita Calarasi, Vrancea, Galati, Constanta si Tulcea, vantul va avea la rafala peste 70 - 80 de kilometri pe ora.

Zapada va fi troienita, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri. In sud-estul Dobrogei, in prima parte a zilei de miercuri vor fi ploaie si lapovita si se va depune polei. Miercuri vor fi sub avertizare cod galben de viscol judetele Iasi, Vaslui, Bacau, Covasna, Brasov, Valcea, Olt, Gorj, Dolj si Mehedinti, precum si jumatatea de nord a judetelor Dambovita si Arges. In Oltenia, nord-vestul Munteniei, sud-estul Transilvaniei si centrul Moldovei, miercuri, intre orele 06.00 si 23.00, va ninge si se va depune strat nou de zapada, local consistent. Vantul va avea intensificari, cu viteze ce vor depasi la rafala 50-55 kilometri pe ora, temporar viscolind si troienind zapada, potrivit avertizarii cod galben.

Incepand de miercuri, ora 23.00, va intra in vigoare o alta avertizare, valabila pana joi, la ora 10.00. Avertizarea cod portocaliu va fi restransa, de miercuri noapte, la opt din cele 14 judete, respectiv Calarasi, Ialomita, Constanta, Tulcea, Braila, Buzau, Vrancea si Galati. "Viscolul puternic va continua in estul Munteniei, sudul Moldovei si in Dobrogea, unde viteza vantului la rafala va depasi temporar 60 - 70km/h, zapada va fi troienita, iar vizibilitatea va fi redusa", potrivit avertizarii cod portocaliu emise pentru intervalul miercuri, ora 23.00 - joi, ora 10.00. De asemenea, de miercuri noapte pana joi dimineata va fi prelungita avertizarea cod galben pentru Bucuresti si judetele Ilfov, Giurgiu, Prahova, Dambovita, Iasi, Vaslui, Bacau si Covasna. "In intervalul mentionat, local in jumatatea vestica a Munteniei si in sud-estul Transilvaniei, precum si in centrul Moldovei, va continua sa ninga, iar vantul va avea intensificari, cu viteze ce vor depasi la rafala 50 km/h, temporar viscolind sau spulberand zapada", potrivit ANM. Joi vor mai fi unele intensificari ale vantului in sud-estul tarii, dar la cote mai reduse, temporar cu rafale de pana la 40 - 50 de kilometri pe ora, viscolind si spulberand zapada deja depusa. De asemenea, joi si vineri, vremea va deveni geroasa pe arii extinse in regiunile estice, sudice si centrale, cu precadere dimineata si noaptea.

ORA 07:15 Un nou ciclon periculos se abate in curand peste Romania. Acest ciclon va determina un nou episod de vreme severa pentru partea de sud si sud-est a tarii. Mai precis, in a doua parte a noptii dintre marti spre miercuri si pe parcursul zilei de miercuri vor fi ninsori abundente in partea de sud si sud-est a tarii, ceea ce va determina depunerea unui strat consistent de zapada. Totodata, vestile nu sunt bune pentru ca vantul se va intensifica si va sufla cu vieteze ce vor ajunge si la 50-60 km/h in partea de sud-este a tarii, ceea ce va duce la viscolirea si troienirea zapezii ce va duce la scaderea vizibilitatii.

27 IANUARIE

21:47 ANM: Vor fi din nou cod galben si cod portocaliu in sud-est, miercuri-viscol foarte puternic. "Maine, ANM va emite o avertizare de miercuri dimineata pana joi la pranz. Cu probabilitate foarte mare, in zona Olteniei va fi cod galben si, din pacate, cu probabilitate foarte mare, judetele din sud-est care au fost in cod portocaliu vor intra din nou in cod portocaliu. In cursul zilei de miercuri, mai multe judete din sud-est vor fi in cod portocaliu si seara si vor ramane in cod portocaliu, joi, toate judetele care au fost, de exemplu, pana la ora cinci", a spus directorul ANM, Ion Sandu. El a avertizat ca, in aceste zone, miercuri si miercuri noaptea va fi viscol foarte puternic. Avertizarea cod portocaliu de viscol emisa pentru judetele Constanta, Tulcea, Braila, Calarasi, Ialomita, Buzau, Vrancea si Galati a fost inlocuita cu cod galben, luni, de ora 17.00 pana la ora 23.00. Cele opt judete din estul si sud-estul tarii au fost atentionate, luni dimineata, cu cod portocaliu de viscol, initial avertizarea fiind emisa de la ora 09.00 pana la ora 23.00.

Administratia Nationala de Meteorologie a inlocuit, luni, la ora 17.00, avertizarea cod portocaliu cu cod galben in cele opt judete. De asemenea, pana la ora 23.00 raman sub avertizare cod galben judetele Bacau, Vaslui si Iasi. Potrivit avertizarii, in estul Munteniei, in Dobrogea si in cea mai mare parte a Moldovei va continua sa ninga, in general slab, iar vantul va avea intensificari cu viteze ce vor depasi la rafala 50 de kilometri pe ora, temporar viscolind sau spulberand zapada. Judetele Buzau, Braila si Vrancea au fost duminica sub cod rosu de viscol. Ulterior, de duminica seara pana luni, la ora 09.00, cele trei judete, precum si Constanta, Tulcea, Ialomita, Calarasi si Galati au fost sunt avertizare cod portocaliu. Capitala si judetele Ilfov, Giurgiu, Teleorman, Arges, Dambovita, Prahova, Bacau, Vaslui si Iasi au fost pana luni, la ora 09.00, sub cod galben.

ANM a anuntat anterior ca vantul va scadea in intensitate incepand de luni si pana miercuri dimineata, cand situatia se va inrautati insa din nou in sudul tarii, ANM urmand astfel sa emita o noua avertizare de vant puternic pentru aceasta zona, valabila de miercuri dimineata pana joi la pranz. Dupa ziua de joi, va urma o "pauza" pana pe 3-4 februarie, a declarat directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu. "Din seara asta inceteaza vantul pana miercuri dimineata. De miercuri dimineata, viteza vantului va fi din nou foarte tare si asociata cu caderi de zapada", a spus directorul ANM.

20:30 "Fenomenele periculoase se mentin, din fericire, incepe sa fie mai bine. Rugamintea mea este sa nu va lasati influentati de toti specialistii care apar la televizor, este esential sa mentinenti ritmul interventiilor. Analizele le vom face dupa ce vremea revine la normal. 
Probabil ca si miercuri este important sa ramaneti la fel de conectati la actiunile dumneavoastra. Transmit aprecierile mele pentru toate institutiile implicate si toti oamenii implicati in aceste actiuni, peste 20.000. Aprecierile mele pentru acesti oameni care lucreaza in conditii inumane. 
Obiectivul noastru esential in toate aceste actiuni este populatia", a spus Liviu Dragnea. "In privinta judetelor in care s-a declarat stare de alerta: deja au plecat ajutoarele solicitate. Actiunea va fi desfasurata sub comanda unitara a prefectilor", a adaugat Liviu Dragnea.

"Avem izolate 27 de localitati", a informat prefectul de Buzau. "Toata noaptea se va lucra. Speram sa rezolvam situatia pana dimineata", a spus prefectul de Braila. "Utilajele care ne-au venit de la CNADNR au fost imediat repartizate. Speram ca pana maine la amiaza sa nu mai avem localitati izolate", a spus prefectul de Vrancea. "Este necesar ca in continuare sa luam masuri pentru a elimina efectele viscolului, este necesar sa sprijinim comandamentele judetene. In cursul acestei nopti, in judetele Braila si Buzau, sa fie dislocate mijloace tehnice si umane pentru a deszapezi drumurile", a informat ministrul Mircea Dusa.

"Nu v-ati facut deloc datoria. Am vazut un reportaj in care se zicea ca trenurile nu au facut fata. Va rog sa spuneti ce s-a intamplat pe calea ferata in aceste zile de cosmar", i-a spus vicepremierul ministrului Ramona Manescu. "Prioritatea a fost ca pasagerii sa ajunga in siguranta. Am preferat sa avem intarzieri decat ca, in alti ani, oamenii sa ramana blocati in camp. "La aceasta ora se circula pe toate rutele, dar mai pot aparea intarzieri. Pana acum 145 de trenuri sunt anulate. Majoritatea aeroporturilor isi desfasoara activitatea normal. Porturile Mangalia si Constanta sunt deschise", a spus Ramona Manescu. "Avem peste 200.000 de elevi si prescolari. Maine nu vor fi activitati in scoli. Tot maine vom anunta ce urmeaza sa se intample miercuri", a spus Remus Pricopie, ministrul Invatamantului.

17:59 Constanta: Porturile maritime, redeschise dupa aproape trei zilePorturile constantene, inchise timp de aproape trei zile din cauza viscolului, au redevenit functionale luni dupa-amiaza. Astfel, potrivit Capitaniei Zonale Constanta, manevrele in porturile Midia, Constanta Nord, Constanta Sud - maritim si fluvial și Mangalia au fost reluate luni, in jurul orei 13.30. In schimb, traficul de barje de pe Canalul Dunare - Marea Neagra prin ecluza de la Agigea catre Portul Constanta Sud - fluvial este in continuare sistat. Operatiunile portuare fusesera suspendate vineri noapte, din cauza vantului foarte puternic, care sufla la rafala cu viteze de 70 - 80 km/h. 

17: 00 Scolile si gradinitele - inchise marti in 12 judete si Bucuresti, in alte judete se deschid o parte

Unitatile de invatamant vor ramane inchise marti in 12 judete si municipiul Bucuresti, in timp ce in alte opt judete vor fi deschise doar gradinitele sau vor ramane inchise mai multe scoli, a anuntat luni, la comandamentul de iarna, ministrul Educatiei, Remus Pricopie. Prezent la Buzau, ministrul a precizat ca unitatile de invatamant vor fi inchise si marti in judetele Arges, Calarasi, Constanta, Galati, Ialomita, Iasi, Ilfov, Mehedinti, Prahova, Tulcea, Valcea, Vrancea si in municipiul Bucuresti.

Conform EDU.RO, cursurile sunt suspendate integral in judetele Buzau, Giurgiu si Braila, cu exceptia gradinitelor din orasele Buzau si Giurgiu, care raman deschise pentru a veni in intampinarea parintilor, si cu exceptia unitatilor de invatamant din orasul Braila, care raman deschise. In intervalul mentionat, in estul Munteniei, in Dobrogea si in cea mai mare parte a Moldovei va continua sa ninga in general slab, iar vantul va avea intensificari cu viteze ce vor depasi la rafala 50 km/h, temporar viscolind sau spulberand zapada.

Cursurile sunt suspendate partial in 5 judete.  Bacau, 3 unitati inchise: Scoala Gimnaziala Vultureni, Scoala Gimnaziala ,,Alexandru cel Bun’’ Berzunti si Scoala Gimnaziala ,,Ionita Sandu Sturdza’’ Saucesti. Botosani, 4 unitati inchise: Scoala Gimnaziala nr. 1 Vorniceni, Liceul Tehnologic ”Sf. Stelian” Botosani, Liceul ”Demostene Botez” Trusesti si Liceul Tehnologic Todireni. Dambovita, 46 de unitati inchise: Scoala Gimnaziala Aninoasa, Scoala Gimnaziala Grigore Radulescu Bezdead, Scoala Gimnaziala Buciumeni, Scoala Gimnaziala Dora Dalles BUcsani, Scoala Gimnaziala Matei Gr. Vladeanu Candesti-Vale, Scoala Gimnaziala Cornatelu, Scoala Gimnaziala Rancaciov Dragomiresti, Scoala Gimnaziala Buica Ionescu, Scoala Gimnaziala Gura Ocnitei, Scoala Gimanziala nr.1 Hulubesti, Scoala Gimnaziala nr.1 I.L. Caragiala, Scoala Gimanziala Iedera de Jos, Scoala Gimnaziala Scheiu de Jos, Scoala Gimnaziala Telesti Ludesti, Scoala Gimnaziala Malu cu Flori, Scoala Gimnaziala Manesti, Scoala Gimnaziala nr.1 Moreni, Liceul Tehnologic Petrol Moreni, Liceul Teoretic I.L. Caragiale Moreni, Scoala Gimnaziala nr. 3 Moreni, Scoala Gimnaziala nr. 4 Moreni, Liceul Teoretic Ion Heliade Radulescu Targoviste, Liceul Teoretic Petru Cercel Targoviste, Scoala Gimnaziala Mihai Viteazul Targoviste, Scoala Gimnaziala Paul Banica Targoviste, Scoala Pentru Copii cu deficiente Targoviste, Scoala Gimnaziala Niculesti, Liceul Tehnologic Nucet, Scoala Gimnaziala Ocnita, Colegiul National Vladimir Streinu, Colegiul National Nicolae Titulescu Pucioasa, Scoala Gimnaziala Mihai Viteazul Pucioasa, Liceul Tehnologic Pucioaca, Scoala Gimnaziala nr. 4 Elena Donici Cantacuzino Pucioasa, Scoala Gimnaziala Persinari, Scoala Gimnaziala Nicolae Vlad Pucheni, Scoala Gimnaziala Razvad, Scoala Gimnaziala Runcu, Scoala Gimnaziala Constantin Secareanu Runcu, Scoala Gimnaziala Tatarani, Scoala Gimnaziala Iancu Vacarescu Vacaresti, Scoala Gimnaziala Cricov Valea Lunga, Scoala Gimnaziala Virfuri, Scoala Gimnaziala, Visinesti, Scoala Gimnaziala Ion Mares, Scoala Gimnaziala Vulcana Pandele. Suceava: pentru 5 unitati de invatamant exista probleme de acces pentru o parte dintre elevii care vin din alte localitati, dar aceste unitati raman deschise. Vaslui, 26 de unitati inchise: Scoala Gimnaziala nr. 1 Arsura, Scoala Gimnaziala Stefan cel Mare Stefan cel mare, Scoala Gimnaziala nr. 1 Gherghesti, Scoala Gimnaziala Mihai Eminescu Zapodeni, Scoala Gimnaziala Andone Cumpatescu Rafaia, Scoala Gimnaziala nr. 1 Hoceni, Scoala Gimnaziala nr. 1 Cretesti de Sus, Scoala Gimnaziala nr. 1 Hudurugi, comuna Dimitrie Cantemir, Scoala Gimnaziala Constantin ROtaru Tarzii, comuna Oltenesti, Liceul Tehnologic Vladia, Scoala Gimnaziala nr. 1 Blagesti, Scoala Gimnaziala. Draxeni, Scoala Gimnaziala nr.1 Parpanita, Scoala Gimnaziala nr. 1 Gheorghe Cioata Todiresti, Scoala Gimnaziala nr.1 Tatarani, Liceul Tehnologic Nicolae Iorga Negresti, Scoala Gimnaziala nr.1 Bogdanesti, Scoala Gimnaziala nr.1 Bogdanita, Scoala Gimnaziala nr.1 Banca, Liceul Tehnologic Ioan Corivan Husi, Scoala Gimnaziala Stroe Beloescu Grivita, Scoala Gimnaziala General Aviator Inginer Gheorghe Negrescu nr.1 Fruntiseni, Scoala Gimnaziala nr.1 Ciocani, Scoala Gimnaziala nr.1 Bacani, Colegiul Economic Anghel Rugina Vaslui, Liceul Stefan Procopiu, Vaslui

De asemenea, din cauza conditiilor meteorologice improprii, Universitatea din Pitesti, Universitatea Valahia din Targoviste, Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila" si Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative (SNSPA), ultimele doua din Bucuresti, au decis suspendarea activitatii didactice programate pentru ziua de marti, 28 ianuarie. Universitatea din Bucuresti, ale carei activitati au fost suspendate in cursul acestei zile, isi va redeschide portile, incepand de marti, 28 ianuarie. Lista judetelor unde scolile raman INCHISE. MEN: Inspectoratele decid daca se inchid si alte scoli, in functie de vreme

11:24 Codul portocaliu de viscol a fost prelungit luni, pana la ora 23.00, in judetele Constanta, Tulcea, Braila, Calarasi, Ialomita, Buzau, Vrancea si Galati, iar judetele Bacau, Vaslui si Iasi au fost atentionate cu cod galben. Luni, intre 09:00 si 23:00 este cod galben in estul Munteniei, in Dobrogea si în cea mai mare parte a Moldovei unde va continua sa ninga, iar vantul va avea intensificări cu viteze ce vor depasi la rafala 50 km/h, temporar viscolind sau spulberand zapada. Intre orele 09 si 17, e cod portocaliu in judetele Buzau, Braila, Ialomita, Calarasi, Vrancea, Galati, Constanta si Tulcea temporar, unde viteza vantului la rafala va mai depasi 60...70 km/h, continuand sa troieneasca puternic zapada, iar vizibilitatea se va mentine redusa.

26 IANUARIE

21:30 Directorul executiv al ANM: La ora 21:00 a expirat codul rosu pentru Vrancea, Buzau si Braila. In zona, stratul de zapada a depasit 50cm in adapostul meteorologic. Sunt troiene care depasesc deja 2 metri. Viteza vantului s-a mentinut la 70-80km/h. Ramane in valabil codul portocaliu pentru Buzau, Braila, Ialomita si Calarasi, Tulcea si Constanta, Vrancea si Galati. In aceste zone, vantul va avea intensificari cu viteze de peste 70km/h. Zapada va fi puternic viscolita in prima parte a noptii. Mai raman judete in cod galben, unde e posibil sa ninga, dar vantul are intensificari mai reduse. E posibil ca dimineata sa restrangem din aria judetelor, fenomenul este in diminuare. Va mai ninge in Moldova, dar ninsoarea va fi una linistita, normala pentru acest sezon. Temperaturile vor scadea sub 10 grade, dar temperatura resimtita va fi intre -25 si -30 de grade. Liviu Dragnea: Propun starea de alerta in cele judete: Vrancea, Buzau si Braila pentru a putea interveni astfel incat sa ajutam persoanele afectate. "Starea de alerta ne va crea posibilitatea si cadrul legal pentru a dispune masurile necesare pentru a elimina efectele acestui dezastru, efectele acestei stari de forta majora", a declarat Dragnea la comandamentul de iarna de la Guvern de duminica seara.

19:00 "In orele urmatoare, vremea ramane extrema pe partea de sud-est, unde vor mai fi cantitati de apa moderate si intensificari ale vantului ce vor depasi 70km/h, mai ales in Baragan, sudul Moldovei si Dobrogea. Mai avem 2 ore de COD ROSU pentru Buzau, Vrancea si Braila. Situatia este critica, ninge de 36 de ore, vantul sufla cu peste 70km/h. Vizibilitatea se reduce in unele zone aproape de zero. Dupa ora 21 se va face o actualizare a mesajelor. Acest cod portocaliu va fi prelungit in estul Munteniei, sudul Moldovei si Dobrogea. Dupa miezul noptii, rafalele de vant se vor opri, ninsoarea nu va mai fi atat de intensa. Fenomenele se vor diminua si in prima parte a zilei de luni. Vor fi probleme in continuare cu drumurile din cauza stratului de zapada, care este consistent. Luni spre pranz si marti vom avea o pauza. Undeva de marti noapte avem un nou ciclon care va urma aproape aceeasi cale. De data aceasta, noul episod va fi mai scurt si nu la aceeasi intensitate. Ziua de miercuri se anunta dificila, vorbim din nou de o intensificare a vantului si de ninsori care pot deveni abundente", a spus meteorologul de serviciu pentru Stirile ProTV.

17:30 Politistii au aplicat, sambata si duminica, 607 amenzi, in cadrul actiunilor in trafic, dintre care 40 pentru lipsa echiparii autovehiculelor cu anvelope de iarna si sapte administratorilor de drumuri, potrivit unui comunicat al Politiei Romane.

16:30 Victor Ponta: "Va fi o saptamana dificila. Joi, se anunta din nou situatii speciale. Duminica seara se trece in cod portocaliu, comandamentul ramane activ. Luni se trece la deszapezire. Pana atunci, politia are ordin sa nu permita incalcarea interdictiilor. Situatiile exceptionale sunt gestionate de ISU si de  SMURD. Peste 8000 de oameni sunt pe teren, de la politie, jandarmi, CNADNR, ISU si Armata. Am facut tot ceea ce se putea face". Liviu Dragnea: "Pe Valea Oltului s-a dat drumul la circulatia controlata a TIR-urilor. Pentru Bucuresti, sunt directionati pe Sibiu - Slatina - Caracal-Alexandria. Cele 100 de automobile blocate la Urziceni, in centrul zonei de cod rosu, vor ramane acolo, pana cand situatia meteo va permite deplasarea in siguranta". Raed Arafat: "A fost efectuata o singura misiune aeriana, la Iasi, pentru o tentativa de sinucidere, Pacientul nu a mai putut fi resucitat. Senilate au fost relocate catre Buzau si Braila, din Mures, Prahova si Galati". 

16:16 Perioada in care unitatile de invatamant sunt inchise ar putea fi prelungita daca este cazul, a anuntat premierul Victor Ponta. Unitatile de invatamant vor fi inchise luni si, posibil, marti in 26 de judete, inclusiv municipiul Bucuresti, pentru care au fost emise cod portocaliu sau galben de ninsori si viscol, au anuntat anterior membrii comandamentului de iarna reunit la Guvern. "Sigur maine in toate judetele aveetizate scolile vor fi inchise, iar pentru marti toate inspectoratele judetene au libertatea sa decida si daca pentru marti vor romane inchise", a precizat ulterior, la finalul comandamentului, vicepremierul Liviu Dragnea.

14:50 Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Raed Arafat a spus, duminica, la Guvern, ca autoritatile locale au anuntat pana in prezent decesul a trei persoane, din Iasi, Vaslui si Neamt, dar despre niciuna nu se poate spune ca a murit prin hipotermie pana nu se finalizeaza analiza medico-legala. Anuntul secretarului de stat a fost facut in cadrul comandamentului de iarna convocat de vicepremierul Liviu Dragnea, prilej cu care s-a cerut autoritatilor sa nu faca inainte afirmatii referitoare la cauza decesului prin hipotermie si sa respecte procedura. "Dispeceratul integrat Vaslui ne anunta de un barbat de 44 ani decedat in comuna Tutova, si aici vreau sa explic foarte clar - ca sa anuntam ca cineva a decedat prin hipotermie exista o procedura foarte clara in aceste conditii, motiv pentru care se lasa acest anunt pana ce este validat de medicina legala. Persoana care intr-adevar decedeaza prin hipotermie inseamna ca este una sanatoasa care, dintr-un motiv sau altul, a stat in frig pana a decedat prin hipotermie, deci o persoana care n-a suferit alte probleme care au facut ca dupa asta sa-i scada temperatura. De exemplu, n-a fost un stop cardiac inainte si dupa care a devenit hipotermic corpul si a pierdut temperatura mai repede din cauza conditiilor meteo. Deci, de aici noi cerem colegilor nostri sa respecte procedura in aceste cazuri pana ce au rezultatele medico-legale", a precizat Arafat.

Totodata, el a mai anuntat decesul a doua persoane, dar nici in aceste situatii inca nu se poate stabili cauza mortii pana la finalul unor analize medico-legale. "In judetul Neamt, Spital Bisericani, la 3 dimineata, s-a constatat disparitia unui pacient, din Spitalul Bisericani, care este un spital pentru tuberculoza si probleme pulmonare. In jurul orei 11,30, azi dimineata, a fost gasit, din pacate, cadavrul pacientului la 2 km de spital. Acest aspect este sub ancheta politiei (...) La Iasi, am fost anuntati de un barbat, 60 de ani, decedat, caz social, care a fost gasit intr-un pasaj unde temperatura nu era sub zero grade, deci si aici asteptam concluziile medicului legist", a adaugat secretarul de stat.

14:45 Mai multi turisti ramasi blocati la o cabana pe Valea Valsanului, in judetul Arges, au cerut ajutor pentru a cobori de pe munte, autoritatile intervenind cu un excavator pentru a putea ajunge la ei, transmite corespondentul MEDIAFAX. Un numar de 14 turisti ramasi blocati la o cabana de pe Valea Valsanului, in judetul Arges, au solicitat interventia autoritatilor pentru a putea cobori de pe munte, au declarat reprezentanti Politiei Arges. Cei 14 turisti nu au probleme de sanatate, au urcat cu patru masini la cabana din munte, dar nu mai pot cobori in conditiile in care drumul a devenit inaccesibil. Reprezentanti ai Salvamont Arges au declarat corespondentului MEDIAFAX ca vanatorii de munte vor interveni cu un excavator si se estimeaza ca in cel mult o ora cei 14 turisti vor putea fi coborati de la Valea Valsanului.

13:30 Unitatile de invatamant vor fi inchise luni si marti in 26 de judete, inclusiv municipiul Bucuresti, pentru care au fost emise cod portocaliu sau galben de ninsori si viscol, au anuntat membrii comandamentului de iarna reunit la Guvern.

13:11 COMANDAMENTU DE IARNA DE LA GUVERNRovana Plumb: " ANM a asigurat in timp util transmiterea datelor. Se asigura alimentarea cu apa in toate sistemele centralizate. Aglomerari de gheata in Suceva pe Bistria si Dorna, se monitorizeaza fenomenul"Remus Pricopie: In 26 de judete scolile vor ramane inchise, in Bucuresti vor ramane inchise 2 zile. La universitatile din Bucuresti, Pitesti, Targostive - nu vor fi activitati, examenele vor fi replanificate. In celelalte universitati, examenele vor fi replanificate daca studentii nu pot ajunge la examene. Raed Arafat a facut apel la medici sa nu mai declare cazurile de hipotermie, fara confirmarea unui legist. Hipotermie - persoana sanatoasa care a decedat prin frig. Daca o persoana a facut atac de cord si a murit in frig, nu e hipotermie.

12:56 Universitatea Bucuresti, Universitatea din Pitesti si Universitatea Valahia din Targoviste au decis suspendarea activitatea didactica programata pentru luni, informeaza Ministerul Educatiei Nationale.

12:51 Ion Sandu, ANM: In judetele respective zapada a depasit 50 cm in 24 de ore, iar intensitatea vantului era suficient de mare, incat sa se incadreze la COD ROSU.

12:48 Administratia Nationala de Meteorologie va emite cod rosu pentru judetul Buzau, nordul judetului Braila si sudul judetului Vrancea, valabil pentru duminica pana la ora 21.00, pentru celelalte zone fenomenele meteo urmand sa scada in intensitate. Judetele Dambovita, Teleorman, Giurgiu, municipiul Bucuresti, Ilfov si Prahova vor trece de la codul portocaliu la cel galben incepand cu ora 21.00 , iar judetele Mehedinti, Gorj, Valcea, Arges, Olt si Dolj vor iesi de sub codul galben tot duminica, la ora 21.00. Judetele Vrancea, Galati, Buzau. Braila, Tulcea, Ialomita, Calarasi si Constanta vor fi in cod portocaliu pana luni dimineata, la ora 9.00. Vicepremierul Liviu Dragnea a precizat ca la acest moment nu mai sunt persoane izolate in locuinte care sa se afle in situatii critice sau persoane disparute.

11:22 Toate scolile din judetul Braila si Buzau vor fi inchise luni si marti, din cauza viscolului si a zapezii. Vedeti aici mai multe despre acest subiect.

10:29 Un numar de 321 de persoane au fost evacuate din mijloace de transport, 63 au fost salvate si 22 asistate medical, pana duminică dimineata, cand mai erau opt oameni blocati in autovehicule, trenuri sau gari, potrivit celui mai recent bilant al Ministerului Afacerilor Interne. Pana la aceasta ora, 321 de persoane au fost evacuate din mijloace de transport, alte 63 de persoane au fost salvate, acestora adaugandu-li-se 22 de persoane asistate medical. La aceasta or, mai sunt blocate in trafic - in autovehicule, trenuri, gari etc., opt persoane, se arata in bilantul emis la ora 9.00 de MAI.

10:26 Conducerea Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti a decis sistarea cursurilor unitatilor de invatamant preuniversitar (prescolar, gimnazial si liceal) din Municipiul Bucuresti pentru datele de luni, 27 ianuarie 2014 si marti, 28 ianuarie 2014. Aceasta decizie a fost luata la recomandarea Institutiei Prefectului si Primariei Capitalei si cu informarea MEN. Reluarea cursurilor in Municipiul Bucuresti va fi anuntata, din timp, printr-un comunicat de presa.

09:21 In Buzau, Galati, Braila, Vrancea si Ialomita, viteza vantului a depasit si 80 de kilometri pe ora, lucru care le-a dat mari dureri de cap drumarilor care incercau sa tina situatia sub control. Nu a fost usor nici pentru cei aflati pe drumurile de pe Valea Prahovei, care au incercat in zadar sa tina piept zapezii, chiar daca erau dotati corespunzator. Zeci de drumuri sunt si la aceasta ora blocate in toata partea sudica a tarii, iar multe trenuri au ramas in gari pe timpul noptii spre disperarea calatorilor.

08:09 Viscolul si ninsoarea, care s-au dezlantuit ca intr-un infern in ultimele 36 de ore, in mai multe judete din tara, au doborat 63 de persoane. Sambata seara, la ora 23:30, mai multi reprezentanti ai ministerelor, adunati intr-un comandament la MAI, prezentau situatia din tara. GABRIEL OPREA, ministru interimar de Interne: "Angajati ai MAI, MApN au fost implicati in salvarea de persoane, ei au participat la operatiuni in care au fost salvate 63 de persoane, vom avea in teren 4826 de politisti, jandarmi, pompieri, la care s-au alaturat 150 de militari MApN, in plus sunt pregatite pentru interventie 9153 de efective". RAED ARAFAT, secret de stat in Ministerul Sanatatii: ""Ultimul raport la ora 23 primit arata ca mai avem cazuri nerezolvate, o gravida care a fost deja preluata si un pacient pentru dializa care a fost preluat, la Calarasi avem un pacient care urmeaza sa aiba un transplant renal, avem probleme cu aducerea lui la Bucuresti din cauza conditiilor drumurilor". Si in Bucuresti, conform raportului prezentat in cadrul comandamentului ce a avut loc la Primaria Capitalei, sute de persoane au avut nevoie de ingrijiri medicale. Autoritatile recomanda tuturor soferilor sa amane sau sa anuleze orice drum pe care il au de facut duminica.

07:34 Ministrul interimar al Afacerilor Internelor Gabriel Oprea a declarat ca 150 de persoane au fost cazate in camine provizorii ale primariilor din tara si ca in continuare sunt blocate pe drumuri 63 de masini. "Nu am inregistrat persoane izolate in locuinte si care sa se afle in situatii critice sau persoane disparute. La acest moment sunt inca blocate in trafic 63 de autovehicule, cele mai multe, respectiv 35, in judetul Calarasi si 12 in judetul Ilfov", a spus Oprea, in cadrul comandamentului de iarna de la MAI de la ora 23.30.

07:30 Peste 1.200 de solicitari au fost facute la serviciul de ambulanta in Bucuresti, in ultimele 24 de ore, peste 400 dintre acestea fiind urgente, incluzand 11 accidente auto si 28 de fracturi si entorse din cauza ghetusului, potrivit Primariei Capitalei. Din cele 1236 de solicitari, 424 au fost urgente din care: 28 de fracturi si entorse din cauza ghetusului, 11 accidente auto, 16 traumatisme, 25 de lipotimii, potrivit informatiilor prezentate la comandamentul de iarna de la Primaria Capitalei. In toate cele 19 spitale administrate de municipalitate au fost asigurate stocurile de medicamente, resursa de apa, apa calda, electricitate, gaz, caldura, iar caile de acces catre aceste unitati au fost degajate de zapada. Fiecare spital a asigurat un numar de doua - trei paturi pentru persoanele fara adăpost cu probleme medicale.

25 IANUARIE

19:30 ANM a revizuit codurile, avertizarea fiind valabila pana duminica la ora 22:00.

COD PORTOCALIU:  In intervalul mentionat, viscolul puternic va continua in cea mai mare parte a Munteniei si Dobrogei, in sudul Moldovei, precum si in zona Carpatilor de Curbura. In aceste regiuni, dar cu precadere in judetele Buzau, Braila, Vrancea si Ialomita, viteza vantului la rafala va depasi temporar 70...80 km/h, zapada va fi troienita, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 m. In sud-estul Dobrogei, mai ales la inceputul intervalului, vor mai fi ploi si lapovite, moderate cantitativ si izolat se va depune polei.

COD GALBEN: 
In intervalul mentionat, in Oltenia, vestul Munteniei, sud-estul Transilvaniei si jumatatea nordica a Moldovei va ninge, dar viteza vantului la rafala va fi de pana la 45...50 km/h.

18:50 Ion Sandu, de la ANM, a declarat la Stirile PRO TV: "Judetele din sud-vestul tarii, aflate sub cod portocaliu, pana la Arges, intra in cod galben. Intensitatea vantului va scadea, la fel si intensitatea zapezii. In sud-est, judetele vor ramane pana maine seara in cod portocaliu". Ion Sandu a declarat ca posibilitatea unui cod rosu de vant a fost eliminata, deoarece intensitatea vantului este in scadere. Codul rosu ar putea fi declarat local, pentru un interval de timp scurt, daca intensitatea zapezii va fi mare, intr-o anumita zona. "Miercuri, in sud-est, este posibilitatea sa existe din nou viscol, dar nu la intensitatea de acum si pe o singura zi", a mai adaugat Ion Sandu. 

18:15 Premierul Ponta a sustinut declaratii de presa, la Ministerul de Interne, in care a tinut sa transmita un mesaj clar catre autoritatile locale si centrale care au atributii in gestionarea situatiei create de viscolul care a afectat jumatate din Romania. Ponta doreste o organizare buna, autoritate si respectarea deciziilor luate de vicepremieri, care vor coordona fortele implicate. Urmeaza 24 de ore dificile, cu vreme foarte rea. Guvernul a autorizat Ministerul de Interne, Ministerul Apararii Nationale si autoritatile locale sa opreasca traficul in zonele lovite de viscol. Premierul Ponta a declarat ca cei ca aleg sa plece cu masina acum dau "semn de inconstienta", pentru ca urmeaza 48 de conditii meteo extrem de dificile. "Politia are din partea mea toata autoritatea de a opri toate tirurile, camioanele, nu circula nimeni, blocajele au aparut din partea camioanelor", a declarat Ponta.

Secretarul de Stat Raed Arafat a declarat ca situatia este dinamica si se schimba repede. O ambulanta a fost deblocata de o unitate a MaPN, pe autostrada A1, Bucuresti - Ploiesti. O unitate de transplant va fi transportata de la Craiova, insotita de utilaje speciale de deszapezire. Au fost puse la dispozitie senilatele de interventie, astfel ca pacientii au fost recuperati din zonele inaccesibile pentru ambulante.

La ora 18:15 situatia era urmatoarea: 47 de comune si 71 de sate sunt fara curent, 154 de persoane au fost evacuate, dupa ce au fost blocate in trafic, in aeroporturi si porturi, 34 de persoane asistate medical, 4 drumuri sunt restrictionate, 22 drumuri inchise, inclusiv cele trei autostrazi.

17:15 Armata va interveni cu 40 de militari, 3 transportoare amfibii blindate si 2 camioane pe A1. Alti 10 militari vor interveni cu autospeciale in Valcea. "Militari din structurile Ministerului Apararii Nationale actioneaza sambata, 25 ianuarie, la doua interventii in judetele Arges si Valcea pentru a debloca caile de circulatie si a sprijini populatia afectata de ninsori si viscol. Cele doua misiuni sunt realizate la solicitarea autoritatilor locale. Aproximativ 40 de militari, cu trei transportoare amfibii blindate si doua autocamioane cu tractiune integrala actioneaza pentru deblocarea autostrazii A1, iar alti 10 militari, cu mai multe autospeciale, actioneaza pentru deszapezirea cailor de comunicatii din localitatile Madulari si Susani din judetul Valcea", se arata in comunicatul MApN.

Prognoza ANM, pentru intervalul 17:00-20:00: Oltenia - va ninge pe arii extinse, depunandu-se strat nou de zapada, iar vantul va prezenta intensificari izolate viscolind si troienind zapada. Transilvania - Stratul de zapada va continua sa creasca in medie cu 5 cm in zona de munte si cu 1-2 cm in zonele joase. Vantul va sufla in general moderat, cu intensificari locale, mai ales in zona montana unde vor atinge sau depasi la rafala 60-70 km/h, viscolind zapada. La munte local se va semnala ceata asociata si cu depunere de chiciura. In zona montana inalta si local in judetul Covasna, temperaturile scazute asociate cu vantul intens, vor conduce local la valori ale indicelui de racire sub -20 grade. Muntenia - , va continua sa ninga in cea mai mare parte a regiunii depunandu-se strat nou de zapada, iar vantul va slabi treptat in intensitate in vestul regiunii dar va continua sa prezinte intensificari sustinute, in restul regiunii atingand si depasind la rafala, viteze de 70...80 km/h viscolind si troienind zapada. Dobrogea - vor cadea precipitatii pe arii relativ extinse, sub forma de ninsoare, exceptand sud-estul zonei, unde vor fi mixte. Vor fi conditii de polei. Vantul va prezenta intensificari sustinute, ce pot depasi 70 – 80 km/h la rafala, viscolind ninsoarea. Moldova - va ninge pe arii extinse, depunandu-se strat consistent de zapada. Vantul va prezenta intensificari locale de pana la 60 km/h, in judetele Vrancea si Galati, viscolind si troienind zapada.

16:00 Pana la ora 17, va continua sa ninga, pe arii extinse. Stratul de zăpadă va continua să crească în medie cu 5 cm în zona de munte şi cu 1-2 cm în zonele joase. Vântul va sufla moderat, cu intensificări locale, mai ales în zona montana unde vor atinge sau depasi la rafala 60-70 km/h, viscolind zăpada. La munte, local, se va semnala ceata asociata si cu depunere de chiciura. În zona montana inalta si local in judetul Covasna, temperaturile scăzute asociate cu vântul intens, vor conduce local la valori ale indicelui de răcire sub -20 grade.

15:20 Cristian Andrei, director Siguranta Rutiera CNADNR: Soferii sunt rugati sa evite sa intre din drumuri laterale pe drumurile ce au fost inchise. 

15:10 "Codul portocaliu ramae valabil in 18 judete, la jumatatea perioadei de ninsori si viscol si se poate transforma oricand in cod rosu. In noptile urmatoare, nu doarme nimeni. Cine nu e la datorie, va pleca acasa. Sunt convins ca toata lumea isi vai face datoria. In localitatile cu probleme, unitatile militare sunt gata sa acorde sprijin. Tancuri si TAB-uri vor fi puse la dispozitie, a spus ministrul interimar de la Interne, Gabriel OpreaJudelete din SV vor iesi din cod portocaliu, judetele din SE raman sub cod portocaliu pana duminica seara. Duminica, vantul va fi mai slab.". "Au fost mai multe situatii pe autostrazi, fara decese si victime grave. Au intervenit echipajele de la SMURD si ambulanta. O femeie de 40 de ani a murit in Capitala dupa ce s-a aruncat de pe Podul Colentina. a precizat si Raed Arafat"Dimineata, au fost probleme cu macazurile, trenurile au intarzieri. Pana la 13.30 au fost anulate 19 trenuri si alte 27 au fost intarziate", a spus si Ramona Manescu, ministrul Transporturilor.

Dispeceratul de la Ministrul Mediului functioneaza 24/24. Sistemul de gospodarire a apelor functioneaza dupa programul de iarna iar aprovizionarea cu apa functioneaza normal. In judetele Suceva si Neam, raurile Bistrita si Dorna au aglomerari de gheata, pe 1,5km si respectiv 800 m. Ministrul Mediului a recomandat Romsilva sa nu permita turistilor sa intre in zonele de risc. 75 de turisti au fost impiedicati, in Dambovita, sa intre in Parcul Natural Pestera. MInistrul Educatiei, Remus Pricopie, a recomandat autoritatilor locale sa apeleze la suspendarea cursurilor, daca situatia o cere, chiar daca vremea se amelioreaza, dar drumurile raman blocate. Pricopie a recomandat si suspendarea cursurilor diferentiat, pentru anumite cicluri de invatamant. Generalul Stefan Danaila, seful Statului Major, a declarat ca armata este la dispozitia autoritatilor locale, pentru a interveni cu utilaje grele, tancuri si TAB-uri, pentru a salva persoanele inzapezite.

7 judete sunt in cod galben. Localitati fara apa si gaze: 0. Persoane ranite: 2. Persoane evacuate: 0. Persoane salvate: 6. 32 de persoane blocate in trafic. 35 de autovehicule blocate in trafic. Efective pregatite: 9153.

14:36 Mehedinti: Barbat scos mort de sub zapada de catre medicii de la Ambulanta

Ambulanta Mehedinti a fost sezizata ca intr-o gospodarie din localitatea Stangaceaua un barbat este cazut în curtea casei, victima fiind gasita decedata de catre medici sub un strat consistent de zapada, transmite corespondentul MEDIAFAX. Apelul la 112 a venit la Serviciul Judetean de Ambulanta Mehedinti, in jurul orei 10.47.

14:17 Chiar daca nu a fost inca afectat de zapezi, litoralul este maturat de o furtuna extrem de puternica. La malul marii, vantul sufla cu putere, in rafale care depasesc pe alocuri 80 de kilometri la ora. Toate porturile au fost inchise navigatiei pentru ca vizibilitatea a scazut, iar valurile sunt uriase. Porturile din Constanta, Agigea si Midia si Mangalia au fost inchise inca din zori, iar traficul pe canalul Dunare Marea Neagra a fost restrictionat. Asta inseamna ca toate operatiunile de incarcare descarcare au fost suspendate, iar nici o nava nu are voie sa paraseasca porturile. Toti capitanii ambarcatiunilor au fost avertizati sa isi ia masuri de siguranta pentru a se preintampina accidentele navale. Pe mare, vantul sufla cu putere si ridica valuri mari, de 4-5 metri inaltime, iar situatia nu se va imbunatati, din contra, sunt asteptate intensificari si mai mari ale vantului. Judetul Constanta este sub avertizare de cod galben de vant si ninsori insa deocamdata temperatura este destul de ridicata pentru aceasta perioada, sunt 6 grade Celsius, iar in loc de ninsoare, ploua mocaneste. Din aceasta noapte se asteapta ca ploile sa se transforme in ninsori. 

13:10 Zece autovehicule, din care doua TIR-uri, implicate intr-un accident pe A1Zece autovehicule - opt autoturisme si doua TIR-uri - au fost implicate, sambata, intr-un accident rutier produs pe autostrada A1, doua persoane fiind ranite si preluate de echipajele medicale ale Serviciului de Ambulanta si SMURD, transmite corespondentul MEDIAFAX. Conform datelor furnizate de catre reprezentantii Comitetului Judetean pentru Situatii de Urgenta Dambovita, accidentul s-a produs la kilometrul 52 al autostrazii A1, pe sensul de mers Bucuresti - Pitesti.  Zece autovehicule, intre care opt autoturisme si doua TIR-uri, s-au ciocnit in lant, in urma accidentului doua persoane fiind ranite. Una dintre victime a fost preluata de o ambulanta SMURD, cea de-a doua fiind preluata de un echipaj al Serviciului de Ambulanta Dambovita, pentru a fi transportate la spital.

13:05 Cea mai grava situatie este pe Autostrada Soarelui, unde din cauza viscolului foarte puternic masinile au derapat si au avut loc mai multe accidente in lant.Un echipaj de la ambulanta a cerut ajutorul unei echipe a Stirilor ProTv ca sa scoata un ranit din aceasta urgie. In mai multe locuri sunt cateva masini tamponata si blocate. Operatiunile de salvare se desfasoara cu greutate, deoarece este un ger cumplit. Pompierii sunt cu fetele inghetatate. Nimeni nu a fost ranit foarte grav,dar nu pot fi scosi toti oamenii din zona. Mai multe masini ale SMURD si ale pompieriilor ajung la locul accidentului. Pe sensul catre Bucuresti se afla un microbuz cu oameni, nu se stie starea lor. Ranitul pe care reporterul Stirilor ProTv l-au ajutat este in stare buna, este constient, a incercat sa evite alta masina, se intorcea de la munca. A fost preluat de o alta amblanta, toti ranitii sunt dusi la spitalul din Lehliu, pentru asistenta medicala.

11:57 Aproximativ 20 de autovehicule s-au ciocnit, sambata, pe firul 2 al autostrazii A2, intre Constanta si Bucuresti, in accident o persoana fiind ranita si ramanand incarcerata in masină, echipaje ale ISU si Ambulantei intervenind la fata locului, potrivit Mediafax. Potrivit datelor furnizate de purtatorul de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Calarasi, plt. maj. Ovidiu Tataranu, accidentul s-a produs pe autostrada A2, pe calea 2 a autostrazii, intre Constanta si Bucuresti, la kilometrul 60, in dreptul localitatii Lehliu Gara. Primele informatii de la fata locului arata ca aproximativ 20 de autovehicule sunt implicate in acest accident in lant. Intr-una dintre masinile implicate in accident o persoana a ramas incarcerata, insa este constienta si are un traumatism la un brat, fiind posibil sa fie vorba despre o fractura.

11:32 Autoritatile buzoiene au dispus, sambata, la ora 11.00, inchiderea a altor doua drumuri nationale, DN 2 B Buzau - Braila si DN 2 C Buzau - Slobozia, din cauza viscolului, dupa ce la ora 6.00 fusese inchis DN 22 Ramnicu Sarat - Baila. Potrivit reprezentantilor ISU Buzau, sambata, la ora 11.00, a fost luata masura inchiderii a inca doua sosele nationale, din cauza viscolului puternic, si anume DN 2 B Buzau - Braila si despre DN 2 C Buzau-Slobozia. 

11:25 Doua microbuze de persoane, unul cu 11 pasageri, iar celalalt doar cu soferul la bord, dar si patru autoturisme sunt blocate din cauza viscolului, pe drumuri din judetul Buzau, pentru deblocarea lor actionand mai multe utilaje de deszapezire.

10:51 In noaptea care a trecut Ambulanta a primit 912 apeluri, dintre care 463 s-au dovedit a fi urgente. Pe strazile principale au actionat 344 de utilaje de deszapezire, cativa copaci au cazut, dar deocamdata RADET, RATB, ENEL, APA NOVA, LUXTEN nu au inregistrat evenimente deosebite si avarii. In sedinta a comandamentului de iarna al Capitalei, primarul Sorin Oprescu a cerut tuturor autoritatilor sa ramana implicate si eventual sa-si suplimenteze fortele din teren. De asemenea, primarul Sorin Oprescu le-a cerut cetatenilor sa dea zapada si sa curete trotuarele in fata caselor. Primarul a subliniat ca este nevoie de mai mult material antiderapant si s-a intrebat daca acesta are concentratia potrivita. A avut de facut o observatie in legatura cu serviciile Romprest din sectorul 5: „Va faceti de ras in cartierul diplomatilor”, a spus Sorin Oprescu. El a aratat ca din 912 apeluri la Ambulanta, 463 au fost urgente. Trei oameni au cazut in strada, 28 au fost cazuri de fracturi, au fost 11 victime ale unor accidente rutiere, 16 traumatisme, 25 de lipotimii in locuri publice. In ceea ce priveste utilajele de deszapezire care au actionat aseara, situatia se prezinta astfel: Sectorul 1 – 72. Sectorul 2 – 49. Sectorul 3 – 56. Sectorul 4 – 55. Sectorul 5 – 33. Sectorul 6 – 79. 

09:50 Avertizarea de cod portocaliu de viscol a fost extinsa la 18 judete din sudul si sud-estul tarii, pana duminica la ora 22.00, potrivit Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM). Potrivit noii avertizarii ANM, se afla sub cod portocaliu de viscol pana duminica seara judetele Mehedinti, Gorj, Dolj, Olt, Valcea, Arges, Teleorman, Girgiu, Dambovita, Ilfov, inclusiv municipiul Bucuresti, Calarasi, Ialomita, Prahova, Buzau, Braila, Tulcea, Vrancea si Galati. Viscolul puternic va continua in Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei si zonele montane aferente, precum si in nordul Dobrogei, informeaza ANM. In aceste regiuni vantul va sufla in rafale de peste 70 - 80 km/h, ninsoarea va fi puternic viscolita si troienita, iar vizibilitatea se va reduce sub 50 de metri. In acelasi interval, este cod galben de viscol in Constanta, Sibiu, Brasov, Covasna, Bacau, Vaslui si Iasi. In sudul Transilvaniei si centrul Moldovei va ninge, vantul va avea intensificari, cu viteze de 60 - 70 km/h, iar ninsoarea va fi viscolita. Sambata, in Constanta vor predomina ploile, moderate cantitativ, izolat se va depune polei, iar vantul va sufla cu rafale de peste 70 - 80 km/h. 

09:32 Peste 900 de apelui au fost inregistrate, in ultimele 18 ore la Serviciul de Ambulanta Bucuresti-Ilfov (SABI), peste jumatate fiind urgente, iar dintre acestea 28 de fracturi si entrose din cauza ghetusului de pe strazi, a declarat managerul SABI, Alis Grasu. "Vorbim despre un total de 912 apeluri in 18 ore, dintre care 463 de urgente", a spus Alis Grasu, precizand ca printre urgente se numara si 11 accidente auto provocate de ghetus. Tot in acest interval au mai fost 16 traumatisme si 25 lipotimii, a mai spus Grasu. Totodata, masinile ambulantei au transportat 13 persoane in adaposturile sociale ale Primariei Capitalei.

09:25 Aproximativ 4.000 de locuinte electrice din judetul Ilfov nu au avut energie electrica vineri seara, incepand cu ora 22.00, din cauza caderilor de zapada si a viscolului, cea mai mare parte a defectiunilor fiind remediate o ora mai tarziu, informeaza Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Ilfov. Accesul la energie electrica a fost intrerupt pentru aproximativ 4.000 de abonati din localitatile Berceni, Vidra, Copaceni, Varteju si Bragadiru. Un numar de 22.580 de consumatori din 15 localitati ale judetului Arges nu sunt alimentati cu energie electrica, sambata dimineata, in urma avariilor produse de vantul puternic pe reteaua de alimentare cu energie electrica operata de compania CEZ, a declarat corespondentului MEDIAFAX prefectul judetului Arges, Cristian Soare.

09:19 Primarul Sorin Oprescu a anuntat ca in Capitala se circula in conditii de iarna  "Nu poate sa ne incurce o zapada" a precizat primarul la Comandamentul de iarna de la Primaria Capitalei.

09:17 Manevrele navelor au fost suspendate, in cursul noptii de vineri spre sambata, in toate porturile constantene, din cauza vantului puternic, ce sufla la rafala cu viteze de 70 - 80 km/h. Potrivit autoritatilor portuare, operatiunile au fost sistate in porturi, rand pe rand, incepand cu Mangalia si Constanta Sud - fluvial, deoarece vantul sufla cu viteze de 60 - 70 km/h la tarm, iar in larg poate atinge si depasi 80 km/h. Activitatea a fost apoi oprita in portul Constanta Nord, iar ultimul port inchis a fost Midia, in jurul orei 04.10. Tot din cauza vantului puternic a fost restrictionata si deplasarea convoaielor de barje pe Canalul Dunare-Marea Neagra, prin ecluza de la Agigea catre portul Constanta Sud - fluvial.

08:30 Potrivit Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Buzau, Vasile Prahoveanu, in zona se inregistreaza viscol puternic, iar vizibilitatea este extrem de redusa. Din cauza aceluiasi fenomen, incepand cu ora 6.30, a fost inchis DJ 214 intre localitatile Caragele si Rusetu. Potrivit sursei citate, in acest moment, in judetul Buzau nu ar exista situatii critice, cu masini blocate sau oameni inzapeziti. Pravoveanu a spus ca in municipiul Buzau se inregisteaza -7 grade Celsius si ca toate persoanele fara adapost au fost adunate de pe strazi si duse la un centru de adapost al Primariei Buzau, pentru a se evita orice incident. Din informatiile primite de la Statiile Meteorologice din judetul Buzau, la ora transmiterii acestei stiri se semnaleaza viscol cu rafale de vant cuprinse intre 9 - 13 m/s, temperatura in municipiul Buzau de minus 7 grade Celsius, iar la Ramnicu Sarat se inregistreaza minus 7,3 grade Celsius. In judetul Braila, la ora 7.00, se circula pe toate drumurile nationale si judetene, insa in conditii anevoioase, in special din cauza viscolului. Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Braila, Stefan Stoian, pe DN 22, sosea inchisa pe teritoriului judetului Buzau, se circula la Braila pana la limita cu judetul Buzau. "Inspectoratul de Politie Judetean Braila a instalat filtre de informare a participantilor la trafic la iesire din municipiul Braila si in localitatea Gradistea, pentru a-i opri pe soferi sa plece la drum in astfel de conditii meteo”, a declarat, sambata, pentru corespondentl MEDIAFAX Stefan Stoian. La ora transmiterii acestei stiri, atat in Buzau, cat si in Braila, toate localitatile sunt alimentate cu energie electrica, desi viscolul este extrem de puternic, reprezentantii Electrica apreciind totusi ca probleme ar putea aparea in cursul zilei daca ninsoarea va continua, iar vantul va sufla cu aceeasi intensitate.

08:00 Prognoza meteo pentru SAMBATA, 25 IANUARIE, la nivelul intregii tariAstazi, vor cadea ninsori abundete in cea mai mare parte a Olteniei, pe unde stratul de zapada poate depasi 30 - 40 de centimetri, vantul va sufla cu peste 70 km/h si va viscoli ninsoarea. Astazi si la noapte viscolul se va intensifica si in zona Munteniei, pe unde se anunta ninsori abundente si rafale de vant de peste 75 -80 km/h. In judetele atentionate cu cod galben va ninge, se va depune strat consistent de zapada, iar vantul va depasi 60 -70 km/h si va viscoli ninsoarea. Afla aici informatii despre prognoza meteo pana luni la nivelul intregii tari. Capitala se va afla pana duminica seara sub cod portocaliu de vremea rea. Se anunta ninsori abundente si intensificari sustinute ale vantului, care va depasi la rafala 60 -70 km/h. Maxima prognozata este de minus 5 grade; duminica dimineata se vor inregistra in jur de minus 8 grade.

07:35 Iarna le-a creat probleme si localnicilor de langa Vatra Dornei, dupa ce pe raul Bistrita s-au format poduri de gheata si a existat riscul unor inundatii. Pirotehnistii suceveni au intervenit si au distrus prin explozie sloiurile de la suprafata apei. Pompierii au folosit 40 de kilograme de dinamita pentru cele zece explozii care au distrus podurile de gheata pe o lungime de 600 de metri. In urma interventiei, pericolul de inundatii a disparut, dar autoritatile vor monitoriza in continuare zona in cazul in care vor mai aparea astfel de probleme. 

07:20 La ora 02:00 in Capitala termometrele indicau -6 grade Celsius, insa in realitate, din cauza vantului extrem de puternic, temperatura resimtita a fost de -16 grade. Utilajele de deszapezire au intervenit toata noaptea, ca sa curete drumurile. La nivelul intregii Capitale au fost pregatite 455 de astfel de utilaje si peste 30 de tone de antiderapant. Cu toate acestea, unii soferi tot au intampinat dificultati in trafic. Taximetrist: "Foarte prost, se circula foarte prost, am derapat, se circula forte greu, gheata pe jos, nu vad masini speciale sa curete". Viscolul si rafalele de vant au facut dezastru in Ilfov. Mai multe cartiere din localitatile Corbeanca, Otopeni, Snagov, Jilava si comuna Berceni au ramas fara curent. Mai multe crengi au cazut pe liniile electrice aeriene. Specialistii atrag insa atentia ca situatia s-ar putea inrautati in unele zone. Pietonii si soferii trebuie sa fie extrem de atenti pe unde merg pentru ca totul este acoperit cu o pojghita de gheata.

07:02 Autostrada 1, Bucuresti - Pitesti, a fost inchisa din cauza viscolului si a vizibilitatii foarte reduse. AICI GASITI SITUATIA ACTUALIZATA A DRUMURILOR. La fel si DN22, ce leaga Ramnicu Sarat de Braila, unde vizibilitatea este redusa la sub 20 de metri. Drumul National 67C, intre Novaci si statiunea gorjeana Ranca, a fost inchis inca de vineri seara, de la ora 22, din cauza viscolului de pe munte. Si in Bacau mai multe sectoare de drumuri judetene au fost blocate, respectiv Padureni - Iliesti, Ocheni - Gaiceana si Gioseni - Bazga. Autoritatile au luat aceasta masura ca sa nu ramana soferii inzapeziti si le-au oferit rute ocolitoare alternative. Vantul puternic a determinat si blocarea traficului maritim, astfel ca acum portul Mangalia este inchis. Autoritatile va recomanda ca in cazul in care calatoriile nu sunt urgente si absolut necesare sa nu porniti la drum.  Specialistii se tem ca va fi chiar nevoie sa emita cod rosu de ninsori pentru anumite zone.

24 IANUARIE

20:50 Mai multe drumuri judeţene din Bacău, închise circulaţiei, în urma avertizării de "cod galben".

19:00 Prognoza meteo pentru Bucuresti. Cum s-au pregatit primariile in cazul in care vantul va bate cu 80km/ora.

18:30 Circulatie ingreunata pe autostrada A3 din cauza burnitei si a vantului. Vezi situatia drumurilor blocate. Ca urmare a emiterii codului portocaliu, la palatul Victoria a fost convocat comandamentul de iarna. "Daca nu e nevoie urgenta sa se plece la drum, sa se amane deplasarile din aceasta noapte pana duminica dupa-masa", a spus seful ANM, Ion Sandu, la inceputul Comandamentului. Sandu a anuntat ca 10 judete vor fi sub cod portocaliu de ninsori si viscol iar in alte 16 judete s-a emis codul galben. Comandamentul de iarna de la sediul Guvernului, condus de premierul Victor Ponta, a putut fi urmarit LIVE pe StirilePROTV.ro. "Cand se intampla ceva care sa nu functioneze, cum a fost luni, exista responsabilitate politica, dar nu voi accepta invinovatirea celor care stau in drum, stau in inundatii. Cand sunt lucruri care nu functioneaza, le indreptam. Cand sunt responsabilitati, le asumam. Vreau sa fim pregatiti, ca si iarna trecuta. E important ca ceea ce se face bine sa fie comunicat, altfel 100 de oameni salvati nu se stie niciodata, unul pe care l-am pierdut e invinovatita toata lumea", a spus Victor Ponta, care s-a aratat ingrijorat de avertizarea meterologilor, dar si de situatia drumurilor.

Ion Sandu, directorul ANM, a dat informatii privind avertizarea de cod portocaliu emisa vineri si care afecteaza Capitala si 10 judete. "Este emis in primul rand pentru vant. In cursul zilei de maine, vor fi doua actualizari la codul portocaliu. Este posibil sa fie incluse unele judete si scoase altele. Nu excludem posibilitatea sa apara si coduri rosii nowcasting in prima faza. Daca nu este nevoie urgenta sa se plece la drum, sa se amane plecarile din aceasta seara pana duminica", a spus Ion Sandu. Secretarul de stat Raed Arafat a cerut ca persoanele cu factori de risc sa fie evacuati inainte de ninsorile pe care le anunta codul portocaliu. "Ca de obicei, dializatii si femeile gravide din zone cu risc de inzapezire sa fie evacuate. Sa nu fugim dupa ei apoi cu alte mijloace", a spus Arafat.

Cod portocaliu de ninsori si viscol in Bucuresti si 10 judetePotrivit avertizarii cod portocaliu transmise de Administratia Nationala de Meteorologie, incepand de vineri seara, ninsorile vor fi abundente in cea mai mare parte a Olteniei (judetele Mehedinti, Gorj, Dolj si Valcea), unde stratul de zapada va depasi local 30 - 40 de centimetri, iar vantul va sufla cu peste 70 de kilometri pe ora, viscolind si troienind zapada. In cursul zilei de sambata si in noaptea de sambata spre duminica, viscolul se va intensifica in Muntenia, iar in judetele Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Buzau, Braila si Ilfov, inclusiv municipiul Bucuresti, temporar vor fi rafale ale vantului de peste 75 - 80 de kilometri pe ora, va ninge abundent, iar ninsoarea va fi puternic viscolita. Judetele Constanta, Tulcea, Galati, Vaslui, Bacau, Vrancea, Prahova, Dambovita, Teleorman, Olt, Arges, Covasna, Brasov, Sibiu, Hunedoara si Caras-Severin vor fi de vineri, ora 18.00, pana duminica, la ora 18.00, sub avertizare cod galben.

In sudul si estul tarii va ninge, iar vantul va avea intensificari, viscolind ninsoarea. Vantul va avea la rafala 60 - 70 de kilometri pe ora in sudul Banatului, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei, precum si in zona Muntilor Banatului, a Carpatilor Meridionali si de Curbura, zone in care si stratul de zapada va fi consistent. Aceste fenomene meterologice au impus emiterea avertizarii de cod portocaliu de ninsori si viscol. Potrivit acestei avertizari, vor fi precipitatii mixte si se va depune polei local in Dobrogea, iar in prima parte a intervalului si in Banat, sudul Olteniei si al Munteniei. Cantitatile de precipitatii vor depasi pe arii restranse 20 de litri pe metru patrat in 24 de ore. In restul teritoriului ninsorile vor fi in general slabe.

Ce spun meteorologiiJumatatea de sud a tarii a intrat sub stapanirea iernii, de vineri seara. Ninsorile incep vineri si tin pana duminica sau chiar luni. Meterologii spun ca se va asterne un strat de zapada care ar putea atinge chiar si o jumatate de metru, ceea ce ridica problema drumurilor blocate. Momentan, situatia drumurilor este buna, dar oficialii si meteorologii au avertizat ca lucrurile s-ar putea schimba Cele mai mari probleme ar putea aparea in Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei, unde o sa viscoleasca puternic incepand de vineri seara, cand incepe avertizarea de cod portocaliu. Politistii au anuntat ca sunt pregatiti sa inchida drumuri, daca e nevoie, ca sa previna inzapezirea masinilor. In clipa de fata nu avem insa drumuri blocate sau inchise din cauza zapezii.

Meteorologii au anuntat ca zapada va acoperi in urmatoarele 48 de ore toata tara, insa stratul cel mai consistent va fi in Oltenia apoi Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei. Va ninge zdravan de la Carpatii Meridionali, pana la Dunare si Marea Neagra. Specialistii vorbesc despre depuneri de o jumatate de metru, in medie. Florinela Georgescu, director Executiv al ANM: "Cantitatile de precipitatii vor depasi pe arii restranse 20 l/mp, in 24 de ore, ceea ce inseamna ca stratul nou depus va depasi 40-50 de cm." Sambata va incepe sa bata vantul cu 60-70 de kilometri la ora in Moldova, Baragan, Dobrogea si chiar in Capitala. Viscolul va troieni zapada, au anuntat meteorologii stransi la comandamentul de iarna de la Guvern. Florea Oprea, secretar de stat in MAI: "Sa nu ezitati sa luati masuri adecvate de restrictionare a traficului rutier, chiar o restrictionare timpurie a acestuia."

Unde ne putem astepta la drumuri blocatePotrivit celor de la drumuri, tronsoanele care se inzapezesc primele sunt DN 22, care leaga Ramnicu Sarat de Braila. DN2C Buzau Slobozia, dar si Autostrada Soarelui - intre Bucuresti si Fetesti. Deocamdata, la nivel declarativ stam bine cu situatia drumurilor din tara. Florin Dascalu, consilierul sefului CNADNR, ne primite cat mai putine drumuri blocate: "Avem circa 110 mii de tone de sare, suficienta pentru doua luni de iarna, 2561 de utilaje in 300 de baze. Toate drumurile sunt acoperite cu contracte de deszapezire". Si in Capitala Primaria da asigurari ca a pregatit 455 de utilaje pentru dezapezire si 30 de tone de material antiderapant, astfel ca nu ar trebui sa existe nici aici drumuri blocate. Bucurestenii care intampina probleme din cauza codului portocaliu pot suna la numarul de telefon gratuit al Dispeceratului pentru Situatii de Urgenta: 0.800.800.868. Utilajele ar trebui sa iasa inca de sambata de la pranz pe sosele, pentru ca pana la venirea zapezii meteorologii avertizeaza ca va fi polei, in special in Muntenia si Oltenia. Riscul de accidente grave este crescut, daca drumurile se transforma in patinoare

Aflati informatii actualizate despre starea traficului, situatia drumurilor precum si prognoza meteo in detaliu de pe vremea.stirileprotv.ro.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Scoli si gradinite inchise vineri in Bucuresti si alte 14 judete. LISTA unitatilor de invatamant cu activitatea suspendata
Scoli si gradinite inchise vineri in Bucuresti si alte 14 judete. LISTA unitatilor de invatamant cu activitatea suspendata

Toate unitatile de invatamant din sistemul preuniversitar din Bucuresti si alte 14 judete raman inchise si vineri, 31 ianuarie.

Paul Angelescu a transmis din mijlocul Codului Rosu. Drumul care in 10 minute a fost acoperit complet de zapada
Paul Angelescu a transmis din mijlocul Codului Rosu. Drumul care in 10 minute a fost acoperit complet de zapada

Paul Angelescu a fost in judetul Buzau, primul judet cu cod rosu pentru viscol. Toate drumurile erau inchise acolo, iar localitatile ... rupte de lume. Doua utilaje care incerau sa degajeze soseaua au ajuns intr-o situatie limita.

Starea drumurilor blocate dupa ce ANM a dat avertizare nowcasting de COD ROSU
Starea drumurilor blocate dupa ce ANM a dat avertizare nowcasting de COD ROSU

ANM a anuntat miercuri la pranz ca sase din judetele aflate in cod portocaliu de viscol vor intra in cod rosu pana seara la ora 22:00.

Recomandări
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie
Românii au în conturile personale de pensii din Pilonul 2 o sumă record. Cât primește fiecare în medie

Românii au în conturile personale de pensii Pilon 2 o sumă record. Peste 160.000 de pensii Pilon 2 au fost deja plătite către cei ieșiți din activitate, jumătate din sumă numai anul trecut.

Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune
Joe Biden a ajutat în secret Ucraina să se apere de atacurile Rusiei și a trimis rachete ATACMS cu rază lungă de acțiune

În ultimele săptămâni, Statele Unite au trimis în secret rachete cu rază lungă de acțiune Ucrainei pentru a fi folosite în lupta împotriva invadatorilor ruși, iar Ucraina le-a folosit deja de două ori.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.