Incepe targul international de carte Gaudeamus 2014. Invitat de onoare este Federatia Rusa

Targ de carte

Cea de-a XXI-a editie a Targului International Gaudeamus are loc in perioada 19 - 23 noiembrie, in Pavilionul Central Romexpo din Bucuresti.

La acest targ vor avea loc aproximativ 750 de evenimente editoriale si profesionale, un numar record in istoria targului.

Invitatul de onoare al editiei 2014 este Federatia Rusa. Programul invitatului de onoare cuprinde peste 30 de evenimente organizate in incinta targului si in alte spatii din Bucuresti. De asemenea, 17 oaspeti din Rusia - scriitori, critici literari, editori, jurnalisti si muzicieni, nume bine cunoscute in peisajul cultural contemporan rusesc - vor sustine lansari si prezentari de carte, sesiuni de autografe, dezbateri si momente artistice.

Vezi la finalul articolului PROGRAMUL COMPLET al targului de carte Gaudeamus 2014!

Partener privilegiat al editiei este, si in acest an, GADIF - Grupul Ambasadelor, Delegatiilor si Institutiilor Francofone din Romania. Presedintele de onoare al editiei, amfitrionul Targului International Gaudeamus 2014, este Benoit Rutten, presedinte GADIF, delegat Valonia - Bruxelles in Romania.

Citește și
legatura veche de chei
Ce i-a lasat fiului sau un barbat care a murit in atentatele de la 11 septembrie. Cheita misterioasa si cartea cifrata
„Înseamnă un Al Treilea Război Mondial”. Reacția Ungariei, după ce Macron a reluat ideea trimiterii de trupe în Ucraina

Accesul publicului in incinta Targului se va face pe baza biletelor (in valoare de 5 lei) si a abonamentelor de intrare (in valoare de 10 lei, valabile pentru toata perioada), care vor constitui, totodata, si suportul pentru tombola Gaudeamus. Prescolarii, elevii, studentii, cadrele didactice, bibliotecarii, profesionisti din domeniile editorial - educational, jurnalistii, pensionarii, persoanele cu dizabilitati si grupurile organizate au acces gratuit la Targul Gaudeamus.

Programul de vizitare este zilnic intre orele 10.00 si 20.00.

Volume scrise de Lucian Boia, Klaus Iohannis si Haruki Murakami, lansate la Gaudeamus 2014

Carti scrise de Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu, Horia-Roman Patapievici, Lucian Boia, Haruki Murakami si Orhan Pamuk, dar si volumul autobiografic al presedintelui ales al Romaniei Klaus Iohannis se numara printre noutatile editoriale de la Targul International Gaudeamus-Carte de invatatura 2014.

Editurile Polirom si Cartea Romaneasca au o oferta bogata pentru editia din acest an a Targului Gaudeamus, cu lansari de carte dintre cele mai diverse.

Astfel, joi, de la ora 17.00, va fi lansata cartea "Istoria lui Corto Maltese, pirat, anarhist si visator", de Mircea Mihaies, in timp ce vineri, de la ora 13.30, va fi lansat volumul "Tranzitia. Primii 25 de ani", de Alina Mungiu-Pippidi si Vartan Arachelian, iar, de la ora 16.00, in prezenta invitatilor Radu Aldulescu si Razvan Voncu, va avea loc evenimentul de lansare a volumului "Laika", de Adrian Alui Gheorghe. Tot joi vor fi lansate volume precum "Suita franceza", de Irène Némirovsky, "Ura", de Cornel George Popa, dar si "Lumea ca literatura. Amintiri", de Ioan Grosan.

Evenimentele pregatite de editurile Polirom si Cartea Romaneasca continua sambata, incepand de la ora 12.00, cand va avea loc lansarea volumului "Literatura in totalitarism 1959-1960. Vol VI. La rascruce de generatii", de Ana Selejan, eveniment la care vor participa Nicolae Manolescu si Cosmin Ciotlos.

Un eveniment important la aceasta editie Gaudeamus este lansarea seriei de autor "Gheorghe Craciun", un proiect al editurii Cartea Romaneasca, care va avea loc sambata, de la ora 12.30, si va debuta cu doua titluri, "Acte originale/ Copii legalizate (variatiuni pe o tema in contralumina)" si "Mecanica fluidului". De asemenea, vor fi lansate volume precum "Fetita care se juca de-a Dumnezeu", de Dan Lungu, "Frumoasele ruine", de Jess Walter, "Religie, politica si mit. Texte despre Mircea Eliade si Ioan Petru Culianu" (editia a II-a revazuta, adaugita si ilustrata), in prezenta invitatilor Andrei Plesu si Florin turcanu, "Sfarsit de sezon", de Marius Chivu, "Cum schimbam mentalitatea. 25 de ani in Romania", de Sandra Pralong (in prezenta invitatilor Eugenia Voda, Jean-Hubert Lebet, ambasadorul Elvetiei in Romania, si John McLoone, Political Officer Ambasada SUA in Romania), "Cad castane din castani. Amintiri de ieri si azi", de Emil Brumaru si Veronica D. Niculescu, "Harald si luna verde", de Nora Iuga, "Barbati fara femei", de Haruki Murakami, si "Casa tacerii", de Orhan Pamuk.

Duminica, in ultima zi a Targului Gaudeamus, de la ora 12.00, va fi lansat volumul "Emanciparea privirii. Despre binefacerile infidelitatii", de Eugen Negrici. Tot duminica vor fi lansate carti de Bogdan-Alexandru Stanescu - "anaBASis. Cu 12 ilustratii de laurentiu Midvichi", Adela Greceanu - "si cuvintele sint o provincie", Petre Barbu - "Marea Petrecere".

Un alt eveniment care nu trebuie ratat la aceasta editie Gaudeamus este prezentarea literaturii islandeze in colectia "Biblioteca Polirom". Duminica, de la ora 14.30, vor fi lansate volumele "Vulpea albastra", de Sjón, si "intre cer si pamint", de Jón Kalman Stefánsson, in prezenta invitatilor Magda Raduta, Luiza Vasiliu, T.O. Bobe si Andrei Craciun.

Andrei Plesu, Gabriel Liiceau, Horia-Roman Patapievici si Lucian Boia se intalnesc cu cititorii la standul editurii Humanitas

Editura Humanitas intampina publicul la Gaudeamus cu unele dintre cele mai frumoase carti ale toamnei si cu unii dintre cei mai indragiti autori. De la cele peste 30 de evenimente programate nu vor lipsi Lucian Boia, Mircea Cartarescu, Gabriel Liiceanu, Ioana Parvulescu, Andrei Plesu, Dan C. Mihailescu, Horia-Roman Patapievici, Oana Pellea, T.O. Bobe, Radu Sergiu Ruba, Vlad Zografi si Andrei Cornea.

Astfel, vor fi lansate la Gaudeamus volume precum "O vara ce nu mai apune", de Radu Sergiu Ruba, "File din Jurnalul lui Tetelu", de Dragos Musat, "Capitanul Mihalis. Libertate sau Moarte", de Nikos Kazantzakis, "Despre nerabdarea de a fi rabdator. Dan C. Mihailescu si Ciprian Macesaru in dialog epistolar" - aparut in colectia "Portrete in dialog", eveniment la care vor participa Dan C. Mihailescu, Ciprian Macesaru si Lidia Bodea -, "Bezna clara", de William Golding, "Suveranii Romaniei. Monarhia, o solutie?", de Lucian Boia, "Confidentul", de Hélène Grémillon, "O idee care ne suceste mintile", lansat de Andrei Plesu, Gabriel Liiceanu si Horia-Roman Patapievici, "Fata de la marginea vietii. Povestiri alese", de Mircea Cartarescu.

Lor li se adauga "Cum continua povestea", de Ioana Parvulescu, "Tarantula", de Bob Dylan - in prezenta invitatilor Mircea Cartarescu, Sorin Ghergut si Denisa Comanescu -, "Sarbatoarea neinsemnatatii", de Milan Kundera, "Sa ridem cu Nea Marin", de Amza Pellea - in prezenta invitatilor Oana Pellea, Irina Margareta Nistor si Lidia Bodea -, "tara Vinului", de Mo Yan, "Micuta Bijou" si "Strada Dughenelor intunecoase", scrise de Patrick Modiano, laureat al premiului Nobel pentru literatura pe 2014, "Maria, regina Romaniei, Jurnal de razboi. 1916 -1917 (precedat de insemnari din 1910 –1916) - in prezenta invitatilor Dan C. Mihailescu, Lucian Boia si Serban Marin -, "Trecute vieti de doamne si domnite. Cele mai frumoase istorii", de Constantin Gane, "Povestea Maicii Domnului", de Ion Pillat, dar si "Medeea si copiii ei", de Ludmila Ulitkaia.

Lansari de carte din colectia regala si intalniri cu scriitori rusi, la Curtea Veche Publishing

Curtea Veche Publishing a pregatit pentru Gaudeamus 2014 o serie de evenimente dintre cele mai diverse, de la lansari de carte din colectia regala pana la intalniri cu scriitori rusi, precum Zahar Prilepin, care, miercuri, de la ora 14.00, isi va lansa volumul "Patologii" (participa Natalia Muzhennikova, Adrian Cioroianu si Vasile Ernu). Presedintele ales al Romanei Klaus Iohannis va fi prezent miercuri, de la ora 17.30, la standul editurii Curtea Veche Publishing, unde va avea loc evenimentul de lansare a volumului sau autobiografic "Pas cu pas".

Joi, vor fi lansate carti precum "Pogromul de la Iasi", de Radu Ioanid, "Patrie romana, tara de eroi", de Simona Preda, "Femeile lui Lazar", de Marina Stepnova (in prezenta autoarei si a invitatilor Natalia Muzhennikova si Antoaneta Olteanu).

Vineri, de la 10.00 la 20.00, va fi ziua reducerilor la standul Curtea Veche Publishing, cu preturi cu 40%-80% mai mici la 90% din oferta editurii. De la ora 19.00, va fi lansat volumul "Arta gatitului in URSS", de Anya von Bremzen, in prezenta invitatilor stefania Nalbant si Daniel Cristea-Enache.

Seria evenimentelor continua sambata, cu lansarile volumelor "Ora Regelui", de Bogdan serban-Iancu, "Balcicul Reginei Maria", de Diana Mandache, DVD-ului "Cuvantul Regelui. Convorbiri si momente cu si despre Regele Mihai I", "Eticheta regala", de Sandra Gatejeanu Gheorghe, "Calendarul regal" si "Craciunul regal", de principesa Margareta a Romaniei si principele Radu.

Nu in ultimul rand, duminica, de la ora 11.30, va avea loc lansarea CD-ului "Basme fermecate de Hans Christian Andersen", povestite de Margareta Paslaru.

Titluri noi pentru adulti si copii, pregatite de editura Litera la Gaudeamus

Litera isi asteapta vizitatorii la Targul Gaudeamus cu o oferta bogata pentru adulti si copii, titluri noi, reduceri de pret intre 25 si 70%, lansari in prezenta unor mari personalitati, evenimente distractive dedicate celor mici si multe surprize, cu ocazia sarbatoririi a 25 de ani de existenta a editurii.

Astfel, vineri, de la ora 15.30, va fi lansata "Colectia de aur Mosfilm pe DVD", in prezenta invitatilor Irina Margareta Nistor, Ruxandra Cernat, Ecaterina Anoskina, Natalia Muzhennikova, Vlad Ivanov, iar, de la ora 16.00, "Patrimoniul umanitatii. Cele mai frumoase locuri din lume.Toate siturile UNESCO", eveniment la care vor participa Theodor Paleologu, Bedros Horasangian, Augustin Ioan si Mihaela Capatana. in continuare, de la ora 17.00, va fi lansat volumul "Destinul unui om de stanga. Amintiri ", de Ion Iliescu, in prezenta autorului si a invitatilor Claudiu Iordache si Ionut Vulpescu.

Lor li se adauga carti precum "Secretele Verei Atkins. Povestea unei romance spion in al Doilea Razboi Mondial", de Sarah Helm, "intoarcerea barbarilor" si "Vino in rochia ta simpla de stamba", de Mircea Dinescu, "Cantecul pasarilor", de Sebastian Faulks. Duminica, in ultima zi a Targului Gaudeamus, de la ora 11.00, va avea loc o intalnire cu fanii cartilor Violetta, in prezenta invitatilor Andra Gogan, trupa Amicii si Anca Hromadnic.

Aproximativ 500 de titluri si peste 20 de noutati, la editura Nemira

Printre altele, joi, de la ora 18.00, va avea loc o lansare de carte urmata de o sesiune de autografe: "Du-te departe de mine", de Gabriel Gafita, in prezenta invitatilor Mircea Martin si Adrian Cioroianu. De asemenea, vineri, de la ora 13.00, va fi lansata cartea "Munca actorului cu sine insusi" (volumul al II-lea), de Konstantin Sergheevici Stanislavski, iar, de la ora 17.00, are loc o tripla lansare de carte si lectura din "111 cele mai frumoase poezii", de Petru Cretia, Cezar Ivanescu si stefan Augustin Doinas.

Sambata, vor fi lansate volume precum "insemnarile damei de silicon", de Danut Ungureanu, "Sindromul Quijote si alte fictiuni rebele", de Mircea Oprita, dar si "Almanahul Anticipatia 2015" (12.30). Lor li se adauga "Basmania, Raspantia gandurilor" (cartea 1), de Valentin Nicolau, cu ilustratii de Tudor Popa (din care vor citi actorii Coca Bloos si Marius Manole), "Scrisori nedesfacute", de Nicu Alifantis (in prezenta invitatilor Emil Brumaru si Valentin Nicolau).

In ultima zi a targului, de la ora 13.00, va avea loc evenimentul de lansare a cartii "Atlantida", de Antoinette Wornik, in prezenta invitatilor Ana Nicolau si Laura Caltea.

O noua colectie si intalnirea cititorilor cu scriitoarea Gwenaëlle Aubry, printre surprizele editurii Trei

Pentru cea de-a XXI-a editie a Targului Gaudeamus, Grupul Editorial Trei a pregatit cititorilor sai o noua colectie - "Educatie si formare", titluri interesante in colectiile de psihologie - "Arta de a citi gandurile", de Henrik Fexus, "Analiza viselor", de C.G. Jung, "in cautarea sinelui", de Vasile Dem. Zamfirescu -, prima experienta multimedia integrata carte-joc - "Endgame - Jocul final. Convocarea", o minunata poveste de Craciun pentru copii, "in cautarea Sufletului Craciunului", si lansarea, in prezenta autoarei, a romanului recompensat cu premiul Femina in 2009, "Nimeni", de Gwenaëlle Aubry, care va avea loc duminica, de la ora 12.00, in prezenta invitatilor Svetlana Carstean si Magdalena Marculescu.

Cele peste 400 de titluri ale editurilor Trei, Pandora M si Lifestyle Publishing au reducere de pana la 50%. De asemenea, peste 60 de titluri vor avea un pret promotional de 10 lei.

Surprize pentru copii si intalnirea cu scriitorul scotian Andrew Nicoll, la editura All

Si editura All isi asteapta cititorii cu o oferta bogata la editia din acest an a Targului Gaudeamus. Astfel, joi, de la ora 15.30, va avea loc un eveniment editoria dedicat lui Iuri Dombrovski, un clasic "vesnic verde", in prezenta invitatilor Antoaneta Olteanu, Constantin Geambasu, Bedros Horasangian si Viorel Zaicu, iar de la ora 17.00, vor discuta despre noul val al literaturii ruse - Olga Aleksandrovna Slavnikova si Natalia Kliuceariova - Antoaneta Olteanu, Elisabeta Lasconi si Viorel Zaicu.

Vineri, de la ora 11.00, copiii sunt invitati sa-l cunoasca pe Pixi, de la ora 17.00 se va discuta despre literatura politista ca bestseller (Daria Dontova), cu invitatii Antoaneta Olteanu, Carmen Vioreanu, Camelia Cavadia, Viorel Zaicu, iar de la ora 17.30, va fi lansat volumul "Iubesc sa fiu femeie", de Hedi Hoka.

Seria de evenimente continua sambata, cand, de la ora 13.00, vizitatorii Targului de Carte Gaudeamus se vor intalni cu scriitorul scotian Andrew Nicoll, autorul romanelor "Daca citesti asta inseamna ca am murit" si "A fost odata ca niciodata".

La standul editurii All vor mai fi lansate carti precum "Alexandru Arsinel. si a fost mana lui Dumnezeu…", de Oana Georgescu, "Ultimul Karamazov", de Mihail Galatanu, "Viata e o plimbare cu palaria pe cap", de Constantin Stoiciu, "Zig-zag prin alfabetul vietii", de Vladimir Gaitan, "Jurnalul unui cantaret de jazz", "Cine sunteti, Bujor Nedelcovici?", "Scriitorul, cenzura si securitatea" si "Opere complete", de Bujor Nedelcovici.

Spectacole de teatru, magie, concursuri si multe noutati editoriale, in oferta Grupului Editorial Corint

Grupul Editorial Corint ii asteapta pe pasionatii de literatura, miercuri, de la ora 18.00, la evenimentul de lansare a cartii "10 zile in Beijing", de Marina Almasan, in timp ce joi, de la ora 12.00, va avea loc un spectacol de teatru cu ocazia lansarii cartii "Povesti germane din Romania", iar vineri, de la ora 12.00, va avea loc un eveniment concurs.

Sambata, de la ora 10.00, va avea loc un spectacol de magie, cu ocazia lansarii cartii "Lumea Copiilor. Versuri, poezii si cantecele", iar, de la ora 11.30, vor fi lansate volumele "Razboiul redescoperit: 1914 - 1918" si "Razboiul unei familii (1914 - 2014), de Stéphane Audoin-Rouzeau si Annette Becker, in prezenta autorului, iar, de la ora 16.00, vor fi lansate cartile "Albumul copilaria regala" si "Regele Carol al Romaniei", de Mite Kremnitz.

Dezbateri, lansari si multe surprize, pregatite de editura Univers

Si editura Univers va fi prezenta la editia din acest an Targului Gaudeamus, avand pregatite pentru iubitorii cartilor o serie de evenimente speciale. Astfel, vineri, de la ora 15.00, vizitatorii se vor bucura de un moment de teatru, spectacolul "Era sa fiu eu", dupa romanul omonim de Ali Smith, iar de la ora 17.00 va avea loc lansarea cartii "Casandra", de Christa Wolf.

Evenimentele de sambata incep la ora 12.00, cand va fi lansata cartea "Copiii paznicilor de elefanti", de Peter Høeg, si continua, de la ora 12.45, cu o dezbatere despre implicatiile sociale ale consumului de droguri si lansarea cartii "ZeroZeroZero", de Roberto Saviano, in prezenta invitatilor Cristian Teodorescu si Andrei Teodorescu (regizorul documentarului "Brigada neagra", o incursiune in subteranele consumului de droguri din Bucuresti, premiat la Festivalul International de Film Studentesc CineMAiubit din 2013).

La aceeasi editura vor mai fi lansate volume precum "Sfarsitul povestii", de Lydia Davis, "Donul linistit", de Mihail solohov, "Calatoria unei femei care nu se mai temea de imbatranire", de Gabriel Osmonde (pseudonim Andreï Makine), "City", de Alessandro Baricco, "Redusi la tacere", de Kristina Ohlsson, "Aproape de inima vijelioasa a lumii", de Clarice Lispector.

"Cele mai frumoase carti din Romania" ajung la Targul Gaudeamus

Uniunea Editorilor din Romania (UER) si Centrul National Proedit de Formare Profesionala din sectorul editorial si domeniile adiacente, care actioneaza sub egida Federatiei Editorilor din Romania (FER), au pregatit pentru expozanti si pentru vizitatori o serie de evenimente menite sa promoveze cartea si excelenta editoriala. Astfel, la standul UER - Proedit vor fi organizate trei evenimente de anvergura: expozisia "Premiul Augustin Fratila", care va reuni romanele finaliste ale unuia dintre cele mai importante concursuri literare din Romania, expozitia de ilustratie de carte a renumitului grafician Walter Riess, unul din cei mai talentati si (re)cunoscuti ilustratori de beletristica, realizator de banda desenata, recompensat cu premiul IBBY pentru designul literaturii destinate copiilor, care prezinta publicului larg cele mai importante lucrari ale sale, si expozitia "Cele mai frumoase carti din Romania" (editia 2014), o selectie realizata anual de Asociatia Performanta in Cultura.

Partener privilegiat al editiei din 2014 este, si in acest an, GADIF - Grupul Ambasadelor, Delegatiilor si Institutiilor Francofone din Romania. Presedintele de onoare al editiei, amfitrionul Targului International Gaudeamus 2014, este Benoit Rutten, presedinte GADIF, delegat Valonia - Bruxelles in Romania.

Programul de vizitare este zilnic, intre orele 10.00 si 20.00.

Mai multe informatii despre Targul International Gaudeamus se gasesc pe site-ul gaudeamus.ro.

Articol recomandat de sport.ro
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
Citește și...
Iohannis a dat peste 2.000 de autografe la Romexpo si a prelungit programul targului.
Iohannis a dat peste 2.000 de autografe la Romexpo si a prelungit programul targului. "Nu plec pana nu le semnez tuturor"

GALERIE FOTO. "Nu am chiulit niciodata de la scoala, mergeam la camp si aveam grija de animale, mi-am pus singur faianta in casa, si am fost un fumator inrait." Sunt cateva dintre dezvaluirile facute de Iohannis in cartea sa autobiografica, "Pas cu pas".

Ce i-a lasat fiului sau un barbat care a murit in atentatele de la 11 septembrie. Cheita misterioasa si cartea cifrata
Ce i-a lasat fiului sau un barbat care a murit in atentatele de la 11 septembrie. Cheita misterioasa si cartea cifrata

Azi la "Omul care aduce cartea", Dan C. Mihailescu prezinta un best-seller al ultimului deceniu, ecranizat intr-un film cu Tom Hanks si Sandra Bullock

Amintirile unui medic veterinar din Romania. Ursul vindecator si butoiul cu vin vechi de 30 de ani
Amintirile unui medic veterinar din Romania. Ursul vindecator si butoiul cu vin vechi de 30 de ani

Dan C. Mihailescu prezinta azi un volum de amintiri despre una dintre cele mai pitoresti parti ale tarii, Rasinari

Recomandări
Sudul țării se va transforma în deșert, dacă nu plantăm 350.000 de hectare de pădure. “Până și în buza Saharei se plantează
Sudul țării se va transforma în deșert, dacă nu plantăm 350.000 de hectare de pădure. “Până și în buza Saharei se plantează"

Sudul României se va transforma în deșert, dacă terenurile degradate de agricultură intensivă și secetă nu vor fi protejate.

Ruşii câştigă teren în Africa. Trupele Moscovei au intrat într-o bază aeriană din Niger care găzduieşte soldaţi americani
Ruşii câştigă teren în Africa. Trupele Moscovei au intrat într-o bază aeriană din Niger care găzduieşte soldaţi americani

Militarii ruşi au intrat într-o bază aeriană din Niger care găzduieşte trupe americane, după decizia juntei din Niger de a expulza forţele SUA din ţară, relatează News.ro, care citează The Guardian.

Joe Biden, după protestele studențești pro-palestiniene: Vocile americanilor se fac auzite, dar nu suntem o țară fără legi
Joe Biden, după protestele studențești pro-palestiniene: Vocile americanilor se fac auzite, dar nu suntem o țară fără legi

Joe Biden a abordat, pentru prima oară, subiectul sensibil al protestelor studențești pro-palestiniene. Acesta a declarat că „ordinea este pe primul loc” și că va proteja mereu dreptul americanilor la liberă exprimare.