Analistul american George Friedman ne avertizeaza: "Gazele de sist sunt arma cu care puteti preveni razboiul"

×
Codul embed a fost copiat

George Friedman, fondatorul si chairman-ul companiei de analiza strategica Stratfor, este invitatul emisiunii “Dupa 20 de ani”, unde vorbeste despre relatia Romaniei cu SUA, dar si despre pericolul rusesc si modul in care ne putem apara.

Politologul american George Friedman este unul dintre acei analisti pe care ii asculta liderii politici si militari de la Washington. Fondator si director al Strategic Forecasting, mai pe scurt Stratfor, una din cele mai apreciate agentii de analiza din SUA, George Friedman cunoaste problemele estului Europei, mai ales ca s-a nascut in Budapesta. La „Dupa 20 de ani”, el vorbeste despre provocarile care asteapta Romania in urmatorii ani si chiar in urmatoarele luni.

Cat de interesanta e Romania pentru americani
“Cand ma gandesc la Romania, ma gandesc la un aliat al SUA care se dezvolta si la o tara a oportunitatilor care poate se va dezvolta”, spune George Friedman. “Urmaresc evenimentele din Rusia si Ucraina, urmaresc fragmentarea Uniunii Europene. In vreme ce Rusia incearca sa accepte ce se intampla in Ucraina si poate deveni mai agresiva, europenii nu reusesc sa ii apere pe romani, pentru ca sunt atat de divizati din motive economice.”

Analiza Stratfor: Romanii cred ca rusii sunt mai destepti ca americanii

In aceste conditii, analistul american spune ca Romania “se confrunta cu alegeri foarte dificile si are nevoie de o noua relatie. Pentru Romania, marea intrebare in acest moment este: poate sa isi creeze o relatie eficienta cu SUA? Vor fi interesate Statele Unite sa apere securitatea Romaniei? Eu cred ca vor fi.”

Citește și
gaze europa
Cat de dependenta este Europa de gazele rusesti si cat rezista Romania fara resursele de la Moscova
Noi detalii despre cazul care a şocat România. Fetiţa ascunsă în canapea a fost ucisă pentru bijuteriile pe care criminalul le-a furat şi le-a amanetat, ca să joace la pariuri

NATO, o alianta fara armata
“Pot romanii sa intre intr-o alianta bilaterala cu SUA?”, se intreaba George Friedmna. “Intentia e clara de ambele parti, dar acum urmeaza sa muncim la constructia acestei aliante. America e atrasa de aliante, dar a devenit cinica fata de NATO, fiindca aceasta e o alianta militara fara o armata. Daca NATO e chemat sa intervina militar, de fapt doar SUA, poate si Franta si Marea Britanie au capacitatea de a actiona.

“In relatia cu Romania, suntem constienti ca resursele acestei tari sunt limitate, dar ne intereseaza ca, in limita acestor resurse, sa se implice in apararea propriei securitati nationale. Securitatea nationala a Romaniei nu poate fi mai importanta pentru SUA decat e pentru Romania. Insa partea romana ne-a indicat clar ca e dedicata protejarii securitatii sale. Acum chestiunea e de implementare”, sustine George Friedman

Analistul e insa rezervat privind viitorul regiunii. “Nu stim ce se va intampla. Speram la ce e mai bine, dar in aceasta parte a lumii, de obicei nu se intampla niciodata ce e mai bine. Prabusirea URSS in anii ‘90 era un eveniment inevitabil. Uniunea Sovietica va renaste, sub o forma sau alta. Am vazut, de asemenea, ca Uniunea Europeana nu poate functiona. Fragmentarea UE a avut un efect profund asupra NATO. Diferentele intre pozitia Germaniei si cea a statelor din sudul Europei, de exemplu, s-a manifestat si in NATO. Fosta structura de aliante din perioada Razboiului Rece nu functioneaza. “

Ucraina, viitorul camp de lupta al Europei
“Interesul Rusiei e in Ucraina”, ne atentioneaza directorul Stratfor. ”In Ucraina rusii au invins armata germana, Ucraina e zona-tampon. Rusii nu pot renunta la Ucraina, dar au oare forta necesara pentru a o pastra? Rusia e slaba, chiar daca actioneaza ca si cum ar fi puternica. Vor trebuie sa se lupte din greu pentru Ucraina. Nu e nevoie de o mare presiune pentru a-i destabiliza. In vreme ce Rusia incearca sa revina iar Europa se fragmenteaza, Ucraina va deveni campul de lupta iar SUA, principalul jucator.”

In acest joc, pozitia Romaniei e una ingrata, spune George Friedman, care nu se afla pentru prima data in tara noastra. “Sunteti in aceeasi pozitie in care ati fost intotdeauna: intre peninsula europeana – Germania, Franta etc. – si Rusia. Sunt doua intrebari la care trebuie sa raspundeti: care e relatia Romaniei cu Europa, realist vorbind? Care sunt rezultatele posibile in Ucraina care ar ameninta interesele nationale ale Romaniei?”

Directorul si fondatorul Stratfor ne avertizeaza ca Statele Unite nu vor interveni obligatoriu in regiune. “Rusii sunt profund interesati de Ucraina, americanii doar marginal. E o asimetrie de interese. In anumite conditii trupele rusesti ar putea ocupa vestul Ucrainei, caz in care Romania are un interes real in viitorul Moldovei, dar si in protejarea sa. Nu cred ca Rusia va ataca, dar trebuie sa va pregatiti pentru ce e mai rau, fiindca in aceasta parte a lumii de obicei ce e mai rau se intampla.”

Actiunile subersive ale Rusiei, principalul pericol pentru Romania

Securitatea nu se construieste din sperante
“Trebuie sa incepeti sa va refaceti armata, nu pentru a-i invinge pe rusi, ci ca sa rezistati suficient ca sa aiba americanii timp sa vina”, spune George Friedman. “Nu e in interesul SUA ca Romania sa fie absorbita de rusi. Cred ca americanii au un interes serios in indepedenta Romaniei, lucru demonstrat si de vizita vicepresedintelui Biden si a Secretarului Apararii Hagel. “

“In al doilea rand, construiti-va o relatie cu vecinii de pe flancuri, polonezii si turcii. Au interese comune cu voi, chiar daca le exprima diferit. Impreuna formati un cordon sanitar rezonabil impotriva Rusiei. Pot rusii sa se extinda atat de departe? Poate ca nu sunt in stare nici sa reia Ucraina, dar o politica nationala de securitate nu se construieste din sperante.”

“In termeni de dezvoltare a economiei, relatia voastra cu Germania, care traieste din exporturi, va dezavantajeaza. Relatia voastra cu China la fel, pentru ca isi vor aduce muncitorii aici. Rusii, in schimb, au bani, dar nu au tehnologie si expertiza, nu va pot construi economia. SUA vin si cu bani si cu expertiza si nici nu vor folosi mana de lucru americana, fiindca e scumpa. Vor angaja romani”, spune Friedman, care da exemplul Coreei de Sud. “Era o tara agricola saraca, acum e o putere industriala. De ce? Fiindca era un aliat strategic al SUA iar SUA voia ca economia sud-coreeana sa fie cat mai sanatoasa. Si Germania si Japonia s-au ridicat datorita americanilor.”

Riscurile si avantajele aliantei americane
Ce inseamna sa fii un partener strategic al SUA? “In primul rand, riscuri. Nu e usor sa fii un aliat al SUA. Dar si oportunitati extraordinare. Daca Romania nu e viabila economic, nu poate fi un aliat strategic”. Exista insa si conditii pentru a atrage investitiile, ne atrage atentia analistul american. “Investitorii straini vor o platforma stabila si predictibila. Vor investi in cele mai diferite conditii, dar singurul lucru care ii sperie e impredictibilitatea, regulile care se schimba: de pilda, un permis care a e acordat si apoi revocat.”

“Acum lucrurile nu mai sunt asa, dar aveti o reputatie proasta. Aveti reputatia unei tari unde e greu sa faci afaceri. Americanii vin aici sa faca bani. Sunt multe feluri de a face bani si un mod sigur de a-i pierde: sa nu cunosti situatia, adica impredictibilitatea. In ultimii ani, investitorii americani s-au saturat de Romania. exemplul care imi vine in minte e Rosia Montana. A devenit un simbol in comunitatea de investitori a ceea ce se poate intampla in Romania. Cred ca guvernul a inteles asta si faptul ca principalele voastre resurse sunt cele energetice si minerale. Trebuie sa va targuiti, dar odata incheiat targul, sa va tineti de el.”

“Daca un guvern incheie un contract, toate guvernele de dupa el trebuie sa il respecte. Daca nu, viabilitatea Romaniei ca tara independenta e amenintata. Romania are nevoie de investitori straini, nu are resursele sa se dezvolte singura. Capacitatea europenilor de a investi e limitata, chinezii au bani, dar isi aduc propria forta de munca, rusii au bani, dar nu au expertiza, americanii le au pe toate. Problema e acum domnia legii – un contract sa ramana un contract, sa nu se schimbe. Asa ca nu faceti targuri proaste, ca sa nu trebuiasca sa le schimbati.”

Alianta cu SUA, la pachet cu investitiile
“Cred ca autoritatile romane inteleg acum ce trebuie sa faca. Contactele mele din lumea investitorilor imi spun ca toata lumea vrea sa faca afaceri in Romania, nu doar pentru energie, ci si pentru calitatea fortei de munca, mai ales in IT. La voi se pot face bani. Guvernul trebuie sa-si apere interesele, oamenii de afaceri trebuie sa faca bani - asta e strategia americana. Investitiile vin impreuna cu asistenta militara. Cele doua vin impreuna si construiesc Romania. Multe tari nu vor sa accepte asta.”

George Friedman spune ca trebuie sa ne asteptam rapid la venirea companiilor din SUA. “In 6 luni – un an, investitorii vor incepe sa vina. Companiile americane urmaresc acum cu atentie Romania. Stim de o companie care vrea sa investeasca in energie si are nevoie de informatii. Din pacate, la voi aceste informatii sunt secrete, or nu poti aduce investitii cu informatii tinute in secret. Aceste schimbari au loc si depind doar de romani. Daca le faceti, veti fi uimiti cat de rapid se vor misca investitorii americani, fiindca se tem sa nu le-o ia inainte competitia.”

“Cand vin in Romania, daca dau mita unui functionar roman merg la inchisoare in SUA . Multi americani au patit asta. Deci nu vom juca asa. Dar daca venim aici si aflam ca trebuie sa dam spaga – am plecat. Va place sa credeti ca sunteti cea mai corupta tara din lume, dar nu e asa. Ati trait in Imperiul Habsburgic, in cel Otoman, sub rusi, sub Ceausescu. Sunteti liberi doar de 25 de ani. Si SUA are coruptie. Problema e coruptia endemica, nu cea accidentala. Cred ca romanii au inteles asta, chiar daca nu le place.”

“Investitorii americanu nu vor participa la nicio activitate care incalca legile romanesti fiindca nu e in interesul lor. Economie la negru exista si in SUA, si peste tot in lume. Americanii vor actiona insa doar in economia corecta si o vor submina pe cea subterana. Ei vor proiecte mari, orice de la comunicatii la minerit, tehnologie de varf sau retail. Daca vin pana aici nu o fac pentru a deschide o afacere mica.”

Rusia, controlata de servicii
George Friedman vorbeste si despre pericolul reprezentat de politica externa agresiva a Kremlinului. “Trebuie sa intelegeti cine sunt si ce vor rusii. Au trecut printr-o perioada catastrofala. O singura institutie a functionat continuu, serviciile de informatii. Ele tin tara la un loc. Era inevitabil dupa dezastrul anilor Eltin ca FSB, singura institutie care functioneaza, sa ajunga la putere prin Putin. Putin a promis doua lucruri: ca va folosi banii din energie pentru a construi o economie moderna si ca va face din ea o mare putere. Poate nu o putere globala, dar o putere respectata in regiune. Putin a esuat sa contruiasca o economie viabila. Dar a reusit sa faca din Rusia o putere regionala, de aceea evenimentele din Ucraina au fost atat de semnificative. Pe 1 ianuarie rusii controlau tara, chiar daca nu absolut. Au avut loc evenimentele care au adus la putere la Kiev un guvern pro-occidental, ceea ce a insemnat un esec pentru serviciile rusesti. Nu au reusit sa anticipeze si sa controleze evenimentele. Acum controleaza doar Crimeea si Donbas-ul, pentru care trebuie sa lupte. Nu au reusit sa provoace o revolta in est. “

“Serviciile au esuat, economia Rusiei va scadea. Putin si-a atins limitele. Deci e o criza in Rusia. Sunt slabi, dar asta ii face periculosi. Putin trebuie sa actioneze in Ucraina, nu poate sta cu mainile in san. Nu poate lasa o tara atat de importanta pentru securitatea Rusiei sa se orienteze spre vest, spre UE. Rusii au trei carti: pot astepta ca Kievul sa se autodistruga, pot juca cartea energiei, ceea ce fac si acum iar a treia e o criza la periferie – Caucaz, Baltica, Moldova. Dar intr-un asemenea caz risca o confruntare cu SUA, pentru care nu sunt gata, desi se lauda ca ar fi. Nu poti anticipa ce va face un om disperat, cum e Putin. Rusia nu poate abandona Ucraina, dar nici nu o poate tine.”

Jocul psihologic cu gazele
Diplomatia noastra trebuie sa se adapteze rapid, avertizeaza analistul. “Acesta e momentul cand nu stii ce se va intampla. Romanii trebuie sa fie subtili si sa decida inca inainte de producerea evenimentelor cum sa reactioneze la actiunile rusilor. In 10 ani, cred ca Federatia Rusa se va fragmenta, dar pana atunci isi pot impune putere in mod dureros in tari mici, de pilda in Romania. De pilda, in Romania pot crea probleme cu Moldova. Viitorul Moldovei e important pentru romani, problema acestei tari e importanta pentru SUA. Daca tarile din flancul vostru nordic, ca Ungaria, se vor reorienta spre rusi din cauza dependentei energetice, riscati sa fiti separati de Polonia si sa va treziti singuri fiindca celelalte tari europene nu va vor ajuta in Moldova.”

“Rusia trebuie sa faca ceva acum”, spune George Friedman. “Experimenteaza, joaca un joc psihologic folosind livrarile de gaze, vor sa vada cum vor reactiona tarile europene. Sunt foarte prudenti cu statele baltice, fiindca sunt in NATO, la fel si Romania. Ungarii au realizat ca UE e un esec iar americanii sunt departe si nu ii interseaza Ungaria. Asa ca se protejeaza de rusi cazand la o intelegere cu ei. Viktor Orban nu e marioneta rusilor, dar e prins intre o Rusie imprevizibila si UE/NATO care sunt incompetente. Isi protejeaza poporul.”

Ungaria, un vecin pe care Romania nu se poate baza. Analiza Stratfor recomandata de premierul de la Bucuresti

Gazele de sist, arma Romaniei
Intr-o nota mai optimista, Friedman ne atrage atentia ca “gazele de sist sunt o arma care poate fi folosita pentru a evita razboiul. Rusia controleaza Europa prin gaze. Aveti nevoie de resurse alternative iar Romania e cea mai bogata in astfel de resurse. De aceea americanii sunt atat de interesati de resursele voastre. Dar nu uitati ca in SUA am avut o revolutie energetica si am putea incepe sa exportam energie in Europa.”

“Am purtat Razboiul Rece pentru ca Germania sa nu ajunga sub controlul rusilor. Acum nu mai exista acest pericol, dar tari ca Romania sunt vulnerabile. SUA, care sunt invulnerabile la rusi, au un interes strategic in dezvoltarea Romaniei.”

Raport SUA: ce rezerve de gaze de sist are Romania

“Romania trebuie sa decida daca va permite exploatarea gazelor de sist. Ar fi minunat daca nu am avea nevoie de ele, dar data fiind pozitia strategica a Romaniei, exploatarea gazelor de sist e o problema strategica nationala. Gazul de sist limiteaza influenta ruseasca. Oricat de mult ar putea afecta mediul el ofera o solutie geopolitica. In situatia actuala a Romaniei, ar fi iresponsabil sa nu luati in considerarea exploatarea gazelor de sist. “

Decizia trebuie luata acum”, ne atentioneaza analistul american “fiindca acum rusii taie energia Europei. Totul presupune un risc. Gazele de sist ar putea polua mediul, dar Rusia... Nimic din ce am construit nu a ramas fara consecinte asupra mediului. Romania vrea sa fie sigura ca restul Europei are suficient gaz ca sa nu poata fi santajata de rusi, altfel Romania va fi izolata, asa cum a fost in timpul Razboiului Rece. Riscul ecologic e real, riscul geopolitic e si mai real. Pericolul ca Romania sa se intoarca la perioada cand era izolata de toata lumea, ca in timpul lui Ceausescu, trebuie luat in considerare.”

Statul Islamic nu e o amenintare
Cat priveste situatia din Orientul Mijlociu, George Friedman spune ca “Romania trebuie sa accepte faptul ca lumea creata de tratatul Sykes-Picot a disparut. Se repeta scenariul din Liban: guvernul a cazut, militiile preiau controlul si lupta intre ele pana ajung la un echilibru. Asta se intampla in Siria si in Irak. Nu cred ca Statul Islamic se poate sustine prea mult timp. Dar in sudul Turciei se revine la fragmentare otomana. Statele Unite au decis ca nu vor sa se implice, e responsabilitatea Turciei. Daca Turcia nu vrea sa si-o asume, atunci sa traiasca cu aceasta situatie. Daca Turcia si-o asuma, SUA va ajuta cu forte aeriene si cu tot ce mai e nevoie. “

“Turcia are de luat decizii atat referitor la Marea Neagra, cat si la Orient. Ele vor influenta Romania, deci trebuie sa luati in serios politica Turciei. Sunt din ce in ce mai amenintati de situatie. Presedintele si premierul Turciei au incercat sa evite orice angajament profund, dar nu pot ramane indiferenti la ce se intampla la frontiera lor de sud si probabil vor impinge violenta departe de granitele lor.”

Tara noastra nu e insa in pericol. “Nu cred ca Statul Islamic ameninta Romania. Sunt jihadisti si trec prin diverse forme de organizare, dar au multi dusmani. Nu cred ca Statul Islamic e viabil. Ce reuseste sa faca e sa impinga tari ca Turcia si Iran in directii in care nu voiau sa se duca. Terorismul poate lovi oriunde, Romania e o tara amenintata, dar nu cred ca e printre primele pe lista lor. Orientul care a existat de la Al Doilea Razboi Mondial incoace a disparut. Vom asista la reaparitia Imperiului Otoman, care a fost singurul capabil sa impuna pacea in regiune.”

In ceea ce priveste viitorul, George Friedman crede ca “pe fagasul pe care a intrat acum, Romania va avea o perioada de decolare, cum a avut si Germania in anii ’50 sau Japonia in anii ’60. Date fiind resursele sale, calitatea oamenilor sai si relatiile strategice cu SUA, Romania probabil va intra intr-o noua faza istorica. Puteti face multe lucruri pentru a sabota aceasta evolutie. Dar puteti sa deveniti o putere europeana in vreme ce alte puteri europene cad. Romania, Polonia si Turcia pot fi o centura de prosperitate intr-o regiune de haos si probleme economice. “

Articol recomandat de sport.ro
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Duminică seară s-a prăbușit pe gazon, iar luni doctorii i-au anunțat decesul
Citește și...
Vladimir Putin ameninta ca reduce livrarile de gaze catre Europa daca Ucraina fura din conducte:
Vladimir Putin ameninta ca reduce livrarile de gaze catre Europa daca Ucraina fura din conducte: "Exista un mare risc"

Rusia va reduce la iarna livrarile de gaze catre Europa daca Ucraina "fura" din conductele de tranzit, a avertizat Vladimir Putin, joi, la Belgrad, adaugand ca spera ca nu se va ajunge in aceasta situatie, relateaza Reuters.

Cat de dependenta este Europa de gazele rusesti si cat rezista Romania fara resursele de la Moscova
Cat de dependenta este Europa de gazele rusesti si cat rezista Romania fara resursele de la Moscova

Grupul rus Gazprom a redus vineri cu 5% exporturile de gaze naturale catre Romania fata de nivelul planificat, fara ca autoritatile de la Bucuresti sa fie informate oficial.

"Romanii cred ca rusii sunt mai destepti decat americanii". Ce spune unul din cei mai influenti analisti din SUA

George Friedman, directorul agentiei de analiza Stratfor, a fost in vizita la Bucuresti la o zi dupa Joe Biden. Unul dintre cei mai influenti analisti geopolitici din lume, Friedman a tras cateva concluzii ingrijoratoare despre relatia Romania-SUA.

Recomandări
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”
Iranul ameninţă Israelul să nu răspundă cu un nou atac: „Suntem pregătiţi să folosim arme neutilizate până acum”

Autorităţile iraniene au avertizat în ultimele ore că vor răspunde "în câteva secunde" cu "arme neutilizate până acum" unor posibile represalii ale Israelului după atacul iranian cu drone şi rachete de sâmbătă asupra statului israelian, informează marţi E

Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ
Cod galben de vreme rea în aproape jumătate din țară. Zonele vizate de atenționarea meteorologilor | HARTĂ

Administrația Națională de Meteorologie a emis un cod galben de vânt valabil marți și miercuri. În aproape jumătate din țară vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.

Noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie a fost inaugurată. Primul pacient a intrat într-un salon nou
Noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie a fost inaugurată. Primul pacient a intrat într-un salon nou

În urmă cu puțin timp a fost inaugurată noua secție de oncologie pediatrică a spitalului Marie Curie.