Romania e cu totul sub zapada. Autostrada Soarelui si 43 de drumuri nationale sunt inchise

×
Codul embed a fost copiat

STAREA ACTUALIZATA A DRUMURILOR. Iarna parca nu se mai satura sa isi arate forta si viscolul loveste Romania din toate directiile. A luat deja 74 de vieti. Bucurestiul si 13 judete sunt sub cod portocaliu.

Alte 14 judete vor intra sub incidenta codului galben.

Cumplit este ca, de la o ora la alta, situatia risca sa devina critica, mai ales ca viforul s-a intors si in zonele deja sufocate de zapada.

In 7 judete, toate drumurile sunt blocate. Alte 44 de drumuri nationale sunt impracticabile.

Pe Autostrada Bucuresti - Pitesti au voie doar masinile de pana la 3,5 tone, iar pe Autostrada Soarelui nu se circula. In plus, 330 de trenuri au fost anulate si 7 linii de cale ferata sunt inchise, pentru ca au fost acoperite de zapada.

Citește și
zapada
Oamenii din Buzau, neputinciosi in fata urgiei. Excavatoarele lasa in urma lor hauri de 5 metri
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Probleme sunt si pe aeroporturi. Pe Otopeni au fost anulate 15 curse aeriene din cauza vremii, iar altele au ajuns la Bucuresti cu intarziere. Si pe Baneasa, aeronavele au plecat si au sosit cu intarziere.

In privinta scolilor, luni au fost suspendate complet cursurile din 7 judete. Marti elevii din 11 judete si din Capitala nu vor merge la scoala. Peste 3.800 de unitati de invatamant sunt afectate de vremea rea.

VEZI mai jos situatia actualizata a trenurilor cu probleme!

SITUATIA TRAFICULUI RUTIER LA ACEASTA ORA

Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania (CNADNR) informeaza ca luni seara erau inchise A2 Bucuresti-Fetesti si 43 de drumuri nationale, in timp ce alte 24 de drumuri nationale au restrictii de circulatie.

CNADNR informeaza ca luni seara s-a deschis traficul pe DN 22 Tulcea - limita cu judetul Constanta pentru toate categoriile de vehicule. Totodata, s-a deschis circulatia si pe DN 22 Smardan - Tulcea, DN 22A Cataloi - Saraiu si DN 22E Garvan-IC Bratianu pentru vehiculele cu masa totala maxima admisa mai mica de 3,5 tone.

De asemenea, incepand de luni seara s-a inchis DN 24A Murgeni - Albita.

Iata lista drumurilor inchise la marti dimineata

1. A2 Bucuresti – Fetesti;

2. DN 1B Mizil – Buzau;

3. DN 1D Albesti – Urziceni;

3. DN 2 Bucuresti - Bacau;

4. DN 2A Urziceni – limita cu judetul Constanta;

5. DN 2B Buzau – Galati – frontiera cu Republica Moldova;

6. DN 2C Costesti – Slobozia;

7. DN 2D Focsani – limita cu judetul Covasna;

8. DN 2M Focsani – Nereju;

9. DN 2N Bogza – Jitia;

10. DN 2R Jitia – Vintileasca;

11. DN 2L Tisita – Lepsa;

12. DN 21 Braila – Slobozia – Calarasi;

13. DN 21A Baraganu – Tandarei;

14. DN 22 Ramnicu Sarat – Braila;

15. DN 22B Braila – Galati;

16. DN 23 Focsani – Braila;

17. DN 23A Gologanu – Ciorasti;

18. DN 23B Maicanesti – Ciorasti;

19. DN 24 Crasna – Tecuci – Titita;

20. DN 24A Murgeni - Albita;

21. DN 24B Albita-Crasna;

22. DN 24D Barlad – Cuca;

23. DN 25 Tecuci – Sendreni;

24. DN 25A Fundeni – Nanesti;

25. DN 26 Galati – Oancea – Murgeni;

26. DN 26A Oancea – frontiera cu Republica Moldova;

27. DN 3 Bucuresti - Calarasi;

28. DN 3A Lehliu – Fetesti;

29. DN 3B Calarasi – Fetesti – Vladeni – intersectie cu DN 2A;

30. DN 31 Cuza Voda – Oltenita;

31. DN 31A Oltenita – Manastirea;

32. DN 4 Bucuresti – Oltenita;

33. DN 41 Oltenita – limita cu judetul Giurgiu;

34. DN 5A blocat in localitatea Izvoarele intre km 22 si km 25;

35. DN 5B Ghimpati – Giurgiu;

36. DN 10 Buzau – Brasov;

37. DN 11A pe raza judetului Vrancea;

38. DN 61 Ghimpati – Gaesti;

39. DN 65A Rosiorii de Vede – Turnu Magurele si Buzoesti – Surdulesti;

40. DN 7 Vestem – Ramnicu Valcea;

41. DN 6 Drobeta Turnu Severin - Orsova;

42. DN 22D Macin – Caugagia;

43. DN 22 F Horia – Nalbant.

Din cauza drumurilor nationale care sunt inchise, in fiecare judet prefecturile au liste cu sute de drumuri judetene sau comunale inchise la randu-le. Asta pentru ca autoritatile vegheaza la fiecare intrare/iesire de pe drumurile adiacente celor nationale, inchise circulatiei, si nu lasa pe nimeni sa treaca de filtre.

Valea Oltului, cel mai periculos drum. Soferii, la un pas sa fie ingropati sub zapada

Drumuri cu restrictii de circulatie:

A2 tronsonul Fetesti-Cernavoda, restrictionat pentru vehicule cu masa mai mare de 7,5 tone; A1 Bucuresti – Pitesti, restrictionat pentru vehicule cu MTMA mai mare de 3,5 tone; DN 1 Bucuresti-Brasov, restrictionat pentru vehicule cu MTMA mai mare de 7,5 tone; DN 1 sectorul Brasov-Vestem-Sebes-Turda (doar sensul catre Brasov), restrictionat pentru vehicule cu MTMA mai mare de 7,5 tone; DN 1A Bucuresti -Sacele, restrictionat pentru vehicule de peste 7,5 tone; DN 22C Cernavoda-Basarabi, restrictionat pentru vehicule cu MTMA mai mare de 7,5 tone; DN 5C Giurgiu-Zimnicea, restrictionat pentru vehicule de peste 7,5 tone; DN 6, sectorul Timisoara-Bucuresti (doar sensul catre Bucuresti), restrictionat pentru vehicule cu MTMA mai mare de 7,5 tone - mai putin tronsonul Drobeta Turnu Severin - Orsova (inchis); DN 66, pe sectorul Simeria-Filiasi (doar sensul catre Filiasi), restrictionat pentru vehicule cu MTMA mai mare de 7,5 tone; DN 71 Baldana-Sinaia, restrictionat pentru vehicule cu MTMA mai mare de 7,5 tone; DN 1B Ploiesti – Mizil, restrictionat pentru vehicule cu MTMA mai mare de 7,5 tone; DN 7 Nadlac – Deva – Vestem (doar sensul catre Vestem), restrictionat pentru vehicule cu MTMA mai mare de 7,5 tone; DN 7pe sectorul Ramnicu Valcea - Bucuresti (doar sensul catre Bucuresti), restrictionat pentru vehicule cu MTMA mai mare de 7,5 tone; DN 73 Brasov -Pitesti, restrictionat pentru vehicule cu MTMA mai mare de 7,5 tone; DN 65 Lunca Corbului-Pitesti, restrictionat pentru vehicule cu MTMA mai mare de 7,5 tone; DN 73C Campulung – Curtea de Arges, restrictionat pentru vehicule cu MTMA mai mare de 7,5 tone; DN 73C Curtea de Arges – Ramnicu Valcea, restrictionat pentru vehicule cu MTMA mai mare de 3,5 tone; DN 13 Targu Mures – Brasov, restrictionat pentru vehicule cu MTMA mai mare de 7,5 tone; DN 79 Oradea – Arad, restrictionat pentru vehicule cu MTMA mai mare de 7,5 tone; DN 76 Oradea – Deva, restrictionat pentru vehicule cu MTMA mai mare de 7,5 tone; DN 5 Bucuresti-Giurgiu, restrictionat pentru vehiculele cu MTMA mai mare de 7,5 tone; DN 22 Smardan-Tulcea, restrictionat pentru vehicule cu MTMA mai mare de 3,5 tone; DN 22A Cataloi – Saraiu, restrictionat pentru vehicule cu MTMA mai mare de 3,5 tone si DN 22E Garvan – I.C.Bratianu, restrictionat pentru vehicule cu MTMA mai mare de 3,5 tone.

MAI: Sunt 24 de judete afectate, 111 drumuri judetene blocate, 117 localitati izolate

Caderile masive de zapada au cauzat probleme mai dificile in partea de Sud a tarii, 24 de judete fiind afectate, 111 drumuri nationale blocate, pe alte cinci se circula cu dificultate, iar 117 localitati sunt izolate, a declarat, luni seara, ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Berca.

"La nivelul tarii situatia este mai dificila in partea de Sud. Avem 24 de judete afectate, 111 drumuri judetene blocate, cinci cu circulatia ingreunata, 117 localitati izolate. In total 10.000 de oameni din MAI intervin in schimburi", a spus ministrul Administratiei si Internelor.

Gabriel Berca a mai spus ca se actioneaza cu lucratori de la Politia Rutiera si spera ca de marti sa se normalizeze situatia si pe drumurile nationale. "Am vorbit la Vrancea si situatia se imbunatateste vizibil. Nu este momentul sa cautam alte solutii din punct de vedere administrativ sau sa declaram stare de nu stiu care, legea reglementeaza foarte bine in acest sens", a mai spus ministrul.

El a precizat ca in cadrul discutiilor de la Guvern, seful Administratiei Nationale de meteorologie (ANM) a informat ca varful de sarcina se va materializa in luni noapte, de marti situatia urmand sa fie mai buna. "Azi nu am putut folosi elicopterele MAI (din cauza ninsorii, respectiv a vizibilitatii reduse-n.r.), se pare ca de maine vom putea", a mai spus Gabriel Berca.

Meteorologii au prelungit avertizarea de Cod portocaliu de ninsori abundente pana marti, la ora 14.00, si au extins-o pentru jumatatea sudica a tarii, potrivit site-ului Administratiei Nationale de Meteorologie.

Astfel, de luni, ora 12.00, pana marti, ora 2.00, Codul portocaliu de ninsori abundente va fi valabil pentru toate judetele din jumatatea sudica a tarii si pentru Dobrogea.

Sunt afectate municipiul Bucuresti si judetele Caras-Severin, Mehedinti, Gorj, Dolj, Valcea, Arges, Olt, Teleorman, Giurgiu, Dambovita, Ilfov, Prahova, Vrancea, Buzau, Ialomita, Calarasi, Galati, Braila, Constanta, Tulcea.

Aici va ninge abundent, iar vantul va sufla cu rafale de pana la 55 kilometri pe ora, stratul nou de zapada depasind 30 - 50 de centimetri.

In intervalul mentionat judetele Neamt, Iasi, Bacau, Vaslui, Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu, Alba, Hunedoara si Timis sunt sub avertizare de Cod galben de ninsori.

Moartea nu-i mai sperie. Romanii din Delta Dunarii merg pe sloiuri pentru o paine

Traficul rutier pe Autostrada Bucuresti - Pitesti a fost inchis, luni, la ora 15.30, iar circulatia pe DN1 intre Capitala si Barcanesti a fost intrerupt pentru aproximativ o ora, pentru deszapezire.

Potrivit informatiilor Centrului Infotrafic, circulatia pe DN1, intre Bucuresti si Barcanesti, va fi oprita intre orele 16.00 si 17.00, pentru facilitarea operatiunilor de deszapezire.

Au inceput evacuarile in Buzau. Mii de oameni se pregatesc pentru o noapte de groaza

Incepand cu ora 12.00 au fost inchise toate drumurile nationale din judetele Buzau, Ialomita, Galati, Braila, Vrancea, Tulcea si Calarasi din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile. Tot de la ora 12.00 circulatia pe DN 2 a fost inchisa pe sectorul Bucuresti – Bacau, pe DN 24B – pe tronsonul Albita-Crasna si in continuare pe DN 24 Crasna – Tecuci – Tisita, iar pe DN 26 pe tronsonul Murgeni – Galati.

De asemenea, se vor inchide si DN 3 Bucuresti – Calarasi si DN 4 Bucuresti – Oltenita.

Cum sa conduci in siguranta pe timp de iarna

In judetul Mehedinti, din cauza caderilor masive de zapada de pe versanti, circulatia auto este la aceasta ora ingreunata pe DN57 Orsova – Moldova Noua (in zona Dubova). Traficul rutier este oprit in ambele sensuri si pe DN7, in zona localitatii valcene Calimanesti.

Cronologia evenimentelor - luni, 13 februarie

 

20.46 Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania informeaza ca luni seara erau inchise A2 Bucuresti-Fetesti si 43 de drumuri nationale, in timp ce alte 24 de drumuri nationale au restrictii de circulatie.

20.35 TIR-urile care transporta ajutoare pentru sinistratii din judetul Buzau nu vor fi lasate sa isi continue traseul pana in localitatile izolate de zapada, daca starea drumurilor nu va permite deplasarea in siguranta, alimentele urmand sa fie depozitate in spatii special amenajate de ISU Buzau.

19.28 Caderile masive de zapada au cauzat probleme mai dificile in partea de Sud a tarii, 24 de judete fiind afectate, 111 drumuri nationale blocate, pe alte cinci se circula cu dificultate, iar 117 localitati sunt izolate, a declarat, luni seara, ministrul Administratiei si Internelor, Gabriel Berca.

18.35 Prefectul judetului Buzau, Paul Beganu, a declarat ca in judet nu se impune in acest moment decretarea starii de urgenta asa cum ceruse seful Consiliului Judetean, Victor Mocanu, insa primarii din localitatile care se confrunta cu probleme pot solicita instituirea starii de alerta.

18.30 Peste 12 tone de alimente greu perisabile, apa si paine au fost trimise catre zonele afectate de caderile masive de zapada, iar in Brasov si Prahova au fost asigurate cazarea si hrana pentru 20 de varstnici si a zeci de femei cu copii, informeaza, luni, Crucea Rosie Romana.

18.28 Cursurile vor fi suspendate, marti, in 7.156 de unitati de invatamant in care invata 1.103.635 de elevi, in judetele Arges, Buzau, Calarasi, Dolj, Gorj, Giurgiu, Ilfov, Ialomita, Mehedinti, Olt, Prahova, Vrancea si in municipiul Bucuresti scolile si gradinitele inchise in totalitate.

18.24 Zeci de pacienti care au nevoie de dializa si care locuiesc in zone in care drumurile sunt blocate sau greu accesibile au fost internati in spital, iar aproape 20 de femei gravide care ar trebui sa nasca in perioada urmatoare s-au prezentat la Maternitatea din Ploiesti, in urma avertizarii cod portocaliu.

18.00 Patru avalanse au avut loc, luni, pe DN 6 care face legatura intre Drobeta Turnu Severin si Orsova, iar zeci de masini au ramas blocate in trafic, dupa care autoritatile au decis sa inchida definitiv aceasta artera.

17.03 Compania Nationala de Cai Ferate "CFR" SA informeaza, luni, ca 330 de trenuri, din cele 1.947 inscrise in graficul de circulatie, sunt anulate, masura fiind luata pentru a permite interventia utilajelor pentru deszapezire si fluidizarea traficului in jumatatea de sud a tarii.

17.03 Cursurile din invatamantul preuniversitar vor fi suspendate, marti, in municipiul Bucuresti si in judetele Arges, Buzau, Dolj, Gorj, Giurgiu, Ilfov, Ialomita, Mehedinti, Olt, Prahova si Vrancea.

16.57 Compania de stat Electrica SA estimeaza ca pana miercuri ii va putea reconecta la reteaua de electricitate pe cei 10.000 de clienti care au probleme in alimentarea cu energie electrica, daca nu se vor inrautati conditiile meteorologice.

16.54 Traficul aerian pe Aeroporturile Otopeni si Baneasa se desfasoara cu dificultate, luni dupa-amiaza, iar mai multe curse aeriene spre si dinspre Düsseldorf, Frankfurt, Munchen, Bruxelles si Sofia au fost anulate.

16.25 Jandarmii impart, luni dupa-amiaza, apa minerala, paine, conserve, cornuri si ceai soferilor TIR-urilor care stationeaza in judetul Hunedoara, fiind opriti sa treaca prin zone unde drumurile sunt inchise din cauza zapezii.

16.14 Toate unitatile de invatamant din Buzau, judet in care toate drumurile nationale sunt blocate din cauza zapezii, vor ramane inchise marti si miercuri, a anuntat seful Inspectoratului scolar Buzau, Florina Stoian.

15.24 O ambulanta incearca de mai multe ore sa ajunga la o femeie care a nascut acasa, luni dimineata, in localitatea buzoiana Padina, dar si la un barbat care a suferit o fractura si are dureri foarte mari, drumul fiind extrem de anevoios din cauza zapezii si a vizibilitatii reduse.

15.05 Circulatia pe DN 7 - Valea Oltului, intre Vestem (judetul Sibiu) si Ramnicu Valcea (judetul Valcea), a fost inchisa, luni, din cauza pericolului producerii de alunecari de zapada de pe versanti, in conditiile in care deja au avut loc caderi masive de zapada pe carosabil.

14.48 Cateva zeci de maici de la doua manastiri din judetele Buzau si Vrancea sunt izolate de mai multe zile, fara hrana si medicamente.

14.13 Mai multe linii electrice si stalpi de electricitate sunt rupti si peste 100 de posturi de transformare sunt avariate in judetul Buzau, cele mai multe defectiuni fiind in Amaru, Cochirleanca, Costesti, Gheraseni, Movila Banului, Robeasca si Sageata, informeaza, luni, SC Electrica SA.

14.07 Aeroportul din Craiova a fost inchis in urma incidentului petrecut luni, cand un avion cu 48 de pasageri la bord a iesit de pe pista, a anuntat prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, care a sustinut ca reprezentantii companiei aeriene ii vor despagubi pe oameni.

ora 14:00 Toate unitatile de invatamant din 94 de comune si orase din judetul Prahova vor fi inchise, marti si miercuri, din cauza ninsorilor, ramanand deschise doar scolile si gradinitele din zece orase, transmite corespondentul MEDIAFAX.

ora 13:30 O pasagera a aeronavei Craiova -Timisoara care a iesit, luni, de pe pista in momentul in care incerca sa decoleze a fost ranita la un picior, ea sustinand ca pasagerii au fost nevoiti sa sara din avion, de teama unei explozii, existand miros de gaz, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Femeia, Maria Vasilache, afirma ca in avion era un miros puternic de gaz, oamenii s-au speriat, iar in momentul in care au fost anuntati ca avionul nu va mai decola oamenii au decis sa sara din avion, nemaiavand rabdare sa fie pusa scara.

"Am simtit un miros de gaz, apoi am vazut cum avionul a derapat. Am fost nevoti sa coboram fara scara si in acel moment a cazut cineva peste mine. Era zapada foarte mare, pana la brau", a spus femeia.

Ea s-a ranit la piciorul drept, iar la ora transmiterii acestei stiri asteapta in aerogara avionului sosirea unei ambulante.

Aeroportul Craiova a fost inchis.

ora 13:22 Sapte linii feroviare sunt inchise luni si 301 trenuri sunt anulate, iar in zonele avertizate cu Cod portocaliu de ninsori, in care sunt linii deschise, CFR Calatori va incerca sa mentina cel putin un tren de calatori pe relatie, pentru a se asigura legatura feroviara.

Liniile feroviare inchise sunt Ploiesti - Urziceni, Bucuresti Sud - Oltenita, Urziceni - Slobozia, Faurei - Buzau, Giurgiu Nord - Videle, Alexandria - Zimnicea si Rosiori Est - Turnu Magurele.

Pe alte 11 linii se circula restrictionat din cauza ninsorii si a viscolului. Cele 11 linii sunt pe rutele Buzau - Iasi (prin Tecuci), Ciulnita - Perisoru, Craiova Calafat - Piatra Olt, Tecuci - Liesti, Tecuci - Marasesti, Adjud - Buzau, Tecuci - Faurei, Faurei - Urziceni, Titu - Targoviste, Bucuresti - Golesti, Giurgiu Nord - Gradistea.

ora 13:15 Toate drumurile nationale din judetele Buzau, Ialomita, Galati, Braila, Vrancea, Tulcea si Calarasi au fost inchise, luni, incepand cu ora 12.00, din cauza ninsorilor, a anuntat Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania.

Potrivit unui comunicat al CNADNR, incepand cu ora 12.00 vor fi inchise toate drumurile nationale din judetele Buzau, Ialomita, Galati, Braila, Vrancea, Tulcea si Calarasi din cauza ninsorilor abundente si a viscolului.

Incepand cu aceeasi ora, circultia pe DN 2 va fi inchisa pe sectorul Bucuresti-Bacau, pe DN 24 B pe tronsonul Albita-Crasna si in continuare pe DN 24 Crasna - Tecuci - Tisita, iar pe DN 26 traficul este inchis pe tronsonul Murgeni-Galati.

Totodata, potrivit CNADNR, incepand cu ora 12.00 au fost inchise si DN 3 Bucuresti - Calarasi si DN 4 Bucuresti - Oltenita.

ora 13:00 "Avem semnale ca temperaturile ar putea creste pe 20 - 21 februarie", a declarat pentru gandul meteorologul de serviciu al ANM.

ora 12.35 Doua persoane - un barbat si o femeie din comuna Salciua, judetul Alba - au fost gasite moarte la marginea unui drum comunal izolat. Prima ipoteza este ca decesele au fost provocate de frig. Purtatorul de cuvantul al Inspectoratului Judetean de Politie Alba, Luminita Prodan, a declarat ca barbatul in varsta de 72 de ani si femeia in varsta de 44 de ani au fost gasiti, duminica seara, la marginea unui drum comunal care duce spre locuinta barbatului.

Luminita Prodan a spus ca cele doua persoane au fost gasite decedate in locul numit Valea Salciutii. Potrivit sursei citate, cei doi au fost vazuti ultima data sambata seara, in mai multe localuri din comuna Salciua, iar apoi au plecat impreuna spre locuinta barbatului. Anchetatorii presupun ca victimele au cazut pe drum din cauza starii avansate de ebrietate, iar apoi au inghetat de frig. Cauza exacta a mortii urmeaza sa fie stabilita, luni, dupa ce medicii legisti vor face necropsia.

In ultimele zile la Salciua s-au inregistrate temperaturi de minus 15 grade Celsius, iar stratul de zapada depaseste 40 de centimetri. 

TRAFICUL IN BUCURESTI LA ACEASTA ORA

 

Sursa video: trafficguide.ro

ora 12.30 Sinteza declaratiilor autoritatilor de la Comandamentul de Iarna de la MAI, ora 12.00:

Ministrul de Interne, Gabriel Berca, a declarat ca nu a mai fost solicitata pana in acest moment starea de alerta in alt judet decat Vrancea. El a facut din nou apel catre presedintii consiliilor judetene si prefecti sa aiba o colaborare in teritoriu pentru a nu avea probleme. Intrebat daca a avut o disputa cu prefectul de Vrancea, Berca a raspuns: "Nu am avut nicio disputa cu prefectul, i-am spus sa-si exercite competentele potrivit legii".

Berca a adaugat ca a avut o discutie si cu presedintele Consiliului Judetean Vrancea si ca acesta si prefectul au facut o conferinta de presa impreuna.

Subsecretarul de stat in MS, Raed Arafat, a declarat ca ambulantele incearca sa ajunga la zece cazuri, din care, probabil, unul sau doua sunt urgente. Cazurile respective sunt din Braila, Buzau, Calarasi, Teleorman, Giurgiu. El a facut referire si la cazul unui pacient din Buzau care a decedat duminica seara, in ciuda manevrelor de resuscitare care au durat cam o ora. "Probabil ca a fost vorba in acel caz si de un accident vascular major", a aratat Arafat.

Subsecretarul de stat a mentionat ca s-au primit oferte si de la servicii private de ambulanta, care au fost transmise ISU. Potrivit lui Arafat problema este insa legata de accesul masinilor in acele zone, nu de numarul masinilor. Totodata, Arafat a precizat ca doi producatori - Antibiotice Iasi si Terapia Cluj - si-au aratat disponibilitatea de a dona medicamente si produse medicamentoase pentru zonele afectate, fiind facute astfel o lista. Ministerul Sanatatii a adresat un apel in acest sens duminica.

ora 12.20 Drumul National 7 Ramnicu Valcea-Sibiu este intrerupt intre Brezoi si Calimanesti, la kilometrul 200, din cauza unei avalanse de zapada de pe versanti. De asemenea, drumul este blocat si la Calimanesti, dupa ce un tir a derapat si a blocat in totalitate soseaua.

Potrivit purtatorului de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Valcea, subinspector Alina Teodorescu, nu exista autovehicule surprinse de caderea de zapada sau victime, iar drumarii valceni intervin pentru deblocarea zonei in ambele locuri. La ora transmiterii stirii, traficul rutier pe DN 7, intre Brezoi si Calimanesti, respectiv pe varianta Calimanesti este blocat.

ora 12.00 Aproximativ 6.000 de persoane din 21 de sate din Vrancea continua sa fie izolate, iar la ora 12.00 in acest judet a intrat in vigoarea starea de alerta, care permite autoritatilor "sa dispuna orice masuri care sunt necesare pentru inlaturarea starii de forta majora".

ora 11.30 Cursurile din invatamantul preuniversitar din Capitala vor fi suspendate marti, decizia fiind luata in sedinta Comitetului pentru Situatii de Urgenta din Bucuresti. Inspectoratul Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB) a decis suspendarea cursurilor, marti, in toate unitatile de invatamant preuniversitar din Capitala. Inspectorul general scolar Cristian Alexandrescu a precizat ca luni cursurile se vor desfasura normal.

Conducerile unitatilor de invatamant vor asigura informarea elevilor, a parintilor si a cadrelor didactice, potrivit ISMB. La nivelul Inspectoratului scolar al Municipiului Bucuresti este asigurata permanenta la telverde (0800816021).

ora 12.15 Un avion cu 48 de calatori la bord a iesit de pe pista pe Aeroportul din Craiova, dupa ce a derapat din cauza zapezii, cand incerca sa decoleze. Din fericire, nu exista victime. Potrivit directorului Aeroportului Craiova, Mircea Dumitru, avionul, cu destinatia Timisoara, care trebuia sa decoleze la ora 10.15 a incercat sa plece la ora 11.00, insa nu a reusit.

"In momentul in care avionul se pregatea sa decoleze, din cauza zapezii a derapat si a iesit de pe pista, in dreapta. Pasagerii care urmau sa plece la Timisoara sunt in siguranta", a declarat directorul Mircea Dumitru. El a precizat ca niciun pasager nu a fost ranit. La ora transmiterii acestei stiri, pasagerii sunt in sala de asteptare.

ora 11.00 Scolile din judetul Dolj, unde cursurile sunt intrerupte din cauza ninsorilor abundente, vor ramane inchise si marti. Anuntul a fost facut de catre prefectul judetului, Nicolae Giugea.

Cursurile din invatamantul preuniversitar sunt suspendate luni si marti in toate scolile din judetele Gorj, Giurgiu, Mehedinti si Vrancea, iar doar luni in unitatile de invatamant din Olt, in timp ce in Buzau vor fi inchise luni doar scolile din mediul rural, informa MECTS. Potrivit sursei citate, in 20 de judete activitatea unitatilor de invatamant se desfasoara in conditii de normalitate, in timp ce in restul au fost raportate situatii distincte.

ora 10.45 Bucuresti - Traficul rutier se desfasoara in limite normale pentru conditiile meteorologice existente, nefiind inregistrate accidente grave. A fost semnalat doar un singur semafor care nu functioneaza - in timp ce la iesirile pe DN2, DN3 si DN4 sunt restrictii.

Andrei Codau, purtator de cuvant al Brigazii de Politie Rutiera Bucuresti, a declarat ca tamponarile din Bucuresti sunt in limite normale pentru aceasta perioada si conditiile de trafic, nefiind accidente grave sau victime. La Pod Abator nu functioneaza semafoarele, dar sunt politisti care dirijeaza traficul rutier, a mai spus Codau. El aminteste ca A 2 este inchisa, iar la iesirile pe DN 2 sunt restrictii pentru autovehiculele cu masa maxima autorizata mai mare de 3,5 tone. De asemenea, spre DN 3 si DN 4 sunt restrictii pentru cele cu masa maxima autorizata mai mare de 7,5 tone.

ora 10:30 Autobuzele de pe liniile 106, 302 si 185 circula pe trasee scurtate, luni dimineata, din cauza carosabilului impracticabil, insa nu exista nicio linie RATB care sa fi blocata, a declarat pentru MEDIAFAX, Brandusa Raeceanu, purtatorul de cuvant al RATB.

Raeceau a precizat ca autobuzele de pe linia 106 intorc la Master in loc de Cartierul Rosu, cele de pe linia 302 intorc la Celofibrei in Soseaua Alexandriei cu o statie inainte de terminal, iar cele de pe linia 185 intorc la Valea Oltului deoarece nu se poate circula pe Drumul Cooperativei.

"In rest se circula pe toate liniile RATB. In timpul noptii angajatii RATB au circulat cu cateva mijloace de transport pe toate liniile de tramvaie si troleibuze pentru a mentine reteaua electrica de contact in conditii bune de exploatare", a spus purtatorul de cuvant al RATB. Raeceanu a adaugat ca angajatii RATB au intervenit pentru curatarea refugiilor in timpul noptii.

ora 10:00 Sase linii feroviare sunt inchise luni dimineata, din cauza ninsorii si a viscolului, iar 214 trenuri sunt anulate, potrivit site-ului CFR Calatori.

Liniile feroviare inchise sunt Ploiesti - Urziceni, Bucuresti Sud - Oltenita, Urziceni - Slobozia, Faurei - Buzau, Giurgiu Nord - Videle, Alexandria - Zimnicea si Rosiori Est - Turnu Magurele.

Pe 12 alte linii se circula restrictionat din cauza ninsorii si a viscolului. Cele 12 linii sunt pe rutele Buzau - Iasi (prin Tecuci), Ciulnita - Perisoru, Craiova Calafat - Piatra Olt, Tecuci - Liesti, Tecuci - Marasesti, Adjud - Buzau, Tecuci - Faurei, Faurei - Urziceni, Titu - Targoviste, Bucuresti - Golesti, Giurgiu Nord - Gradistea.

Potrivit situatiei prezentate pe sit-ul CFR, 214 trenuri sunt anulate, luni dimineata.

ora 10.10 - Bucuresti - Autobuzele de pe liniile 106, 302 si 185 circula pe trasee scurtate, luni dimineata, din cauza carosabilului impracticabil. Cu toate acestea, nu exista nicio linie RATB care sa fi blocata, a declarat Brandusa Raeceanu, purtatorul de cuvant al RATB.

Ea a mai precizat ca autobuzele de pe linia 106 intorc la Master in loc de Cartierul Rosu, cele de pe linia 302 intorc la Celofibrei in soseaua Alexandriei cu o statie inainte de terminal, iar cele de pe linia 185 intorc la Valea Oltului deoarece nu se poate circula pe Drumul Cooperativei. De luni, ora 12.00 pana marti, ora 2.00, Capitala este avertizata cu Cod portocaliu de ninsori abundente, avertizare valabila pentru toata jumatatea sudica a tarii.

ora 09.50 Sase linii feroviare sunt inchise din cauza ninsorii si a viscolului, iar 214 trenuri sunt anulate, potrivit site-ului CFR Calatori. Liniile feroviare inchise sunt Ploiesti - Urziceni, Bucuresti Sud - Oltenita, Urziceni - Slobozia, Faurei - Buzau, Giurgiu Nord - Videle, Alexandria - Zimnicea si Rosiori Est - Turnu Magurele.

Pe 12 alte linii se circula restrictionat din cauza ninsorii si a viscolului.

Cele 12 linii sunt pe rutele Buzau - Iasi (prin Tecuci), Ciulnita - Perisoru, Craiova Calafat - Piatra Olt, Tecuci - Liesti, Tecuci - Marasesti, Adjud - Buzau, Tecuci - Faurei, Faurei - Urziceni, Titu - Targoviste, Bucuresti - Golesti, Giurgiu Nord - Gradistea. Potrivit situatiei prezentate pe sit-ul CFR, 214 trenuri sunt anulate, luni dimineata.

ora 09.45 - 15 masini sunt blocate pe DN 6, in zona Hidrocentralei Portile de Fier 1, unde a avut loc o avalansa in urma careia traficul a fost inchis. Potrivit sefului Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta (ISU) Mehedinti, 15 masini au fost suprinse de avalansa pe DN 6, in Hidrocentralei Portile de Fier 1, fara a exista victime. In prezent, traficul este blocat pe DN 6, intre Drobeta Turnu Severin si Orsova, in urma acestei avalanse, drumarii intervenind pentru a curata zapada de pe sosea.

Conform purtatorului de cuvant al Inspectoratului Judetean de Politie Mehedinti, inspector Nicolae Lohon, pe DN 6, in zona viaductului Virciorova, avalansa a adus zapada pe carosabil pe o lungime de sase metri si patru metri latime. Tot in judetul Mehedinti, o avalansa s-a produs si pe DN 57, intre localitatile Dubova si svinita, astfel incat circulatia este blocata intre Moldova Noua si Orsova. si aici utilaje de la Sectia de Drumuri Nationale actioneaza pentru degajarea zapezii, pentru ca circulatia sa fie reluata.

09:20 In judetul Mehedinti, din cauza caderilor masive de zapada de pe versanti, traficul este blocat pe DN6 Turnu Severin - Orsova (in zona viaductului Varciorova) si pe DN57 Orsova – Moldova Noua (in zona Dubova).

In judetul Calarasi, traficul rutier este intrerupt pe DN3A Lehliu Gara - Fetesti, in zona Dragos-Voda, din cauza unui autotren care a ramas blocat de-a latul soselei.

De asemenea, raman inchise in continuare: A2 Bucuresti – Fetesti, DN 1D Albesti Paleologu – Urziceni, DN 23B Maicanesti – Ciorasti, DN 61 Ghimpati – Gaesti, DN 65A Buzoesti – Surdulesti (Arges) , Putineiu - Turnu Magurele (Teleorman), DN5B Giurgiu – Ghimpati, DN 2A Slobozia – Urziceni, DN 2C Costesti – Slobozia, DN 41 Oltenita – Daia.

Meteorologii au prelungit avertizarea Cod portocaliu de ninsori abundente pana marti la ora 14.00 si au extins-o pentru jumatatea sudica a tarii. Astfel, de luni, ora 12.00 pana marti, ora 2.00, Codul portocaliu de ninsori abundente va fi valabil pentru toate judetele din jumatatea sudica a tarii si pentru Dobrogea. Vor fi afectate municipiul Bucuresti si judetele Caras-Severin, Mehedinti, Gorj, Dolj, Valcea, Arges, Olt, Teleorman, Giurgiu, Dambovita, Ilfov, Prahova, Vrancea, Buzau, Ialomita, Calarasi, Galati, Braila, Constanta, Tulcea.

Aici va ninge abundent, iar vantul va sufla cu rafale de pana la 55 kilometri pe ora, stratul nou de zapada depasind 30 - 50 de centimetri. In intervalul mentionat judetele Neamt, Iasi, Bacau, Vaslui, Harghita, Covasna, Brasov, Sibiu, Alba, Hunedoara si Timis vor fi sub avertizare Cod galben de ninsori.

07:00 Dimineata vine cu noi probleme aduse de iarna grea, in intreaga tara. In judetul Vrancea situatia e cu adevarat critica: mii de oameni sunt izolati, iar un nou cod portocaliu vine peste ei la pranz.

Tocmai de aceea, in zona se va institui starea de alerta pana marti. In acest fel, autoritatile locale, depasite de gravitatea crizei, vor transfera temporar Ministerului Administratiei si Internelor gestionarea situatiei. Duminica seara, cu putin inainte de miezul nopii, la Ministerul de Interne au fost centralizate toate datele din teritoriu. Situatia e serioasa: 83 de drumuri sunt inchise circulatiei, iar 45 de localitati sunt in continuare izolate.

15 localitati nu sunt alimentate cu curent electric, iar 12 dintre ele sunt numai in Buzau. Peste 10.000 de cadre militare intervin pentru a ajunge la oameni si a se asigura ca sunt bine. Din pacate exista inca zone de neatins din cauza muntilor de zapada.

Numarul deceselor cauzate de frig a ajuns la 68. In majoritatea cazurilor este vorba despre oameni care si-au gasit sfarsitul in strada sau in locuinte neincalzite.

SITUATIA TRANSPORTUILOR FEROVIARE, 13 februarie, ora 13.30

1. Linii ferate inchise

Intre statia si statia Cauza Masuri de remediere
Alexandria Zimnicea ninsoare si viscol  
Bucuresti Sud Oltenita Ninsoare si viscol actiune cu pluguri de zapada
Faurei Buzau Ninsoare si viscol actiune cu pluguri de zapada
Giurgiu Nord Videle Ninsoare si viscol actiune cu pluguri de zapada
Ploiesti Sud Urziceni Ninsoare si viscol actiune cu pluguri de zapada
Rosiori Est Turnu Magurele Ninsoare si viscol  

2. Linii ferate cu circulatie restrictionata

Intre statia si statia Cauza Masuri de remediere
Adjud Buzau ninsoare si viscol interzis cu automotoare
Bucuresti Golesti ninsoare si viscol interzis cu automotoare
Buzau Iasi (prin Tecuci) Ninsoare si viscol interzis automotoare
Ciulnita Perisoru ninsoare si viscol interzis cu automotoare
Craiova Calafat si Piatra Olt ninsoare si viscol interzis cu automotoare
Faurei Urziceni ninsoare si viscol interzzis cu automotoare
Giurgiu Nord Gradistea ninsoare si viscol interzis cu automotoare
Tecuci Faurei ninsoare si viscol interzis cu automotoare
Tecuci Marasesti ninsoare si viscol interzis automotoare
Titu Targoviste Ninsoare si viscol interzis cu automotoare

3. Intarzieri semnificative de trenuri : Nu sunt

Nr. tren Statie origine Statie destinatie Cauza Intarziere

4. Trenuri anulate

Nr. tren Statie origine Statie destinatie Ora plecarii Statie amonte Statie aval Cauza Masuri remediere
14001 Constanta Brasov 5:55:00 AM Constanta Brasov Timp Nefavorabil  
1520 Ramnicu Vilcea Bucuresti Nord 5:25:00 AM Ramnicu Vilcea Bucuresti Nord Timp Nefavorabil  
1550 Marasesti Bucuresti Nord 5:05:00 AM Marasesti Bucuresti Nord Timp Nefavorabil  
1594 Craiova Bucuresti Nord 5:00:00 AM Craiova Bucuresti Nord Timp Nefavorabil  
1662 Iasi Bucuresti Nord 5:53:00 AM Iasi Bucuresti Nord Timp Nefavorabil  
1698 Resita Sud Timisoara Nord 5:33:00 AM Resita Sud Caransebes Timp Nefavorabil  
1892 Craiova Bucuresti Nord 4:45:00 AM Craiova Bucuresti Nord Timp Nefavorabil  
1912 Parcul Kretulescu Golesti 5:55:00 AM Parcul Kretulescu Golesti Timp Nefavorabil  
382 Ruse Vicsani 3:45:00 AM Ruse Bucuresti Nord Timp Nefavorabil  
5055 Ploiesti Sud Marasesti 4:50:00 AM Ploiesti Sud Marasesti Timp Nefavorabil  
5214 Miercurea Ciuc Focsani 4:05:00 AM Marasesti Focsani Timp Nefavorabil  
5311 Buzau Miercurea Ciuc 4:00:00 AM Buzau Miercurea Ciuc Timp Nefavorabil  
562 Iasi Marasesti 5:00:00 AM Iasi Marasesti Timp Nefavorabil  
572 Galati Bucuresti Nord 4:50:00 AM Galati Bucuresti Nord Timp Nefavorabil  
582 Constanta Bucuresti Nord 5:20:00 AM Constanta Bucuresti Nord Timp Nefavorabil  
591 Bucuresti Nord Timisoara Nord 5:45:00 AM Bucuresti Nord Timisoara Nord Timp Nefavorabil  
8012 Fetesti Bucuresti Obor 4:00:00 AM Fetesti Bucuresti Obor Timp Nefavorabil  
9158 Resita Sud Caransebes 4:30:00 AM Resita Sud Caransebes Timp Nefavorabil  
9688 Iam Oravita 5:42:00 AM Iam Oravita Timp Nefavorabil  

 

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Judetele Arges si Valcea, granita pe care astazi o vor trece fara probleme ninsorile puternice
Judetele Arges si Valcea, granita pe care astazi o vor trece fara probleme ninsorile puternice

Pe acolo este asteptata iar urgia in sud, incepand de astazi, de la ora 12:00, cand intra in vigoare un nou cod portocaliu. Pe Autostrada Bucuresti-Pitesti se circula in conditii de iarna.

Oamenii din Buzau, neputinciosi in fata urgiei. Excavatoarele lasa in urma lor hauri de 5 metri
Oamenii din Buzau, neputinciosi in fata urgiei. Excavatoarele lasa in urma lor hauri de 5 metri

Ce poate fi mai rau decat sa fie frig? Sa fie si noapte. Se va intampla in atat de incercatul Buzau, unde autoritatile cer sa fie anuntata starea de alerta. Recunosc ca nu au carburant si nici destule utilaje.

Iarna ingenuncheaza Romania. Stare de alerta in Vrancea pe durata codului portocaliu
Iarna ingenuncheaza Romania. Stare de alerta in Vrancea pe durata codului portocaliu

Suntem in plin atac, al treilea. Este in vigoare un cod portocaliu de ninsori in sud-vestul tarii.

Recomandări
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei
Israelul a atacat Iranul. Explozii puternice și în sudul Siriei

Israelul a lansat joi noapte un atac asupra Iranului, după acțiunea din weekend asupra teritoriului său. Explozii puternice s-au auzit în centrul țării, în orașul Isfahan, în apropierea unei baze militare.

Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară
Nicolae Ciucă, despre introducerea serviciului militar obligatoriu: Nu avem pregătită infrastructura necesară

Nicolae Ciucă, a declarat, joi, că România nu are pregătită infrastructura necesară pentru introducerea serviciului militar obligatoriu în următorii doi ani, el menţionând şi că "s-au dus vremurile" în care oamenii să fie aduşi cu arcanul la armată.

SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline
SUA au împiedicat prin veto aderarea la ONU a Palestinei ca stat membru cu drepturi depline

SUA au pus capăt joi speranţei firave a palestinienilor de a deveni membri cu drepturi depline la ONU, impunând, în mod deloc surprinzător, un veto în Consiliul de Securitate cererii palestiniene, criticată de Israel.